• 9.372.704 stemmen

Geregisseerd door: Rod Lurie

Met onder meer: Robert Redford, James Gandolfini en Mark Ruffalo

Releasedatum: 13 juni 2002

Plot The Last Castle

"A Castle Can Only Have One King"

De meervoudig onderscheiden militaire technicus Generaal Irwin is veroordeeld tot een verblijf in een militaire gevangenis. De gevangenis, met de hoogste beveiliging, wordt met ijzeren vuist geleid door de cipier Colonel Winter. Winter kan niets anders dan de legendarische generaal te waarderen, maar deze waardering slaat om wanneer Irwin hem maar blijft aanspreken op zijn methoden. De confrontatie tussen de twee escaleert wanneer de generaal de andere gevangenen weet over te halen om de gevangenis over te nemen.

Lt. Gen. Eugene Irwin

Cap. Peretz

avatar van U-96

U-96

• 2064 stemmen

Toch best merkwaardig. Nadat ik The Last Castle had gezien was ik toch wel wat meer onder de indruk dan nu, zo'n twee weken later. Nu zie ik het als weinig bijzonders.

Het verhaal is best redelijk, en de film als geheel lijkt ook een beetje op The Shawshank Redemption. De akteurs weten niet te overtuigen. Behalve Robert Redford als Eugene Irwin, hij deed het best goed. De rest van de akteurs vond ik maar erg matig en onovertuigend.

Dat overdreven typisch Amerikaanse gesalueer begint af en toe echt de strot uit te hangen. Desondanks blijft die groet prachtig. Jammer dat de verplichting daartoe in de Nederlandsche Krijgsmacht is afgeschaft, maar dat terzijde.

De twisting in de film, waarbij de gevangenen de controle over de gevangenis proberen te krijgen, vond ik wel een goed stuk van de film. Goede aktiescènes en vooral die grote stenenwerper vond ik erg gaaf.

Het einde vond ik zo overdreven Amerikaans, met die vlag enzo. Echt een totale afbreuk aan de film.

3.0
sterren. Toch een vermakelijke film, maar erg jammer dat het akteerwerk en het einde je zo in de steek laten...

avatar van Zinema

Degelijk gemaakte film die helaas alle cliché's als standaardingrediënten omarmt. Desondanks is de film onderhoudend en best vermakelijk. Redelijk.

avatar van deLeeuw

deLeeuw

• 1943 stemmen

Een film die het moet hebben van wat verrassingsmomenten, veel actie op het einde en een (ietwat onwerkelijk maar toch) orgineel verhaal.

Verre van de werkelijkheid, eerder een volwassen sprookje, met een grote dosis Amerikaans patriotisme waarbij ik wel vaker direct afknap.

Gelukkig was dat niet heel de film het geval maar vooral op het einde. Daardoor stelde die mij ook wat teleur.

Een leuk en goed onderhouden vrijdagavond-filmpje die toch de spanning er weet in te houden.

3,0

avatar van DVD-T

DVD-T

Beetje een middelmatige film, niet echt wat bijzonders gezien.

De film volgt netjes de Hollywood regeltjes omtrent het gevangenis gebeuren. Een gemene bewaarder, gemene bewakers, enz. enz. . Dat doet toch wel een beetje afbreuk aan de film, want als actiefilm is het best geslaagd. Jammer dat ze het dan moeten mengen met een standaard gevangenis drama aspect. Acteerwerk is verder ook niet bijzonder sterk, en Redford in een actiefilm was ook wel even wennen. Hem had ik nog niet eerder in zo'n soort film gezien. De actie die zich vooral afspeelt in het tweede gedeelte van de film zag er prima uit. Een paar leuke ideeën de katapult, en het moment met de helikopter . Niet veel op aan te merken. Helaas is dat niet genoeg om de film wat omhoog te trekken, want buiten een aantal leuke momenten is ook dat erg standaard. Ook het af en toe erg aanwezige patriotisme stond me wat tegen Leuk voor een avondje vermaak, niets meer en niets minder.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Leuke film, geweldig om te zien hoe de gevangenen het opnemen tegen de bewakers.

Wel ietsjes overdreven met sommige aspecten en het einde had ik me veel anders voorgesteld.

Prima

avatar van Theunissen

Aardig drama met een goed spelende Robert Redford. James Gandolfini als Colonel Winter vond ik eigenlijk niet echt geschikt voor de rol. De film had wel iets korter mogen duren.

avatar van Dennissssss

Dennissssss

Paar puntjes van kritiek:

Ik vind het ongeloofwaardig dat al die gevangen gaan luisteren naar een Generaal.

