• 9.374.477 stemmen

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Jim Carrey, Danny DeVito en Paul Giamatti

Releasedatum: 25 mei 2000

Plot Man on the Moon

"Hello, my name is Andy and this is my movie."

Als beginnend komiek heeft Andy Kaufman het niet gemakkelijk. Zijn anarchistische vorm van humor wordt zelden gesnapt, waardoor hij gedwongen wordt zich toe te leggen op imitaties van Elvis. Dit zorgt wel voor het nodige succes bij het grote publiek. Hij wordt ontdekt door George Shapiro, een manager die hem een rol in de populaire sitcom "Taxi" versiert. Andy weigert zich echter in een vakje te laten stoppen en de norm te volgen. Wanneer zijn televisiecarrière op een dood spoor zit, besluit hij zijn toekomst te zoeken in het professioneel worstelen.

Andy Kaufman / Tony Clifton

Janice Kaufman

Little Michael Kaufman

avatar van *kelly*

*kelly*

Prachtig drama,waarin niet echt grappige dingen in voor komen.Ronduit geweldig geacteerd door Jim Carrey en een echt verhaal,waarbij je zeker een traantje wegpinkt.

Niet tof vond ik dat er gespot werd met kanker en andere ziektes,zoiets doe je gewoonweg niet!

----------->3*

avatar van JJ_D

JJ_D

Op zijn zachtst uitgedrukt een bijzondere film, die steeds luguberder en grensverleggender (op humoristsch vlak) wordt naar mate de film vordert. Tragisch ook, hoe Kaufman's personage evolueert; maar tegelijk besef je dat een vroege dood hem legendarisch maakte... Of moeten we dat allereinde serieus nemen?

avatar van YuLaw16

YuLaw16

De beste film van Jim Carrey die ik gezien heb, en gek genoeg speelt hij een andere grote komiek: Andy Kaufman. Prachtige film, met een geweldige cast, goede regie en natuurlijk een goed script. Huilen, lachen en ergeren zul je. 4.5/5

avatar van Sven Vermant

Sven Vermant

Mooie film, eerlijk gezegd wist ik vrij weinig van Andy Kaufman toen ik voor het eerst deze film zag.

Maar ik vond de film al meteen geweldig. Aparte humor had die man toch.

Jim Carrey laat in deze film zien meer te kunnen als gekke bekken trekken (wat ik persoonlijk ook wel kan waarderen).

Wat betreft de film vind ik Tony Clifton toch wel een meesterlijk personage, wat heb ik me daar rot om gelachen.

4,5* (en tegen de 5* aan)

avatar van car-men

car-men

Snap deze humor niet. Vandaar 2,5*

avatar van 10_cent

10_cent

hele mooie film 4 sterren van mij

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Saaie film dit. Met veel moeite uitgekeken. Niet mijn ding, best vreemd want ik vind Carey wel goed maar het verhaal kon mij niet genoeg boeien. Geef mij portie maar aan fikkie........

**-sterren

avatar van ILDIB

ILDIB

Geweldige film, aangrijpend van begin tot eind. Carey is fenominaal goed. Je moet geen spektakel verwachten.

avatar van Koerok

Koerok

Carey is een betere en leukere Andy Kaufman dan Kaufman zelf ooit geweest is!

avatar van Ronnievb

Ronnievb

Ik hoef het eerste halfuur maar te kijken om te weten dat ik deze film de vorige keer helemaal verkeerd geinterpreteerd had. Het is jammer dat ik na The Truman Show geen puf meer heb om nog een hele film af te kijken, anders had ik het zeker gedaan! Vast en zeker een film waar heel veel mensen zich mee kunnen identificeren.

Hoge opwaardering: van 3,0 naar 4,0

avatar van Trojanhorse02

Trojanhorse02

Hele goede film. Overigens ook gebasseerd op een waar gebeurd verhaal. o.a. Jim Carrey waren geweldig in het acteren. Ook maakte het einde wat een open einde was de film helemaal af. Zeer goed

4/4,5*

avatar van VinnieJones

VinnieJones

Je ziet Jim Carrey. Je ziet dat hij een komiek na gaat doen. Je denkt: dat wordt lachen. Je komt bedrogen uit. Althans, deels.
De film had echt een heel ander soort humor dan ik verwacht had, maar sommige scenes vind ik toch echt wel erg leuk zoals dat stuk waarin hij tegen die vrouwen worstelt en natuurlijk het hele personage Tony Clifton
Maar eigenlijk is het een drama, dat gaat over hoe het is om niet-begrepen te worden. Carrey speelt Andy Kaufman. De komiek houd iedereen voor de gek, maar niemand snapt zijn grappen. Hierdoor brengt hij zichzelf in een isolement en komt hij bij het publiek in een totaal verkeerd daglicht te staan. Deze tragiek komt erg mooi tot uiting in deze film, die daardoor erg interessant, mooi en meeslepend is.

4 sterren.

avatar van wwelover

wwelover

Mooie film. Carrey speelde echt geweldig. Ook die Tony is leuk om te zien.:)

avatar van JorritS

JorritS

Gisteren weer even gezien, echt geweldig! En na wat zoekwerk op youtube kom je erachter hoe fantastisch Carrey en Giamatti de beide heren hebben vertolkt (wat ook al in de extras wordt verteld) Kijk en huiver naar de échte Andy Kaufman:

Elvis-imitatie

Tony Clifton bij de muppets

Andy Kaufman speelt bongo's

En de allerleukste:

Bij David Letterman!

avatar van rep_robert

Dit is een echte film waar je van moet houden.

De film zelf boeit je of het boeit je niet.

