• 9.371.913 stemmen

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Jim Carrey, Danny DeVito en Paul Giamatti

Releasedatum: 25 mei 2000

Plot Man on the Moon

"Hello, my name is Andy and this is my movie."

Als beginnend komiek heeft Andy Kaufman het niet gemakkelijk. Zijn anarchistische vorm van humor wordt zelden gesnapt, waardoor hij gedwongen wordt zich toe te leggen op imitaties van Elvis. Dit zorgt wel voor het nodige succes bij het grote publiek. Hij wordt ontdekt door George Shapiro, een manager die hem een rol in de populaire sitcom "Taxi" versiert. Andy weigert zich echter in een vakje te laten stoppen en de norm te volgen. Wanneer zijn televisiecarrière op een dood spoor zit, besluit hij zijn toekomst te zoeken in het professioneel worstelen.

Andy Kaufman / Tony Clifton

George Shapiro

Lynne Margulies

Ed Weinberger

Stanley Kaufman

Janice Kaufman

Little Michael Kaufman

EmDee

Ooit iets van hem gezien dan, voor deze film er kwam?

Niet veel nee, maar als de film een waarheidsgetrouwe indruk van Andy's leven geeft, dan past dat begin helemaal in zijn denkwereld.

BoordAppel

Bij de videoland videotheek in Veghel hadden ze deze film uit de schappen gehaald omdat ie zooooo slecht was, maar das dus bullshit als ik t zo allemaal lees. KLote videotheken ook.

Boycotten die videotheek...

avatar van Jos2

Jos2

Bij de videoland videotheek in Veghel hadden ze deze film uit de schappen gehaald omdat ie zooooo slecht was.

Geloof je dat echt? Als een band goed verhuurt, blijft-ie liggen. Slecht of niet.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Videotheken zijn gewoon winkels als andere, verkopen is de boodschap, als Man on the Moon niet wordt verhuurd, gaat ie eruit, zo simpel is dat. En die ranzige B-film met op de doos twee halfblote tetten (die bvb. "Secret desires" of zo heet), die blijft, want die wordt af en toe wel eens verhuurd.

Jammer, maar zo gaat dat.

Trouwens, ikzelf vind Man on the Moon een topfilm !!

BoordAppel

Ik heb alleen nooit begrepen wat voor soort mensen films als Death Wish 1 t/m 3049 gaat huren, die ook nog ns zowat elke week op tv komen.

avatar van Sjan

Sjan

Jim Carrey in een van z'n beste rollen. Prachtige film!

avatar van tovenaar

tovenaar

Voor mij was dit een verassende film. Verwacht inderdaad geen "Ace Ventura / Liar Liar Jim Carrey", maar wel een heel coole "Andy Kaufman Carrey"!

Soms zulke "onleuke" humor, dat het eigenlijk weer grappig is om naar te kijken. Wat een aparte man moet dat geweest die Andy. Ik ken de persoon Andy niet echt, maar Jim zet in ieder geval wel een geloofwaardige rol neer. Als ik zo de verhalen lees, dan klopt zijn vertolking heel erg goed met hoe Andy echt geweest is.

Boeiende film om naar te kijken in ieder geval!

avatar van FeZ

FeZ

Carrey in een van zijn beter films. Een goede biografie en goed uitgewerkt door de actuers. Ik vergat helmaal dat het Jim Carrey was en zat naar de echte Kaufman te kijken.

titan

Carrey had een Oscar moeten krijgen voor deze rol.

avatar van Sjaak

Sjaak

Alles wat je er van verwacht, blijkt te worden te niet gedaan. Desalniettemin erug leuk!

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

Heel apart in het begin dacht ik wat moet ik hier mee. maar als de film wat op gang kwam werd ie heel erg leuk.

avatar van LZA

LZA

Aardige film. Ik had ook nog nooit gehoord van Andy kaufman, maar ik heb zo het idee dat als ik iets van hem ga zien in de toekomst, dat ik dan denk van.... heej dat is Jim Carrey .

Nee,ff serieus,zoals hierboven al was opgemerkt zijn er nogal wat momenten waarop je denkt van ..."nee he,waarom doet hij dit nou weer" en "is dit een grap of is het serieus".Interessant om hetzelfde gevoel te hebben als zijn naaste omgeving dat had.

Die Tony Clifton vond ik trouwens erg lijken op Lefty(Pacino) uit Donnie Brasco

avatar van gotti

Prachtige film over het leven van Andy Kafman. Ik had voor deze film nog nooit van deze man gehoord, maar dat maakt bij deze film niet zo heel veel uit, omdat je hier de man zelf leert kennen (een schitterende rol van Carrey), z'n vrienden (acteerden ook erg goed), en z'n grappen. Deze man had wat mij betreft een schiterend gevoel voor humor:Steeds weer bleek dat hij mensen had ingehuurd om grappen te maken. Aan het begin z'n beste vriend, die hij helemaal zwart maakte en later ook de worstelaar.
En dan over het einde:
De vraag kwam bij mij in me op: Is ie nou dood? Het zou wel kunnen, omdat je in een scène zag dat hij begraven werd (hij lag in ieder geval in een doodskist). Maar dan zie je in een scene later weer Tony CLifton optreden en dan is je eerste gedacht: dit is Andy's vriend. Maar dan gaat de camera door de zaal heen en wie zit daar: juist!
Het zou ook kunnen dat Andy loog tegen zijn vrouw, beste vriend en tegen z'n agent dat hij longkanker had. Hij zou dan z'n hel begrafenis in scène gezet kunnen hebben en hij zou dan in de laatste scène Tony CLifton zelf gespeeld kunnen hebben. Dan zou je wel een hele wrange defenitie voor humor hebben, maar dat had Andy Kaufman volgens mij ook wel.

