• 9.375.650 stemmen

Gesproken taal: Duits en Engels

Releasedatum: 31 januari 2002

Plot Enigma

"Unlock the secret."

Engeland, 1943: Tom Jericho is een briljante code-kraker die de Enigma-code waarmee de Nazi's met de U-boten communiceren heeft weten te kraken. De code is echter gewijzigd, en de race om de code te breken is opnieuw begonnen. Dit maal komt er echter een extra gevaar opduiken: er zou een spion aanwezig kunnen zijn onder de code-krakers, en het zou iemand kunnen zijn die dicht bij Tom staat.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van starbright boy

Tamelijk ongeloofwaardig plotje tegen de achtergrond van de codekrakers tijdens de tweede wereldoorlog. Met wat liefde dat het spionagegedoe bemoeilijkt. Helaas op een vrij suffe manier geregisseerd. Het kabbelt zo'n beetje voorbij, zelfs in de scenes die spannend bedoelt zijn. Het acteren is vooral degelijk, te degelijk. Best te doen als tijdverdrijf. Echt slecht is het niet, vooral iets dat je kijkt en een paar dagen later al weer bijna vergeten bent.

P.S. Was dit niet die film die er een paar jaar geleden steeds werd bijgehaald om te bewijzen dat er ook films die nauwelijks Nederlands waren profiteerden van de film-cv financieringsmogelijkheden?

avatar van soom

soom

Kate Winslet en Saffron Burrows overtuigen ten volle in dit spannende verhaal over het kraken van codes.

Er zitten wel scenes in waarbij je op het puntje van je stoel zit.

Toch is dit niet helemaal mijn soort film. Uiteindelijk begreep ik de plot wel, maar het duurde wel een tijdje voordat ik de draad van het verhaal wist op te pakken...

Michael Apted weet echter wel wat hij doet.

Toch moet ik zeggen, dat ik de stijl die hij hanteert niet helemaal kan waarderen. Een beetje een whodunnit met een paar twists, zoals het einde....

avatar van Dynamovie

Dynamovie

Goede spannende spionagefilm. Begrijp de lage score hier niet, want ik vond de film zeer de moeite waard en er werd ook goed geacteerd. Brits vakwerk. 4*

p.s.

Er staat dat deze film ook mede van Nederlandse makelij is. Weet iemand wat precies de Nederlandse bijdrage hieraan is?

avatar van x_Roxanne_x

x_Roxanne_x

Enigma was toch vroeger ook zo'n tekenfilm op foxkids... .

Nou misschien dat ik deze wel ga kijken, als er verder niks anders op tv is.

avatar van Quentin

Quentin

Interessante mededeling hoor ...

avatar van Vantage

Vantage

Aardige film. Vond hem niet te lang zoals een aantal zeggen. Alleen Kate Winslet, daarvan moet ik gewoon spontaan naar de wc.

Dat stomme brilletje ook steeds, ze irriteerde me mateloos (maar ja, dat is in bijna elke film die ze speelt bij mij het geval).

avatar van Guyke

Guyke

Een leuke combinatie van oorlogsfilm, spionagefilm en lovestory.

Het thema sprak mij wel aan. Ik vond het wel interessant om ook eens een minder bekend aspect van de tweede wereldoorlog te bekijken.

De uitwerking zat al bij al goed in mekaar. Het ontrbreekt de film echter aan de nodige spanning. De film mist de nogige vaart om constant te begeesteren. De personages komen ook niet echt goed uit de verf.

Goed maar niet uitzonderlijk.

avatar van =michael=

=michael=

ik vond hem toch best spannend en niet echt te verwachten acties

4.5

avatar van bartsch

bartsch

Degelijke film die een mooie en waarheidsgetrouwe kijk in de andere kant van de tweede wereld oorlog, namelijk die van de codekrakers. Kate Winslet ziet er niet uit zoals op deze poster, maar is een lijvige tante met een uilebril. Ik vind het nogal opvallen als ik die poster zo bekijk.

