- Home
Met onder meer: Chow Yun-fat, Danny Lee en Sally Yeh
Gesproken taal: Kantonees, Mandarijn en Japans
Releasedatum: 10 november 1994
Plot Dip Huet Seung Hung
"One Vicious Hitman. One Fierce Cop. Ten Thousand Bullets."
Jeff (Yun-Fat Chow), een huurmoordenaar, staat op het punt om zijn loopbaan te beëindigen. Tijdens zijn laatste klus verwondt hij per ongeluk de nachtclubzangeres Jenny (Sally Yeh), die daardoor blind raakt. Om de dure oogoperatie te bekostigen besluit hij alsnog een opdracht aan te nemen: de liquidatie van Triade-leider Hay Wong Hoi. Inspecteur Lee (Danny Lee), die aanvankelijk jacht maakt op The Killer, voelt zich gaandeweg op een vreemde manier tot hem aangetrokken en kiest tenslotte zelfs zijn zijde. Ze erkennen elkaar als wapenbroeders en binden gezamenlijk de strijd aan met de triades.
Ah Jong
Teddy's man
Frank Chen
Chief Inspector Tu
mister blonde
geweldige actiefilm. de invloeden voor top films als heat (de politieman die zich uiteindelijk nog het meest verbonden voelt met de 'misdadiger').
desperado (de manier hoe de actiescenes in beeld worden gebracht) en natuurlijk leon.
Wat ik ook uiteindelijk een pluspunt vond; was dat de hitman en zijn vriend (die andere hitman) om het leven komen. en dat die politieman werd opgepakt (namen van karakters weet ik zo even niet). de reden dat ik dit een pluspunt vond was, omdat ze dus niet ongeschonden uit de strijd kwamen. Nu waren de onwaarschijnlijke ontsnappingen en actiescenes nog functioneel.
Het beste wat ik tot nu toe uit azie (en dat is bedroevend weinig) heb gezien.
Ik vind de film iets beter dan Hard-Boiled, met name door het verhaal dat beter in elkaar steekt.
Een mooie hoofdrol van Chow Yun-Fat. Lekker gedateerde synthesizer muziek en sentimentaliteit die doet glimlachen.
De actie is, hoewel flink over the top, goed gedoseerd.
Toch, voor mij niet zo bijzonder om hoger dan 3,5 sterren te geven. 3,5 sterren dus.
(Mijn favoriete John Woo film blijft Face/Off)
sinterklaas
Echte te gekke film goed verhaal maar die meid was soms erg iri.
enne hij schiet met 1 beretta 50 kogels in 1 persoon er zitten toch maar 15 kogels in een beretta
5,0
dutchtuga
2 sterren alleen voor een aantal mooi gestileerde scenes want verder had dit me alleen cartoonesque taferelen en irritatie te bieden. Die irritatie kwam vooral van die verschrikkelijke jennie. Op momenten had ik gehoopt dat Jason Voorhees de film binnen zou lopen om haar op een mooie afslachting te trakteren. Het enige wat uit haar mond kwam waren dingen als "Jeffrey waar ben je". Daar bleef het een beetje bij.
Met carttonesque actie is in principe niets mis als het allemaal niet al te serieus wordt genomen maar helaas is dat hier niet het geval. John Woo neemt zichzelf te serieus. Hier was al duidelijk te zien dat dit een regisseur was die makkelijk mee zou kunnen draaien in hollywood.
Wel een paar erg mooie scenes zoals ik zei en een redelijke soundtrack maar verder niet mijn ding.
thunderball
Olivier, ik raad je aan om dan gewoon een keer alleen het laatste half uur te kijken. Je zult zien dat het fantastisch is, misschien nog het beste te vergelijken met de finale van THe Wild Bunch, maar dan op z'n Woo's, waar bij je het gevoel krijgt dat de kogels dwars door je TV komen en om je oren vliegen.
Natuurlijk het drama is soms een echt drama en de muziek is ook niet al te best, maar het zijn de actiescene's die het hem doen.
