Genre: Misdaad / Horror
Met onder meer: Johnny Depp, Heather Graham en Ian Holm
Releasedatum: 7 maart 2002
Bekijk via Disney+
Plot From Hell
"Only the legend will survive."
Londen, 1888: Scotland Yard-onderzoeker Frederick Abberline onderzoekt de mysterieuze dood van een aantal prostituees door de beruchte seriemoordenaar Jack the Ripper. Zijn onderzoek leidt hem steeds dichter bij de waarheid, wat hem uiteindelijk brengt bij de Koninklijke familie.
Inspector Frederick Abberline
Benjamin 'Ben' Kidney
Liz Stride
Dr. Ferral
Nomak
Neen, hoe kan deze veronderstelling even goed zijn als elke andere? Feiten worden verdraaid en personages die echt hebben geleefd krijgen een totaal andere levensloop. Jack the Ripper wordt gevangen en ondergaat een lobotomie. Abberline is aan de drugs, heeft geen fatsoenlijk onderzoek nodig want hij baseert zich liever op visioenen, en hij sterft op jonge leeftijd. En Mary Kelly overleeft en leeft nog lang en gelukkig. Al die verzinsels maken dit gewoon een stom Hollywoodsprookje.
Malli
Deze film draait om Jack the Ripper, niet om de al dan niet bestaande nevenfiguren. Een hypothese is het dus, zeker. Uiteraard niet tot in de details (het gaat hier om film, weet je wel), maar globaal gezien is dit een hypothese als een andere.
Nomak
De nevenfiguren die echt hebben bestaan zijn in deze film minstens zo belangrijk als Jack the Ripper. Je hebt je als regisseur aan bepaalde historische feiten te houden als je dit soort films wil maken.
Malli
Dat heb je als regisseur helemaal niet, het is geen documentaire. Je doet dus perfect wat je wil.
Nomak
Maakt het iets uit dat het geen documentaire is? Je hebt een Abberline in de film, die man heeft echt bestaan, dan zijn feiten belangrijker dan verzinsels. En zo geldt dat hier voor meer personages. Als je een film wil maken waarin verzinsels veel belangrijker zijn dan feiten kan je ook met fictieve personages werken.
Met jouw denkwijze kan je een film maken over het Ajax van de jaren '70 waarin Cruijff wordt neergezet als een aan drugs- en alcoholverslaafde hoerenloper.
Malli
Maakt het iets uit dat het geen documentaire is?
Uiteraard. Een documentaire draait rond feiten, een film baseert zich hooguit op feiten en doet vervolgens wat het wil om het verhaal ten dienste te zijn.
Leg mij vooral uit waarom. In een film staat het verhaal centraal en zijn de feiten ondergeschikt aan het verhaal. Zo niet zou je allicht in 99% van de gevallen een vervelende rotfilm van jewelste krijgen. Ik zie het bijvoorbeeld in Der Untergang al gebeuren dat ze zich enkel mogen baseren op conversaties van Hitler die op papier staan en waar getuigen van bestaan/bestonden. Ik denk dat we in dat geval naar een stomme film zouden moeten kijken.
Dat zou je inderdaad kunnen. Of je vertrekt van een bestaand personage, maar kneedt dat personage vervolgens zoals je dat zelf wil. Dat is hier het geval en kan net zo goed. Zeker omdat hij gebaseerd is op een stripverhaal, godbetert.
Neen, dat kan niet. Cruijff loopt namelijk nog altijd op deze aardbol rond en zou allicht met genoegen een klacht wegens laster en eerroof indienen, en nog gelijk krijgen ook. Voorts rammelt deze vergelijking aan alle kanten: het tijdskader is volledig anders en je hebt het feit dat Cruijff 1 van de memorabelste Europese voetblallers ooit is, terwijl Abberline een gewone politie-inspecteur is waar niks speciaals aan is, wat een reden is om zijn personage op welke manier ook interessanter te maken (opnieuw: ten dienste van het verhaal).
Nomak
Dude, dat van Cruijff was maar een voorbeeld, daar kan je elke willekeurige naam neerzetten, en Cruijff ligt over een aantal jaren ook onder de grond, net als Abberline. Abberline is een historisch persoon, belangrijk figuur in de Ripper zaak, net als Mary Kelly.
Verder heb ik geen zin in een welles-nietes discussie. Mijn mening is duidelijk.
Malli
Een slecht voorbeeld dan in elk geval. Maar soit, op termijn komt inderdaad iedereen in aanmerking om gefictionaliseerd te worden. Film is alvast niet in hoofdzaak een informatief medium. Het is entertainment. Punt.
maxroelofs
Niet geweldig.
