Fruitvale Station (2013)
Met onder meer: Michael B. Jordan, Octavia Spencer en Melonie Diaz
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 2 januari 2014
Plot Fruitvale Station
"Every step brings you closer to the edge"
Oscar Grant was een 22-jarige inwoner van de Bay Area die hield van zijn vrienden, royaal was naar vreemden en moeite had om de waarheid te delen met de moeder van zijn prachtige dochter. Hij was bang en moedig, charmant en rauw en net zo menselijk als de gemeenschap waarvan hij deel uitmaakte. De gemeenschap gaf hem aandacht, riep zijn naam, en filmde hem met hun mobiele telefoons op het moment dat de spoorwegpolitie, die sterk en intimiderend was, hem in koelen bloede neerschoot bij de Fruitvale metrohalte op nieuwjaarsdag 2009.
Oscar Grant
Cato
Brandon
Cale
Naomi Watts
Inderdaad, en juist de camerabeelden spreken de eenzijdige visie van Coogler enorm tegen. Al snap ik het verder wel, veel zijn erg gevoelig voor dergelijk eenzijdig sentiment en filmisch werkt het, maar als je dan zo'n waargebeurd verhaal "verfilmd" wil ik graag een waarheidsgetrouwder beeld dan dit. Niet de zoveelste slechte blanke man dood onschuldige sympathieke neger.
mjk87 (moderator films)
Wat is het punt dat de maker wil maken? We krijgen een zwarte man, volgen die een dag tot aan het moment dat hij wordt neergeschoten. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. En verder? Nergens wordt hier een context getrokken. Dit lijkt eerder een eerbetoon, of een film die de maker wilde maken, maar vergat dat je dan ook een boodschap moet meegeven. Of ja, boze agent schiet onschuldige zwarte neer, zou je eruit kunnen halen. En zelfs dat ligt iets genuanceerder, buiten het feit dat het moment van schieten dusdanig rommelig en chaotisch in beeld is gebracht, dat daar ook weinig uit op te maken valt. Het leek me eerder dat dit gewoon een film is over een alleman die op het verkeerde moment op de verkeerde plek is (wel het type dat dit vaker heeft, maar toch). Maar het ergste punt is nog wel dat het leven van Oscar mij eigenlijk geen ene lor kon schelen.
Jammer, want die gangstah-cultuur wordt aardig neergezet met mooie sfeerbeelden van Oakland. Verder is het geheel best fraai gefilmd, met lekkere harde hiphop en vooral dat éne shot van een wegrijdende metro als hoogtepunt. Verder zitten er een aantal losse sterke scènes in, maar als geheel valt het vies tegen. Dat ligt niet aan Jordan die een mooie doorleefde rol heeft, en ondanks alle clichés toch heel wat diepgang in zijn personages weet te leggen. 2,5*.
Thomas83
Als het je niet uitmaakt dat de film ongepast partijdig is dan is dit misschien nog een vermakelijke film. Maar ik heb me daar wel aan lopen ergeren. Verdenk de film er ook wel van stiekem op de Oscar te loeren ("Let's put all of our energy towards Oscar right now"). Het wordt allemaal toch wat te gedramatiseerd.
Het is wel bizar opzichtig hoe Oscar als een volkomen heilige afgeschilderd wordt in potsierlijke scènes. Oscar is een toegewijd vader voor zijn schattige dochtertje. Als Oscar belt met zijn moeder is dat keurig handsfree als zij dat vraagt. Hij belt en feliciteert haar meerdere keren op haar verjaardag. Is vriendelijk en behulpzaam voor vreemdelingen op straat. Leent zijn zus een in zijn situatie relatief groot bedrag zodat zij haar huur kan betalen. Stoeit joviaal met haar kinderen. Heeft aandacht voor een straathond (symbool voor de angst voor de zwarte man!)
Dealt drugs, maar wel slechts wiet, en is zelf geheelonthouder. Gooit zelfs een grote zak drugs weg. Ook wordt hij paar keer onterecht beschuldigd of is er geen enkel bewijs van beschuldigingen als vreemdgaan, die in elk geval nog een mens van hem hadden kunnen maken. De hele film lijkt wel in het teken te staan van wat een heilige er wel niet overleden is. Alsof dat nodig is om als kijker te begrijpen wat een tragische dood Oscar is gestorven.
