• 9.373.066 stemmen

Geregisseerd door: Rod Lurie

Met onder meer: Robert Redford, James Gandolfini en Mark Ruffalo

Releasedatum: 13 juni 2002

Plot The Last Castle

"A Castle Can Only Have One King"

De meervoudig onderscheiden militaire technicus Generaal Irwin is veroordeeld tot een verblijf in een militaire gevangenis. De gevangenis, met de hoogste beveiliging, wordt met ijzeren vuist geleid door de cipier Colonel Winter. Winter kan niets anders dan de legendarische generaal te waarderen, maar deze waardering slaat om wanneer Irwin hem maar blijft aanspreken op zijn methoden. De confrontatie tussen de twee escaleert wanneer de generaal de andere gevangenen weet over te halen om de gevangenis over te nemen.

Lt. Gen. Eugene Irwin

Gen. Wheeler

Cp. Ramov Aguilar

Rosalie Irwin (onvermeld)

Clerk (Staff Sgt.)

Cap. Peretz

83Utreg!

Natuurlijk staat de film bol van het amerikaans patriotisme, en groot opgezette momenten van heldendom. Echter,de acteurs, met name gandolfini en redfort, geven de film glans en maken het verhaal geloofwaardig. Redfort speelt een legendarische generaal, en zet dat prachtig neer. Ondanks de veel besproken minpunten, is het gewoon 130 minuten kijkplezier. Spectaculaire film, ook wel een tragisch einde.

avatar van WalterB

WalterB

Mooie film die duidelijk overkwam. Verder niet veel over te zeggen. Hierboven staat het cijfer ^ (dus waarom zet iedereen het er nog eens extra bij?)

avatar van Steve-a

Steve-a

Zeer vermakelijke film. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat iemand na het zien van deze film niet vermaakt is, maar een meesterwerk is het niet.

avatar van Barfly

Barfly

Steve-a schreef:

Ik heb me zelfs geërgerd. Gebeurt niet al te vaak. Een beetje patriottisme kan ik best wel hebben, maar deze film vliegt helemaal uit de bocht wat dat aan gaat. Als het één en ander dan nog een realistisch verloop zou hebben, maar ook dat loopt volledig uit de hand.

Ook dat is niet altijd erg, maar deze film braakt cliché na cliché uit.

Ik hou best wel van hersenloze actie en vermaak, maar dit was allemaal zo verschrikkelijk "over the top" voorspelbaar.

avatar van Ammer

Ammer

The last castle pretendeert niets anders te zijn dan ie zichzelf voordoet. Lekker rechttoe rechtaan vermaak. Realisme moet je niet zoeken in deze film, vlotte dialogen, strakke actie en dosis humor wel. Gooi er een paar topacteurs (toprollen voor Redford en Gandolfini) bij en je hebt een lekkere filmzit die mijn inziens ondanks de speelduur zo voorbij was. Niet briljant maar o zo vermakelijk 3.5*

avatar van Frerke

Frerke

Ik heb deze film gisteren voor de tweede keer gekeken. Ik blijf het gegeven van de machtstrijd een mooi uitgangspunt vinden voor een topfilm, maar dan had er wel een ander scenario en wellicht een andere regisseur moeten zijn.

Redfort heeft wel heel erg gauw iedereen mee in the castle (op die ene na dus). De strafscene met het slepen van die stenen is ronduit belachelijk en haalt het niveau compleet uit de film. Geldt ook voor het stukje van salueerles van Redfort. Dat plakt ook aan alle kanten. Wat de rol van zijn dochter nu precies was, ontgaat me. Wellicht informatief over hem als opvoeder, maar wtf?

Allemaal jammer, want de twee hoofdrolspelers waren top.

De film was inderdaad daar ver overheen.

De recensie van Barfly herken ik dus wel.

2,5

83Utreg!

waarom valt iedereen toch zo over die cliche's? trouwens, cliche's zijn vaak ook waar. Ik denk dat mensen elkaar hier klakkeloos napraten. en vol vooroordelen al aan de film beginnen. dan zie je dus niet prachtige scene's vol aktie en sentiment, maar clichematige, zoetsappige zijkscene's. Ik vind de film prima, omdat ik niet eerst het gezeik op deze site heb gelezen.

avatar van drlina

drlina

Dit blijft gewoon een topfilm! Vandaag heb ik hem weer gekeken en het blijft gewoon leuk! Het is gewoon heel erg goed geacteerd.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Heel aangename film maar deze kent toch enkele problemen.

Clichés/voorspelbaar/

83Utreg!

Combinatie van vette akteurs, vette aktie en vet opgeklopte stukken sentiment. kortom een heerlijk vermakelijke film.

avatar van bild

bild

Zeer aangename en vermakelijke prent die echt geen seconde verveelt.

avatar van MovieGirl13

MovieGirl13

Ik vond het een erg leuke film.

Het verveelde geen minuut, nou een paar seconden dan af en toe maar dat heb ik met bijna alle films.