Leuk dat ze een eigen draai hebben gegeven aan het verhaal. Van mij hoeven ze de geschiedenis niet te volgen en mogen ze gewoon creatief zijn in het bedenken van nieuwe situaties. Interessant verhaal over Jack the Ripper. Jammer dat het na een tijdje al duidelijk was waar het naar toe ging. Dit had ik naar ongeveer 30 minuten al door. De rest van de film is slechts een uitwerking van dat wat al verwacht werd. De clichés stapelen zich maar op tot het einde toe.
Het einde had een grote verbazing met zich mee moeten brengen dat hij het was. Was ik de enige die nadat hij eerder in de film het kistje had geopend al kon raden wie het was.
Acteerwerk is zeer matig. Depp kijkt eigenlijk de hele film door een beetje sloom en praat tussendoor nog wat. Graham was wel aardig.
Leuk dat er af en toe wat werd geëxperimenteerd met de editing.
sofripa
Wel geweldig.
Prachtig gestyleerde film. Het oude Londen wordt in al zijn ranzigheid goed weergegeven. Het level van 'gore' is precies goed en laat de rest aan de verbeelding over. Alle rollen zijn goed ingevuld. Depp speelt mooi ingehouden, Coltrane goed in de ondersteuning. Ook Holm blaast een lekker partijtje mee. Waar de Hughes broertjes vooral goed in zijn geslaagd is een zeer evenwichtige en bij tijden dreigende film af te leveren. Kortom, echt goed en overstijgt in mijn beleving zeker de grauwe mddelmoot. 4 sterren
MASSIVE70
Zeer onderhoudende film en een weer een geweldige Depp, jammer dat een aantal zaken niet kloppen zoals de methode van hersenchirugie die werd toegepast genaamd "Lobotomie" In de periode waarin de film zich afspeelt, was Lobotomie namelijk nog niet uitgevonden maar pas in 1935.
sofripa
Ik zie het nu pas....
Tis wat met al die smaken en voorkeuren.
maxroelofs
Tja als iedereen hetzelfde zou vinden zou het ook maar een saaie boel worden he
Leuke sfeervolle thriller, die het verhaal rond Jack the Ripper in een nieuw jasje steekt.
De gebroeders Hughes hebben er zeker wat van gemaakt. De film heeft veel sfeer en Londen komt soms lekker donker en grauw over. Onplezierig om te lopen, wetende dat de gvreesde jack ieder moment uit een donker steegje kan opduiken. Johnny Depp speelt een leuke rol. Hij legt er veel humor in en zijn rol doet erg aan die van Sleepy Hollow denken.
Verder heeft de film een leuk whodunnit verhaaltje. De moorden zijn best goed. Hoewel de film in verhouding weinig gore bevat, is de film toch redelijk spannend. Wel moet ik zeggen dat Heather Graham enigszins miscast is en er voor haar rol toch iets te goed uit ziet. Maar verder dus een fijne film, met een leuke sfeer en goed acteerwerk.
neysen1985
ik heb hem gisteravond voor het eerst gezien, maar ik ben een beetje teleurgesteld.
Ik had gehoord dat dit echt 1 van de meest zenuwlopende en verontrustende thrillers in omloop was.
Waar die reacties vandaan komen snap ik niet.
ik ga echter niet zeggen dat dit een slechte film.
Prachtige visie die het lekker duister en bij wijlen bloederig in beeld laten brengen.
Maar ook weer niet zo goed als ik had gehoord.
johnny depp speelt zijn rol natuurlijk super by the way.
Erick1985
Zeer hoog "jammer"-gehalte bij deze film. Voornamelijk vanwege Johnny Depp en z'n zoveelste weirdo rol/film. De gebeurtenissen van toendertijd in het armoedige London van 1888 worden hier compleet uit hun verband getrokken, en typisch verge-hollywood-romantiseerd. JAMMER. Heb onlangs een ontzettend spannende en goede docu gezien; "The Diary Of Jack The Ripper", en zat aan de buis gekluisterd. Ze zouden aan de hand van dat ontdekte dagboe, en natuurlijk de gebeurtenissen; een FANTASTISCHE thriller kunnen maken. Jammer dat deze film dat voor de komende tijd verpest heeft... 0,5 ster...
Malli
O nee, weer eentje die vindt dat op historische feiten gebaseerde films zich aan diezelfde feiten moeten houden
De film is trouwens gebaseerd op een strip.