Aan Michael B. Jordan, Wallace in The Wire, zal het in elk geval niet gelegen hebben. Wel irritant dat zijn personage zo vervelend puberaal praat met zijn "bruh" steeds. Octavia Spencer is ook wel goed, en op de cast is sowieso niet zoveel aan te merken. Doordat je al weet hoe het afloopt voel je wel de spanning tegen het einde. Neemt niet weg dat er nog wat sentiment in wordt gepropt met een vrolijk feestende coupé vol mensen. Zelfs wat blanken doen gezellig mee!
Ik weet ook niet wat ik zou zeggen als ik dood zou gaan onder zulke omstandigheden, maar hopelijk zijn mijn laatste woorden niet "you shot me bruh. I've got a daughter". Tamelijk infantiel. Vond het einde in het ziekenhuis trouwens wel vrij goed. Ik had een dramatisch schreeuwende moeder of vriendin verwacht, wat gebruik van slowmotion om het aan te dikken, maar het is allemaal vrij ingetogen en oprecht. Helaas is de rest van de film maar heel matig, ondanks een prima cast. Typisch weer een film die puur vanwege het onderwerp punten scoort. 2.5*.
freek_93
Oef indrukwekkend drama zeg! Deze film zal nog wel even in me hoofd rond blijven spoken.
klevi
Prachtig emotioneel drama. Ik vind het onzin dat mensen deze film beoordelen op zijn eenzijdige belichting of allemaal andere mierenneukerij. Het is een film beoordeel het dan ook als een film. Het is wel waar dat als het de bedoeling was van de regisseur een waarheidsgetrouw beeld te scheppen van de gebeurtenissen op fruitvale station en dit vanuit alle perspectieven wilde belichtten hij hier niet geslaagd in is. Maar komop dit is gewoon een fantastische film, je leeft erg mee met de hoofdpersoon en terwijl er niet veel gebeurd wordt de film niet langdradig of saai. Scene in het station met politie had iets langer en dramtischer gemogen van mij, voor de rest uitstekende film.
gauke
Film gebaseerd op ware gebeurtenissen die de laatste 24 uur van de 22 jarige Oscar Grant laat zien. De film begint met werkelijke smartphone opnames van het verschrikkelijke gebeuren. In de kern een treurig stemmend drama over het leven en de dood van een jongeman. Op bijna documentairachtige wijze toont de regisseur het harde leven van de hoofdpersoon, die probeerde een beter mens te worden. En opnieuw een tastbaar document over politiegeweld en het racisme van alledag. Ik vond de cast bijzonder overtuigend spelen. Een film waard om gezien te worden.
OoM_JaN
Een op ware gebeurtenis gebaseerde film, dan kijk je toch iets anders naar de film. Toen de film was dacht ik, oké ze hebben hem per ongeluk dood geschoten. En dus? Het lijkt alsof de film vooral gaat over de invloed van de mobiele telefoon. De diverse sms-jes gedurende de film en natuurlijk de filmpjes gemaakt met mobieltjes. Maar waarom blijft voor mij een mysterie en waarom er jaarlijks een herdinking is voor Oscar ook. Wel goed gespeeld en een goede sfeer in de film.
Waku
Waku
Film die uiteindelijk ondanks gevoelig onderwerp weinig bij mij heeft losgemaakt.
Als kijker kreeg ik geen symphatie voor wie dan ook in dit waargebeurde verhaal.
Niet voor het slachtoffer en zijn vrienden die nogal opgefokt reageerden bij de aanhouding van de vechtpartij in de metro en uiteraard ook niet voor de agent die waarschijnlijk verkeerd handelde omdat hij zijn pistool voor taser zag. Natuurlijk val het incident niet goed te praten maar de enorme druk die je als New Yorkse politieagent dagelijks moet doorstaan is zeker ook niet te onderschatten Tragisch blijft het geval natuurlijk wel.
mjk87 (moderator films)
Blijft alleen de vraag wat een agent uit New York in Oakland doet
Verder eens met je recensie overigens, precies zo ervaren.
cordiacovens
Fruitvale Station is een zeer indrukwekkende film die je niet zomaar bent vergeten na de film gezien te hebben, dit komt grotendeels door wat er gebeurd in de film, maar ook zeker door het goede werk van Ryan Coogler en zijn acteurs die zeer sterk werk afleveren. Een laatste dag van een jaar en van een leven vol emotie en onrecht.