Ik vind de beelden die op het binnenterrein zijn opgenomen wat overbelicht. Zogenaamd schijnt de zon de hele tijd, maar ik vind het storend fel.

Ik vind dat je te duidelijk ziet dat veel beelden voor het groene scherm zijn opgenomen.

Toch heb ik geboeid zitten kijken en vooral het einde met de opstand is sterk.

avatar van Metalfist

Metalfist

A castle can only have one king

Ik probeer tegenwoordig terug eens wat meer tijd te maken voor de films die ik heb opgenomen op de decoder. Waarom? Omdat ik balanceer tussen 3-10% vrije ruimte en omdat ik het een schandaal vind dat er nog zoveel films op staan die ik moet zien. The Last Castle was zo'n film die al meer dan een jaar digitaal stof was aan het happen dus werd het echt wel eens tijd om hem te zien. Ik kon me eigenlijk ook niet herinneren waarom het zo lang heeft geduurd eer ik de moeite deed om de film op te zetten.

En eerlijk gezegd, ik weet het nog altijd niet want The Last Castle is simpelweg een uitstekende film. Ik heb sowieso eigenlijk wel een zwak voor dit soort verhalen waar een groep outsiders zich verenigen tegenover het grote kwaad. Het is allemaal ontzettend Amerikaans en patriottisch maar het zorgt er voor dat de film een nogal epische sfeer krijgt. Qua plot is het misschien allemaal wat voorspelbaar, je weet gewoon dat de gevangenen de gevangenis zullen overnemen, maar het wordt toch allemaal ontzettend meeslepend voorgesteld. Veel van dat meeslepende is te wijten aan de opbouw van het verhaal. Lurie gebruikt geen technische twisten om het allemaal boeiend te houden maar kiest gewoon voor de oude vertrouwde opbouw en het werkt uitstekend. Gecombineerd met de vele, soms voor de hand liggende symboliek, krijgen we een erg vermakelijke film. De film concentreert zich in het begin en het midden voornamelijk op opbouw van het plot maar komt compleet los naar het einde van de film en wordt het allemaal nog net dat tikkeltje beter. De confrontatie, die voorheen alleen maar met woorden werd gevochten, komt uiteindelijk tot zijn recht in een heus actiespektakel waarin de gevangenen wel erg hard op Romeinen of Spartanen lijken. Ik kon het in ieder geval wel enorm waarderen. De dood van Irwin zelf was natuurlijk te verwachten maar geeft toch een zekere impact op heel het gebeuren. Daarmee vind ik het vreemd dat de film hier maar zo'n lage score krijgt ten opzichte van andere soortgelijke gevangenisfilms. Pak nu bijvoorbeeld The Shawshank Redemeption, die 10x zo veel meer clichés bevat, krijgt een veel hogere score dan deze The Last Castle.

Vooral qua cast is dit een waar genot om naar te kijken. Robert Redford maakte zich voor mij al onsterfelijk met films zoals The Sting en All the President's Men maar The Last Castle mag zich gerust aan het rijtje toevoegen. In het begin komt hij een tikkeltje misplaatst over. Je kunt er niet echt duidelijk je vinger op leggen maar iets scheelt er. Dat gevoel verdwijnt echter snel en vanaf dan speelt hij werkelijk één van zijn beste rollen. Het is echter zijn tegenspeler die precies wordt herboren. Zelf ben ik nooit echt fan geweest van The Sopranos. Ik heb een paar afleveringen gezien maar het kon me allemaal niet echt boeien en doordat ik nog andere series op de kast had liggen, beschouwde ik The Sopranos als afgesloten. Maar nu ik dit heb gezien, ga ik er toch eens werk van maken om de reeks terug op te pakken want Gandolfini speelt een geniale rol. De dialogen tussen hem en Redford, de kleine tics maar vooral heel zijn présence is gewoon om je vingers van af te likken. Ook Mark Ruffalo heb ik nog geen enkele keer zo naturel weten over komen maar eigenlijk is heel de cast van een ontzettend hoog niveau met als uitschieters Clifton Collins Jr. die de rol van Aguilar op zich neemt. Erg lekkere muziek trouwens. Nogal veel klassiek werk (Mozart en Bach) maar het speelt allemaal perfect in op de sfeer van de film.

