Genre: Actie / Thriller
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot Escape Plan
"No one breaks out alone."
Ray Breslin is 's werelds meest vooraanstaande persoon als het gaat om veiligheid. Hij heeft elke gevangenis nauwkeurig geanalyseerd en is tevens getraind op een enorme hoeveelheid overlevingstechnieken, zodat hij kan werken aan de best beveiligde gevangenissen ooit, waaruit ontsnappen onmogelijk is. Maar dan belandt hij in de gevangenis die hij ooit zelf ontwierp. Ray doet er alles aan om te ontsnappen, en gaat op zoek naar de persoon die er voor zorgde dat hij zelf achter de tralies verdween.
Ray Breslin
Lester Clark
Abigail Ross
Brims
supersnoop
Goeie actie film! Had wel meer van verwacht!
Kies je tussen escape plan of machette zou ik voor escape plan gaan
edko
Opgroeiend in de jaren 90 ben ik goed bekend met het Stallone / Schwarzenegger genre.
Films als Rambo3, Terminator2, TrueLies, Lockup enz kon ik goed waarderen, Ik vond het niet erg dat het verhaal vaak nog dunner dan wc papier was omdat dit ruimschoots goed werd gemaakt door badass actie van een van deze 2 helden.
In Escape Plan niets van dit alles. Waar het verhaal in potentie nog iets kan worden, wil de film op het doek maar niet gang op komen. Het heeft een trage opbouw en de chemie tussen beide heren is dik onvoldoende. Dit komt vooral door de slechte cheesy dialogen en bedoelde grappen die gewoon niet meer werken. Of dit komt door de leeftijd van de opa's of doordat ze zichzelf totaal niet serieus nemen is me nog niet duidelijk.
Als former Mr Olympia dan eindelijk aan het grote geweer mag zitten, bekruipt je het gevoel van doe-je-vooral-voorzichtig. Op de een of andere manier werkt het niet meer.
De actiehelden van weleer zijn ouwe lullen die hoognodig op zoek moeten naar films met meer inhoud.
van mij krijgt ie 1 sterretje.
cm_punk
Schwarzenegger is een held! Nooit verwacht dat ik naar 3 films met Stallone (EX 1 & 2, waarschijnlijk 3 ook) en een film met 50 Cent zou gaan.
Ik miste toch nog wel een aantal goede one-liners van Arnold, net iets te weinig. Ik moest wel erg lachen om het 'Say cheese' moment
Overduidelijk was wel dat Javed dood zou gaan.
Escape Plan
Mikael Håfström weet 2 van de 3 grootste actiehelden ooit in één film samen te brengen. Gelijk al een gegeven om van te smullen. Een simpel concept en alle ingrediënten voor een avondje spanning en knallen staan voor je klaar. Sylvester en Arnold stellen dan ook deze keer niet teleur. Wat een heerlijk avondje is het weer! Ik wist de films zelfs op een diepgaander plot te betrappen! Het geknal had nu ineens een reden gekregen
Je valt gewoon lekker gelijk de film binnen. Met het oude Break-out gevoel zat ik in de zaal al gelijk te genieten. De ontsnapping is nog niet eens zo opwindend. Je weet toch wel dat het hem lukt. De manier waarop blijft altijd intrigerend. Wat hebben ze deze keer bedacht? De opening slaat dus al gelijk de spijker op zijn kop en belooft veel goeds.
Daarna volgt natuurlijk het grote verhaal en die wordt prima opgebouwd. Natuurlijk is de tegenstander groter, sterker, slimmer en heeft meer materialen. Dat kan ook niet anders. Stallone en Schwartzenegger kloten gewoon lekker aan en doen hun best. Waar ze uiteindelijk zaten had ik nog niet eens verwacht. Puntje voor de originaliteit zeg!
Het einde zie je al twee uur lang aankomen, dat wel. Hier vind ik het mogen. Als je geniale plottwisten of diepgaande conversaties zoekt zit je bij de verkeerde film. Dat mag je met deze twee acteurs nu toch wel weten.
Stallone en Schwartzenegger zijn natuurlijk de twee grote mannen in deze film. Ze acteren zoals ze dat altijd doen: met de nodige humor, veel spierballen werk en een grote bek opzetten. Dit kachelt dan ook lekker an. Verbijsterend is het allemaal niet. Toch miste ik vooral bij Arnie de one-liners. Op het einde had hij minstens één keer "Get down to the Chopper!" moeten roepen.