Ik denk dat er zo wie zo een sterk cultuurverschil is tussen ons Westerlingen en Azie,
kijk naar de Bruce Lee films en de niet-actie scene's zijn dan voor ons ook nauwelijks te pruimen. Blijkbaar is het daar de gewoonte om qua drama over the top te gaan.
Deze film is zeer invloedrijk geweest, je hoeft maar naar de films van bv Tarantino te kijken om te zien waar hij aan schatverplicht is.
De Killer is zeker de beste Hong Kong film die ik gezien heb (helaas kan ik maar niet aan Hard Boiled komen, shit!), zo vond ik A Better tomorow 1 en 2 zeer matig en heb de vervolgdelen maar laten liggen.
Alleen Face/Off vind ik ook echt goed.
Voor de ongeevenaard actie: 5 sterren!
brymj
1 * was bagger kunnen niet acteren.
jij hebt er duidelijk geen kaas van gegeten. dit is een prachtfilm, dat ie niet uit hollywood komt en dat nicolas cage of jessica alba er niet in spelen hoeft nog niet te betekenen dat dit rommel is.
alles is gewoon goed aan deze film. De emotionele muziek, dat steeds terugkerende muziekje, prachtig allemaal, dat nummer wat Jenny zingt en wat later weer terugkeerd, het geeft allemaal een tweede dimensie aan dit magistrale stukje film, ook de eindscene vind ik prachtig, Jeff die uiteindelijk dan toch nog aan zijn einde komt, die politie die dus zijn goede maat verliest, en het feit dat Jeff niks meer kon zien, hetzelfde als wat hij Jenny aan het begin had aangedaan, briljant gewoon, heel mooi.
ook de kleinere rollen zijn mooi uitgewerkt, de mattie van de politie en de mattie van Jeff, die laatste heeft nog een heldhaftige scene waar hij volledig bewijst hoe trouw hij is aan Jeff.
een dikke 5

maxcomthrilla
Tot nu toe had ik niet echt positieve ervaringen gedistileerd uit John Woo `s oeuvre.
The Killer brengt hier verandering in. John Woo trakteert zijn kijkers hier op een lekker gewelddadig, over the top actiespektakel. Daarnaast ergerde ik mij hier minder aan zijn geforceerde pogingen om wat symboliek in zijn films in te brengen. De actie speelt zich af op meerdere locaties, waardoor de film fris van vorm blijft. Daarnaast ervaarde ik af en toe ook wat suspense in zijn films en niet een volledig afgebakerde showroom die aan de ene kant veel wapengekletter bood en na de draaiing weer een portie aan romantiek/relatieve rust. Het werd allemaal lekker in elkaar gemixed. De botenrace illustreerde hoe sfeervol Woo het plegen van een moord in beeld kan brengen.
Onwijs gaaf waren ook de vele patronen die bij de wapengevechten in de lucht zweefden. Verder kon de romantische invalshoek mij niet storen en vond ik de muziek mooi, zelfs bijna licht ontroerend. Actie zoals actie voor mij hoort te zijn: Gevarieerd, onnavolgbaar en constant lonkend om de hoek. 4*
rokkenjager
Heerlijke gewelddadige film van Woo, met uitzinnige actie en Yun-Fat Chow is weer geweldig.
3 en half sterren.
Erwinner
Schietpartijtjes waren belabberd! Voeg daar jaren 80 effecten bij en je krijgt dit resultaat. Was toen misschien leuk, nu kan dit echt niet meer. Kreeg er ook een Hollywood 80 bijsmaak van.
Matige muziek, ja ook dat nog. En niet te vergeten, hele foute editting af en toe gebruikt. Vond het ook niet over-the-top trouwens. Tegenwoordig is dit Disney aktie maar dan met bloed.
Het verhaal was wel oke, alleen drama kwam niet uit de voeten deze keer. Diep dan de romantiek meer uit, nu bleef het maar op de achtergrond hangen.
Mickey en Dombo, de binnenpret grapjes liggen op het puntje van m'n tong.
Redelijk half mislukte film.
Schitterend camerawerk, sterke actie, zeer vermakelijk... en toch 'maar' een 3? Wat schort er dan voor jou nog aan deze actiefilm waardoor het 2 volle sterren verliest?
