• 9.374.591 stemmen

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Jim Carrey, Danny DeVito en Paul Giamatti

Releasedatum: 25 mei 2000

Plot Man on the Moon

"Hello, my name is Andy and this is my movie."

Als beginnend komiek heeft Andy Kaufman het niet gemakkelijk. Zijn anarchistische vorm van humor wordt zelden gesnapt, waardoor hij gedwongen wordt zich toe te leggen op imitaties van Elvis. Dit zorgt wel voor het nodige succes bij het grote publiek. Hij wordt ontdekt door George Shapiro, een manager die hem een rol in de populaire sitcom "Taxi" versiert. Andy weigert zich echter in een vakje te laten stoppen en de norm te volgen. Wanneer zijn televisiecarrière op een dood spoor zit, besluit hij zijn toekomst te zoeken in het professioneel worstelen.

Andy Kaufman / Tony Clifton

Janice Kaufman

Little Michael Kaufman

avatar van eerdekes

eerdekes

Heb hem zojuist op dvd aangeschaft.

Met mijlen voorsprong de beste film van carrey !

avatar van jassonn

jassonn

Zojuist gezien en vond het op de opening na geen leuke film.Vond de humor niet leuk,op sommigen momenten zelfs ergelijk.

Vooral die Tony Clifton,verschrikkelijk gewoon.1*

avatar van (matthijs)

(matthijs)

Hee, het was nou juist de bedoeiling van Kaufmann om het publiek op het verkeerde been te zetten of zelfs te ergeren. Well done dus Jim!

avatar van Phoenix

Phoenix

"Hello, my name is Andy and this is my poster."

Briljant .

avatar van gotti

Eén van Carey's beste rollen...

avatar van Wouter

Hou je vast:

Wouter (hoopt dat het waar is)

avatar van Wouter

[b]. Daar heeft Hans Teeuwen zijn begin van Hart en Zielig op gebasseerd (heel zenuwachtig beginnen, en dan met imitaties).

Overigens deed Teeuwen dat al eerder in het cabaret programma 'Heist'.

avatar van Esteban

Esteban

Het is niet waar hoor op 16 mei werd er een feestje gehouden waar Kaufman zou terugkomen. Dit artikel is er enkel en alleen om de legende levendig te houden, zoald z'n kenissen en medewerkers al jaren doen.

Maar toegegeven, ik wou dat het ook zo was

avatar van FisherKing

FisherKing

Cool news iig

avatar van eerdekes

eerdekes

Eerst zien dan geloven

Maar idd, verschrikkelijk goed nieuws

avatar van starbright boy

Ik zou het eigenlijk nog leuker vinden als het gewoon in het midden blijft of het nu waar is of niet. Kaufman die af en toe ergens verschijnt, maar niemand die zeker weet of het 'm nu wel of niet is.

avatar van gotti

Tijd voor Man on the Moon: part II?

avatar van Yak

Yak

gotti schreef:

Tijd voor Man on the Moon: part II?

Waarin Andy Kaufman de in scène gezette dood van Jim Carrey speelt.

avatar van chicow

chicow

Geweldig geacteerd van Jim Carrey!!!.....Jammer dat deze film een "flop" is geworden in nederland, misschien omdat we Andy Kaufman niet kennen?!......Maar ik vind dit ECHT een geweldige film!

***½ voor de film + * voor de geweldige acteerprestaties van Jim Carrey= ****½

Gr Chicow

avatar van dray

dray

Fantastisch acteerwerk door Jim Carrey, hij liet me vergeten dat het een 'Carrey Film' is.

En dat lukt 'm niet altijd...

avatar van Rujar

Rujar

dray schreef:

En dat lukt 'm niet altijd...

avatar van Karl Hungus

Karl Hungus

Mm mm, moeilijk...

Enkele stellingen opwerpen:

1* Hoe kan je oordelen over de acteerprestatie van Carrey (wat velen hier doen) als je nooit over Andy Kaufman gehoord hebt, laat staan hem ooit bezig gezien hebt? Oordelen over een personage/de acteerprestatie in een biografische film, kan je m.i. alleen als je ook weet hoe persoon in de werkelijkheid was. Tenzij die biografische film natuurlijk niet in die mate de werkelijkheid wil benaderen, maar dat leek me hier wél het geval. Blind ja-knikken, samen met hen die Kaufman wel gekend hebben, is me wat te makkelijk.

2* Ofwel had Kaufman veel Ace Ventura-trekken, ofwel slaagt Carrey er toch nog altijd niet in om dat typetje te verstoppen. Op bepaalde momenten had ik immers het gevoel alsof ik naar een slechte Ace Ventura-kloon aan het kijken was. Zo dat naar voren brengen van het hoofd en wat onnozel met de tanden trekken. Het ligt mss aan mij, maar ik kon het verband niet van me afzetten. Soit, ik wens geen oordeel te vellen voor ik Kaufman zelf bezig gezien heb.

avatar van starbright boy

Interessante gedachten. Ben het toch niet helemaal met je eens. Ook bij een biopic gaat het er meer om of een karakter geloofwaardig wordt neergezet. Als een acteur zich puur gaat concentreren op het kopieren van de persoon die hij uitbeeld (waarvan bovendien alleen maar beelden zullen bestaan van hoe hij in het openbaar was) loop je het risico dat het teveel een imitatie wordt. En imitaties zijn vaak platte uitvergrotingen van opvallende kenmerken van een persoon. Ik vind dat ik dus ook op mijn gevoel of ik iemand geloofwaardig vind kan vertrouwen om te zeggen of iemand al dan niet goed acteert in een biografische film. Ook zonder dat ik de vaak onvolledige beelden van zo iemand heb gezien.

avatar van Esteban

Esteban

Ik vond het zelfs een beetje "schrikwekkend" te zien hoe Carrey elk detail, van de mond tot de oogleden en de stand van Kaufman's lichaam, samen met de stem, de gebaren tot de vreemde uitspattingen helemaal overnam en ze constant gecontroleerd en foutloos gebruikte. Ik bedoel, Kaufman speelde typetjes... maar Carrey speelt Kaufman die typetjes speelt, zonder te vergeten dat hij Kaufman speelt. It's amazing!

