• 9.373.488 stemmen

Geregisseerd door: Rod Lurie

Met onder meer: Robert Redford, James Gandolfini en Mark Ruffalo

Releasedatum: 13 juni 2002

Plot The Last Castle

"A Castle Can Only Have One King"

De meervoudig onderscheiden militaire technicus Generaal Irwin is veroordeeld tot een verblijf in een militaire gevangenis. De gevangenis, met de hoogste beveiliging, wordt met ijzeren vuist geleid door de cipier Colonel Winter. Winter kan niets anders dan de legendarische generaal te waarderen, maar deze waardering slaat om wanneer Irwin hem maar blijft aanspreken op zijn methoden. De confrontatie tussen de twee escaleert wanneer de generaal de andere gevangenen weet over te halen om de gevangenis over te nemen.

Lt. Gen. Eugene Irwin

Cap. Peretz

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

Redelijke actiefilm. Op sommige stukken onrealistisch. Verstand op 0 zetten en gewoon gaan kijken want er is verder niks mis mee. 3*

ps. let een beetje op spoilers mensen

avatar van m.de.haan

m.de.haan

In mijn ogen een goede film.

Zeker 4 sterren waard.

avatar van djelle

djelle

De film was inderdaad typisch Amerikaans, met veel patriotisme en "veramerikaanste" waarden. Anderzijds viel het op momenten nog mee, en het stoorde niet altijd.

De cast vond ik heel sterk. Robert Redfort is gemaakt voor zo'n rollen maar wat ik vooral zo'n verrassend goeie keuze vond was Gandolfi voor de klootzak-generaal! Hij was echt fenomenaal goed in zijn rol vond ik. Enkele interessante scenes ook met veel symbolische filosofie.

Het "They can take away our freedom, but they can´t take away our proud!"-gegeven werd hier ook wel wat uitgebreider en intenser uitgewerk dan in de gemiddelde soortgelijke film. Enkele mooie statements en aanklachten ontbraken hier ook zeker niet. En de climax met de plezante actie en creatieve vondsten was ook wel vermakelijk.

Toch blijft deze film deels een te duidelijke herhaling van een opzet die we allemaal al duizenden keer gezien hebben. Buiten enkele zaken gerekend blijft het dan ook niet veel vernieuwing bieden. 2,5 vooral dan voor de heerlijke cast, de boeiende actie en een paar interessante en frisse accenten die wel waren (maar te weinig jammer genoeg).

avatar van ROOSKY

ROOSKY

Eerste uur is uitstekend, daarna wordt de film zeer ongeloofwaardig (nog wel vermakelijk) met een fier wapperende Amerikaanse vlag met bijbehorende muziek op het einde als dieptepunt.

Toch 3,5* vanwege het eerste uur.

avatar van gotti

Ondanks de twee acteerkanonnnen, die dit met twee vingers in de neus lijken te doen, was het geheel niet al te best.

avatar van alexis

alexis

deze film is een light versie van Shawshank

maar toch ***1/2 vanwege gandolfini

avatar van Macmanus

Macmanus

Welke robot heeft deze film nou weer gemaakt.

Jeetje alles stond op de automatische piloot, camerawerk, acteerwerk, muziek en het script, allemaal ongeïnspireerde terreur.

Een Hollywood magnetron maaltijd, die alleen door Gandolfini niet de minimale score krijgt. 1 ster dus.

avatar van U-96

U-96

• 2064 stemmen

Toch best merkwaardig. Nadat ik The Last Castle had gezien was ik toch wel wat meer onder de indruk dan nu, zo'n twee weken later. Nu zie ik het als weinig bijzonders.

Het verhaal is best redelijk, en de film als geheel lijkt ook een beetje op The Shawshank Redemption. De akteurs weten niet te overtuigen. Behalve Robert Redford als Eugene Irwin, hij deed het best goed. De rest van de akteurs vond ik maar erg matig en onovertuigend.

Dat overdreven typisch Amerikaanse gesalueer begint af en toe echt de strot uit te hangen. Desondanks blijft die groet prachtig. Jammer dat de verplichting daartoe in de Nederlandsche Krijgsmacht is afgeschaft, maar dat terzijde.

De twisting in de film, waarbij de gevangenen de controle over de gevangenis proberen te krijgen, vond ik wel een goed stuk van de film. Goede aktiescènes en vooral die grote stenenwerper vond ik erg gaaf.