Het is te begrijpen dat mensen zich storen aan de dikke Amerikaanse laag die hier bovenop lig. Ik heb ook al films gehad waar ik me er aan stoorde maar dat was hier niet het geval. Waar verschilt dit dan juist? Ik zou het niet perfect weten maar waar ik niet aan twijfel is dat het veel heeft te maken met de geniale cast, de uitstekende opbouw en toepasselijke muziek. Erg, erg goed.

avatar van Stephan

Stephan

Redford was overtuigend als Generaal en Gandolfini als Kapo. Het is alleen een beetje wrang dat er aan het einde gesalueerd wordt voor een vlag, een land dat 1% van de eigen bevolking in een gevangenis heeft zitten, Waar slavenarbeid bij wet geregeld is. Het ultieme sprookjesbeeld dat de kijker voorgeschoteld krijgt. Kortom... Het slot accoord was vals en kost bij mij meer dan een punt aftrek.
Verder was het een leuke wegkijker maar ook niet meer dan dat.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Nu voor de 5e keer gezien en hij wordt elke keer alleen

maar beter. Redford voelt zich als een vis in het water en dat straalt hij de hele film dan ook uit. Zeker mag de rest van de cast niet vergeten worden. Met name Gandolfini (may he rest in peace) speelt geweldig als kolonel Winter. Hij weer alles over het leger maar zelf heeft hij nooit op het slagveld gestaan. Met jaloezie en onbegrip ziet hij hoe een veroordeelde generaal meer respect krijgt dan hij. Op slinkse wijze probeert hij de generaal te breken, maar deze is hem steeds een stap voor.

Natuurlijk is het hier en daar wat patriottisch, maar dat stoort helemaal niet. Schitterend hoe de opstand met precisie wordt uitgevoerd. Het blijven dan ook goed getrainde soldaten ipv standaard gevangenen. De soundtrack mag ook zeker niet vergeten worden. Die is namelijk spot-on.

Ik ben gewoon fan van dit soort films waar de underdog het uiteindelijk wint van de agressor.

Van begin tot eind zit het script goed in elkaar en wordt het nergens saai. Gewoon zo'n film die je oneindig kan blijven zien zonder dat die gaat vervelen.

Het enige dat ik misschien miste zijn wat flashbacks naar de daadwerkelijk missie van Irwin waar hij tegen een direct bevel in was gegaan. Verder gewoon een topfilm.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Robert Redford is echt een enorme klasbak. In deze film vaagt hij werkelijk iedereen van het scherm als generaal Irwin, die een gevangenisstraf moet uitzitten van zichzelf omdat hij naar zijn mening een grote fout heeft begaan op een missie.

Ook al speelt Gandolfini een prima rol als directeur van het kasteel, Redford is echt koning. Fenomenaal acteerwerk. Een blik van deze man zegt meer dan wanneer anderen het met duizend woorden zouden doen.

De film zelf is erg vermakelijk. Ik ben wel gecharmeerd van films die zich in gevangenissen afspelen. De opstand op zich is prima in beeld gebracht, alleen zijn het aantal onwaarschijnlijkheden niet te tellen.

Mark Ruffalo heeft een leuke bijrol, naarmate de film vordert raakt hij steeds meer op dreef. Vond het in het begin een nogal oninteressant personage.

Vermakelijke actiefilm!

avatar van Movsin

Movsin

Spectaculaire actiescènes uit het niets binnen de gavangenismuren.

Te spectaculair zelfs om echt en geloofwaardig te zijn.

Mist preciesheid en subtiliteit.

De betreurde James Gandolfini is wel heel goed als de harde gevangenisdirecteur.

avatar van baspls

baspls

"Any man with a collection like this is a man who's never set foot on a battlefield. To him a minié ball from Shiloh is just an artifact. But to a combat vet, it's a hunk of metal that caused some poor bastard a world of pain."

Aardige film. Bepaalde delen leken mij een beetje afgekeken van The Shawshank Redemption. Ook vind ik dat ze niet voldoende uitlichten waarom Irwin gevangen zit, 8 mensen neerschieten? wat een big deal, dagelijks begaan amerikanen ergere oorlogsmisdaden.

Erg onwaarschijnlijk vond ik dat alle gevangenen, echt alle, precies doen wat Irwin zegt zonder cynische reacties die je wel zou kunnen verwachten van veroordeelde criminelen. De film schijnt ook te vergeten dat de gevangen allemaal eigenlijk heel fout zijn en de cipiers gewoon hun werk doen, eigenlijk is het best erg wat Irwin in de gevangenis doet... Waar ik me ook enorm aan ergerde was dat achterlijke Amerikaanse patriotisme, vooral dat ze ineens een enorme big deal maken over een vlag. Het is maar een stukje stof, ze doen alsof het een heilig object is; "Hij mag de vlag niet onteren.".

