Genre: Komedie / Biografie
Geregisseerd door: Milos Forman
Met onder meer: Jim Carrey, Danny DeVito en Paul Giamatti
Releasedatum: 25 mei 2000
Plot Man on the Moon
"Hello, my name is Andy and this is my movie."
Als beginnend komiek heeft Andy Kaufman het niet gemakkelijk. Zijn anarchistische vorm van humor wordt zelden gesnapt, waardoor hij gedwongen wordt zich toe te leggen op imitaties van Elvis. Dit zorgt wel voor het nodige succes bij het grote publiek. Hij wordt ontdekt door George Shapiro, een manager die hem een rol in de populaire sitcom "Taxi" versiert. Andy weigert zich echter in een vakje te laten stoppen en de norm te volgen. Wanneer zijn televisiecarrière op een dood spoor zit, besluit hij zijn toekomst te zoeken in het professioneel worstelen.
Andy Kaufman / Tony Clifton
Stanley Kaufman
Janice Kaufman
Little Michael Kaufman
StuF
Verwacht niet van je stoel te vallen van het lachen, de grappen van Andy die ze laten zijn gaan diep en zelfs als kijker vraag je je af: meent ie het nou of is dit weer 1 van zijn grappen? met als hoogtepunt zijn dood, waar je je dit opnieuw afvraagt. hier maken ze een open einde van die je zelf maar moet gaan zien. Ontzettend goed acteerwerk van Jim Carrey! tja in een andere bui zou ik de film misschien wel 4 sterren geven, maar ik vond de ervaring er eigenlijk maar 2,5 waard. Jim Carrey maakt er 3 van. 3 sterren dus.
kbautr
Jim carrey kruipt in een personage waar hij heel de film goed inzit. Danny DeVito (die Andy persoonlijk goed kende) speelt weer eens op niveau. Jim werd weer eens ondergewaardeerd, maar genoeg weten hem te waarderen.
Geweldig om de complete cast van Taxi voor die film weer bij elkaar te brengen (christopher loyd o.a.), wat natuurlijk moeilijk was omdat Danny daar zelf ook in meespeelde. Andy moet geniaal zijn, maar was sociaal ziek. Dit wordt prima in beeld gebracht. Vooral die scene, met die nep geneesheer, is ontroerend, en laat Jim's kunnen zien.
Ondergewaarde film, maar zeker de moeite waard.
You_bastard
Aparte film ik denk dat deze film alleen interresant is voor degene die de acteur kent waarover de film gaat.
Jordy
Na The Truman Show de tweede min of meer serieuze rol van Jim Carrey. Ik kende de acteur eigenlijk niet, maar vond de film toch redelijk interessant. Er zitten een paar verschrikkelijk leuke momenten in, maar veel van de grappen zijn eigenlijk net iets te bot. Maar goed, zo zal de beste man wel geweest zijn. Jim Carrey speelt heel erg goed. 3 sterren.
Ibrahim
De beste film van jim carey de film is bij vlagen aangrijpend en een goede rol van carey.
Ramon K
Mooie film met een serieuze rol van Carrey, die zeer ondergewaardeerd wordt. 4 sterren
Eva
Ondergewaardeerd? Ik hoor enkel lof voor deze rol.
Ramon K
Eva ik doelde op de Jim Carrey haters die deze film laten liggen omdat ze alleen zijn idiote komedie hebben gezien.
Obiwannes
Degelijke film. Het levensverhaal van Andy Kaufman kon me niet echt boeien. Wat gebeurde er nu in zijn leven.
Carrey acteert wel goed, maar zijn humor films zijn ook best grappig, en daarom niet slechter
Tonyvdb
Een heeeeeeeeel goede Jim Carrey.
Nog sterker dan in de Truman Show.
Hoed af !!
****' 4,5 op 5 ****'
Sjoerd
Erg indrukwekkend en erg geestig. Carrey in zijn beste rol, als je het mij vraagt.
Andy Kaufman was eigenlijk iets voor mijn tijd, maar ik heb toch nog aardig wat afleveringen van Taxi gezien. Carrey speelt Andy "spot on". Klasse.
lindastuurman
Carrey speelde Andy heel goed, moet ik zeggen. Ik heb de DVD documentary over Andy Kaufman (Andy Kaufman - I'm from Hollywood) en daarin krijgen we dus de echte Andy te zien en Carrey imiteerde hem echt zeer zeer goed.
De opening van de film is trouwens KLASSE!
Jos2
waar zit-ie op de dvd? Ik kom er niet bij op de regio 1. Op de hoes staat-ie wel aangekondigd....
IamBernie
Jim Carey's beste rol was vond ik eerst the truman show. Het is nu deze geworden !
Zou nu eigenlijk best wel wat van Andy Kaufman willen zien, vooral nu ik gehoord heb dat Jim Carey 'm erg goed naspeeld.
lindastuurman
Als je meer van Andy kaufman wil zien, raad ik je aan de DVD te kijken genaamd: "Andy kaufman: I'm from Hollywood."
