Genre: Komedie / Biografie
Geregisseerd door: Milos Forman
Met onder meer: Jim Carrey, Danny DeVito en Paul Giamatti
Releasedatum: 25 mei 2000
Plot Man on the Moon
"Hello, my name is Andy and this is my movie."
Als beginnend komiek heeft Andy Kaufman het niet gemakkelijk. Zijn anarchistische vorm van humor wordt zelden gesnapt, waardoor hij gedwongen wordt zich toe te leggen op imitaties van Elvis. Dit zorgt wel voor het nodige succes bij het grote publiek. Hij wordt ontdekt door George Shapiro, een manager die hem een rol in de populaire sitcom "Taxi" versiert. Andy weigert zich echter in een vakje te laten stoppen en de norm te volgen. Wanneer zijn televisiecarrière op een dood spoor zit, besluit hij zijn toekomst te zoeken in het professioneel worstelen.
Andy Kaufman / Tony Clifton
Stanley Kaufman
Janice Kaufman
Little Michael Kaufman
Linda
Ik kreeg de indruk dat het grootste deel van de film toch meer komisch was bedoeld. ik vond eigenlijk alleen het laatste half uur een klein beetje drama-achtig worden. En dat deed me eerlijk gezegd ook helemaal niets. Ik kan niet iemand eerst grappig vinden (Wat ik dus ook al niet deed) en zodra ik hoor dat diegeen ziek is hem zielig gaan vinden.
Sjoerd
Dan heb je er maar weinig van begrepen als je het mij vraagt. Als een film gaat over het leven van een komiek (soort biografie dus) dan is die film niet meteen een komedie. Zo hier dus ook...
Linda, Linda, Linda, het doet gewoon pijn om jouw stukje te lezen....
jedymaster
wat ik al heerlijk vind aan de film is het feit dat ik mijn favo serie van vroeger eens van een andere kant zie
gandalf
Dit is toch echt wel een geniale film hoor. Ik ben het absoluut niet eens met het verhaaltje hierboven dat het begin komisch was en later oppeens dramatisch enz.
Ik vind het meer een drama film met erg sterke grappen erin verwerkt.
Ik denk dat Kaufman, zoals in deze film neergezet, op de een of andere manier z'n hele leven al niet lekker in z'n vel zit, of in ieder geval nog aan het zoeken is naar een bepaalde rust of voldoening in z'n leven en dat maar niet vind.
De laatste scene bracht mij niet van m'n stuk. Voor mij staat het vast dat Kaufman morsdood was. Die kanker was echt. Hoe wrang was het ook dat zijn vrienden daar maar met pijn en moeite in geloofden, toen hij het aankondigde.
Je zou haast kunnen zeggen dat die laatste scene een opzettelijke fout in de film is om mensen op het verkeerde been te brengen, of niet... denk er maar van wat je wilt, het blijft een erg sterke film: 4 sterren.
brodie
Echt leuk deze film. Was gelukkig geen standaard Jim Carrey film. Als je weer is lekker genaaid wil worden, ga dit dan zien. 4 stars
FisherKing
Als je weer is lekker genaaid wil worden, ga dit dan zien. 4 stars
NERD
Genaaid: "slang" voor voor de gek gehouden, in de maling genomen.
Ben je te oud voor FK
SSeagal
Fraaie biografie met een Carrey die laat zien dat hij meer kan dan gekke bekken trekken, wat overigens ook leuk is. Prachtige film die me lang is nagebleven. *****
Derkje
Mooie en met overtuiging gespeelde levensverhaal van Andy Kaufmann, die echt een snaar raakt. Ook het einde, waarin hij zijn collega's verteld dat hij kanker heeft, en ze denken dat hij een grap maakt, is ijzersterk en ontroerend. Een 3,5.
Illuvatar
Aan deze film vond ik eigenlijk niets.
Khad eerlijk gedacht dat dit een comedy was.
Amaai, hij heeft mij gewoon geen enkele keer aan het lachen gebracht, en dan nog het feit dat dit eendrama zou moeten voorstellen vind ik gewoon lachwekkend. Ik vind het drama hierin lachwekkender dan de flauwe humor die erin zit.
Andy Kaufman vind ik daarin tegen wel een goede komiek en ook Jim Carrey is in zijn meeste komedie echt hilarisch. Maar de combinatie ervan vind ik ronduit slecht!!!
Esteban
