Genre: Actie / Drama
Geregisseerd door: Rod Lurie
Met onder meer: Robert Redford, James Gandolfini en Mark Ruffalo
Releasedatum: 13 juni 2002
Plot The Last Castle
"A Castle Can Only Have One King"
De meervoudig onderscheiden militaire technicus Generaal Irwin is veroordeeld tot een verblijf in een militaire gevangenis. De gevangenis, met de hoogste beveiliging, wordt met ijzeren vuist geleid door de cipier Colonel Winter. Winter kan niets anders dan de legendarische generaal te waarderen, maar deze waardering slaat om wanneer Irwin hem maar blijft aanspreken op zijn methoden. De confrontatie tussen de twee escaleert wanneer de generaal de andere gevangenen weet over te halen om de gevangenis over te nemen.
Lt. Gen. Eugene Irwin
Dellwo
Beaupre
Cap. Peretz
Eazyfan
Ik was de titel vergeten, nu eindelijk gevonden via Plot-omschrijving
Leuke film, goed thema. Sterk geacteerd, kent zo zijn scenes en verhaal. Die gevangenisdirecteur doet me denken aan mijn eerste werkbaas ooit. Waarom? Niks negatief ofzo maar qua type persoon.
3,5* dan maar.
Travolta_Jackson
Goede actie film die blijft boeien leuk voor af en toe als er niks is op een maandag avond.
samoht
"Het is de soldaat die zijn saluut brengt aan de vlag, die dient onder deze vlag en wiens doodkist wordt bedekt met de vlag.
Het is de soldaat, de eenvoudige soldaat, die aan de basis staat van onze vrijheid."
Degenen die het "gedoe" met de vlag overdreven vinden weten overduidelijk niks af van het militair leven.
respect voor de mooie weergave in de film van de militaire gebruiken, en in het bijzonder de vlaggegroet
3.5
Roodkapje
Degelijke actiefilm. Overamerikaans, maar je verveelt je niet. En dat is wat telt.
brucecampbell
Ongeloofwaardig en met een laatste halfuur dat er enorm over is plus op en top Amerikaans patriotisme.
calypsoskiss
Echt mooie film. Ik heb zelfs moeten wenen bij Aguilar. Mensen die de film gezien hebben begrijpen mij wel
. Echt een Aanrader. Het is de beste film die ik gezien heb. Goede acteurs en op een of andere manier toch nog een plots einde. Het is een typische "ik-wil-niet-meer-kijken-maar-ik-moet" film. echt mooi.
Nand
Robert redford vs. James gandolfini
Ik vond het wel een dergelijke film, alleen die amerikaanse trots stak wel tegen sommige momenten.. maar ik vond hem wel spannend en de acteurs vertolken hun rol goed... hihi die gandolfini is toch weer zo'n smeerlap he?
yortje
hele poos geleden gezien, maar ik weet wel dat het een zeer vermakelijke gevangenis films is!!
pietjuh
Ik merk dat de film aardig goed moet zijn, is weer alleen diep en diep triest dat ze bij sbs6 niet snappen dat ze dat irritante HVN er niet tussendoor moeten gooien... of draai de film in een keer helemaal maar gooi niet een half uur van die troep ertussen terwijl de film daarna nog een kwartiertje doorgaat, dat verpest de hele film. Denk wel overigens dat ik hem ga zien, hou wel van gevangenissen heb ik onlangs gemerkt
Glacier
Mee eens. K*T zender!
Chucky92
klote sbs6, komt eerst nog even hart van nederland en pietje tussendoor, en na hart v/ nederland duurd de film nog 15 minuten, maar tot nu toe een leuke film, vermakelijk, geen hoogstandje, maar toch vermakelijk,
*3,5 (tot nu toe)
Marintje
Zeer mooie film. Er zijn stukjes die je niet zou kunnen voorspellen, die directeur van de gevangenis speelt het ook erg goed want ik haatte hem ook tijdens de film
gizmo_o
Net gezien en ik moet zeggen dat ik niet teleurgesteld was, na de vele negatieve reacties hier gezien te hebben.
Er werd uitstekend geacteerd door Redford en Gandolfini. Gandolfini ontwikkelde zich echt tot een sadistische mannetje, die zich langzaam de macht langzaam zag ontglippen.
De film zat vol met Amerikaans patriotisme, maar daar kon ik me niet echt aan storen. Ik vond het goed bij de film passen en op sommige momenten indrukwekkend.
Het einde was echter wel vrij voorspelbaar en er zaten wat vage stukjes in.
PS: Hoe heette de 2e hand van Gandolfini, want hij speelde ook in The Green Mile en daar vond ik hem ook goed.
veron35
Hele goede maar wel voorspelbare gevangenis film. Robert Redford acteerd goed en is ook een goed gemaakt personage. Hij lijkt op het eerste gezicht rechtvaardig en onterecht in de gevangenis, maar blijkt toch wel iets te hebben van dat hij het altijd voor het zeggen moet hebben.
Meesterljk
Ik zat hem laatst te kijken na het werk en ik vond hem Meesterlijk. Egt waar misschien overdrijf ik maar dat kwam omdat er vel emotie in zat. Alleen kon ik niet altijd tegen dat Amerikaanse patriotisme. Verder vond ik het ene goede film.
