• 9.372.548 stemmen

Geregisseerd door: Adrian Lyne

Met onder meer: Michael Douglas, Glenn Close en Anne Archer

Releasedatum: 14 januari 1988

Plot Fatal Attraction

"A look that led to an evening. A mistake he'll regret... FOR THE REST OF HIS LIFE."

Op een zakelijke receptie ontmoet de getrouwde Dan Gallagher de aantrekkelijke Alex Forrest. Als zij elkaar later weer tegenkomen tijdens hun werk, is de aantrekkingskracht zo groot dat zij al gauw met elkaar in bed belanden. Dan voelt zich schuldig ten opzichte van zijn gezin over het slippertje en hij probeert de situatie achter zich te laten door met Alex te breken. Maar Alex wil dit niet accepteren en begint Dan en zijn gezin lastig te vallen. Dit wordt van kwaad tot erger en een escalatie kan niet uitblijven.

Dan Gallagher

Alexandra "Alex" Forrest

Beth Gallagher

Howard Rogerson

Bob Drimmer

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Geweldige film zeg! Ik had nooit gedacht dat ik hem nog zo spannend zou vinden. Vooral het eerste uur van de film is echt uitstekend, prima geacteerd en (op de wat foute kapsels van Glenn Close en Anne Archer na) prima oud geworden.

Een welverdiende 4 sterren.

avatar van Zinema

Onderhoudende en bij vlagen zeer spannende thriller met een prima Douglas en een sterke Close. De scene met het konijn is inmiddels legendarisch. Een groot kassucces destijds. Goed.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Prima filmpje. Michael Douglas is wederom in topvorm en bewijst maar weer eens dat ie' een geweldig acteur is. Daarnaast hebben we de angstaanjagende, lelijke Glenn Close. Brrr, wat een vreselijk mens zeg, maar ze zet wel een puike prestatie neer als de tegenspeelster van Douglas. Het verhaal is vermakelijk en zo nu en dan lekker spannend. Vooral de laatste scéne in de badkamer is, hoe voorspelbaar ook erg geslaagd. Dikke voldoende voor deze film.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Die Glenn Close verpest het wel voor mij zeg, prima actrice maar zet haar naast Anne Archer en ik weet wel wie ik gekozen had.

Misschien beter gewerkt als ik hem gezien had voor alle klonen van het genre, ik had namelijk al een idee in mijn hoofd uitgewerkt hoe het zou gaan aflopen. En die beruchte kookscéne is al te vaak naar gerefereerd in andere media dat het me niets deed. 2,5

avatar van The One Ring

The One Ring

Niet echt een speciale film. Een beetje cliché eigenlijk, maar tot het laatste half uur of zo wel goed uitgevoerd, met veel aandacht voor geloofwaardige psychologische ontwikkeling voor zowel Douglas als Close, die beide in topvorm zijn hier. Later komen er echter wat rare dingen in het spel. De ontvoering van Douglas' dochter bijvoorbeeld en dat auto-ongeluk, waarom zat dat erin? Dit verhaal vereist eigenlijk dat er iets ergs gebeurt met iemand uit Douglas familie, maar in plaats daarvan komt men met dit soort slappe hap aanzetten. En dan ook nog eens een standaard psycho-einde, waarbij de schurk nog een keer opstaat na zogenaamd gedood te zijn. Is dat echt nodig? De vrij lelijke, typisch jaren '80 esthetiek zal ik ook nooit begrijpen. Vond men dat toendertijd echt mooi?
Maar ach, op het eerste anderhalf uur valt weinig aan te merken en het is al met al best een effectieve film, die toch wel doet wat hij moet doen.
3 sterren.

avatar van Film Pegasus

Glenn Close zal nooit m'n favoriete actrice worden, maar Douglas maakt veel goed in de film. Niet slecht, al is het verhaal niet zo bijzonder. De film moet het vooral van het acteerwerk hebben maar draait uiteindelijk uit in een veredelde televisiefilm die een standaard traject volgt. Ik heb hier wel van genoten, maar de film schiet nergens echt uit.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Aardige thriller. Beetje standaard in de uitvoering, maar het acteerwerk van iedereen is goed en verder kijkt het wel lekker weg.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Fantastische thriller. Eén van de beste van de laatste 30 jaar, zonder twijfel. Niet alleen enkele anthemische scènes, soms Hitchcock waardig, knallen de film de hoogte in. Ook Michael Douglas speelt één van zijn beste rollen als overspelige echtgenoot, die een harde prijs betaalt voor zijn geilheid en alles, maar dan ook alles dreigt te verliezen. De film flirt met de dunne lijn tussen liefde en lust en is angstaanjagend geloofwaardig, mede door de dramatiek tussen Douglas en Anne Archer bvb scène waarin hij zijn vrouw toegeeft dat hij een scheve schaats gereden heeft . Ook telefoons spelen een prominente rol, net als bij Scream het geval zou zijn later. Deze film gunt de kijker geen minuut rust.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Oerdegelijke thriller.