Naast deze twee helden was er ook nog ruimte voor een paar leuke bijrollen. Jim Caviezel en Faran Tahir was ik erg over te spreken. Vooral de tweede als Javed vond ik sterk. Zijn haat/liefde verhouding met het gouden duo zette hij goed neer. Chaviel was als gevangenisbaas goed. Toch zijn er anderen die het beter hebben gedaan, dat wel. Ook Sam Neill als dokter was goed. Gewetenswroeging en plichtsgevoel, tegenover de eed en zijn empathie: een combinatie van gevoelens die hij goed naar buiten brengt.
Escape Plan bevat een visueel sterke kant. Bij de gevangenis had ik wel even: "Wow, Dit is wat". Zag er gelikt uit met die compartimenten van 4 cellen. Ook de isoleercellen waren goed gevonden. Met al die bombasticiteit had ik totaal geen idee waar ze zater tot Sly buiten kwam. Ook bracht het Say Cheese-moment een luchtige afwisseling op de plannen. Even lachen tussendoor, want grappig was het zeker
Ik denk dat we kunnen stellen dat Escape Plan een goede noot op Anrie's en Sly's port-folio is. Een heerlijk avondje vermaak. Geen hersenloos geknal en nog een vorm van een verhaal. Daarmee gaat mijn score nog iets omhoog.
Eh..buuh
Wow, mooie recensie VincentL! Alleen nu ben ik wel heel benieuwd wie volgens jou de 3e is van de 'grootste actiehelden ooit'?
Dank je. Ik denk dat we Bruce Willis daar wel tot kunnen rekenen hé
Shinobi
Ken je quotes, het is:"Get to the chopper!"
Die line had er zeker in gemoeten, ik dacht er gelijk aan toen ik de helicopter zag.
Verder een prima review.
Dank je wel. Hij zit verkeerd in mn hoofd. Ik zal hem er in rammen vanaf nu. Dank je daarvoor
De naam is Schwarzenegger, niet Schwartzenegger
Verder zat de film juist vol met oneliners van onze Oostenrijkse held. Daar teerde film juist op. Vreemd dat jij juist een gebrek aan Arnold oneliners dan constateert. Verder was een Get down to tha choppahhh quote best geinig geweest, maar het zou ook herkauwen van een oude quote zijn. Hij had genoeg leuke opmerkingen die nieuw waren.
rickyyy
Dit is een goede film, vooral hoe de 2 grootste helden in actie gebied in de filmgeschiedenis, zich laten zien. Ze zien er uit als bijna 40 jarige, dit is wat mannen willen zien, die voeger ook naar dit soort films keken. Hun 2 in een scène zegt genoeg, hier kan de generatie van deze tijd niet aan tippen, en zullen dat ook niet gaan doen, dit belooft meer, en smaakt naar veeeeel meer. Dank jullie heren dat jullie doorgaan met waar jullie mee bezig zijn en dat is mannelijkheid met spierballen, van de hoogste plank, zelfs in 2013 past dit nog steeds...
JacoBaco
Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone doen mij altijd denken aan twee andere legendarische filmiconen, namelijk Robert De Niro en Al Pacino. Het lijkt erop dat deze personen (per duo) lang rivalen van elkaar zijn geweest. Het heeft in elk geval erg lang geduurd voordat de mannen nou is een uitgebreide samenwerking hadden. In 2008 besloten De Niro en Pacino het toch maar met elkaar te doen in Righteous Kill en het resultaat...., van mij had het achteraf niet gehoeven. En nu 5 jaar later proberen Arnold en Syl het dan eindelijk en het resultaat?
Ik heb genoten van Escape Plan. Het is een typische film uit de 21e eeuw, maar is er ook ruimte overgelaten voor het jaren 80/90 gevoel. Dit vooral in de circa laatste 20 min van de film. En omdat we hier te maken hebben met Arnold en Syl is dit eigenlijk een vereiste! Dus ik ga dit NIET met de mantel der liefde bedekken. Ze krijgen van mij gewoon de voorkeursbehandeling, klaar! Maar los van dat is dit best een interessante gevangenisfilm qua plot en ontwikkelingen. Eigenlijk is deze film precies wat ik wilde... Een geweldige rol van Arnold, Syl helaas weer een beetje automatische piloot, leuk verhaaltje, het verloopt vlot, goede actie en zo nu en dan geslaagde humor. En zelf vond ik het helemaal niet geforceerd overkomen de scènes die Arnold en Syl met elkaar hebben. In Ex1 vind ik het erg geforceerd.