Dat gezegd hebbende vond ik de film lang niet slecht. De opnames zijn prima en het acteerwerk ook. Ik geloof zelfs dat de hele film met analoge film is opgenomen (filmkorrel). Ze hebben in ieder geval de gevangenis beter in beeld weten te brengen dan bij Prison Break (een serie die ik erg sterk vond). De effecten en alles waren ook prima, al was de actie een beetje misplaatst.

De muziek was de standaard orkestrale patriottistische onzin.

Al met al een prima filmpje maar niet zo heel bijzonder.

avatar van memorable

memorable

Ik had af en toe het gevoel dat de regisseur bij het maken van deze film dacht dat hij aan een groots epos bezig was. Dat is het niet geworden, simpelweg omdat de film er in eigenlijk niks echt bovenuit stijgt. Toch is het oh zo vermakelijk, verveelt het geen seconde en weet ik nu al dat ik de film over een tijd weer zal zien. Dit is immers typisch zo'n film is die je uitkiest als je na een dag werken o.i.d. afgepeigerd thuiskomt, daar het dus gewoon ongecompliceerd vermaak is dat niet te zwaar of te moeilijk is. De clichés worden natuurlijk niet vermeden, maar nergens wordt het echt ergerlijk. Goede rol van Gandolfini, de rol van Redford is weliswaar allesbehalve slecht maar had naar mijn voorkeur toch net ietsjes kleurrijker ingevuld mogen worden.

avatar van Kondoro

Kondoro

The Last Castle

Aangenaam verrast door deze Actie / Drama film hoor! Ik vond het een aantrekrijke film die mijn aandacht goed wist vast te houden en zeker niet verveelde. Uiteraard hebben we al wel wat gevangenis films gezien en uiteraard zijn grote voorganger The Shawshank Redemption.. Ook Prison Break (Serie) was niet verkeerd gevallen bij de meeste mensen. Ook niet bij mij. Ik heb er al wel een paar gezien, goeie, slechte, ontroerende en kwaadaardige versies. Gelukkig kan The Last Castle er goed aan tippen en vond dit zeker geen slechte film. Het vetste vond ik de opstand, toen ze de gevangenis gingen aanvallen!

Robert Redford speelt een hele goeie rol. Ik vond hem ook goed acteren en de rol was zeker voor hem weggelegd. Ook James Gandolfini vond ik erg sterk acteren. Als de kwaadaardige gevangenis directeur die iedereen verafschuwde deed ie het goed! Mark Ruffalo deed het ook goed, hier zit hij in de gevangenis. En in andere films speelt hij als de Hulk.. Haha!

Het verhaal vond ik goed en was ook goed aan ons voorgesteld. Ik ben alleen even kwijt waarom Robert (Lt. Gen. Eugene Irwin) nou in de gevangenis zat. Het concept was ook zeker niet van de slechte plak en ik vond het leuk om te volgen. Al om al geen slechte film en zeker even het kijken waard!

4.0

avatar van Arpera

Arpera

Wat een vreselijk slechte film is dit. De hele film is doorspekt met cliché's, de ene na de ander.

Het is een totaal ongeloofwaardig verhaal over een ex generaal die gepest word door een erg rancuneuze gevanenisdirecteur, Gandolfini( die ik overigens als acteur erg hoog heb zitten).

Over de top geacteerd door zowel Redford als Candolfino.

De gebeurtenissen in de film zijn zo voorspelbaar, daar beledig je een kind van tien nog mee.

Tenenkrommend dat muurtje(hoe verzin je het) en daarna die buldozer.

Waar ik me aan stoor is het feit dat acteurs als Redford en Gandolfino in zo'n project stappen.

Wat probeert die Redford nog te bewijzen? dat ie er nog goed uitziet op z'n leeftijd?

1 Ster voor de bril van Gandolfini!

avatar van des1

des1

Curieuze film die helemaal draait (alsof de gevangeniswerkelijkheid erop aangepast is) om het charisma van Redford als geinterneerde generaal en de geforceerde antagonisten rol van Gandolfini als bureaucraat gevangenis directeur. Erg ongeloofwaardig. Beneden de waardigheid van Redford en Gandolfini.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Gemiddeld.