Het verhaal is zo voorspelbaar als het groot is. Toch is deze film best wel realistisch. Moraal van het verhaal is ook wel duidelijk.

Geweldig acteerwerk van vooral Michael Douglas. Bij momenten had hij echt een geweldige blik. Ook Glenn Close was erg sterk als een mega-irritant gek mens.

Degelijke sfeer.

Minpuntje is dat de film me nergens kon verrassen. Zowel de scène met het konijn als de scène met Ellen zag ik mijlenver aankomen.

3.5

avatar van killerfreak

killerfreak

voor het eerst volledig gezien, en ik moet zeggen dat ie me zeker weet te bekoren. Het is dan ook een goede mix van spanning, drama, romantiek, lichte erotiek en wanneer je denkt dat je het beste hebt gehad, wordt er ngo een schepje bovenop gedaan. Sterke thriller, 3.5*

avatar van Spetie

Prima thriller, maar echt heel spannend wordt het nooit.

Het goede van de film is de geloofwaardigheid. Nergens wordt het ongeloofwaardig, alleen op het einde in de badkamer een klein beetje, maar dat verhoogt op dat moment wel de spanning, al was de afloop niet moeilijk te raden.

De acteerprestaties zijn prima. Zowel Douglas als Close doen het goed, al is Close nu niet bepaald een aantrekkelijke vrouw mijns inziens. De sfeer is soms best onheilspellend en verder verveelt de film geen moment.

Het is vooral jammer dat de film precies de paden bewandelt die ik verwacht had, maar verder is de film in orde.

avatar van StevenMighty

StevenMighty

Eindelijk nog eens deze film op de kop kunnen tikken want toen hij verscheen was ik 8 en mocht ik hem nog niet echt zien van m'n ouders vanwege de pikante keukenscene..

Het is een heel sterke thriller die me de hele tijd kon boeien.

Michael Douglas en Glenn Close zijn 2 topacteurs tegen over elkaar hier in, wat vaak voor scenes zorgde om van te smullen.

De gestoorde spelletjes die Alex speelde vond ik niet voorspelbaar en waren erg geloofwaardig, terwijl ze tegelijk ook sympathie wekte want tenslotte werd ze gebruikt en afgedankt door Dan, en was ze best zielig. (Niet dat ik haar daden goedkeur natuurlijk)

Tot slot ben ik blij na wat googlen dat dochtertje Ellen een leuk uitziende vrouw is geworden, want in deze film leek ze op die leeftijd maar een jongetje

4,5 sterren

avatar van K. V.

K. V.

Me eens aan deze gewaagd en 'k vond het niet mis. 'k dacht eerst dat het een andere film met Michael was, nl. Disclosure (met een beetje een vergelijkbaar thema), maar toen zag 'k dat het met Glenn Close was.

De film kwam wel geloofwaardig over, enkel het einde was iets minder, maar voor de rest wist de film wel te boeien van begin tot einde.

Ook de acteerprestaties waren naar behoren. Vooral Michael Douglas en Glenn Close vielen op.

Tja, 'k vond het zeker de moeite om eens gezien te hebben.

avatar van Theunissen

Opzicht best een aardige en thriller alleen wordt het nergens echt spannend en valt het verloop van de film en het einde makkelijk te raden. De film weet wel te boeien en Michael Douglas, en Glenn Close tillen deze film naar een hoger niveau. Hoewel de afloop van de film makkelijk te raden viel was het einde toch best sterk. Ik ben geen fan van Glenn Close (vindt haar ook een draak van een vrouw) maar in deze film speelt ze haar rol perfect want ik heb me enorm geïrriteerd aan haar. En dat was volgens mij ook de bedoeling ervan. Het is wel een eeuwigheid geleden dat ik deze voor het laatst gezien dus misschien wordt het weer eens tijd om hem te herzien.

avatar van Insignificance

Insignificance

I'm not gonna be ignored, Dan! Dat klopt in ieder geval in deze redelijk nette thriller. Gelukkig geen al te grote fratsen of rare wendingen in de voortgang, dat had het onmiddellijk de nek omgedraaid, maar het is de karakteropbouw die iets tekort schiet. Met name Douglas' personage is te veel en te snel vooral een slachtoffer. Iets meer een gladjanus had de film ongetwijfeld beter gedaan, ook al omdat het verder een min of meer uit te stippelen koers volgt.

