Genre: Misdaad / Horror
Geregisseerd door: Albert Hughes en Allen Hughes
Met onder meer: Johnny Depp, Heather Graham en Ian Holm
Releasedatum: 7 maart 2002
Plot From Hell
"Only the legend will survive."
Londen, 1888: Scotland Yard-onderzoeker Frederick Abberline onderzoekt de mysterieuze dood van een aantal prostituees door de beruchte seriemoordenaar Jack the Ripper. Zijn onderzoek leidt hem steeds dichter bij de waarheid, wat hem uiteindelijk brengt bij de Koninklijke familie.
Inspector Frederick Abberline
Benjamin 'Ben' Kidney
Liz Stride
Dr. Ferral
Norma
Best sfeervolle who-dunnit die me bij herziening beter is bevallen. Bij de eerste kijkbeurt had ik kort daarvoor Sleepy Hollow bekeken en omdat Depps roll enigzins overeenkomt in beide films maar From Hell toch wat bleek (niet letterlijk trouwens, want in From Hell spatten de kleuren soms van het scherm!) afsteekt bij mijn geliefde Burton was ik minder enthousiast dan nu.
Toch blijft de keuze voor Graham erg jammer; zij haalt met haar om de één of andere reden wat uit de toon vallende verschijning en vrij povere acteerprestatie het geheel een beetje naar beneden.
Elineloves
Het verhaal ervan klopt niet.
Verklaar jezelf nader?
Leuk.
Lang geleden wel een keertje gezien, stond me nog bij als een goeie film. Die mening blijft na herziening.
Toch is er weer een kwaliteitsverschil tussen de twee helften. In de eerste helft wordt er nog nadrukkelijker cinema gemaakt. De moorden en de stadszichten krijgen nog ruimte en aandacht. Halverwege neemt het Ripper plotje zelf over en is het gedaan met kijken. Enkel volgen rest.
Wel blijft de mooie duistere sfeer. De Hughes broertjes zijn er goed in geslaagd om een erg sfeervol Londen neer te zetten. Op een iets modernere manier in beeld gebracht dan doorgaans het geval, wat ook alleen maar positief is.
Een echte horrorfilm is het niet, hoewel het verhaaltje zich daar best voor zou lenen. Weinig gore en ook niet echt spanning. Als whodunnit ook niet super geslaagd en het liefdesverhaaltje is sowieso matig. Zie het zelf meer als een hervertelling van één van de Ripper theoriën, en daarin slaagt het wonderwel.
Ook één van de betere rollen van Depp trouwens. Vind het zeker een goed acteur, maar heb hem niet zo graag als bekkentrekkende clown. Z'n maniertjes kan ik wel hebben, maar niet als piraat of andere wacko.
En met Book of Eli in het verschiet misschien wel leuk om nog eens wat andere Hughes films te proberen.
Leno
Knappe film met een redelijk intelligent verhaal en in ieder geval een orginele benadering. Wat deze film een extra boost geeft is de fantastische, sfeervolle setting van Londen laat 19e eeuw. De prima cast mag er ook wezen, al is Graham niet zo sterk.
dolby digital
grimmige sfeer, een spannende thriller met een goed plot. depp speelt hier trouwens heel goed.
Dead01
- 1977 stemmen
Wat speciale film vond ik maar zeker niet slecht.
Wou deze al eens een tijdje zien en moet zeggen zeker niet teleur gesteld.
Verhaal van de film gaat goed en blijft toch spannend wie het is.
3,5 sterren
H1DD3
Verklaar jezelf nader?
Akkiej
Een aardige film, heerlijk duister sfeertje! Maar op de een of andere manier wist de film me niet echt te raken. Het begin vond ik vaag, het einde vond ik zwaar tegenvallen. Maar wat er tussenin zat was dan wel spannend. De visioenen hadden voor mij ook niet in de film gehoeven.
Misschien maar eens herkijken, nu eerst 3 sterren.
notsub
Deze film zet een heerlijke duistere sfeer neer tegen de achtergrond van het nachtleven van het Londen uit de eind 19e eeuw. De fantasierijke beelden spreken voor zich. Qua verhaal loopt het einde wel vast, maar dat is het enige minpuntje. In het kort is dit de grimmige, duistere versie van Sherlock Holmes (2009).
Elineloves
‘ "From Hell". Well at least they got the address right. ‘
Dit is wellicht een van de beste filmervaringen ooit voor mij. Jaren nadat ik From Hell voor het laatst gezien heb, koester ik hem nog steeds in mijn hart. Vanavond was de eindelijk de herziening weer, en ja.. ik ben opnieuw verliefd geworden op deze film. Wat een gothische sfeer hebben ze weten te creëren zeg! De achterbuurten, discriminatie, prostitutie, armoede, drugs.. en schokkende moorden op de straathoertjes. Allen zijn overtuigend en mooi in beeld gebracht.