Het einde vond ik zo overdreven Amerikaans, met die vlag enzo. Echt een totale afbreuk aan de film.

3.0
sterren. Toch een vermakelijke film, maar erg jammer dat het akteerwerk en het einde je zo in de steek laten...

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

The last castle *** (1/2)

Zeker geen slechte film. Verhaal schept verwachtingen voor een vermakelijke clichéfilm met veel actie en typetjes. De verwachtingen worden grotendeels ingelost , Redford en Gandolfini zijn sterk en vooral de eigenlijke opstand is het te verwachten hoogtepunt. Actie zit goed in elkaar en de cast is erg degelijk. Toch kon de uitwerking her en der wat beter , zeker het middendeel was niet overtuigend genoeg. Het Amerikaanse patriotisme dat in je strot werd geduwd was te verwachten maar hier toch soms wat teveel van het goede.

avatar van Phil Leotardo

Phil Leotardo

Ik verwachtte niet veel van tevoren. Ben hem toch gaan kijken omdat James Gandolfini erin speelde en ik een enorme fan ben van The Sopranos ben was ik benieuwd of Gandolfini een beetje uit zijn Soprano-rol kon komen. Op een paar dingen na (dat patriotisme en sommige scenes die erg ongeloofwaardig waren) vind ik het een goede film die vooral gedragen wordt door de goede acteerprestaties van vooral Robert Redford en James Gandolfini. Het middenstuk ik vrij saai maar de opstand aan het einde maakt veel goed. Het einde vond ik vrij goed, niet wat je helemaal verwacht, tenminste ik niet. Ik geef de film 4 sterren.

avatar van De GeuS

De GeuS

Aardige film met aardig acteerwerk, maar dat einde met die katapult en dat overdreven gedoe met die vlag sloeg werkelijk nergens op; 3*

avatar van aurora

aurora

Draak van een film, je moet waarschijnlijk man en soldaat zijn om hier nog de uithouding voor te hebben om het uit te kijken...bbrrrr!

Eerste film met Mark Ruffalo die mij echt tegevalt.

prachtig 1 van de beste films die ik gezien heb

avatar van Trip Fontaine

Trip Fontaine

Zit een maf verhaal achter deze film. Rod Lurie had goede kritieken gekregen voor The Contender, waarna de studio de release-datum van het relatie dure (60 miljoen dollar) Last Castle vervroegde omdat men een hit voorvoelde, met als gevolg dat Lurie vollegas door moest om de film op tijd af te krijgen. Dat lukte op het nippertje, alleen zonk de film vervolgens als een baksteen aan de box office. Meer tijd had waarschijnlijk een betere. meer uitgebalanceerde film opgeleverd. Slecht nieuws voor Lurie was dat andere filmplannen voorlopig de kast in konden, omdat hij opeens als een flop werd gezien en hij tijdelijk zijn heil bij tv-series moest zoeken. Shit happens.

avatar van Gehenna

Gehenna

Verrassend goede film, heerlijk zonder enige verwachtingen een film opzetten die zo goed te pruimen is 3.5*

avatar van wesbrina

wesbrina

Ik vind deze film verrassend goed .

Wel wat onderbelicht in de media.

3,5 punt en dat geef ik vooral om het on-Amerikaanse einde.

avatar van Waku

Waku

Gewoon een vermakelijke film.

De rust die Redford uitstraalt in de film en de kracht die hij uitstraalt naar de andere gevangenen om in opstand te komen tegen het misplaatste regime komt op sommige momenten ongeloofwaardig over maar het irriteert niet.

Veder is de film een van de vele gevangenisfilms die er al zijn en voegt het niets toe.

In ieder geval kan de film helemaal al niet tippen aan de eerdere Redford film Brubaker.

Toch een voldoende dankzij eveneens voldoende kijkplezier.

avatar van jaspertje3

jaspertje3

Best goede film, maar nogal saai eerste uur. Komt te langzaam op gang en hebben de film daarom halverwege uitgezet om de volgende dag verder te kijken. En precies 5 minuten nadat we de film hadden uitgezet werd het interessant en kwam er lekkere actie

2,5

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Een heel behoorlijke film, waar vooral Gandolfini de show steelt.