Het dubbele geintje in het park zet het wel al rap op ongemakkelijk, Glenn Close is uitstekend als enge psychoot, een paar aparte camerahoekjes onderstrepen het gevaar en hoe Lyne een aantal keren de partijen tegenover elkaar monteert is ook best aardig. Idem voor de stilte na de vechtpartij in het appartement van Alex. Het slot kent een mooie opbouw, maar de laatste klap is niet meer een daalder waard. Mijn voorkeur gaat uit naar het originele einde.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Een tikkeltje voorspelbaar (oké heb hem ooit als kind gezien maar slechts flarden kwamen me bekend voor) maar het verhaal is wel zo zorgvuldig opgebouwd (in die typische stijl voor die tijd) dat het blijft boeien tot het einde. Waartoe een slippertje al niet kan leiden.. Fatal Attraction gaat eigenlijk nergens de mist in. Ook positief opvallend dat hier de (stalkende) psycho geen man is maar een vrouw.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Uitstekende thriller, waarin ook uitstekend geacteerd wordt, met name door Michael Douglas. Heel overtuigend. De beelden zijn mooi en de score is goed. Het verhaal is spannend en beklemmend. Een goede productie.

Ik weet niet of er veel films over stalking bestaan, maar deze lijkt mij dan vooraanstaand in zijn soort.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ja, dit is echt weer zo'n lekker ouderwets spannend jaren 80 thrillertje, en ik hou d'r van. Glenn Close komt heel overtuigend over als wanhopige freak die met man en macht een relatie met Dan wil bemachtigen maar steeds wanhopiger en gevaarlijker word als blijkt dat dit niet gaat lukken. Ze zet het personage heel overtuigend neer zonder over het randje te gaan zodat het overdreven gaat worden. Nee, het is precies goed zoals zij haar personage overbracht.

De scène die zich afspeelt nadat Alex de dochter van Dan zonder toestemming van Dan heeft meegenomen en zijn vrouw in een ongeluk terecht komt is heel indrukwekkend. Het moment dat hij haar wurgt zie je echt zijn wanhoop. En dan besluit om toch weg te lopen. Heel sterk gedaan.

Dit is echt een verhaal waar het nergens saai word. De spanningsopbouw is eigenlijk constant . Dat maakt het toch wel goed dat de film af en toe behoorlijk voorspelbaar is. Wat mij betreft een aanrader.

avatar van Parisa

Parisa

Ik kan me niet herinneren dat ik deze eerder heb gezien. Of een ieder geval niet helemaal. Vat dat betreft is Moviemeter ook een prima middel om dit bij te houden. Of anders zit er meestal wel iemand bij me die dan zegt “Die hebben we al gezien hoor”.

Het einde komt me nog het meest bekend voor. Ergens herinner ik me nog wel dat ik bang was voor die snelle bewegingen van die enge, impulsieve mevrouw. Verder bleef het nog even blank.
De film komt nog steeds niet verouderd over. Behalve wat kapsels en kleding dan, maar daar doe je weinig aan. Enge stalkers waren er vroeger, zijn er nu, en er zullen er ook nog wel meer volgen. Tenzij we een soort pil of operatie kunnen verzinnen waardoor dit stopt. Of natuurlijk door therapie of... tot iedereen dood is.

De film is rustig opgebouwd en er is gelukkig geen slasher van gemaakt. Daardoor hebben de acteurs de tijd om hun personages op te bouwen en af en te wat dieper te graven. Goed gespeeld door Close en Douglas. Ik vind wel weer het kind jammer. Het valt vaak te verwachten, maar in het echt snapt zo’n jong kind al niet wat er gebeurd. Als het dit moet spelen komt het mogelijk nog onechter over. Ik vind het bijvoorbeeld jammer dat ze dat telefoongesprek, met haar vader aan de andere kant, gewoon niet echt hebben gedaan. De pauzes tussen haar gedeeltes kloppen niet.
Jammer in het verhaal is trouwens ook dat het kind gewoon doorslaapt tijdens de climax. Ik sliep ook altijd heel vast, maar hier had ik niet doorheen geslapen hoor! En zonde dat ze in de scene in de keuken al zo lang dat mes hebben laten zien voordat Close die daadwerkelijk pakt. Zo zie je dat natuurlijk al veel te snel aankomen.