Prachtige shots van een negentiende eeuws London. De donkere steegjes, de opiumhuizen en de smog en rook waar je niet omheen kunt kijken (Letterlijk en figuurlijk). De film zit boordevol visuele verrassingen, al dan niet hoogstandjes. En dan heb ik het nog niet eens over de beeldige kostuums en de sfeervolle decors gehad. Authentiek. Absoluut.
Ian Holm? Klasse acteur. Robbie Coltrane? Blijft toch altijd ‘Hagrid’, maar wist een puike rol neer te zetten als adjudant die hier en daar een vermakelijke one-liner er door gooide. En dan hebben we Johnny Depp natuurlijk. I love him. Die man kan niks fout doen bij mij, zeker niet als hij iemand speelt die ze niet helemaal op een rij heeft. Dit soort rollen passen toch het best bij hem, en hij weet ze met volle overtuiging over te brengen. De gekwelde Fred Abberline is dan ook weer een succes. Zelfs Heather Graham, voor mij een van de meest irritante actrices die ik ken, viel reuze mee.
Ook zit er een apart gevoel voor zwarte humor in de film. Bij sommige scènes weet je niet goed of je nou moet (of mag) lachen of dat je geschokt moet zijn. Nergens krijg je een blik op de slachtoffers, en in hoeverre zij toegetakeld zijn. Dit laat in ieder geval genoeg aan de verbeelding over.
Jawel, ik ben weer verkocht. Dat het verhalenderwijs misschien niet helemaal klopt, ach. Jack the Ripper is nou eenmaal een (al dan niet de bekendste) seriemoordenaar ooit en er zijn tig verschillende theorieën hierover. Mooi dat het geen directe kopie is van de meest aannemelijke, maar dat het ook eens vanuit een ander perspectief wordt verteld: de kansarme mensen van Whitechapel. Perfectie? Absoluut niet, maar na bijna 10 jaar opnieuw verliefd worden geeft voor mij aan dat het een regelrechte topper is.
Davidus
Mooi 19e eeuws London; verloederde buurten, donker, hoeren, vage kroegen. Johnny Depp speelt goed, ingetogen. Mooie scenes in de opiumkit. Goed het mysterieuze sfeertje neergezet incl Vrijmetselarij en Jack the Ripper.
De personages van die hoeren vond ik wat oppervlakkig een beetje te veel stereotiep , hierdoor kwam de spanning er niet echt goed in (deed me niet veel dat ze vermoord werden). Maar verder een goeie boeiende film. Het eind vond ik toch wel onverwacht, vaag, maar ook mooi. Hij kan zn vriendin Mary nooit ontmoeten zonder haar leven in gevaar te brengen Past goed in de mysterieuze sfeer van de film en tilt de film naar een hoger niveau.
Denise_
Saai. Echt heel saai.
Alleen Johhny Depp heeft me de film af laten kijken, maar het verhaal zeker niet.
komerad
Vrij leuke film die voor mij net iets boven de middelmaat uitsteekt omv de sfeer en vooral het einde. Helaas op het einde na wel behoorlijk voorspelbaar.
riesma
Visueel ziet het er allemaal goed uit. De sfeer van het 19de-eeuwse Londen lijkt goed over te komen (in zo verre, hoe dat werkelijk was kan ik nooit weten). Het grimmige en grauwe, de vieze straten en pubs en vooral de opengesneden hoeren in de stegen, typisch Londen anno 1888.
Op momenten halen de Hughes Brothers een paar leuke vernieuwende truukjes uit, dat verraste me wel. Dat kan een slecht uitgewerkt verhaal niet echt redden. Wie er werkelijk de moordenaar(s) was (waren) zal waarschijnlijk nooit bekend worden. Maar de vorm waarin ze hem uiteindelijk gieten is verre van bevredigend. Waarom moest hij nou weer als door de duivel bezeten zijn, met zijn zwarte ogen? Is dat soms de enige manier waarbij het (voor de kijker) acceptabel is dat iemand moorden pleegt? Ook het toevallige zesde meisje uit Frankrijk, non Bruxelles, die - na alle "chirurgische" precisie van de moordenaar - maar even niet herkend wordt, zodat Mary Kelly eind goed al goed het kind een moeder kan geven, gaat er bij mij niet in.
Depp en Graham acteren zoals ze altijd doen, prima genoeg. Die accenten klonken echter wel heel erg aangeleerd. Zeker omdat ze bepaalde woorden in aangedikt Londens accent uitspreken en het Amerikaans er tegelijkertijd doorheen klinkt. Ian Holm is gewoon Ian Holm, ik kan altijd van die man genieten.