Vond de editing en het acteerwerk niet overal even sterk en het verhaal soms een klein beetje onevenwichtig. Maar hey, smaken verschillen.
De film is niet perfect, vandaar geen 5
Tevens is de film geen meesterwerk, dus ook geen 4
Ik vind hem net iets te gedateerd (sommige films ondergaan de tand des tijds beter) om hem zeer goed te noemen, dus geen 3,5.
Toch vind ik hem gewoonweg goed: drie sterren dus.
Verder link ik je door
Vriendelijke groet.
DVD-T
Dit was mijn eerste kennismaking met het Hong Kong werk van Woo, en ik moet zeggen dat is mij zeer goed bevallen en smaakt zeker naar meer.Heerlijk vermaak is dit.Ik had nergens echt het gevoel de film uit '89 komt, behalve een beetje aan de foute kleding van de politie agenten.Het drama en acteerwerk komt niet altijd goed over op mij, maar daar staat wel tegenover dat de film een aantal fenomenale actie scenes bevat.Grote shoot-outs met pistolen/geweren die maar niet leeg raken, achtervolgingen en explosies, heerlijk.En de vertrouwde duiven die je ook in de Hollywood films van Woo terug ziet.Ben benieuwd naar meer.
alweer een super film met Chow Yun Fat van woo
erg vermakelijk en mooie drama erbij.
4,5 ster
Ik ben geen liefhebber van actiefilms, dat weten de meeste mensen die me hier een beetje volgen wel. Toch wil ik ook uit die hoek graag wat films zien. Deze film, vaak gezien als moderne klassieker is er zo een. En wat ik vooraf denk ik niet had verwacht is toch wel mijn conclusie: Kan iemand me een film aanraden van Woo waar de actie even sterk is, maar dat stomme zeikverhaal, de tegeltjesuitspraken en de opvliegende duivenkitsch de film niet steeds ophouden?
Twee scenes springen er echt bovenuit: de botenscene in het begin , die vond ik zowaar nog spannend en de stevig aan de eindscene van The Wild Bunch referende scene in de kerk. Maar elke actiescene was sterk en daardoor heb ik me behoorlijk vermaakt.
Leland Palmer
Mwah, toch wel wat een tegenvaller na al die behoorlijk positieve reacties hier. Geef mij maar Face/Off van Woo, want ondanks dat velen dit de beste film van de man vinden viel hij me toch wat tegen. Opzich wel vermakelijk, maar daar is het meeste mee gezegd wat mij betreft.
Grootste pluspunt is uiteraard de actie. Het gaat totaal nergens over, is behoorlijk ongeloofwaardig en over-the-top, maar is grotendeels toch een lust voor het oog. Het camerawerk is prima verzorgd, al vind ik dat de montage soms wél wat slordig was. Daarnaast vond ik de muziek maar helemaal niks. In het begin steeds dat rotnummer van die (blinde) vrouw en later de ietwat mislukte dramatische muziek. Ook vond ik dat de muziek maar matig ondersteuning biedde aan de scénes. Het paste soms voor geen meter.
Het verhaal is opzich te doen en lekker te volgen, maar kent echt weer een paar slechte scénes hoor. Vooral de momenten - en uitspraken - tussen Yun-Fat en die politieagent zijn zowat allemaal mislukt. Yun-Fat wordt de hele film op zijn hielen gezeten door die vent, schiet zijn collega dood en ze zijn de grootste vijanden, maar nee hoor; een paar minuten later zitten ze bij elkaar om te kwijlen wat voor goede vrienden ze wel niet van elkaar zijn. Mede daarom vond ik de eindscéne niet helemaal gelukt, ondanks de puike actie weer.
De acteerprestaties zijn prima in orde. Yun-Fat is redelijk cool en ook zijn mannelijke collega doet het goed. Die (blinde) vrouw vond ik dan weer minder. Mwah, voor de rest heb ik me wel vermaakt. De film kijkt lekker weg, maar kent toch wat te veel minpunten vind ik. Ik hou het op 2,5 sterren eerst...
