Promised Land (2012)
Met onder meer: Matt Damon, Frances McDormand en John Krasinski
Releasedatum: 28 februari 2013
Plot Promised Land
"What's your price?"
Steve Butler (Matt Damon) is een verkoper bij een aardgasbedrijf. Hij komt samen met zijn collega Sue Thomason (McDormand) in een landelijk plaatsje waar het bedrijf nieuwe bronnen wil aanboren. Het stadje is hard getroffen door de economische malaise van de afgelopen jaren en de twee buitenstaanders zien kansen dat de lokale bevolking hun zakelijk aanbod zal aanvaarden. Wat een eenvoudige taak lijkt voor het duo, wordt echter bemoeilijkt door de enorm gerespecteerde leraar Frank Yates (Hal Holbrook), die gesteund wordt door de campagneleider Dustin Noble (John Krasinski).
Steve Butler
Paul Geary
Drew
Jeff Dennon
David Stonehill
Vanaf 28 februari 2013 in de bioscoop (Benelux Film)
Fake_world
Fracking lobbyists prepare case against Matt Damon's Promised Land | Environment | guardian.co.uk
Blijkbaar een controversiële film.
Koen87
Best een sterke politieke thriller die een aardig beeld geeft van de belangen van grote coöperaties en het kapitalisme. Dat dit voor wat controversie heeft gezorgd in de VS is niet zo gek, al lijkt me dat men na Gasland (2010) al wel voldoende geïnformeerd was.
Aan het eind zit nog best een leuke plottwist
Biosguru
Meest shockerende van deze film was de Amerikaanse rating. NC 17: No Children Under 17 Admitted.Dat is de zwaarste rating die er is, dat was vroeger de X. Dat houdt in dat je in een deel van de kranten in de US geen advertentieruimte krijgt. En verschillende warenhuizen de dvd niet zullen gaan verkopen. Normaal alleen gebruikt voor extreem geweld en expliciete sex. Geen van beiden zitten in deze film. Je zou er haast wat van gaan denken.
jacobine_rodijk
Je zou er haast wat van gaan denken.
Inderdaad, zoals bijv. dat je 't misschien verkeerd hebt.
Wat ook 't geval is.
Film heeft gewoon een schappelijke R Rating in Amerika ontvangen.
timburton
Hoewel Promised Land waarschijnlijk beter werkt in de Verenigde Staten dan in Europa, slaagt Van Sant er toch in iedereen (opnieuw) te laten bewijzen dat de Amerikaanse cultuur steeds minder humaan wordt. Genoeg Amerikaanse cinema heeft ons dit al laten zien en toch is deze film een erg mooie toevoeging aan dit thema. Damon en McDormand spelen geweldig, de locaties zijn oogstrelend en laten ook de mooie kant van het continent aan de andere kant van de oceaan zien. Krasinski vond ik soms iets minder, maar zeker niet zwak. Over het algemeen was het vooral de cast die de film compleet maakte, hoewel de acteur die de sherrif speelde, vooral in het begin, onrealistisch speelde. Hij zit de rol neer als een typetje, niet als een man waar je je in kan verplaatsen. Dat irriteerde me ontzettend. Pluspunt waren de onderwerpen (zoals de kleine paarden). Die waren erg komisch en menselijk van aard. Één stuk in de film was ontzettend onrealistisch. Het moment dat Damon Krasinski tegenkomt in het eind van de film, komt de laatstgenoemde man huilend naar buiten. Dat zou in de realiteit waarschijnlijk niet zijn gebeurd, wetend dat de man helemaal geen activist was. Waarom zou zo'n man gevraagd worden door Global om te huilen en het bedrijf nog eens op het eind, wanneer alles voor de activist toch al te laat is, af te kraken. Nee, daar kon ik absoluut niet bij met mijn hoofd en was dus ook een grote teleurstelling die de realistische sfeer even brak.
Al bij al vertelt Promised Land ons niet veel nieuws. Maar eigenlijk irriteert dat nergens. Ondanks een paar zwakke plekjes in het verhaal, is de film een fijne balans tussen een politieke thriller en een rustgevend, mooi drama. Ondergewaardeerd is hij zeker als we naar de gemiddelde waardering en de hoeveelheid stemmen kijken op Moviemeter. Ik vond het echter een goede nieuwe film in Van Sants oeuvre (eindelijk!), die dichtbij het niveau van zijn beste film komt: Milk.