Vrij grijs filmpje wat nergens boven de middelmaat uitkomt maar ook nooit verveeld. Robert Redford vind ik weinig opzienbarend acteren, maar James Gandolfini is zoals gewoonlijk wel weer leuk met die karakterkop van hem. Typische doordeweekse tussendoor maar geen film die ik nog vaak zal zien.

Kleine 3

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Prima film, met goede acteerprestaties en een voortreffelijke Robert Redford en James Gandolfini.

Knap scenario dat zeer goed is uitgewerkt en een spannende en emotionele film oplevert.

Hij heeft alleszins mijn verwachtingen overtroffen.

Welverdiende 5 sterren !!!

Was een hele tijd geleden dat ik deze film nog heb gezien, destijds uit de bib, nu kon ik hem voor een prijsje op de kop tikken en ik heb hem niet laten liggen.

Weer enorm veel plezier aan deze prima film beleefd. Topcast, en niet alleen beide hoofdrolspelers, maar allemaal !!

avatar van Fisico

Fisico

Hier had ik toch wat meer van verwacht. Ik ken het militaire rechtssysteem in de VS niet of nauwelijks, maar het zal er heus wel anders aan toegaan zoals geschetst in de film. Vreemd dat een zo gelauwerd generaal terecht komt in dergelijke gevangenis. Erg jammer ook dat we wel erg weinig info krijgen over hoe het zo ver is kunnen komen. Nauwelijks nuance ook in dit gegeven, niet alleen bij hem, maar eigenlijk bij alle gevangenen.

Ook het plotverloop vond ik maar zus en zo. Wel interessant was het feit dat noch de kampoversten, bewakers of medegevangenen goed wisten hoe ze met hem moesten omgaan. Hij is namelijk steeds hun meerdere geweest. Maar de gebeurtenissen in de gevangenis waren mosselen noch vis. Lieten ze hem nu begaan of werd hij nu gestraft. Ik kan er geen duidelijk antwoord op geven. Er zat weinig bezieling in de film, de goede Redford en Gandolfini ten spijt. Ik kreeg nergens het gevoel dat de gevangenen in de eerste plaats militairen waren.

Ook de opstand zelf werd pover onderbouwd, laat staan de naweeën ervan. Er vielen tenslotte doden langs beide kanten. Geen idee hoe Irwin de gevangenen voor hem kon winnen. Ook geen idee waarom Winters uiteindelijk opzij werd gezet door de scherpschutters en zijn rechtstreekse ondergeschikten. Iets te pover allemaal. Vermakelijk, dat wel, maar het mocht toch iets meer zijn. Jammer.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Een goede generaal weet hoe hij een oorlog moet voeren. De gevangenisbewaarder mag beginnen zweten, want de militaire gevangenis krijgt er een topgeneraal bij, en zeg maar gerust een nationale held. De directeur lijkt te vergeten dat zijn gevangenen militairen zijn die volgens een bepaalde erecode moeten behandeld worden, en haalt zich stilaan hun woede op de hals. De manier waarop de generaal, gespeeld door Redford, zomaar een legertje op de been brengt en een guerrilla begint binnen de muren is erg ongeloofwaardig maar het levert niettemin een vermakelijke film op met dito finale. De 4 sterren gaan dus volledig naar het hoge entertainmentgehalte.... en Gandolfini uiteraard, die schittert als de machtswellustige directeur.

avatar van The Oceanic Six

Damn, wat een vet laatste half uur. Lekker heroïsch, explosief en lomp, precies zoals ik dat graag zie. Jammer dat je om dat einde te bereiken wel eerst anderhalf uur naar een vrij saaie gevangenisfilm hebt moeten kijken, al doet Robert Redford het erg goed in de hoofdrol. Dit geldt ook voor tegenspeler James Gandolfini. Hun scènes samen schuren lekker ongemakkelijk, prima dus. Maar ik heb me dus niet 130 minuten vermaakt. Had dit alles gewoon lekker in 85 minuten gestopt en ik had mijn score zeker verhoogd. De special effects waren overigens ook niet top, als je bijvoorbeeld de explosies zag.

Nu is het gewoon een kleine voldoende, niets meer dan dat.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Fisico schreef:

De Generaal 3* (Robert Redford) mocht 10 jaar op "brood en water", omdat hij in Burundi een leider op wilde pakken van een groep waar de Amerikanen liever niet te veel rond zien wandelen, vooral niet als ze bewapent zijn. Bij deze zaak had hij orders gekregen om dit niet te ondernemen, wat hij dus wel deed en hier kwamen 8 anderen bij om het leven.