Tarkus
Prima film, met goede acteerprestaties en een voortreffelijke Robert Redford en James Gandolfini.
Knap scenario dat zeer goed is uitgewerkt en een spannende en emotionele film oplevert.
Hij heeft alleszins mijn verwachtingen overtroffen.
Welverdiende 5 sterren !!!
Minotaures
Redelijke Prison-break achtige film. Acteer ging wel en een onverwachte einde. 2,0*
Filmfreaker
Ik vond het een goede film. Het verhaal was zeer goed en Robert Redfortd acteert zeer goed. Ook de gevangenisdirecteur haatte ik zo erg, zo gemene moordenaar.
Jammer dat de actie pas op het einde kwam. Maar het was wel goede actie en de rest van de film is met (goede) vermakelijke stof opgevuld. Puur vermaak en ook nog eens een goed verhaal.
Heel goed. 3,5 sterren.
Honcoop
Allereerst, snap ik niet waarom sommige mensen deze film vergelijken met de Shawshank Redemption. Natuurlijk zijn er raakvlakken, omdat beide films zich in een gevangenis afspelen. Maar The Last Castle is toch echt een andere film en probeert ook helemaal geen tweede of alternatieve Shawshank Redemption te zijn. Het is een gevangenisfilm met een originele invulling, die ik nog niet eerder ben tegengekomen.
In The Last Castle draait het om de botsing tussen Generaal Irwin en Kolonel Winter. Irwin is wat je noemt een ‘battle veteran’ en Winter een ‘battle theorist’. Irwin weet door zijn ervaringen wat “the burden of command” inhoudt, terwijl Winter het gebruikt om zijn gevangenisbeleid te vergoelijken.
Winter wordt al bij zijn eerste ontmoeting met Irwin gekrenkt in zijn trots. Daarom wil hij laten zien wie de baas is. Als Irwin dan probeert andere gevangen hun zelfwaardering terug te geven die ze als militair ook hadden, ziet Winter dit als een bedreiging. Hij gebruikt discutabele methoden om de zaak onder controle te houden. Uiteindelijk escaleert de situatie hierdoor, waarbij Irwin zich gedwongen voelt in actie te komen tegen het beleid dat Winter voert.
Ik ben geen fan van Redford, maar hij zet hier toch een puike acteerprestatie neer. Hij is zeer geloofwaardig als generaal en als een man die zich heeft berust in zijn straf en probeert te leven met de fouten die hij heeft gemaakt. Gandolfini levert eveneens zeer goed werk met zijn rol van Kolonel Winter. Je krijgt echt een hekel aan hem als gevangenisdirecteur. En Clifton Collins Jr. vond ik ook erg goed als de onzekere Aguilar. Alleen hadden de karakters wel iets verder mogen worden uitgediept, want het blijft allemaal een beetje oppervlakkig. Maar daar kunnen de acteurs vrij weinig aan doen, want dat ligt voornamelijk aan het script.
Verder wordt ik een beetje moe van het gezeik over Amerikaans patriottisme. Dit is alleen een issue, omdat het verhaal een Amerikaanse, militaire setting heeft. Was het een Russische setting geweest met Russische generaal /vlag, dan had niemand er een probleem mee gehad. De film gaat immers over menselijke trots, eergevoel en zelfwaarde en niet over hoe goed Amerika(nen) is (zijn).
Tenslotte kent deze film ook lekkere actie. Alleen wel jammer van de onrealistische of onlogische fragmenten, bijv. het gemak waarmee ze al die wapens tevoorschijn toveren. Maar dan zet ik maar even tijdelijk verstand op 0 om me er zodoende niet teveel aan te ergeren.
Oordeel: 4,5*
M.Braam
Ik ben het volkomen met Honcoop eens.
Redford zet inderdaad een stevige rol neer in deze film. Verder vindt ik het zeker wel een interessante film en inderdaad ook origineel.
Mijn oordeel een 4,5*
Degelijk gemaakte film die helaas alle cliché's als standaardingrediënten omarmt. Desondanks is de film onderhoudend en best vermakelijk. Redelijk.
M.Goodkat
Na een halfuur weggezapt, één van de meest slechte films ooit in de maak gemaakt.
Mark Ruffalo en Robert Redford,pffff
merijn82
- 1931 berichten
Mark Ruffalo en Robert Redford,pffff
'In de maak gemaakt'.. zeg dan niks.
deLeeuw
- 1943 stemmen
Een film die het moet hebben van wat verrassingsmomenten, veel actie op het einde en een (ietwat onwerkelijk maar toch) orgineel verhaal.
Verre van de werkelijkheid, eerder een volwassen sprookje, met een grote dosis Amerikaans patriotisme waarbij ik wel vaker direct afknap.
Gelukkig was dat niet heel de film het geval maar vooral op het einde. Daardoor stelde die mij ook wat teleur.
Een leuk en goed onderhouden vrijdagavond-filmpje die toch de spanning er weet in te houden.
3,0
rose
Robert Redfort ziet er op de poster heel wat jonger uit dan hij in de film deed, maar goed dat terzijde. Ik vond het allemaal iets te gemakkelijk. Maar in tegenstelling tot wat meerdere hier vonden, vond ik het einde juist wel goed. Toch een onverwachte twist. Redfort was 1 van de betere...

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

The Salvation