Tommeh
Dan blijf ik bij Raekwon maar uit de buurt, want ik heb me rot ge-ergerd aan dat cheesy syntheziser deuntje. De film stelde me sowieso teleur. De actiescenes waren nog wel in orde, alleen wordt de film compleet verneukt door dat ellenlange, oversentimentele vriendschap-gedweep van Yun-Fat en co.
Vermakelijke actiefilm!
Leuk om de Aziatische films van Woo te zien. Bij A Better Tomorrow moet Woo er nog enigszins inkomen, het vervolg is al beter en bij deze film wordt de stap vooruit gewoon lekker doorgezet. Lekker no nonsens actiefilmpje, waarbij de kogels letterlijk in het rond vliegen. De film is uiterst vermakelijk, met een verhaal dat vere van serieus te nemen is, maar dat is verder niet storend. Yun-Fat Chow is lekker op dreef en geniet volgens mij echt van zijn rol. Tussen de actiescenes door is de film soms wat minder, maar de actie en ook de muziek mogen er zijn. Heerlijk over the top dus en binnenkort Hard-Boiled maar eens bekijken. Heb er stiekum al een beetje zin in.
josseheijmen
Mijn 100e! Daar ben ik erg blij mee.
Na 266 dagen op MovieMeter. 'S kijken of ik nr. 101 tm 200 kan schrijven in de helft
1e ziening van The Killer.
Ik weet niet zo goed wat ik met deze film aanmoet. (Als ik goed herinner) Tarantino vertelt op de (overigens zeer zienswaardige) 2e disc vd SE van Reservoir Dogs dat The Killer voor hem zeer invloedrijk is geweest, evenals John Woo in het algemeen. Dip Huet zou zelfs een grote inspiratie zijn geweest voor QT.
Aangezien ik QT heel hoog heb zitten was ik erg benieuwd naar dit werk van Woo.
Aan de ene kant van de medaille vind ik deze film regelmatig erg mooi, Fats gezicht lijkt wel uit steen gehouwen, zo sereen en superieur oogt hij. Prachtig. De muziek/ score draagt voor mij bij aan een fijne, iets melancholische sfeer. Het realiteitsgehalte van het inslaan van de kogels vind ik hoog, prima (dit trouwens in tegenstelling tot het zeer neppe geluid bij de klappen die Fat uitdeelt aan de 2 overvallers van Sally Yeh).
Ik ben een zeer groot liefhebber van het werk van James Clavell. Zijn boek
'Noble House' heb ik meerdere malen verslonden.
Net voordat Fat op het strand een confrontatie beleeft en het meisje redt/ naar het ziekenhuis brengt, is er een shot van Fat dat mij meeneemt het boek van Clavell in. Voor mij wordt de sfeer van het door mij zo geliefde boek precies getroffen. Dat heeft me ongelooflijk goed gedaan.
(Hiernaast is er in de film een spectaculaire achtervolging op The Peak van Hong Kong. Ook in het genoemde boek wordt er geraced op The Peak. Dus nog iets dat mij het boek binnentrekt. Heerlijk.)
Andere zijde vd medaille: het plot doet me weinig, in ieder geval véél minder dan Woo volgens mij voor ogen had. De fatale vriendschap tussen Danny Lee en Fat, daarnaast nog de dood van de makkers van deze twee hoofdpersonen...
Alles wordt met gierend veel pathos in beeld gebracht maar mist zijn uitwerking grotendeels.
wwelover
Leuke actiefilm, die ondanks de taal makkelijk te volgen is. Het verhaal is goed bedacht, niet super orginieel maar de relaties tussen de mensen zijn leuk en boeiend. Daarnaast is het een spannende film waarbij de actie ook van hoog niveau is. De muziek is ook nog erg goed. De cast is wel aardig, neit echt extreem goed maar wellicht komt dat door de taal.
De film wordt naar mate hij vordert steeds beter, en ook de wat sentimentele stukjes zijn erg geslaagd, dat heeft Woo goed gedaan want je hebt ook vaak actie films waarbij dit totaal niet lukt. Toch ben ik neit erg onder de indruk van de film, en is het geen uitschieter in het actiegenre.