Sergio Leone
Aangenaam.
From Hell is vooral onderhoudend door de meer dan geslaagde sfeerschepping. De opbouw van het verhaal is minder overtuigend. Zo is de romance om van te kotsen en slepen bepaalde zaken wat aan.
De whodunitplot zit redelijk goed in mekaar en weet te boeien, maar gaat op het einde onderuit. De bezetenheid van Jack the Ripper met die zwarte ogen is lachwekkend.
Wat wel weer leuk is zijn de bezoekjes aan het opiumhuis. Het mag dan wel niet origineel zijn, het werkt wel.
Johnny Depp stijgt weeral in mijn achting. Ik heb hem altijd al een fantastisch acteur gevonden, en hier laat hij weer zien waarom. Zijn personage Frederick Abberline is behoorlijk grijs, maar hij weet het toch weer voor mekaar te krijgen de kijker te boeien.
De acteerprestaties van de ondersteunende cast zijn van wisselend succes. Ian Holm is zeer goed, maar Heather Graham is redelijk miscast.
Het Londen van eind 19e eeuw is een godsgeschenk voor filmmakers. Er valt zoveel met te doen op het vlak van sfeerbeleving. De Hughesgebroeders houden het grimmig. Het is bijna altijd donker, de stille steegjes worden vaak opgezocht en de hoeveelheid mist is talrijk aanwezig. De muziek is nu niet zo speciaal, maar algemeen gezien is de sfeer erg geloofwaardig neergezet.
Weinig hoogstaande maar aangename zit.
John Engels
Ach het is maar een film..net zoals Apocalypto , is ook een verzinsel en die neem je wel serieus?
Hoe kan ik jou nu serieus nemen?
sorry trouwens voor mijn vlotte reactie , ben een tijdje afwezig geweest
Boeikens
Goed eigen Jack The Ripper verhaal.
Sterke Johnny Depp, die me hier vooral aan Sleepy Hollow deed denken, in een zeer sfeervolle, duistere en beklemmende horror/thriller.
Goede spanningsboog, schrikmomenten en sommige bloody kills.
Zeker een aanrader.
Jack The Ripper is een legende geworden die nog altijd onduidelijk is gebleven. Er hangen vele theorieën rond deze moordenaar en dat geeft voer tot een boeiend verhaal. De film begint veelbelovend met een spannende thriller die doet denken aan Sherlock Holmes of Vidocq. Maar al snel wordt het nogal saai. Men wil verwijzingen gebruiken naar diverse theorieën en daardoor gaat het tegelijkertijd ook nergens over. Depp is zeker niet in vorm en ook Heather Graham is miscast. Echt slecht wordt de film ook niet, maar na het veelbelovende begin wordt het ook nergens echt beter en blijf je als kijker met een kleine teleurstelling achter. Hier had meer mee gedaan kunnen worden.
macrobody
Het verhaal is langdradig en sommige delen deden me denken aan eyes wide shut. Ondanks dat geef ik het toch een 3 sterren voor de aankleding en het acteren.
Rodger
Prima film, Depp in een mooie rol voor hem...
Alleen het einde vond ik wat minder .. Toch 3 sterren..
Donkerwoud
Sfeervolle en gestileerde kijk op de legende rond Jack the Ripper. Het voelt van begin tot eind als een spookhuisrit door het gitzwarte London vol vieze straten, criminele bendes, opiumkits en een gruwelijke moordenaar die een spoor van lijken achterlaat. Jammer alleen dat de oplossing van het mysterie er zo dik bovenop ligt dat de uitkomst bij weinig kijkers zal verrassen. Daarnaast weet het net niet helemaal de juiste balans te vinden tussen vermakelijke pulp en historische fictie. Het is net iets te serieus om hier van te kunnen genieten alsof het heerlijke onzin is, maar het is ook net te lollig om erin mee te gaan alsof het een serieuze representatie van gebeurtenissen betreft.
Ebenezer Scrooge
royals
Mooi middeleeuws drama. Beetje ondergewaardeerd. Maar misschien had Tim Burton hier een betere film van gemaakt. Meer richting Sweeny Todd.
Capablanca
Mooi middeleeuws drama.
Met dit verschil dat we de Middeleeuwen toen al een kleine 400 jaar achter ons hadden...

Goed beoordeelde dramaserie 'Rivals' krijgt een tweede seizoen dit jaar: wat weten we erover?

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

Slasher 'I Know What You Did Last Summer' plaatst zich hoog in de Netflix Top 10

What's Eating Gilbert Grape
Drama, 1993