Waar je niet om heen kan is gewoon het perfecte acteren van Jim Carrey, hij IS Andy Kaufman, denk niet dat ik ooit iemand zo goed in een (karakter)rol heb zien spelen.

De film zelf is onvoorspelbaar en ook tragisch, je leeft zo met hem mee!

Na de film ben ik ook meer info over Andy Kaufman en zijn (nep?)dood gaan zoeken, zoveel heeft de film mij geraakt!

avatar van FuckFace

FuckFace

Prachtige film, maar toch zijn er een paar dingen die ik kwijt wil. Aan alle Carrey fans die deze film helemaal niet grappig vonden. Eerst en vooral is het een biografisch verhaal en het is een drama, maar om nu te zeggen dat er echt niets om te lachen was.
Enkele scenes waarmee ik in een deuk lag.
1) Wanneer hij de mensen uit het Zuiden hygienische tips geeft. (Dit is zeep, dit is toiletpapier...)
2) Het optreden waar hij een zaal studenten voorleest uit een boek. (You wanna hear the book or a record)
3) Het optreden waar hij zwijgt en heel de zaal (mezelf incluis) afwacht wat komen zal. (Here I Come To Save The Day)

Het einde: Ik denk dat het einde wijst op het feit dat het grote publiek er nog altijd niet van overtuigd was dat andy daadwerkelijk dood was. Milos Forman wilt dit mee overbrengen naar de kijker waardoor die nu ook begint te twijfelen. het is een biografisch verhaal en de mysteries over zijn dood horen daar nu eenmaal bij. Volgens mij is hij inderdaad dood, maar de meesten zijn er nog altijd niet uit.

Prachtige film met een schitterende vertolking door Carrey. Ik zag de originele kaufman en dan carrey en de gelijkenis was gewoon verbluffend. Van zijn ogen tot zijn handen, carrey is kaufman.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Dit vond ik een matige film! Ik vond het begin en het midden heel leuk maar wat er op het einde gebeurt vind ik helemaal niet leuk !

***

avatar van DragQueen

DragQueen

Prachtige komedie / drama film, over het leven van wijlen andy kaufman. en mijn god, wat speelt jim carrey hier de sterren van de hemel. hij is onderhand beter dan de echte kaufman. ik ben dan ook van mening dat niemand anders deze rol zo kan vertolken, als carrey. verder een fantastische film, waarin je nogal vaak op het verkeerde been wordt gezet. met een uitstekende cast. vooral het typetje van tony clifton kon mij echt bekoren. geweldige prent, die me geen moment heeft verveeld. een dik verdiende 4,5 sterren.

avatar van Franklin1975

Franklin1975

FuckFace schreef:
Enkele scenes waarmee ik in een deuk lag.

Jammer dat die oudjes van de Academy Awards het weer eens niet begrepen hadden, want Jim Carrey had met overmacht de Oscar voor beste acteur moeten winnen (en het jaar daarop, want dit is toch echt een van de beste 'geacteerde' rollen ever, want JC wás idd AK!).

avatar van Usual Suspect

Usual Suspect

Geweldige film, waarin Carrey zijn beste rol ooit neerzet.

Je wordt in deze prachtige biografie vaak op het verkeerde been gezet, dat je bij het einde nog zit te twijfelen (is dit geen grap?).

Verder zijn de bijrollen van oa. De Vito zeer goed, en zijn de soundtracks prachtig en passend.

4,5.

avatar van Richard C

Richard C

Usual Suspect schreef:
Geweldige film, waarin Carrey zijn beste rol ooit neerzet.

4,5.

Kan er nix meer over zeggen.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

het is verschrikkelijk geweldig geacteerd

het verhaal blinkt uit

(alleen de titel slaat niet echt ergens op)

het is een erg goed bedachte film en voor mijn part echt wel een 4.5*** waard

avatar van Dirigentenleven

Dirigentenleven

Een heel goede film het is dan ook van de zelfde regiseur als One Flew over the Cuckook's nest (een van mijn favoriete films) deze vond ik minder maar slecht was hij absoluut niet, het verhaal is namelijk verbluffend mooi en natuurlijk niet te vergeten Jim Carrey die prachtig Andy Kaufman/Tony Clifton neerzet!

* * * *

avatar van Dirigent

Dirigent

Dit vond ik ook wel een goede film van Jim Carrey hij zet mooie rollen neer en dat samen met het verhaal is dit een film die ik nog vaak zal kijken goed geregiseerd trouwens door Milos Forman

* * * *

avatar van tommykonijn

tommykonijn

tommykonijn schreef:

***

Vergist met mijn stem want alleen maar voor die laatste scene geef ik géén 3*, en daarom verhoogd naar 4*.

avatar van Kasper

Kasper

jumpstylemovie schreef:

het is verschrikkelijk geweldig geacteerd

het verhaal blinkt uit

(alleen de titel slaat niet echt ergens op)

het is een erg goed bedachte film en voor mijn part echt wel een 4.5*** waard

Titel slaat op het geweldige nummer dat REM schreef. Niet voor de film geschreven, maar al uitgebracht in 1992. Titel slaat daarom wel ergens op

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Kasper schreef:

oke wist ik niet

avatar van Gastel

Gastel

Hoe goed ik Carrey ook vind in deze film. Blijf ik me toch vaak afvragen hoe de film er uit had gezien als Edward Norton de rol van Kauffman had gespeelt. (hij was heel lang in de running voor die rol)

avatar van gotti

Blijft geweldig. Carrey IS Kaufman.

Grappig trouwens dat veel caberatiers vandaag de dag hun mosterd bij o.a. Kaufman gehaald hebben...

avatar van cbokhove

cbokhove