DeCol
Weer een lekker actiefilm van meneer Woo. Kort geleden Hard-Boiled gezien en nu was het de beurt aan The Killer. Ook hier gaat het weer volkomen om de actie en die was weer lekker fijn. Toch minder over the top dan in eerstgenoemde. Minder overbodige sprongen, maar wel veel kogels in één lijf jagen. Beetje jammer van het te sentimentele gedoe dat wel. Gedateerd is de film zeker niet, ik had nou niet echt het idee dat ik naar een 20 jaar oude film aan het kijken was. Iets minder dan Hard-Boiled, maar zeker goed!
Lennert
Alles bij elkaar toch na alle grote verhalen die ik over deze film had gehoord toch een kleine tegenvaller. De actie was dan wel zeer spectaculair en de soundtrack was zeer sfeervol, echt veel meer dan dat had de film voor mij toch niet te bieden. De hele relatie tussen de agent en de moordenaar kwam voor mij gewoon niet uit de verf, het was gewoon behoorlijk onrealistisch en ietwat knullig. De ondertiteling werkte daar behoorlijk aan mee, maar het valt me bij veel Hong Kong Legends films gewoon op dat de subs vaak wat te wensen over laten.
Puur spektakel, beter uitgewerkte personages dan de gemiddelde Hong Legends films bieden, maar ook niet veel meer dan dit.
pz punch drunk
Woa, heb deze film 1 ster gegeven, maar zie nu dat het een hoog aangeschreven film is.
Heb deze film gekocht omdat die van john woo is, en omdat er op stond dat het de beste honk-kong film aller tijden is.
Maar als dit het beste is wat john woo te bieden heeft, ben ik gauw klaar met deze man.
Het verhaal was ontzettend zwak, en die actie scenes helemaal over de top. Snap dat het een oude film is, maar het komt wel heel gedateerd over.
50 kogels in een clip, schieten zonder dekking. Dacht dat het wat realistischer zou zijn maar het is dus gewoon pulp.
En dat is in deze vorm niet aan mij besteed, het is gewoon niet mijn genre.
Ik lees hier en daar dat de film invloed was voor Engelstalige films als Heat, Léon en Desperado (en nog meer natuurlijk) en dat merk je wel. Het duurt even voor de film in gang schiet, maar dan barst de hel los. Dit is pure actie en die actie blijft maar doorgaan. Waar veel Hollywoodfilms tijd nemen voor een moraliserende dialoog of domme oneliner gaat de actie hier gewoon verder.
Het enige dat minder is, is dat de film ondertussen wat gedateerd is en dat de rollen naast de twee hoofdfiguren niet echt zo veel voorstellen. Maar kom, het is op de eerste plaats een actiefilm en daarin zit het wel snor. Dit concept in een goeie remake (een goeie wel te verstaan) en je hebt een absolute topfilm.
Sergio Leone
Mwa.
Ik had hier meer van verwacht. The Killer bestaat uit twee scènes: een actiescène van 10 minuten afgewisseld met een theatraal stukje drama, enkel de invulling is soms wat anders.
Daarnaast is het acteerwerk niet echt om over naar huis te schrijven. Niet dat ik dat verwacht had, maar dat enkel Chow Yun-Fat een beetje charisma aan de dag legt is toch wel wat magertjes.
En ook op visueel vlak had ik hogere verwachtingen. Dat niet elke film de tand des tijds even goed doorstaat, is oké, maar het aantal slomo's dat hier aan te pas komt is niet normaal. Elke neergeschoten figurant gaat in slomo neer. Alsof John Woo één trucje kende en dat tot op bot wilde uitbuiten. Die slomo's ontsieren actiescènes die voor de rest meer dan degelijk in beeld gebracht zijn. De boel oogt vaak lomp en gewelddadig. Een beetje bloed meer of minder doet er niet toe. De finale is dan ook het hoogtepunt.
De inmenging van de duivenonzin is leuk, die van dat gezongen lied des te minder.