En gelukkig maar is Ace Ventura moeilijk terug te vinden in dit personage.

avatar van FisherKing

FisherKing

Esteban schreef:
Als fan van 'Taxi', waardoor ik Kaufman heb leren kennen en vervolgens nog meer van hem heb gezien, moet ik concluderen dat Jim Carrey een verbazingwekkende prestatie neerzet.[/b]

Ja, vond ik ook, echt een briljante prestatie van Jim Carrey. En bovendien wat een fantastische film, die zelfs alle hoop op een afterlive van Kaufman, ondanks de intrieste doodscene's toch nog een klein beetje laat leven.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Boeiend portret van de bizarre persoonlijkheid " Andy kaufman" met een geweldige en geniale Carrey. Ik ken die Kaufman niet echt maar Carrey komt hier erg goed over als de wat onsociale man die er een eigen soort van humor erop aanhoudt . Man on the moon is een vrij emotionele film die speelt met de kijker. Zo is dat einde ongelooflijk open maar best geniaal. De humor die erin zit is vaag , doch kan je je inleven in de wereld van het personage ondanks het rare karakter van Kaufman. Dat de film daarin slaagt , bewijst wat voor een grote klasse de regisseur en Jim Carrey hebben. Man on the moon laat je soms lachen ( over dingen die eigenlijk in de denkwereld van kaufman NIET grappig bedoeld zijn) en stemt je somber. De begrafenis vond ik persoonlijk aangrijpend , al weet je niet of Kaufman nou dood is of niet. Prachtig gewoon ! Devito is hier tevens schitterend als de man die Kaufman maar niet doorgronden kan. Dat Carrey hier geen oscar voor kreeg is een schande. Een niet al te toegankelijke film voor de Carrey - fans , al moet de ECHTE fan hier toegeven dat Carrey misschien wel zijn beste rol van zijn acteerloopbaan speelt. 8/10

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Het enige wat me stoort is de soundtrack. Daar hadden ze wel wat meer aan mogen werken. Verder is alles zeer goed. Beste rol voor Carrey ooit.

avatar van moviemike

moviemike

eigenlijk is zo'n vertolking een oscar waardig.

Het is moeilijk voor een acteur als Jim Carrey om van dat status van onnozele smoelentrekker vanaf te raken, zeker als je dan ook nog regelmatig die ouwe roots opnieuw gaat opzoeken.

Doch heeft hij de laatste jaren bewezen in films als the truman show, man on the moon, the majestic en nu weer eternal sunshine of the spotless mind dat hij veel meer kan dan enkel maar onnozele smoelen trekken.

avatar van snoezelke

snoezelke

Jim carrey is gewoon een erg onderschat acteur,ik heb ook oude fragmenten gezien van kaufman waaronder de saturday nightlivestukjes en de gelijkenis is gewoon griezelig accuraat.

verder vind ik de film ook daadwerkelijk erg grappige scenes bevatten,de intro is gewoon geniaal.Veel nieuws heb ik over de film niet te zeggen,naart eind toe vond ik hem wat minder sterk maar dat kwam voornamelijk door het sterke eerste uur,de laatste scenes waren weer erg bevredigend zoals die bij de wonderdokter.

Kaufman was volgens sommige mensen een aansteller,andere een genie,ik noem hem een genie dat aanstellen tot kunst verheef en enkele schitterende grappige dingen gedaan heeft ,vooral het tony cliftonpersonage is heerlijk bedacht.

een fijn filmpje dees dus dat je niet de man andy kaufmann leert kennen,maar wel de legende.

'thankyou for the movie'

avatar van moviemike

moviemike

Wat ik niet begrijp is waarom een film als Man on the moon in zowel Groot-Brittanië, Duitsland, Japan en de Verenigde Staten moet opgenomen worden?

Waarschijnlijk zal men weer geld teveel gehad hebben?

avatar van starbright boy

Dat zijn niet de landen waar de film is opgenomen hoor. Maar de produktielanden. Zeg maar de plekken waar de centjes vandaan komen.

De film is opgenomen in twee landen, de VS en de Filipijnen

avatar van Justice4All

Justice4All

Ik heb nooit van Andy Kaufman gehoord -behalve TAXI-, maar Jim Carrey heeft zijn rol goed vertolk en wel één van zijn beste film die hij in heeft gespeeld. 3,5 *

avatar van John Doe

John Doe

Ik vraag me af of Kaufman in het echt ook met tegenzin aan Taxi heeft meegewerkt zoals in de film

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Ja.

avatar van mister blonde

mister blonde

starbright boy schreef:

De film is opgenomen in twee landen, de VS en de Filipijnen

ik vind het dan ook niet terecht dat die anderen landen erbij staan (zoals bij zo veel films). alleen de VS, hoort hier te staan.