Kevin1980
Lastig te beoordelen film. De acteerprestaties van de hoofdrolspelers zijn zeer goed en realistisch. En visueel is het ook heel aangenaam. Maar het verhaal heeft gewoon te weinig om het lijf waardoor het best saai blijft. Daarbij konden ze het niet laten om de laatste 10 minuten toch maar naar een standaard, veilig en voorspelbaar einde toe te werken. Jammer, met een ander einde had ik wellicht een halve punt hoger gegeven.
Leo1954
- 2073 berichten
Uitstekende cast, ben een bewonderaar van zowel Frances McDormand en Matt Damon. Spelen als altijd weer geweldig. Fraai gefilmd, sfeervol Amerikaans plattelandsstadje, goed gegeven. Rustig aangenaam tempo.
Maar die eeuwige sentimentele draai, die je overigens de hele film al voelt aankomen, verpest weer grondig de potentiële kracht.
cordiacovens
Prima film, maar niets bijzonders.
Damon vind ik wel erg goed spelen, erzitten mooie beelden in de film maar het boeit niet genoeg
wibro
... Daarbij konden ze het niet laten om de laatste 10 minuten toch maar naar een standaard, veilig en voorspelbaar einde toe te werken. Jammer, met een ander einde had ik wellicht een halve punt hoger gegeven.
Ook ik deel die mening. Nadat bekend was geworden dat die zogenaamde milieuactivist een vals spel speelde en gewoon bij Global hoorde had de film moeten eindigen. Moraal van het verhaal zou dan geweest zijn dat het gewone boerenvolk nu eenmaal niet tegen de grote kapitalistische jongens is opgewassen. Zeker in Amerika niet. Gus van Sant wilde er helaas een imo ongeloofwaardige draai aan geven, wat voor mij deze aanvankelijk niet onaardige film bijna helemaal de das omdeed. Jammer, gemiste kans. Nu moet deze film het voor mij doen met een bescheiden waardering.
btw Het acteerwerk en vooral de landschapsfotografie, daar is niets op aan te merken.
John Lee Hooker
Ik vond dit een aardig drama. Matt Damon speelt weer goed en Gus van Sant brengt alles heel soepel in beeld. Gewoon fresh, niet al die overbodige shots en vreemde colour-correction. Verhaaltechnisch kan ik ook niet klagen. Globe, een instantie die belang heeft bij grondgebieden waar ze aardgas willen winnen, wordt hier vertegenwoordigd door twee werknemers die hun uiterste best doen om de plaatselijke bewoners op de juist gedachte te houden. Dat blijkt geen piece of cake en ze moeten geregeld in hun jeep stappen. Een handvol bijrollen vult het perfect aan. Alleen al die scène bij het limonadekraampje vlak voor de speech in de gymzaal geeft al aan dat hier bekwame regisseur achter zit: eerst proeft hij, dan besluit hij om wat fooi te geven en tot slot krijgt hij zijn kleingeld weer terug. Daar is rustig de tijd voor genomen terwijl het natuurlijk compleet losstaat van het mainplot. Toch wel een authentieke prent.
De minste Van Sant sinds Finding Forrester uit 2000. En ik hoop dat het hem een zelfde soort draai in zijn carriere geeft, want van Sant is na drie mainstreamfilms met een per film dalende kwaliteit wel weer eens toe aan wat gewaagdere films.
Aan de twee sterke kanten van deze film, de sfeertekening van het dorpje (al neigt het bijna naar een geidealiseerd beeld, wat nogal botst met de boodschap) en de acteurs (vooral McDormand, het was heerlijk haar weer eens te zien). Al draagt deze film een stuk minder een Van Sant-stempel dan de vorige twee mainstreamfilms van Van Sant.
De eerste helft is nog behoorlijk sterk. Het grote probleem is hoe Promised Land in de tweede helft erg gemakzuchtig op safe gaat spelen. Subtiliteit overboord zet en in plaats van een boeiende film over een ingewikkeld dillema een film met een boodschap blijkt te zijn, een met een hoofdletter B en helaas steeds meer focust op Damon. De slappe plottwist (waarom zo'n thrilleropzet?) is al niet best, het einde is bijna onvergefelijk. Damon maakt een draai van de talentvolle pragmatische verkoper naar een idealist, in een speech nog wel. Het einde suggereert dat er iets open wordt gelaten, door de stemming niet te laten zien, terwijl de film dat nu juist niet doet.
Als het wat bewustzijn over dit belangrijke thema oplevert is dat toe te juichen, maar een echt goede film is het helaas niet geworden.
Jacquestheone
Beste Kijkers,
Vanavond gekeken naar een toch wel matte film. Het acteerwerk van Matt Damon kon mij niet echt overtuigen. Er was geen echt aangrijpend moment en dit lijkt er een te zijn waarvan je zegt: "laten we dit maar vergeten". Wat ik wel kan appreciëren is het acteerwerk van Frances Mcdormand, altijd aanwezig en vol overgave. het was wel een leuke combinatie met Matt.