Nog even wat aandacht voor Syl en Arnold. Stallone kan zeer overtuigend een rol spelen met karakter. Dit heeft hij lang geleden al bewezen met Rocky en First Blood, maar in Cop Land weet hij zich ook heel goed te uiten. Maar daarnaast is hij vaak hetzelfde type persoon die of werelds beste bergbeklimmer is, werelds beste politieagent, werelds beste bomexpert, werelds beste huurmoordenaar of de beste ter wereld in het ontsnappen uit gevangenissen. Arnold daarentegen is niet de beste acteur, maar hij doet wel enorm zijn best om er wat van te maken. Hij verrast mij daardoor wat vaker dan Stallone met bepaalde rollen. Ook hier in Escape Plan wint hij het dik van Stallone en meteen zijn beste/leukste rol sinds True Lies. Natuurlijk is hij sowieso perfect in Terminator 1. En in Predator vind ik hem echt heel erg goed! Ook is hij erg leuk als Conan. Wie is er beter..., Arnold of Stallone? Dat is hetzelfde als moeten kiezen tussen je twee favoriete gerechten.
De naam is Schwarzenegger, niet Schwartzenegger
Met mijn dyslexie is schrijven nooit mijn sterkste kant geweest. Ik moest even een paar keer kijken voor ik de fout ontdekt had. Toch probeer ik er zo veel mogelijk op te letten.
Verder vond ik dat er niet een one-liner in zat die ik nog jaren zal herinneren. En af en toe de draak met jezelf steken is ook niet verkeerd. Juist het feit dat het een oude quote is had ik leuk in de film gevonden.
Ow sorry man. Ik wist niks van je dyslexie. Wilde je er niet op aanvallen hoor.
Verder hoeft ook niet elke oneliner een klassieker te zijn. Ik heb toch wel een paar keer goed om Arnold zijn quotes moeten lachen. Maar er zat geen klassiekertje als I'll be back of Get to tha choppah in inderdaad. Al vond ik de ''your mother'' oneliner wel weer erg geestig.
VincentL
Ow sorry man. Ik wist niks van je dyslexie. Wilde je er niet op aanvallen hoor.
Jij kan dat niet weten toch? Ik voel me niet aangevallen, ik zeg het alleen even. Meer is het niet.
Ik heb even zitten denken en zoals je zelf al in je review schreef waren die van "You hit like a vegetarian!" en die van "Your mother..." best geestig ja. Misschien toch nog iets om te onthouden
Het valt me wat tegen dat er hier zo weinig discussie is en er weinig reviews zijn. Ik had wel verwacht dat er meer actiefans waren, zoals bv dutchtuga.
schram101
Sorry Jari, ik moet nog gaan. Ik weet het, ik schaam me diep.
VincentL
Als je het met mensen eens bent wordt het moeilijk discussiëren
Filmhoek.nl
Als Escape Plan in 1980 uitgebracht was, zou deze film een grote hit zijn geweest en een film welke iedereen gezien wilde hebben. We leven nu (helaas) in 2013, waar sciencefiction films en grote visuele effecten de overhand nemen. Iedereen die de films van Stallone en/of Schwarzenegger vroeger kon waarderen, zal Escape Plan absoluut de moeite waard vinden. De acteurs zorgen ervoor dat de film heerlijk nostalgisch aanvoelt met alle actie en humor die dit met zich meebrengt.
cm_punk
Verder een prima review.
Hij zegt zelfs: Get to tha choppaaaa!
stevyforello
Wat een heeeeerlijke film is dit! Prachtig hoe deze 2 oude rotten wat moois maken van dit boeiende verhaal. Geen seconde verveeld, fantastisch!
dutchtuga
Fijn.
Wel iets minder dan ik had verwacht, maar dat heeft niet zozeer te maken met Stallone en Schwarzenegger, want die zijn hier in topvorm! Erg genoten van deze samenwerking tussen de twee 80's helden. Vooral Arnold kon ik hier erg smaken. De man is in vorm gestegen en lijkt zowaar jaren jonger dan in de Expendables films. Hoogtepunt van zijn optreden is toch wel de slow-mo met machinegeweer tegen het eind
, maar ook het schmieren in het Duits en de overhoring waren genieten. Heerlijk.
Overigens erg fijn om Sam Neill (In the Mouth of Madness) ook weer eens te zien, al is zijn rol marginaal en inwisselbaar. Ook Caviezel doet het erg aardig als bad-guy, al wil hij hier en daar iets over-de-top gaan.