2,5
Metalfist
Mickey Mouse en Dumbo
Een tijd geleden heb ik de Heroic Bloodshed box gekocht waar deze film samen met de A Better Tomorrow trilogie en Once a Thief in zit. Het was dan ook het plan om het derde deel van de ABT reeks te zien maar tot mijn verbazing bleek het ineens te gaan om een gedubte versie. Op naar Once a Thief dan maar maar die bleek ook gedubt te zijn... Aangezien ik The Killer al had op DVD (geremastered en met een Chinese audiotrack + wat extra's) heb ik ineens maar die versie opgezet en laat ik de Heroic Bloodshed box liggen voor wat het is.
The Killer wordt blijkbaar beschouwd als één van de beste actiefilms van Woo waardoor de verwachtingen toch vrij hoog gespannen waren. Ben voor de rest niet zo bekend met zijn werk maar van zijn films met Fat vind ik dit wel de minste. The Killer is nog altijd wel een degelijke film maar het drama komt hier niet helemaal uit de verf, wat op zich vreemd is want Woo legt het er hier een pak minder dik op dan bij de eerste twee ABT films. De dramatiek rond vriendschap blijft een wederkerend thema bij de films van Woo maar hier werkt het dus niet altijd even goed. Maar kom, dit soort films zie je nu niet voor het drama maar meer voor de vele geslaagde actie die Woo altijd op het scherm weet te toveren. De finale is hier dan ook weer om de duimen en vingers van af te likken. Compleet overdreven natuurlijk want het is niet bij te houden hoeveel kogels er kunnen worden afgevuurd uit één magazijn maar juist dat maakt het leuk. Woo houdt zich niet in waardoor het één langdurige adrenaline trip is.
En Chow-Yun Fat is en blijft cool. Ik had al vaker het gevoel dat er meer zat achter de man dan dat we in Amerikaanse producties te zien kregen en onder regie van Woo komt hij echt goed tot zijn recht. De man straalt een zekere vorm van charisma uit die zijn rollen de moeite waard maken. Mooi ook om te zien dat hij een film in zijn eentje kan dragen, al krijgt hij naarmate de film vordert wel meer en meer ondersteuning van Danny Lee die agent Li speelt. Sally Yeh als Jenny is wel veruit de minste schakel van het trio maar bon, de focus ligt dan ook helemaal niet op haar. Ik kreeg ook de indruk dat ze meer gecast was voor de soundtrack, Yeh is van origine dan ook gewoon een zangeres en geen actrice, maar het kan er nog mee door.
Ik moet bekennen dat ik toch hoopte op een hogere score. The Killer is nog altijd beter dan menig ander actiefilm maar het drama is niet altijd even geslaagd, iets wat ik nochtans in Woo's andere films wel kon waarderen. Gelukkig is er nog altijd een degelijke Chow-Yun Fat en een paar heerlijke shoot-outs. Woo begint zich toch wel te profileren als de regisseur waar ik meer van wil zien.
namingway24
Het niveau van de film The Killer schommelt de hele tijd tussen spannend, dodelijk saai, en over-dramatisch, en weet nooit echt een goede middenweg te vinden.
Er gaan ook heel wat in translatie verloren, en de muziek is op bepaalde momenten tergend. Er wordt veel te veel gebruik gemaakt van slow motion-beelden en zelfs freeze frames, die vooral tijdens de grote climax uitermate storend werkten. Tegen het eind had ik daadwerkelijk alle interesse verloren, en zelfs de gewelddadige actieballetten konden daar niet meer tegenop boksen.
Ook visueel was er, afgezien van het interieur van de kerk, weinig te genieten, en valt de film te veel in herhaling. Nee sorry, ik kwam er nooit ook maar één moment echt in. Twee sterren dan maar voor het af en toe fantastische bloedvergieten, maar ik zie hier gewoon echt geen actieklassieker in. Leuke ervaring in Eye, dat dan weer wel
Vinokourov
Tsja, die actie is wel stijlvol in beeld gebracht. Gelukkig maar want anders was het echt een vervelende ordinaire actiefilm met veel geschiet. Maar ondanks dat wordt The Killer na een tijdje toch erg overdreven als Yun-Fat Chow weer eens een keer een hele groep mensen omver schiet. Het misdaadverhaal vond ik ook niet bijster interessant.