Voor diegene die wat willen weten over de winning van Schaligas, er is geen duidelijke rede tegen. Kijk zelf maar.
Waardering: 3,5

timmienoelie
Waarom? Waarom? Waarom toch altijd dat sentimentele gedoe op het eind. De sterke boodschap van de film verliest zo in één klap enorm aan kracht en vervalt in een saaie, gemakkelijke en naïeve boodschap. Vond het juist dapper van Matt Damon om de rol van de 'bad guy' op zich te nemen, maar ineens op het einde van de film zijn de rollen omgedraaid, heeft hij het licht gezien en blijkt hij alsnog de 'good guy'. Hmmm... ik voel me gemanipuleerd.
Achteraf bekeken heeft dit spijtige einde ook niets opgeleverd, aangezien de film geen enkele oscarnominatie heeft verkregen en daarenboven nog is geen geld heeft verdiend. Ik hoop dus dat Gus van Sant hieruit geleerd heeft dat hij in het vervolg niet meer te veel aan zijn geld moet denken en terug films gaat maken meer in de trend van Elephant en Gerry. Dat zou ik graag zien.
Even nog zeggen dat ik absoluut een goede film heb gezien met goed acteerwerk en soms echt wel mooie beelden. Maar door het einde kom ik niet verder dan 3*. Spijtig.
Pazmaster
Redelijke film met een aardig verhaal. Ook nog met een leuke twist. Er wordt ook goed gespeeld, maar het einde is dan wel weer erg voorspelbaar en valt een beetje tegen. 3 sterren
gauke
Een kritisch milieudrama over het omstreden schaliegas, dat een beroep doet op het geweten. Vakkundig gemaakt, sober, ingetogen, maar ook gezapig (de film had meer uit de band mogen springen). Het verhaal begint veelbelovend maar verliest al rap aan spanning en vervalt in oppervlakkigheid (of filosofie van een vlees noch visgehalte). De dialogen lijken minitieus afgestemd te zijn. De bezetting is zonder meer geweldig: Matt Damon speelt zijn rol, zoals gewoonlijk, overtuigend en hetzelfde geldt ook voor het samenspel met Frances McDormand.
Aardige film.
Wel erg conventioneel voor Van Sant natuurlijk.
Zo'n einde kon misschien bij Good Will Hunting, maar hier komt het wel erg lachwekkend Hollywoodesque over.
Verder prima gespeeld, al kom je weinig over het onderwerp zelf te weten.
ikkegoemikke
Het mag ook eens serieus zijn. Een drama over hoe landbouwers overtuigd werden om land te verkopen voor het boren naar gas. Sterk acteerwerk van Damon (na een tijdje zag ik hem niet meer als Jason Bourne ... goed teken), McDormand en Rosemarie DeWitt. De scenery is prachtig in beeld gezet. Je kan als het ware bijna de koeiemest ruiken. Ik vond de dialogen zeer onderhoudend en meermaals grappig. Het gekibbel tussen Steve en Sue over de auto. De ontmoeting van Steve en Alice in de lokale pub met de , voor mij , meest amusante dialoog waarbij ze elkaar versieren. Zij:Let me Guess. 40,married,marketing,2kids. Hij:38,stripper/waitress,born to be a singer. Zij:Fuck you! I'm a teacher. Hij:No I was talking about me.You wanne see a dance.It's a 100 bucks!
Schitterend.
Naar het einde werd het wel voorspelbaar. Dat het "Green Peace"-ventje uiteindelijk een lepe truck is van de Gas-Company om de lokale boeren over de streep te trekken om toch toe te happen , was een verassing. Maar dat Steve dan zijn menselijkheid naar boven laat komen en de waarheid verteld voor de uiteindelijke stemming, zag je mijlenver aankomen. En het moet dan weeral eindigen als een zoetsappig,feel-good, happy-end sprookje als hij gaat aankloppen bij Alice , om zijn vetbetaalde job aan de haak te hangen en waarschijnlijk voor de rest van zijn leven te gaan vissen en mini-paardjes kweken. Dat zette wel een dumper op het geheel. Al bij al, toch genoten van deze film.
blurp194
Mooi.