In totaal duurde de film mij veel te lang. Het tempo ligt laag, wat dit keer niet ten goede komt van de film. Er zijn te veel saaie stukken, met name de visioenen van Abberline die hier niet op hun plek zijn. Een leuke herkenning waren de begin- en eindscène, die nagenoeg hetzelfde zijn als Once Upon a Time in America van Leone: Abberline aan de opium wordt vanaf boven gefilmd. Of dit een ode is of jatwerk laat ik in het midden.
Alles opgeteld kom ik nu niet verder dan 2*.
Malli
Visueel bijzonder knappe thriller om vingers en duimen bij af te likken. Een heerlijke setting (het mistige Londen van de late 19de eeuw, een uitstekende Johnny Depp als zonderlinge Sherlock Holmes-achtige inspecteur, het boeiende gegeven van het mysterie rond Jack The Ripper en het fantastische verhaal maken van deze film een echte parel.
TMP
Tijd geleden dat ik deze voor het laatst heb gezien. Sfeervolle film. Sterk acteerwerk van Depp en Graham. Genoeg spanning in deze film.
shrink
Zeer goede film. Vond hem de tweede keer kijken beter dan de eerste keer. Dat is meestal een goed teken. De details zijn perfect. Oud londen !
Insignificance
Rood, groen en zwart in grijs Londen met wel erg veel muziek. Soms ligt het er wat te dik bovenop, maar door de bank genomen is het sfeertje wel in orde. Het uitklapbare opstapje van de koets en de groene lampen zijn wat dat betreft best effectief. De aristocratische inslag geeft de theorie wat kleur en biedt bovendien een stekelig contrast met het smerige Whitechapel. Qua scenario is het hier en daar wat behelpen. De opiumvisioenen en de romance hangen er wat bij, de laatste moord is ook niet erg overtuigend, maar vervelend wordt het ook weer niet. Daarvoor is de rode draad iets te boeiend. Blijft al met al een redelijk filmpje.
Stephan
Wel heel erg Leentje buur van Coppola's Dracula.
Kleur en beeldtaal zijn bij vlagen duidelijk geïnspireerd. Dubbele beelden, absint, bloed etc. Je hoort zelfs de herkenbare klanken van de temptrack door de score heen (als inspiratie).
Het haalt het net niet bij dat visuele kanon, maar daarentegen is dit script toch weer leuker. Met name het einde kon ik erg waarderen.
Boneka
Film begint ijzersterk vooral de eerste minuten heb ik even het idee dat ik in de Efteling zit. Super sfeer en vooral het eerste uur erg goed. Daarna zwakt ie iets af om toch weer de spanning op de bouwen.
Wat er voor mij niet per se in had gehoeven waren de opiums voor de rechercheur. Dit is compleet verzonnen. Sterker nog rechercheur Aberline is 86 jaar geworden.
De laatste moord was inderdaad wat simpel, maar hij kon niet anders. Hij stond op het punt om gepakt te worden. Dat alles niet voorspelbaar werd vond ik ook mooi. Zo'n ripper kan natuurlijk gestoord worden. Aan veel details is gedacht, vroeg me alleen af hoe ze in die tijd wisten dat je een hersenbloeding had.
Het eind had beter gekund. Die hebben ze in the delete scenes gestopt. Erg jammer want dat zag er veel beter uit en ook veel verklaarbaarder.
Nietemin een zeer geslaagde film.
robinb
Simpele maar toch wel aardige film die zichzelf vooral overeind weet te houden door de prachtige sfeer die er gecreëerd word en het goede acteerwerk.
Helaas is het voor de kijker al vrij snel duidelijk wie The Ripper is en ontbreekt het in de film aan leuk speurwerk en mystery.
Als ik heel eerlijk ben had de film een matige aflevering van sherlock holmes kunnen zijn, al is de gemiddelde aflevering van sherlock veel beter in elkaar gezet en 3x zo leuk om naar te kijken.
Deze film had zoveel meer kunnen zijn door slechts een aantal wijzigingen door te voeren. Alles hadden ze in huis, maar al met al is het een erg vlakke, voorspelbare en soms zelfs wat saaie film geworden.
Niet bar slecht dus maar zeker geen topper. 2.5 ster
Minotaures
''One day men will look back and say I gave birth to the Twentieth Century.''
Een redelijke combinatie van misdaad en gruwelhorror.
Het is een verhaal dat op waargebeurd feiten is gebaseerd. Zulke verhalen vind ik altijd al interessant, omdat er zo een combinatie van realiteit en creativiteit ontstaat. Diegene die weten wat er toen afspeelden, zullen het ongetwijfeld kennen en het op sommige vlakken voorspelbaar vinden. Het interessante aan Jack the Ripper is dat het nooit opgelost is. Dat is wat het extra interessanter maakt.