Gang_Star
Stijlvolle actiefilm zoals John Woo ze vaker maakt. Met veel vuurkracht zet Chow Yun Fat het hoofdpersonage neer als een zeer sterk karakter. De film kent een hoop actiescènes die er erg mooi uitzien en ook de vele stunts mogen er wezen.
K. V.
Deze eens meegepikt en het was geen slechte film, maar echt waw vond ik hem ook niet. Het was toch iets minder m'n ding. De film biedt wel wat meer dan een gewone actiefilm, maar echt wild werd ik er wel niet van.
Goed voor een keertje, maar hoef deze niet meer terug te zien.
Lovelyboy
Best wel stijlvolle John Woo film waar ik veel Face/off momenten in herken maar wellicht ook de nodige inspiratie voor Nicolas Winding Refn met zijn Only God Forgives in zie. Hoewel mooie vermakelijke film niet helemaal overtuigd van het geheel.
Het geweld en de schietscenes zijn uitmuntend te noemen, jammer is wel dat het geluid bijzonder slecht is en de geluidskwaliteit tijdens de schietpartijen afgeknepen klinkt. Ondanks dat het allemaal wel eens wat naar overacting neigt en bepaalde dingen te dramatisch heeft de film ook de nodige humor en sfeer. Een aantal keren wordt de spanning uitmuntend opgebouwd. Vooral de scene op het strand, na de speedboot achtervolging, is van grote schoonheid en overigens een scene die ik me kan herinneren van een filmprogramma destijds, of Goderie of Mioch, dat durf ik niet te zeggen. De schietscene op het einde is prachtig vormgegeven doch het incasseringsvermogen van de mannen is wel wat overdreven.
Desondanks is Dip Huet Seung Hung, mits het je genre is, een bijzonder stijlvolle en vermakelijke film die een drie en een half krijgt. Was het geluid beter geweest had ik de film zomaar een vier kunnen geven.
frolunda
Alweer een flink aantal jaren geleden dat ik deze John Woo klassieker voor het laatst zag. Destijds was Dip Huet Seung Hung ( in het Engels, The Killer) uit 1989 er medeverantwoordelijk voor dat de regisseur uit Kanton, China (maar hoofdzakelijk opgegroeid in Hong Kong) niet lang hierna zijn opwachting in Hollywood zou maken. Iets wat onder meer zou resulteren in de succesvolle Blockbuster Face Off.
Hoewel Dip Huet Seung Hung (The Killer) al ruim dertig jaar oud is heeft de film op zijn belangrijkste kenmerken de tand des tijds goed doorstaan. Zowel de choreografie als de camera shots bij de actie scenes, en dan met name de shoot-outs zien er nog steeds verbluffend uit. Die aspecten weten me zelfs nog meer te imponeren dan tijdens mijn eerste kijkbeurt. Een mooi voorbeeld daarvan is als huurmoordenaar Jeff (Chow Yun-Fat) na een opdracht aan de politie probeert te ontsnappen en daarbij op een strand oogcontact heeft met een klein, spelend meisje. Door enkele magnifieke close ups wordt er, zonder al te veel te willen prijsgeven informatie uitgewisseld zonder tekst en ontstaat er een briljante en zelfs ontroerende scene.
Dat het verhaal over een huurmoordenaar die bij een schietpartij een zangeres verwond, haar vervolgens probeert te helpen terwijl meerdere partijen jacht op hem maken niet al te hoogstaand is valt door dergelijke fragmenten dan ook nauwelijks op. Regisseur Woo houdt het tempo vrijwel constant hoog en propt de film vol met elkaar snel opvolgende actie. Het gebrek aan diepgang valt hierdoor nauwelijks op, net als het soms wat twijfelachtige acteerwerk. Dat geldt overigens niet voor Chow Yun-Fat, een misschien niet al te veelzijdige acteur maar hier perfect gecast in de hoofdrol.
Wat overblijft is gewoon heerlijke grimmige actie flick die ik in de loop der jaren steeds meer ben gaan waarderen.
Zeer goed.

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Il Grande Silenzio
Drama / Western, 1968

Kikujirô no Natsu
Komedie / Roadmovie, 1999
blindness and impaired visionhuurmoordenaarpolitiehong kongheroic bloodshed