Wel is het nogal een sentimentele benadering, de toekomst die de bedreiging vormt voor de normen en waarden waarop Amerika gebouwd is - zoiets lijkt me de samenvatting van de achtergrond waartegen het verhaal zich ontspint. Dat zet dan een soort van melancholieke stemming in, die erg mooi past bij de beelden van de wat ouderwetsige boerderijen, de roestige trekkers en de doorleefde koppen van de land owners - de sfeer van pioniers, hoewel dat in werkelijkheid natuurlijk wel een generatie of 10 a 20 geleden is.
In die context komen dan Matt Damon en Frances McDormand langs als de gewetenloze opkopers, tegengespeeld door John Krasinski als de groenzoeter. Krasinski redt dat jammer genoeg net niet helemaal, hij komt niet echt los van zijn Office-karakter. Damon en McDormand zijn dan wel weer geweldig, net als Rosemarie DeWitt en Hal Holbrook. Perfect in hun rol, allemaal.
Het verhaal begint erg sterk, maar de twist - die ik overigens niet echt aan zag komen - maakt het misschien wat te simpel, te zwart-wit, en daarmee tot een te makkelijk spelletje met goed en kwaad. Om de boodschap mee te geven is dat wellicht een goed idee, maar de dramatische kracht van de film is er wel een beetje zoek door. Maar, wellicht heb ik daar nog een nuance in gemist, want ik heb de laatste minuut of zo niet gezien - net na de toespraak van Matt Damon in de gymzaal moest zonodig het entertainment system uit om aan te kondigen dat het nu toch echt de laatste mogelijkheid was om taxfree rommel te kopen, en dat het nog maar 50 minuten zou duren tot de landing. En bedankt he?
Filmkriebel
Vond ik goed. Dit is ook een onderwerp dat me boeit. Van Sant heeft veel te vertellen en doet dat soms met eenvoudige treffende scènes (het meisje met de limonade) en op een boeiende manier, licht humoristisch zelfs. Het gaat eerst en vooral over de grootindustrie tegenover kleine onwetende boertjes. Hoe grond opgekocht wordt met een smak geld en er milieuvervuilende projecten op gepland worden (hier fracking). De film sluit nog af met een onverwachte twist en dat maakt het nog sterker. Visueel misschien geen groot spektakel voor de echte Van Sant fans. Niet erg, hij weet de kijker te boeien met een leuk verhaal, geïnspireerd uit het leven van alledag.
Filmkriebel
Film heeft gewoon een schappelijke R Rating in Amerika ontvangen.
Zelfs dat is nog te streng want dit is echt een kalme film zonder uitspattingen.
danuz
Promised Land is vooral een érg fijne sfeerschets van rural Amerika. En kent daarnaast een 'ouderwets' spannend plot plus relevante thematiek. Maar vreemd genoeg leek het Van Sant nodig om ergens tegen het einde een plottwist in het verhaal te gooien waardoor de film me geheel verloor. Het maakt de film onnodig plat en sentimenteel. Uiteindelijk blijf ik dan ook met een best nare nasmaak achter. Echt jammer, want op een bepaalde manier is dit een geweldig sterke en fijne film!
P.s. Tijd voor Van Sant om weer iets eigenzinnigs te gaan maken?
mr. Prizzi
Goed onderwerp, goed acteerwerk maar het verhaal wordt geleidelijk de nek omgedraaid en dat is jammer.
Wat wil Van Sant hiermee zeggen? Boeren die in een ongelijke strijd verwikkeld zijn met grote energie bedrijven? Dat het cynisme van dat soort bedrijven het aflegd tegen liefde en morele principes?
Laten we elkaar niet voor de gek houden dit is niet eens een afspiegeling van wat er werkelijk gebeurd.
arno74
Aardige film over schaliegas en fracking. Hoewel de film me niet echt aantrok had ik het wel al een tijdje op de lijst van films die ik wel een keer zou willen zien. En het stelde niet teleur.
De film kijkt lekker weg. Geen hoogvlieger, maar toch wel het kijken waard, en beter dan de meeste films die de laatste tijd gemaakt worden.
Cleanshot
Vond het wel een goede film op zich over de machtuitoefening van MNE´s op de arme onwetende bevolking waarbij het doel de middelen schijnt te heiligen.
Einde was wel wat geromantiseerd wat ik een klein beetje afbreuk vond doen aan het verhaal, verder prima film.
jeuletaxi
Prima film, verhaal is klein maar visueel zo mooi en wat een rol van Matt Damon en niet te vergeten Frances McDormand.
Leuke chemie tussen hun beiden, ook verrassende wending!!
Deze film heeft me zeer aangenaam verrast.
Zeker een aanrader.

Videoland verhoogt per 3 maart 2026 opnieuw de abonnementskosten

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

The Butler
Drama / Biografie, 2013