avatar van Ramon K

Ramon K

Sorry Gotti, maar die laatste theorie gaat echt niet op.

titan

Ik denk dat het einde een geintje van de regisseur is, waarin hij ons wil doen geloven dat Andy (in de lijn van zijn eerdere grappen) zijn eigen dood in scene heeft gezet, wat gezien het voorgaande in de film een even logisch als geniaal slot is.

avatar van Wouter

De mythe wil dat Andy Kaufman nog leeft. Niet gek als je weet dat hij in het echt nogal wat bizarre practical jokes uithaalde. Op zijn begrafenis had hij dan ook een tape waarop hij zijn vrienden toesprak.Veel van zijn vrienden dachten dat hij elk moment levend tevoorschijn zou komen.

Ook schijnt hij een script geschreven te hebben (samen met zijn beruchte partner) met Tony CLifton in de hoofdrol. Aan het einde laat hij Clifton zijn eigen dood fingeren. (Geen enkele studio wilde het verfilmen) Nogal wiedes dat er nu nog steeds mensen zijn die beweren dat Kaufman leeft en zich ooit weer aan het publioek zal tonen.

avatar van gotti

Ramon K schreef:

Sorry Gotti, maar die laatste theorie gaat echt niet op.

Ik zeg ook niet dat het waar is, maar hij zou hij zo'n 'grap' best wel kunnen uitvoeren.

Die man had namelijk nogal een vreemd gevoel voor humor.

Zou trouwens wel een hele goeie 'grap' zijn....

avatar van Wouter

gotti schreef:

Ik zeg ook niet dat het waar is,

Binnen de film speculeert men er wel op.

BoordAppel

Mooie film! Ik heb de DVD op de gok gekocht maar ik ben zeker niet teleurgesteld. Jim Carrey acteert echt geweldig goed. Ik ken Kaufman alleen van de serie Taxi maar Carrey doet m daar echt goed na. 4,5*

BoordAppel schreef:

Ik ken Kaufman alleen van de serie Taxi

Tsja dat probleem heb ik ook een beetje waardoor ik deze film wellicht niet geheel op waarde schat.

titan

Ook als je Andy Kaufman helemaal niet kent is deze film heel genietbaar.

En voor wie hem nog niet gezien heeft: GA HEM KIJKEN AANSTAANDE DONDERDAG OP TV!!!!

titan schreef:

Ook als je Andy Kaufman helemaal niet kent is deze film heel genietbaar.

Ik vond t ook wel een goede film maar kan niet oordelen over het feit of Carrey nu zo goed Kaufman nadoet.

avatar van De Knip

De Knip

Wat een leuke en verrassende film, zeg! Jim Carrey in een erg goede rol. Het publiek vraagt zich echt een paar keer af of Andy je voor de gek houdt, wij weten beter...echt goed, man! kreeg bij de begrafenis in kerk zelfs koude rillingen...
BTW kende Andy Kaufmann helemaal niet, maakte ook niet uit voor de film, lijkt me....

****

avatar van starbright boy

Mooie film zeg. Zelfs voor iemand als ik die geen Jim Carrey fan is (en dan druk ik me voorzichtig uit). Film zet je aan het denken over fantasie en werkelijkheid.

Zelfs het einde laat alles een klein beetje open.

Het viel me bovendien op dat mensen als Paul de Leeuw (schreeuw-tijd) en Hans Teeuwen absoluut zijn beinvloed door Kaufman.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja, wat klopt er eigenlijk niet aan deze film.

Perfecte regie, script en cast. (wellicht de muziek)

starbright boy schreef:

Joh, die kennen ze vast niet eens.

avatar van Da Jando

Da Jando

Jammer dat ik nooit van Andy Kaufman gehoord had voor deze film. Dat zou de film wel leuker maken lijkt me. Niet dat ik de film niet leuk vond, integendeel! Vooral de shows van Kaufman in het begin vond ik komisch. Het leuke is dat je daarna als kijker ook gaat afvragen wat voor idiote grap hij nou weer uithaalt, maar als later blijkt wie hij allemaal heeft ingehuurd, en hoeveel mensen erin waren getrapt, dan zie je er de humor ook wel van in

Leuke film en goede rol van Jim Carrey. 3,5*

avatar van yosemite44

yosemite44

kappeuter schreef:

Joh, die kennen ze vast niet eens.

dat betwijfel ik. bovendien kwam viel het mij ook op dat hans teeuwen (vooral de liedjes in onzin taal, zoals 'koerok') veel kaufman trekjes heeft!

avatar van Yak

Yak

Begon ij-zer-sterk, maar na het moment dat het geintje tussen Kaufman en de Memphis-worstelaar uitkwam, zakte het nogal in elkaar. Klinkt natuurlijk ongelooflijk wrang tegenover Kaufman, maar het drama bedierf de film nogal. 3,5*