Heb hem thuis op DVD liggen (bestaat alleen als regio 1 DVD) en ik moet zeggen dat het af en toe hilarisch is.
Het trouwens over een deel van het leven van Kaufman, en je krijgt zeer veel interviews of stukken TV shows met Kaufman te zien.
IamBernie
Lijkt me sterk dat ze 'm hier bij videoland hebben, maar ik ga er zeker ff naar vragen.
Maaruh, leeft Andy Kaufman nou nog ? Als ik de film goed heb begrepen namelijk wel...
Hoewel ik op imdb zie staan, dat hij al aan longkanker is overleden.
IamBernie
Ok, maar kan je mischien dan ff uitleggen wie Tony Clifton speelt aan het eind van de film ?
cornelis
Ik neem aan die maat van hem. Net als dat andere publieke optreden van Clifton.
Hehe, dat is grappig
Jij hebt de film kennelijk ook niet helemaal begrepen.
In het begin van de slotscene dacht ik ook dat het die maat van 'm was. Vervolgens dwaalt de camera af naar het publiek, en helemaal achteraan zie je die maat van hem. Zmuda ofzo. Dus hij is het iig niet. Vandaar dat ik dus dacht dat Andy Kaufman nog leefde.
cornelis
Jij hebt de film kennelijk ook niet helemaal begrepen.Ik had dat shot simpelweg niet onthouden. Inderdaad grappig, ik herinner het me nu vagelijk. Ik begrijp wel waarom het in de film zit, want algemeen bekend is dat Kaufman 6 feet under is. Tegelijkertijd wil men swaarschijnlijk graag suggereren dat je met Kaufman het nooit echt zeker weet, en dat-ie voor hetzelfde geld die hele begrafenis in scene had kunnen zetten om door te leven als Clifton, een entertainer die niemand leuk vindt, puur omdat-ie het zelf zo leuk vond. Mooie film is dat toch...! Gauw herkijken.
IamBernie
lol six feet under is dood heh ?
maargoed zoals je al zegt, denk ik nu idd zelf ook dat dat laatste gewoon gedaan is om nog een extra touch aan de film te geven, in te trent van "je weet het maar nooit met Kaufman". Wel leuk gedaan eigenlijk, en het geeft de film wel iets speciaals mee. Bedankt voor de verheldering
Jos2
maargoed zoals je al zegt, denk ik nu idd zelf ook dat dat laatste gewoon gedaan is om nog een extra touch aan de film te geven, in te trent van "je weet het maar nooit met Kaufman". Wel leuk gedaan eigenlijk, en het geeft de film wel iets speciaals mee. )
Vond het een makkelijk en geforceerd ambivalent einde.
Overigens is het wel zo dat vele mensen inderdaad dachten dat het een geintje was. Niet gek, daar Kauffman 8 jaar voor zijn dood rondliep met het script 'The Tony Clifton Story' waarin Tony dood gaat aan longkanker. In hetzelfde ziekenhuis als Andy later.
Leuk, dat soort verhalen.
Zelf nog niet gelezen:
Ergens anders:
Still, Zmuda says, "The hoax and the practical joke are lost art forms." But did Andy Kaufman pull one last stunt on his deathbed at age 35? No, says Zmuda. "Andy Kaufman is dead. He's not in some truck stop with Elvis." While Kaufman tinkered with the idea, tells Zmuda, he never brought it up again. "The only thing that is odd is page 112 of The Tony Clifton Story, a screenplay that Andy and I wrote, that was never made. On page 112, Tony dies of lung cancer at Cedars-Sinai Hospital. Andy Kaufman would die of lung cancer at Cedars-Sinai eight years later. Pretty odd stuff."
But Zmuda does admit, "Had Andy Kaufman lived, he would have faked his death."
hugohei
Goeie info. Dank !
Ik ben erg geintrigeerd door deze film. Vooral omdat er scènes in voorkomen waarin de 'humor' een soort marteling is. Zo on-leuk. Tot aan de pijngrens. Maar daardoor wel weer interessant : wat WIL die gek nou bereiken met die onzin.
Een film met heel veel lef. Die in elk geval niet aan het eind suggereert dat Kaufman een soort Danny Kaye was met een hart van goud.
LauraPalmer
Echt een goede film, maar zeker niet geschikt voor mensen die een standaard Jim Carey film verwachten.
EmDee
Goede film met een prachtig begin. Zo zou Andy het zelf ook gewild hebben, denk ik.
En die begrafenis..., zo zie je ze niet vaak.
Jos2
Ooit iets van hem gezien dan, voor deze film er kwam?

Martin Freeman geen fan van gedrag Jim Carrey in 'Man on the Moon'

Sho o Suteyo Machi e Deyou
Drama, 1971

Mitt Liv som Hund
Drama, 1985
show businesskomiekbiografieworstelenprofessioneel worstelen mentally unstablepro wrestlers