Het script is aardig, maar ook niet meer dan dat, wat vooral niet erg is, want ik zat niet te wachten op een verhaal dat de samenwerking tussen Schwarzenegger en Stallone in de weg zou zitten. Dit verhaal past prima binnen de context van de jaren '90 actiefilm, niet zozeer de jaren '80, daar vond ik het iets te high-tech voor.
Reden dat Escape Plan geen 4* of meer krijgt is de score. Ik word een beetje moe van dit type muziek dat van elke andere actiefilm had kunnen komen. Bij een film met twee 80's helden hoort tenminste een score met een smoel en niet van deze inwisselbare en generieke muziek. Geen idee waarom er heden ten dage zo makkelijk wordt gedacht over de muziek, toch wel een essentieel deel van de beleving in mijn geval.
In ieder geval vond ik Escape Plan erg genietbaar en verwacht dat de score bij herziening wel een half sterretje omhoog zal gaan.
jipt
Onzinnig vermaak, dat is het. Het is ook meer een recap naar de 90's dan de 80's en helaas ook geen balls out actiefilm. Meer een soort Prison Break interessantdoenerij met onzinnige plotwendingen, allemaal wel vermakelijk op zich. Helaas beperkt de échte actie zich tot 15 / 20 minuten voor de eindcredits, en was niet al te bijzonder. Zit verder een lekker macho gevangenissfeertje in en zijn de bad guys goed fout. Maar heeft me op één of andere manier toch een beetje teleurgesteld. Zie Sly en Arnie toch liever met geweren slingeren dan uitbraakplannetjes smeden.
3,5* maar misschien groeit hij wel bij herziening.
FunkStarr
- 1924 berichten
Ook ik ging met hoge verwachtingen naar deze film, en dan blijkt het bijna altijd op een kleine teleurstelling uit te draaien. Gelukkig is dat bij deze film maar deels het geval, omdat ik me toch prima vermaakt heb. Van de 2 grootste actiehelden aller tijden heb ik genoten, en, eerlijk is eerlijk, Arnold steelt hier toch wel een beetje de show, wat ik totaal niet had verwacht. Verder is het verhaal prima, en leef je toe naar de climax die dan ook erg goed is. Grootste minpunt vind ik die Caviezel. wat een overdreven irritant mannetje is dat zeg. Ik wil hem dan ook gerust een miscast noemen. 3,5* en misschien een verhoging na herziening.
Je bent voorlopig de enige die Caviezel een miscast noemt. Bijna elke review is positief over zijn rol. Het is toch ook de bedoeling dat hij juist overdreven slecht is?
Iron Maiden
Dat overdreven slecht van hartstikke mee, zijn rol is echt inwisselbaar.
Iedere acteur had die rol aangekund, ik had liever iemand gezien die de mannen beetje tegengas geeft.
FunkStarr
- 1924 berichten
Zoals Iron Maiden zegt, had ook liever iemand gezien die wat meer echt badass overkomt ipv iemand die eruit ziet als een gladde accountant. Maar verder heb ik me ook weer niet dusdanig gestoord dat het veel afbreuk doet aan de rest, maar zijn rol is inderdaad inwisselbaar.
Eh..buuh
Vanmiddag in de bioscoop gezien, en met een voldaan gevoel naar buiten gelopen. Arnold en Sylvester laten beiden zien dat ze nog even mee kunnen, ookal is het niet meer met ontbloot bovenlijf. Maar dat geeft niets; deze twee 'alpha males' hebben genoeg uitstraling en charisma om dat ruimschoots te compenseren. Puike acteerprestaties van beide mannen!
De ontsnapping in het begin is leuk gedaan, de uitleg van Sly daarna ook. Persoonlijk vond ik het wel net iets te lang wachten op actie (en op Arnie) en had ik mij hun vechtscene groter voorgesteld. Als eenmaal de uitbraak begint is het genieten geblazen..
Met een goed gevoel kijk ik uit naar Sabotage. 3,5 ster!

Escape Plan: The Extractors
2019

Escape Plan 2: Hades
2018

Duitse spionageserie 'Unfamiliar' best bekeken serie van Netflix: bekijk de Top 10

Onderzoek naar overname Warner Bros. door Netflix kan veel langer duren dan verwacht

Netflix-hit ‘K-Pop Demon Hunters’ hint op mogelijk vervolg

Kvinden i Buret
Misdaad / Thriller, 2013

Last of the Dogmen
Avontuur / Western, 1995
gevangenisgevangeneschipprison wardenontsnapping uit de gevangenismysterieontsnappenescape artistmaximum security prison