In de film zijn de slachtoffers vrienden van elkaar en de moorden waren gewoon een executie van getuigen van iets wat de Koninklijke familie liever niet wilt hebben. Dus de moordenaar is gewoon iemand die daar dichtbij staat, de persoonlijke huisarts in dit geval. Ik kan me herinneren dat het vroeger ook een beetje (of geheel) die kant op ging, maar er geen bewijzen voor zijn gevonden. Het is erg simpel, je vocht tegen iets wat 'out of your league' was.
De personages die hierin voorkomen vond ik niet zo bijster interessant. Gewoon een groepje hoeren, een rechercheur die visioenen kan zien en dingen kan 'voorspellen' en dan nog de Koninklijke familie en andere edele heren die een deel uit maken van een complot en sekte.
De sfeer vond ik prima aanwezig, het voelde lekker duister en onaangenaam om in zo'n tijd te leven. De settings van London, Whitechapel zien er goed uit, je hebt een goed indruk van hoe vies, rommelig en chaotisch het daar was en in wat voor status de meeste mensen leefden. En de kostuums en vervoer zien er ook prima uit.
Wat ik een beetje jammer vind is de lengte van de film. Meer hoef ik over de speelduur niets te zeggen. Het einde vond ik ook een beetje tegenvallen, dat Depp's personage zelfmoord heeft gepleegd en dat Graham's personage eigenlijk nog leefde, terwijl haar personage officieel Jack's 5de en laatste slachtoffer was. Dat Franse dame die nog even langs kwam was dus enkel om de kijker te misleiden door te denken dat Graham als laatste stierf, terwijl Jack dat Franse meid had gedood.
Toch nog een redelijke misdaadfilm uit de 19de eeuw met goed acteerwerk van Depp en de rest.
mnrk
Een zeer sfeervolle film van de broertjes Hughes....
De gehele aankleding,setting in deze film zorgt voor een zeer goede sfeer....en brengt wat extra's met zich mee.
Het acteerwerk is ook in orde, Johnny Depp zet een goede Abberline neer en wordt daarbij goed geholpen door Robbie Coltrane.
Ook de aanwezigheid van Ian Holm en Heather Graham is meer dan goed....
Nomak
Ik heb de film destijds in de bioscoop gezien en was er door de jaren heen veel van vergeten. Na herziening weet ik weer meteen waarom ik het het toen een teleurstellende film vond. Een legendarische moordenaar die echt heeft bestaan en waarvan men tot op heden nog steeds niet weet wie de dader eigenlijk is, daar kan je toch een echte topfilm over maken. Helaas is men daar niet in geslaagd. In plaats van zich aan de feiten te houden heeft men ervoor gekozen om de waarheid volledig te verdraaien en personages die echt hebben geleefd doet men geen eer aan door ze een andere levensloop toe te kennen. We krijgen dus gewoon een sprookjesverhaal te zien waarin Jack the Ripper wordt gevangen en een lobotomie ondergaat. Om aan te tonen dat de moordlustige Jack echt wel heel erg kwaadaardig is geeft men het personage van Ian Holm van die gitzwarte demonische ogen vanaf het moment dat bekend wordt dat hij de moordenaar is. Johnny Depp acteert best goed, maar zijn personage (een agent die zich drogeert en afgaat op visioenen) is wel erg flauw. Lekker makkelijke keuze van de gebroeders Hughes, met al die visioenen hoeven ze natuurlijk geen diepgaand onderzoek in de film te verwerken. Ik hou er in elk geval niet van als historische gebeurtenissen op deze manier verfilmd worden, en ik vind het dan ook zeer jammer dat men geen geloofwaardige Abberline in de film heeft verwerkt.
Het liefdesverhaaltje tussen Abberline en Mary Kelly is tenenkrommend irritant. Ook verschrikkelijk jammer dat Jack the Ripper blijkbaar een verkeerd slachtoffer heeft gemaakt en dat de uiterst vervelende Mary Kelly (een erg slecht acterende Heather Graham) nog lang en gelukkig blijft leven. De ripper gevangen en het de hoer blijft leven. Hoe Hollywood wil je het hebben? Wat een verkrachting van de mythe van Jack the Ripper.
Pluspunt is wel het eerste gedeelte van de film als alles nog mysterieus is. En het Londen van toen is ook erg mooi en sfeervol neergezet, een lust voor het oog. Jammer genoeg wegen de minpunten veel te zwaar door en kan ik hier geen hoge score aan kwijt. Deze film is een farce!
Filmkriebel
Dat noemt men een hypothese, wat nog niet wil zeggen dat het een sprookje is. Omdat het gewoon niet geweten is wie de Ripper nu is, is deze veronderstelling even goed als een andere. Een film over Jack The Ripper maken zonder een greintje speculatie lijkt me heel moeilijk zoniet onmogelijk.

Top 10 van Netflix: déze tien films worden nu goed bekeken

'Outlander'-serie 'Blood of My Blood' snel te streamen op HBO Max