Waackx
Wat een draak van een film.
mee eens, zelfs dit werkje heeft de top 100 behaald.
Askikker
Wat nou altijd dat ''gebaseerd op een waargebeurd verhaal"?
''Gefantaseerd rond een gebeurtenis" wordt er atijd bedoeld.
En dan dat ongelofelijk in mekaar gezette typisch Amerikaanse aanleiding tot het geweld;
Meisje met fried fish uit de winkel ziet Oscar in overvolle metro (toeval?), roept zn naam, en dan escalleert er ineens van alles
ash15
Een ijzersterk einde ik had kippenvel, maar de aanloop ernaar toe was erg saai.
Basto
- 11932 berichten
EO drama over zwarte Jezus die door blank Hitlerjugendtype agent wordt doodgeschoten. Terwijl de agent in het echt een lelijke dikke jood was......Maar dat paste natuurlijk minder in het straatje van de regisseur.
Drama met de botte bijl. 2*
boukeve
In Fruitvale Station zien we oud en nieuw, 2008/2009, de laatste dag in het leven van Oscar Grant. Hij is een man die besloten heeft zijn eigen leven niet langer te saboteren, maar het juiste doen voor zijn vriendin en kind. Alleen krijgt hij nooit de kans om zijn voornemens waar te maken. Regisseur Ryan Coogler zoekt de oorzaak hiervan niet bij een enkele racistische politieagent, zoals sommigen hier onterecht concluderen, maar bij onze onbewuste vooroordelen die het leven van iemand die tot een minderheid behoort onnodig moeilijk maken.
Langere recensie kun je hier lezen: Recensie Fruitvale Station (ZUBB.nl)
Fortune
Fruitvale Station begint wat mij betreft heel erg goed en de insteek van de film kan ik ook wel waarderen. We volgen Oscar Grant, een drugsdealer die zijn leven wil verbeteren voor zijn dochter maar getroffen wordt door een verschrikkelijke tragedie. De manier waarop hij wordt neergezet kan ik wel waarderen met de juiste sfeer en straattaal (bruh) waarop hij geloofwaardig overkomt maar waarmee je je ook wel kan identificeren.
Jammer genoeg verzeilt de film in teveel manipulatie en wellicht kleffe scenes en wordt er wat mij betreft teveel moeite gedaan om Oscar als een goed persoon over te laten komen.
De scene van de dochter voordat Oscar op pad gaat vind ik nogal overdreven en dat hij een hond van de weg raapt vind ik teveel van het goede om je punt duidelijk te maken en de uiteindelijk confrontatie met de agenten uit de hel zou je dan misschien kunnen twijfelen aan de authenticiteit al zit de hart van de film dan wel weer wel op de goede plaats.
Al bij al wel een goede film die zijn doel duidelijk maakt maar teveel je strot induwt en verder weinig opheldering of verklaring wil geven over het ontstaan van dit soort tragische zinloze gebeurtenissen waar je normaal alleen maar een stukje over in de krant leest.
Redlop
Trouwens, alles in deze film werd getoond vanuit het oogpunt van het slachtoffer. Wat de agent er toe bewoog Oscar neer te schieten, daar werd nagenoeg geen aandacht aan besteed. Toch wel belangrijk dacht ik om een oordeel te kunnen vellen. Fruitvale Station vind ik daarom ook geen sterke film die i.m.o. alles te eenzijdig belicht.
Mee eens. Ik kan ook een film maken over de laatste 24 uur van een agent die op oudejaarsnacht de rust moet zien te bewaken in een metrostation. Hierdoor kan hij niet bij zijn vrouw en kind zijn. Een gevaarlijke klus in een stad met duizenden gewapende gangsters. Hij maakt een fout en krijgt de hele wereld over zich heen en zijn leven en dat van zijn familie is niet meer zeker.
Iets meer nuance had de film geen kwaad gedaan. 3*
The One Ring
Zo te zien ben ik niet de enige hier die dit een film vind met een nogal eenzijdige invalshoek. Na de Amerikaanse recensies, die dit allemaal als een soort meesterwerk van ongekende proporties bestempelden, dacht ik dat gek geworden was en iets miste. Natuurlijk is dit een onderwerp dat extreem gevoelig ligt in de VS en dat speelt mee bij hun beoordelingen, maar toch had er wel een interessantere film van gemaakt kunnen worden.