De film, wat ik zag was een uitbouw die lekker rustig begon en waarbij je langzamerhand de commandant van de gevangenis Kolonel Winter en de gevangene Generaal Irwin in een patstelling ziet komen.

De eerste gelooft heilig in het doel en de middelen en dan alleen met zijn eigen inzichten, waarbij wel eens iemand het leven verliest, en de tweede die meer gelooft in de mens die grotendeels goed door het leven gaat maar met één fout/misdrijf in de gevangenis belandt. Zo zegt hij op een bepaald moment ook tegen een korporaal van de mariniers: "je deed het altijd goed, twee jaar lang en voor een verwonding aan een ander ( enkele seconden) wordt je gestraft. Ik kijk naar het grotere plaatje en zie een marinier voor 95% voor mij staan. Dat is waar ik naar kijk en niet alleen naar het negatieve voorval".

Redford speelt zoals gewoonlijk goed zijn rol en dat geldt eigenlijk voor de gehele cast. Ook de setting (het kasteel) paste er goed in en het verhaal was ook prima. Ok, het begint rustig op te bouwen maar dat kan ook met een film van ruim 2 uren. Persoonlijk hou ik daar wel van, de kennismaking van de hoofdrolspelers en hun karakters, waartoe iemand in staat is.

James Gandolfini die de Kolonel speelt, komt in het begin wel symphatiek over totdat je merkt dat dit een houding is om zijn macht te houden en te tonen. Redford als Generaal 3*, is de beschaafde rustige denker die tot een bepaalde hoogte uiterlijk over zich heen laat lopen, totdat......

Een mooie 7+.

avatar van Kooiker

Kooiker

Ongeloofwaardig. Film moet het hebben van de twee hoofdrolspelers, die van zo'n onzinverhaal nog wel wat weten te maken. Veel bekende acteurs, die hun best doen om er wat van te maken, maar het is tenenkrommend lachwekkend, vooral aan het eind. Maar ja, ook bij acteurs moet de schoorsteen roken.

avatar van Antinous

Antinous

Erg boeiende en emotioneel pakkende film. wie hier niks aan vind heeft een heel andere smaak als ik.

ik zat helemaal in de film en hing de hele tijd vloekend en tierend en met mijn middelvinger voor de tv naar die Colonel Winter

deze film pakte mij helemaal en verdiend dik 5 sterren. mijn bijzet tafel is er zelfs van gesneuveld...

avatar van paradoxnl

paradoxnl

Inmiddels voor de zoveelste keer op TV (geloof al 5x voorbij zien komen de afgelopen jaren). Blijf toch altijd even hangen. Veel cliché, nooit hoogstaand, toch vermakelijk.

avatar van teigertje

teigertje

• 2076 stemmen

Een sublieme en ijzersterke film.

Met acteer spel op hoog niveau.

Het verhaal en de film in zijn geheel is magnifiek op het puntje van je stoel.

avatar van Brabants

Brabants

The Last Castle trekt qua setting wel alles uit de kast om het aan de man te brengen. Colonel vs Generaal die op de een of andere manier op deze manier met elkaar te maken krijgen en een spel wat hierdoor wordt gevormd. Het spel is wat langdradig en voorspelbaar. De film is hiermee niet eens zo slecht maar goed is het zeker niet. Het goede is toch wel dat de protagonisten niet van een gering kaliber zijn ondanks het ietwat twijfelachtige platform.

avatar van El  Loco

El Loco

Ik zag dat mijn stem dateerde van 2012, maar ondanks dat ik hem 4* gaf, kon ik me de details niet helemaal herinneren, dus was het tijd voor een herziening. Jammer genoeg zal ik er toch een half puntje van af moeten doen, ondanks dat Redford en Gandolfini erg goed op dreef zijn. Vooral Gandolfini is erg goed gecast als sadistische gevangenisdirecteur.

Hetgeen wat deze film ontbreekt, is een beetje geloofwaardigheid. Ik vond dat de medegevangenen nogal makkelijk te gehoorzamen waren door Irvin en amkkelijk meegingen in zijn plannen om de gevangenis over te nemen. Oké, er was de trigger met de dood van Aguilar, maar ze moeten toch beseft hebben wat de consequenties zouden zijn. Misschien heeft het ook te maken met het nogal overdreven patriotisme waar ik nu niet meteen een fan van ben. Desondanks is The Last Castle erg spannend en meeslepend. Het einde waarbij de gevangenis wordt overgenomen, is best wel heroïsch te noemen.