Dankzij een goed acterende Close en Douglas en een behoorlijk script (met wat rare foutjes, in uitvoering) is deze film nog steeds goed te bekijken. Ik zeg:

avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

Spannende opbouw van de film. Dikke pluim voor 'special eyes' Glenn Close.

avatar van Piratje

Piratje

IJzersterke thriller opgebouwd vanuit de eenvoud van een gelukkig gezin met zijn normale druktes. Man, vrouw, dochtertje, hond, werk, school, uitstappen...

Dit familiaal gezellig begin krijgt een sensuele invloed van de vader die op een feestje een blondje ontmoet en zij uiteindelijk samen in bed belanden tijdens de uitstap van moeder en dochtertje.

Langzaam bouwt de spanning zicht op en komt de man onder zware druk te staan om zijn gezin te redden. Het verdere verloop van het verhaal, een tikkeltje overdreven, en het einde voorspellen niets goeds, tot uiteindelijk de bom barst.

Michael Douglas en Glenn Close vertolken hun rollen meesterlijk en regisseur Adrian Lyne weet stipt uitgemeten dit verhaal op te bouwen. Al zijn er enkele foutjes die de weergaven ontsieren.

Deze zeer spannende aanbevolen twee uren verdienen 4 punten.

avatar van IH88

IH88

“You play fair with me, I'll play fair with you.”

Spannend, sfeervol en ijzersterke acteerprestaties van Douglas, Close en Archer. Op het eerste gezicht is er niet veel mis met Fatal Attraction. Toch miste ik een bepaalde betrokkenheid. Alles gaat ongelooflijk snel en de "band" tussen Douglas en Close wordt wel heel snel bezegeld. Twee gesprekken en Douglas wil 9 jaar huwelijk weggooien.

De echte chemie tussen Douglas en Close voelde ik ook niet. Dat komt door het grootste probleem van de film. Ik geloofde geen moment dat Douglas zijn huwelijk met de prachtige Archer op het spel zou willen zetten voor Close (niet bepaald een schoonheid). Dat klinkt cru, maar dat gegeven haalde me wel uit de film. Hoe gruwelijk goed het einde ook is.

avatar van TMP

TMP

Niet echt onder de indruk van deze film. Het verhaal mist gewoon wat overtuiging. Er wordt weliswaar bij vlagen een beklemmend sfeertje gecreëerd, maar dat is het ook wel. De ontwikkelingen in het begin van de film gaan snel en komen niet heel overtuigend over. Verder ook een niet al te sterke eindscène. Glenn Close is ook wat ongelukkig gecast, want zij is toch beduidend minder aantrekkelijk dan Anne Archer en ook geen echte match met Douglas.

avatar van Alathir

Alathir

Schitterende film. Echt mijn ding ook. Hoe eenvoudig het verhaal ook mag wezen het zit zo heerlijk in elkaar. De spanning is voortdurend aanwezig alsook dat je niet echt weet wat de volgende stap zal zijn die de film neemt. Dat maakt de film nog beter. Het einde is grandioos.

Douglas is een briljant acteur en hoewel ik van hem nog niet super veel heb gezien kiest hij tot nu toe zijn scripts zeer goed uit. Enigste minpuntje is misschien dat ik niet goed begrijp waarom Douglas overspel pleegt. Zijn vrouw is een stuk knapper dan Glenn Close. Maar goed smaken verschillen nu eenmaal en Close zet haar rol dan ook voortreffelijk neer.

Ik hier hier dus een heel fijne 2 uur mee beleefd en het is een thriller die onder je huid kruipt. Loved it!

avatar van Flavio

Flavio

Hoewel ik het eens ben met degenen die Archer veel knapper vinden dan Close is overspel natuurlijk niet alleen maar te herleiden tot hoe mooi je partner is versus je minnares. Spanning speelt ook een rol en misschien was Archer wel een saaie muts.

Close en Douglas zijn voortreffelijk, met name Close speelt overtuigend een psychopate. De spanning wordt goed gedoseerd, en de groeiende frustratie van Douglas en toenemende gekte bij Close worden geloofwaardig gebracht.

Eind jaren 80 zouden mannen massaal meegesleurd zijn naar deze film door hun vrouw, maar het is toch vooral de overspelige vrouw die aan het kortste eind trekt, Douglas zal wel een bosje bloemen moeten geven (vrij naar Hans Teeuwen) maar komt er verder vrij goed vanaf.

avatar van Shadowed

Shadowed

Mwa.

Niet een al te bijzondere film dit, kreeg vrij hoge recensies maar ik ben er niet echt weg van. Ik vond ook dat de boodschap dat overspel slecht is nauwelijks overkomen, al is hij er sommige momenten zeker wel aanwezig. De film concentreert zich hier echter nog onvoldoende op.