Nu is het vooral een film over een enorm goede jongen die misschien in het verleden fouten heeft gemaakt, maar zich deze dag gedraagt als een soort engel. De perfectie waarmee Oscar afgebeeld wordt is bijna absurd, zeker als er dan ook nog een scène als met die hond voorbij komt. Godzijdank ik Jordan als acteur getalenteerd genoeg om er iets menselijks van te maken, wat geen geringe prestatie kan zijn met het gelimiteerde script en de beperkte karakterontwikkeling. Ik wil best geloven dat Oscar echt zijn leven aan het verbeteren was en dat hij in essentie een aardige vent was, maar Fruitvale Station benadrukt dit zo sterk dat er een bepaald gevoel voor echtheid ontbreekt, een rauw randje in een personage dat immers zijn hele leven in armoede en misdaad heeft geleefd en de gevangenis van binnen heeft gezien. Het is allemaal wat te netjes. Dat de politie zo simpel wordt afgebeeld is dan nog nauwelijks het ergste probleem, hoewel het als aanklacht natuurlijk niet serieus te nemen valt als je hun perspectief geheel buiten beeld laat.
Waardoor de film toch nog enigszins werkt is door het gevoel van realisme in het dagelijks leven. De kleine details van het alledaagse zijn overtuigend gebracht en stiekem boeiender dan het hoofdddrama. De documentairestijl werkt prima en de acteurs leven allemaal topprestaties. Als klein simpel drama over een ex-crimineel die mogelijkheden zoekt om eerlijk verder te komen is dit best aardig, hoewel niet echt speciaal. Als bood pamflet is het te eenzijdig.
Flat Eric
Had 'ie maar met de auto moeten gaan....
Een werkloze kansloze gast die besluit zijn leven te beteren wordt op een avond door een agent neergeschoten. En eigenlijk is het allemaal de schuld van a) zijn moeder want zij adviseert hem met de trein te reizen en b) de white chick die hem roept in de metro (of is het nou toch een trein) met de vechtpartij tot gevolg.
Gelukkig duurde de film niet al te lang want het sentiment van "oh wat is het toch een goede jongen die nu zijn leven betert" begon me halverwege te irriteren met als dieptepunt die scene met die hond.
Uiteraard een droevige geschiedenis, en het einde best aangrijpend maar de film had best rauwer opgezet kunnen worden.
Michael B Jordan vond ik trouwens prima acteren, daar zullen we nog wel meer van horen.
Volgende verfilming in het waargebeurde door politiegeweld omgekomen genre zal wel Mark Duggan zijn.
Shinobi
"I'm good, I'm good, I'm gonna be good."
Vanochtend met enigszins getemperde verwachtingen in de bios meegepakt, omdat ik wat berichten las dat het veelal eenzijdig is. Toch is het me meegevallen.
De film wordt gedegen opgebouwd met prima beelden van Oakland die een redelijk desolate impressie geven. Michael B. Jordan die gestalte geeft aan Oscar past wat dat betreft perfect in het plaatje. Mooi om te zien hoe sterk, doch ingetogen hij hem neerzet. Om vooral de overige castleden niet te vergeten die stuk voor stuk een uitstekende rol neerzetten.
Maar gedurende de film begon het bij mij als kijker een beetje te knagen hoe Oscar als een soort van 'good guy' wordt neergezet die zowat niks verkeerds kan doen. Hier komt zeker het eenzijdige om de hoek kijken.
Bij het slotstuk aangekomen, vraag ik me dan ook af in hoeverre het geheel waar is weergegeven. De manier waarop Oscar wordt behandeld lijkt onrechtvaardig te zijn, maar als ik berichten lees dat hij zich hevig verzette enz., ga ik er anders tegenaan kijken.
Al met al is het vanuit het perspectief van een fictieve film gezien aardig te noemen, maar op basis van een waargebeurd verhaal is het gebeuren wel erg geromantiseerd. Ik kies er voor om het als een ietwat fictieve film te zien. Al blijft het uiteraard kwalijk dat er zo op het sentiment van het publiek wordt ingespeeld om dit als 'waargebeurd' over te laten komen.
3,0 Sterren.
tattoobob
Redelijk drama....met als hoogtepunt het laatste half uur...