Het is verder een niet te bijzondere film, maar slecht is het absoluut niet. 3*

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Jordy schreef:

zeker niet slecht, maar vond 'm in alles nét niet

Mee eens, kon me niet echt boeien deze film maar werd nergens slecht. Bovendien vond ik het na een tijdje toch wat lastig te volgen, ook omdat ik mijn aandacht er maar moeilijk bij kon houden. Het kabbelt allemaal een stukje te lang voort, en ik ben de meeste details schat ik al binnen een week vergeten. 2,5*

avatar van thunderball

thunderball

Deze ooit gekocht, omdat hij hier bij mij slechts 1 week had gedraaid en als Stonesfan wilde ik wel eens zien wat Jagger als producent er van gebakken had en bovendien heeft ie ook een cameo in de film.

Film zelf is inderdaad niet meer dan degelijk, nergens bijzonder of super spannend en schijnt niet helemaal te kloppen volgens de werkelijke gebeurtenissen.

2,5 ster.

avatar van neo

neo

starbright boy schreef:

Nee. Dat geld dat via de cv regeling was vekegen werd oa. besteed aan het opnemen van John Barry's muziek in het Concertgebouw, naast wat crew en acteurs. De echte boosdoener van de cv regeling was de doorsluisfilm The Little Vampire. Er was nog een politiek rel over toendertijd omdat omgerekend 10 miljoen euro via de cv regeling erin was gepompt!

avatar van Blokland

Blokland

Nergens echt slecht is wel een goeie omschrijving van deze film: ***

avatar van renske

renske

Vooral Jeremy Northam maakte de film de moeite waard. Die man lijkt altijd een sardonisch genoegen te hebben in de rollen die hij speelt. I.t.t. een aantal anderen vind ik Winslet wel leuk; de rol die ze hier speelt is wel héél onglamoureus, maar dat geldt voor de hele film wel een beetje. Wat heeft die hoofdpersoon een wallen zeg...

avatar van el padrino

el padrino

waar gebeurd verhaal. altijd goed. alleen maar kleuterpraat hier op moviemeter.

als je denkt dat je de film minder dan een 2,5 wilt geven, dan stem niet en hoe de aanbevelingen voor je.

avatar van Niels Alberts

Niels Alberts

Mooie spannende film. Hierin verwerkt zit een licht liefdesverhaal dat redelijk voorspelbaard is.

Naar mijn mening word de film hier zwaar ondergewaardeerd.

avatar van Gert P

Gert P

Best aardige film en het enige waar ik mij aan stoorde waren de fouten in de ondertiteling.

Maar dat is wel vaker bij deze uitgever.

avatar van TerryA

TerryA

gisteren avond verbaasd dat deze film nu op die Action film kanaal draait (gratis film kanaal op NL digital + packet) want meestal lijken het b-movies dat hun uit zenden!

Deze film is een goed neergelegd verhaal over de waar gebeurde, al wat ingewikkeld, verhaal van het kraken van de Duitse Enigma code tijdens de 2de wereld oorlog door BRITSE code-krakers! (Dus niet te vergissen met de nep verhaal neergelegd door amerikanen in de film "U-571" uit 2000). De regisseur Michael Apted heeft een indrukwekkend achtergrond en is verantwordelik voor o.a. de bekroonde BBC Documentaires over dezelfde groep mensen die verfilmd worden elke 7 jaar (beginnend in de jaren 60 toen ze 7 waren, tot de films 42 up (in 1998) en 49 up (in 2005), maar heeft ook veel goede speelfilms op zijn naam zoals Gorky Park (1983), Gorillas In The Mist (1988), Nell (1994 met Jodie Foster), en zelfs een Bond film (The World Is Not Enough) voordat hij deze verfilming had gemaakt. Enigma is gebaseerd op een boek van Robert Harris (Fatherland - die sinds verfilmd is met Rutger Hauer, Archangel - die sinds verfilmd is met Daniel Craig)