Het is dan ook alles behalve een komedie. 'Man on the Moon' is een drama over komedie, een héél verschil. Carrey is magistraal als Andy Kaufman én alle typetjes waaronder Latka. Persoonlijk stond ik zelfs met verstomming geslagen, het wás gewoon Kaufman en ik had nooit gedacht dat ik zou vergeten dat het Jim was. Ook het script en de regie zitten helemaal goed. Forman slaagt erin het mysterie rond Kaufman te behouden, maar toch subtiel duidelijk te maken hoe de man zelf tegenover alles stond. Mij lijkt Man on the Moon een uiterst geslaagde biografie, zonder Kaufman enige oneer aan te doen, integendeel. Ik denk dat het einde een geslaagde ode is aan hem... Wat betreft die scéne bij de wonderdokter, waarschijnlijk de sterkste scène uit de film, die tragisch is, maar eigenlijk met volle ironie de nagel op de kop slaat. Hoewel Forman z'n uiterste best heeft gedaan, zijn er nog steeds mensen die niet kunnen snappen dat het niet Kaufmans bedoeling was een komiek te zijn, maar gevoelens teweeg te brengen. Een traan, een lach, verbazing of woede, het bleef hem allemaal gelijk, gewoon entertainment in elke mogelijke vorm. Ik vind het eigenlijk uiterst triest hoe Andy als uiterst misbegrepen persoon aan z'n einde kwam, ook wetende dat de herinneringen aan hem meestal deel uitmaken van het verkeerde beeld dat de mensen hadden. Als fan van 'Taxi' en dus ook Latka/Kaufman kan ik deze respectvolle film alleen maar toejuichen.
Mooie metafoor trouwens, die titel.
Man on the Moon ****1/2
Yak
Mooie metafoor trouwens, die titel.
Verzonnen door Michael Stipe.
De zanger van REM zeker?
Да! Ik had begrepen dat deze film is geïnspireerd was door die song van R.E.M., die op zijn beurt geïnspireerd was door Kaufman.
mister blonde
De zanger van REM zeker?
een van de beste artiesten van de laatste jaren...
TheGodfather
Zeker een mooie film, met aardige wat humor en zeker ook veel drama maar met een vleugje humor.
Aanrader!
Yak
Hey, bedankt voor de tip! Ik wilde 'm al graag nog een keer zien, maar de Openbare Bieb in Den Haag is 'm kwijtgeraakt (zoals vele andere films).
T.O.
Heb mijn stem verhoogd met een halve ster.
Mooi in beeld gebracht hoe deze man op pijnlijk ironische wijze het slachtoffer wordt van zijn eigen postmoderne wereldvisie.
John Doe
Ik vind het meer een drama film met erg sterke grappen erin verwerkt.
Je hebt wel gelijk in tegenstelling tot veel anderen. Ik heb met erg veel aandacht net de film bekeken, omdat de zieke humor die Jim Carry uitbeeldt zo heerlijk was. Niet die cliche grappen, maar puur origineel theater en de boel in de maling nemen om zelf voldoening te krijgen. Bepaalde cabaretiers
zullen deze film zeerzeker waarderen. Het einde sloeg erop dat Andy Kaufman was heengegaan als een held en in de geschiedenisboeken stond. Zijn typetje werd nagedaan door een ander persoon, zodanig was z'n naam gevestigd. Dit werd gesymbolyseerd door het gezicht in neon van Andy. Omdat ik geraakt was door de film 4.5 sterren.
Esteban
Die laatste scène is dan ook 100% opzettelijk. Het is allereerst een ode aan Kaufman, bovendien zijn er altijd mensen blijven in geloven dat hij z'n dood veinsde.
eerdekes
Ook al kende ik die man niet echt, vind ik dit 'n hele mooie film !! Op sommige momenten grappig, maar dan vraag je je ook wel af: ' is dit nou echt? '
Maar daar stoorde ik me niet aan, carrey bewijst dat hij in 'iets' serieuzere rollen ook schitterend en bovenaal komisch voor de dag komt. Ongecensurreerd 4 sterren!
kubrick
- 1907 stemmen
fantastisch acteerwerk van carrey,10x beter dan in de truman show en daar was ie al goed!
MarkFish
Heel goed geacteerd van Carrey. Mooie gast, die Kaufmann, hoe die schijt heeft aan z'n publiek en als het ware als een docent in humor zijn publiek wil onderwijzen./vermaken. Als hij voor de eerste keer optreedt en succes heeft in dat kleine zaaltje. Daar heeft Hans Teeuwen zijn begin van Hart en Zielig op gebasseerd (heel zenuwachtig beginnen, en dan met imitaties).

Martin Freeman geen fan van gedrag Jim Carrey in 'Man on the Moon'

Sho o Suteyo Machi e Deyou
Drama, 1971

Mitt Liv som Hund
Drama, 1985
show businesskomiekbiografieworstelenprofessioneel worstelen mentally unstablepro wrestlers