Een dikke 4.5*

avatar van AGE-411

AGE-411

vr 5 maart om 20.40 op 2BE

avatar van Kilii

Kilii

Heb hem eindelijk na lang aandringen van de televisie maatschappij gezien. ( Ze gaven hem afgelopen jaar 4 of 5 keer op verschillende zenders )

De film zelf ( het verhaal ) was goed en bovendien zeer interessant.

Maar er zijn ook van die dingen dat je zegt ; Yeah, right...

Maar die dingen zijn er natuurlijk bij elke film.

Mooie prestatie door Redford.

Ik geef hem een 3 omdat ik hem een beetje overschat had.

avatar van Djarune

Djarune

De film is totaal niet realistisch en probeert toch een serieus karakter hebben. Toch heb ik uitgezeten en heb me niet verveeld.. Had er een hoog "jerry bruckheimer" gevoel bij.

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

leuk , met plezier naar gekeken.

avatar van nachtschade

nachtschade

Aardige actiefilm, alleen wat voorspelbaar. En dat patriotisme....ach, het lijkt wel standaard. Heb me er wel mee geamuseerd, al wist ik na 2 minuten al, hoe het zou aflopen.

avatar van SmuttWars

SmuttWars

standaard vermaak. veel leuke cliché`s.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Ik heb enkel het einde gezien toen hij gisteren op TV was. Ik zapte erlangs.

Viel erin tijdens iets wat leek op een eindscène, op de binnenplaats van de gevangenis en iets met een vlag.

Mij viel de absurd slechte kwaliteit van de film op: het gebrek aan sfeer, de crappy greenscreen-decors en luchten, de cheapass belichting met bouwlampen uit de Praxis folder, en dan toch de kop van A-list acteur Redford erin???

Waarom heeft niemand het hier over de absurd goedkope look van de film????

avatar van DVD-T

DVD-T

Beetje een middelmatige film, niet echt wat bijzonders gezien.

De film volgt netjes de Hollywood regeltjes omtrent het gevangenis gebeuren. Een gemene bewaarder, gemene bewakers, enz. enz. . Dat doet toch wel een beetje afbreuk aan de film, want als actiefilm is het best geslaagd. Jammer dat ze het dan moeten mengen met een standaard gevangenis drama aspect. Acteerwerk is verder ook niet bijzonder sterk, en Redford in een actiefilm was ook wel even wennen. Hem had ik nog niet eerder in zo'n soort film gezien. De actie die zich vooral afspeelt in het tweede gedeelte van de film zag er prima uit. Een paar leuke ideeën de katapult, en het moment met de helikopter . Niet veel op aan te merken. Helaas is dat niet genoeg om de film wat omhoog te trekken, want buiten een aantal leuke momenten is ook dat erg standaard. Ook het af en toe erg aanwezige patriotisme stond me wat tegen Leuk voor een avondje vermaak, niets meer en niets minder.

avatar van valleyman

valleyman

geweldige rol van James Gandolfini!

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Leuke film, geweldig om te zien hoe de gevangenen het opnemen tegen de bewakers.

Wel ietsjes overdreven met sommige aspecten en het einde had ik me veel anders voorgesteld.

Prima

avatar van sofripa

sofripa

83Utreg! schreef:

Inderdaad, dit is buitengewoon prima vermaak.

avatar van Thorak

Thorak

Ongeloof waardig? Zeker.

Patriotisch? Heel erg (wat opzich wel vreemd is gezien de locatie).

Vermakelijk? Absoluut!

Dit is gewoon een geweldige avonturenfilm maar dan op een binnenplaats van een gevangenis.

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Wanneer de strijd op de binnenplaats los barst en de kogels daar in de rondte vliegen is zo ongeveer het eerste wat Redford zegt: "Kom, we bouwen een commandopost"

ga deze vanavond maar eens kijken

ja goede film

avatar van MarkFish

MarkFish

Het is inderdaad een zeer vermakelijke film met goede acteerprestaties. Het is ook niet meteen heel erg zwart-wit, de verhoudingen tussen de hoofdpersonages. Zelfs na bijna drie kwartier in de film probeert de gevangenisdirecteur nog enig bergip te krijgen van Generaal Irwin. Maar daarna gaat het snel. En is het vrij voorspelbaar.

En uiteindelijk komt dat licht misselijkmakende Amerikaanse patriotisme weer bovendrijven. Met die vlag zeg. Dat moet je dan ontroeren, zo'n schitterende, Amerikaanse in de wind wapperende vlag. Lazer op zeg! Toch drie sterren, want ik laat daar niet een hele film door vergallen. Typisch Amerikaans moet je dan maar denken, daar kijk ik dan wel doorheen.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Inderdaad, die vlaggen zijn altijd vreselijk. Ik let er tegenwoordig steeds meer op en ik kom ze verassend vaak tegen.

83Utreg!

Ik heb in feite ook een aversie tegen Amerikaans patriotisme, maar als ik me indenk dat het onze eigen vaderlandse driekleur zou zijn, zou ik het waarschijnlijk wel erg mooi vinden.