zo ver de beschrijving hier op movie meter, misschien beter als Oorlog drama of oorlog thriller?, want het breken van de enigma code was cruciaal in het verslaan van de duitse marine tijdens de oorlog. Wel jammer voor uncle sam (al willen ze dat nu anders vertellen, zoals mensen in trapte met ie film U-571) dat ze in deze waar gebeurde incident ook helemaal niks hadden toegevoegd aan het kraken of uitvoering! Misschien in een paar jaar zal Spielberg hier een film over maken op dezelfde manier dat hij geschiedenis ging herschrijven zoals in zijn films Munich of SPR?

voor die U-571 kan je terecht bij:

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Ik vond de film saai en soms iets aan de vage kant. Wel goed geacteerd door Dougray Scott.

avatar van griffier

griffier

Kate Winslet zien wij graag .....

avatar van Bramha Bull

Bramha Bull

Dynamovie schreef:

p.s.

ik sluit me hierbij aan.

avatar van robertus65

robertus65

Vrij saaie verfilming die maar duurde en duurde over codes, die niemand begreep, net als de film dus. Kwam allemaal niet goed over. Ik vond het allesbehalve spannend.

avatar van Tarkus

Tarkus

Over dit onderwerp heb ik al veel betere filmen gezien.

Ondanks de aanwezigheid van Kate Winslet in deze prent zijn de vertolkingen van zowat iedereen niet bijster goed.

Bovendien is het scenario bijzonder zwak en is het geheel nogal saai.

Toch nog 3 sterren omdat het onderwerp steeds interessant blijft.

avatar van pgm

pgm

3 sterren, dat zegt genoeg voor mij, jammer voor Kate.

avatar van johstripper

johstripper

Het is niet je typische (Amerikaanse) spionage / oorlogsfilm, maar dat vind ik ook wel de kracht. Het illustreert juist dat veel mensen op de achtergrond heel belangrijk werk hebben gedaan, zonder veel erkenning. Het kabbelt wel een beetje voort, maar heeft net genoeg spanning om mee weg te komen. 3 sterren.

avatar van 606

Leuk verhaal dat ik nog niet kende over de 2de wereld oorlog.

De verwijzing naar Katyn was goed en toevallig pas de film erover gezien.

De sfeer is goed en verhaal steekt prima in elkaar.

3,5 ster

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

net begonnen op BBC2 maar helaas niet gemeld onder televisie hier op MovieMeter?

Dit is dan een verfilming van een waargebeurd verhaal, en hoe de Britse helden in Bletchley Park de enigma code van de duitsers hadden gekraakt lang voordat die amerikanen mee deden in de 2de wereld oorlog

avatar van stinissen

Is aangepast sorry voor de overlast.

avatar van mnrk

mnrk

Every day, our Typex machines have to be set the same way the Germans set their Enigmas. And figuring out the settings is the hard part. That's where the code breakers come in.

Een oorlogsfilm/thriller over een belangrijke groep mensen in de 2e Wereld oorlog....

Het verhaal is soms wat aan de trage kant,maar mede door het prima acteerwerk van Dougray Scott en Kate Winslet blijft het goed te volgen....maar er had volgens mij veel meer uit dit "thema" gehaald kunnen worden.

De gehele aankleding en setting zorgt er ook voor dat alles er goed uit ziet en de juiste sfeer mee krijgt.

avatar van K. V.

K. V.

Hm, in het begin moet 'k toch wel wat wennen en er echt in komen, maar naarmate de film vorderde vond 'k het nog een goeie film. Door het begin en het einde (wat toch wel wat voorspelbaar was), is het een gewoon goeie film. Het is wel nog een film waar je je aandacht moet bijhouden en misschien een beetje saai (vooral in het begin). Het is wel geen film die 'k heel vaak ga herbekijken.

Het genre zou 'k onder (oorlogsfilm) maar grotendeels drama plaatsen.