Begint ook vrij saai. Ik zou inderdaad hard wegrennen als ik Close zo tegenkom, brr, ik krijg er gewoon de rillingen van. Douglas doet het al wat beter, maar weet er ook niet heel veel van te maken. De film kijkt wel goed weg en is vrij beklemmend bij vlagen.

Vooral het konijn in de pan of de slotfase waar Douglas de sloten dichtdoet zijn sterke, sfeervolle scenes. De rest was niet bepaald geloofwaardig, Close is vrij irritant maar de film duurt niet echt te lang. Uiteindelijk maar half gelukt, is mijn indruk.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

I feel you. I taste you...I...think you, I touch you...

Een film die ik vooral kende als titel en het archetype rol voor Douglas zoals hij wel in meer films speelt. Maar het meeste kende ik de film uit een aflevering van Family Guy waar de draak met de film gestoken wordt. Dus ja, dan moest het er toch maar eens van komen.

Echt bijzonder begint de film niet, iets dat toch zeker een uur aangehouden wordt met als pluspunten de buien van Alex. Douglas zoals gezegd in een typerende rol, Close door anderen vastgesteld als niet een knappe vrouw doch enige charme kan deze vrouw niet ontzegd worden. Passioneel is dan ook de afloop van de tweede ontmoeting waarna Alex zich snel als 'clingy' opwerpt en Dan vooral slechte keuzes maakt. Het is uitermate twijfelachtig en gaat vooral te snel hoe hij zich overlaat halen om daar te eten en samen de hond uit te laten, en praktisch gezien aan tafel te zitten of het de normaalste zaak van de wereld is. Hier gaan mensen teleurgesteld uit komen. Wat verwacht zij nu eigenlijk dan? Dan geeft overduidelijk hele verkeerde signalen. Binnen minuten daarna vliegen de emoties in het rond en is de vraag bipolaire of ontzettend gewiekst...een bijzondere prikkel geeft de film op dat moment niet af en komt over als degelijk.

Het is het middengedeelte uiteraard waar Alex niet van wijken weet en van bipolaire naar obsessief gaat en eigenlijk een sociopaat blijkt. Van telefoontjes midden in de nacht tot onverwachte bezoekjes op kantoor en thuis, en eigenlijk moet ik wel stiekem lachen om het lot van Dan die oh zo stellig is dat hij gelukkig is met zijn vrouw maar uhm dus ondertussen wel in een ander hangt. Tot dan is Fatal Attraction nog steeds niet heel bijzonder te noemen tot de laatste fase aanbreekt en Dan het opgezonden cassettebandje afluistert. De film versnelt soort van, en de obsessie lijkt dan toch echt next level met een uitermate goede opbouw naar the final act. En dan weet Fatal Attraction plotseling toch te overtuigen.

Fatal Attraction is dan ook best wel een slowburner te komen die het moet hebben van zijn laatste drie kwartier. Douglas is zoals Douglas vaker is, Glenn Close heeft een zekere charme over zich en acteert goed, en wat is Anne Archer een knappe vrouw. De kleine Ellen Latzen mag ook genoemd worden en heeft tijdens de bekentenis een hele goede scene. De soundtrack valt overigens ook op als een goede aanvulling vooral richting het slot. Fatal Attraction is niet een super film te noemen, en tot over de helft is de film redelijk te noemen, het is echter de eindfase waar de film mee scoort. Daarom een prima film.

avatar van wihu61

wihu61

Lovelyboy schreef:

Fatal Attraction is dan ook best wel een slowburner te noemen die het moet hebben van zijn laatste drie kwartier. (...)

ben ik het niet mee eens, met name het eeste deel (vóór de "actie" zal ik maar zeggen) vind ik heel subtiel opgebouwd in vrij kleine, geloofwaardige stapjes.

Mooi weergegeven ook hoe hij in de zeer vroege ochtend in die voor hem vreemde buurt het pand verlaat, en ervan uitgaat dat het hier wel bij zal blijven (en hij zijn gewone leventje weer kan oppakken), terwijl wij als toeschouwer wel beter weten

avatar van Brabants

Brabants

Fatal Attraction is een vrij intens stukje drama/thriller. Er is weinig nodig voor een film als deze dan enkel overtuigend acteerwerk. Dit is dan ook de kracht achter deze film. Met name Glenn Close zet een ijzersterke performance neer.

avatar van scorsese

Goeie film over een getrouwde man die een verhouding met een andere vrouw heeft. Langzaam, maar goed opgebouwd drama dat zich tevens langzaam ontwikkelt richting een (psychologische) thriller. De personages komen goed uit de verf, en het goede acteerwerk van de gehele cast vormt hierbij een belangrijk aandeel. Typisch een Adriane Lyne film.