Het eerste uur kon mij niet zoveel boeien...het pakte mij niet zo!!!!
Het einde maakte een hoop goed en bezorgde mij ook kippenvel.....wel triest dat het heeft moeten gebeuren..maar ja er gebeuren zoveel trieste dingen in deze wereld.
Ook een film die je zeker van meerdere kanten kan bekijken.
BBarbie
Interessante film over de laatste 24 uur uit het leven van Oscar Grant, die in de Nieuwjaarsnacht 2009 doodgeschoten is door een blanke agent. Toeval? Mwa, ik denk het eigenlijk niet. Wie in de gelegenheid is om wat langer in Amerika te verblijven, zal in de kranten zien dat dit soort incidenten redelijk frequent voorkomt; gelukkig niet altijd met dezelfde tragische afloop, maar toch. (Niet alleen daar trouwens: denk aan Rishi Chandrikasing op station Den Haag Hollands Spoor.)
In dit pamflet toont nieuwkomer Ryan Coogler een jonge man met al zijn goede wil en al zijn tekortkomingen. Eigenlijk is Oscar Grant redelijk doorsnee, voor wie je niet of nauwelijks empathie kunt krijgen. Dat maakt dat het beeld van de uren voorafgaand aan het fatale incident tamelijk saai zijn. Des te heftiger is het slotakkoord.
En toen? Ze deden een plas en lieten alles zoals het was.
_Casper_
Erg indrukwekkend drama!, Het gaat over het leven van Oscar grant (waargebeurd)
Een jonge jongen met een gezinnetje en waarvan het leven tegenzit, maar waar hij ook kansen krijgt en de wil heeft om eruit te komen.. maar dan....
Het acteerwerk is erg sterk, en je leeft en voelt helemaal mee... Vooral het laatste half uur is ontzettend sterk en aangrijpend.
Aanrader!
dikke 3.5*
Hdde
Ongecompliceerd maar zeer zeker indrukwekkend! Uiteraard geen hoogvlieger in dit genre en tijdens bepaalde scenes vraag je je af hoe waarheidsgetrouw deze film is, maar het was wel een film die iets met me deed. Als dramafilm is ie dan ook voor mij geslaagd. Des te meer als ik dit vergelijk met het beeldmateriaal dat op het internet is te vinden over de moord op Oscar Grant. De scene met de woorden ''you shot me'' was echt een kippenvel moment.
Wat ontzettend goed geacteerd door Michael B. Jordan! En wat een uitstraling heeft die jongen. Ik ken hem natuurlijk uit de serie The Wire.
Where's Wallace? Daar was Wallace dus gebleven, haha.
Ramon K
Wat een draak van een film.
Ik quote dit bericht omdat ik vind dat de user in kwestie er de enige juiste score aan vastplakt. Pure demonisering van een blanke agent, terwijl het zwarte slachtoffer juist als heilige wordt afgebeeld. Geen enkele nuance; ik heb ook constant getwijfeld aan de intenties van de regisseur.
John Milton
Wàt een film. Heerlijk om te zien zonder de trailer gezien te hebben en geen idee te hebben waar het heengaat. De eerste scène wel een deel van de uitkomst zien, maar het is vooral de onzekerheid wat er gaat gebeuren, hoe dat gaat gebeuren en de emotie in de geweldige vertolkingen die je raakt. This one went straight for the heart. Ongelooflijk dat deze regisseur 27 is. Die gaat nog ver komen. 9/10
Ik sta een beetje te kijken van de de getemperde scores en het gematigd enthousiasme hier. Net (na het zien van de film wel te verstaan) eens gekeken naar de ontvangst en de (voornamelijk Amerikaanse) reviews die ik gezien heb zijn op een paar na vrij lyrisch, of op zijn minst enthousiast. Interessante discrepantie.
Naomi Watts
Dat de film best vakkundig gemaakt is en dat Jordan een sterke performance neerzet is iedereen het wel over eens, het is eerder het eenzijdige demoniserende toontje van Coogler die wat tegengas krijgt. Gelukkig maar, je moet er toch niet aan denken dat iedereen dit voor zoete koek slikt.

De vijf best beoordeelde films van de vandaag jarige Michael B. Jordan (35)

Vijf films over racisme tegen Afro-Amerikanen

Nebraska
Drama / Roadmovie, 2013