Ook Redford speelt lekker nuchter.

avatar van kijkert

kijkert

Stelletje boeven willen rèspèk, en als ze dat niet krijgen gaan ze A-teampje spelen.

Vermakelijk, verder niets, en een mierzoet einde.

avatar van waidman

waidman

Gisteravond de film getaped en vandaag maar eens gekeken, Redford is duidelijk op zijn retour, niet wat zijn acteren betreft, nog steeds subliem, maar wel in de keuze van zijn rollen. Het scenario van de film is een mengeling van Shawshank, A-team en Lock-up. Er zitten een aantal ongeloofwaardige scènes in de film, Wanneer de generaal aankomt dan maakt hij kennis met de kolonel en zijn adjudant. Zonder enige schroom levert vervolgens de generaal kritiek op de kolonel ten overstaan van de kapitein terwijl hij nog niets van het gevangenisleven weet. Er is een complete opstand, de gevangenen bekogelen de bewakers met van alles en nog wat, er wordt met molotovcocktails gegooid, wachttorens worden uitgeschakeld een pantserwagen en een helikopter worden veroverd en nog schieten de bewaarders niet met scherp!!! Aan het einde verschijnt er ineens een gewapende macht op de muur die wel met scherp zal schieten terwijl op dat moment de vijandelijkheden gestaakt zijn, waar komt die troepenmacht ineens vandaan en waarom is die niet eerder ingezet en op het moment dat het niet meer nodig is dan gaan ze wel met scherp schieten? En een ieder kan op zijn klompen aanvoelen dat de kolonel de generaal zal neerschieten als die met de vlag naar de mast loopt, de kapitein laat dat rustig geworden, daar waar hij eerder al openlijk een bevel van de kolonel negeerde, om na het neerschieten pas de kolonel tegen te houden, ik bedoel maar.

Het verhaal overtuigt nergens en het is alleen de acteerprestaties van Redford en Gandolfini die de film in de benen houdt. Gandolfini speelt een goede schurkenrol en Redford maakt inderdaad iets van zijn patriottische rol. En die rol is waar ik mij aan stoor, Redford staat er om bekend dat hij nog wel eens controversiële rollen aanneemt, maar in deze film is hij juist de American Hero, ondanks dat hij veroordeeld is blijft de liefde voor zijn land en het leger overeind. Hij motiveert zijn lotgenoten om niet akkoord te gaan met het regiem en bouwt weer een leger op, en dat vindt ik nou zo storend, doet hij dit omdat hij zich altijd nog een bevelhebber voelt en wil laten zien hoe het wel moet, doet hij dit omdat hij de mannen zelfrespect wil terug geven, doet hij dit om toch op deze manier zijn gelijk te halen of is hij een fatalist en heeft hij dit alles gepland om toch een heldendood te sterven. De motieven worden niet duidelijk. In de bijrollen wordt hij wel goed ondersteund, de actie zit wel snor, al is het ongeloofwaardig en van een hoog A-team gehalte. Door het goede acteren van Gandolfini en Redford haalt de film nog een 3, maar wil je Redford in een betere soortgelijke film zien dan is er altijd nog Brubaker.

avatar van Cloud

Cloud

vond dit een goeie film het acteerwerk is niet alles maar ja er zijn ergere films. als je de actie bekijkt is niet slecht, maar ja kan ook handig beter kwa strategie vond ik hem wel zeer doordacht en laat hij ook blijken dat hij "generaal" was

avatar van jerryv

jerryv

Ik was er van onder de indruk.

Ik vindt het juist een orginele wending geven aan het gevangenissen genre.

(de gevangenis echt overnemen)

En daarbij: ik ben dol op die amerikaanse houding, ben het vaak oneens met amerikaanse beslissingen en beleid, maar die pracht en praal eromheen vindt ik echt prachtig om te zien. Iedereen in de houding, speechen enz... echt fantastisch vindt ik dat. Dus dat veel mensen zich daaraan storen begrijp ik niet. Het is gewoon mooi, vaak nodeloos, uiterlijk vertoon. Prachtig toch.

avatar van mikey

mikey

Moraalfilm mist qua geloofwaardigheid soms volledig de boot. Maar dankzij mr soprano een 2

avatar van mr.jax

mr.jax

in het begin nog wel amusant

maar het einde is er zo over dat ik de slappe lach kreeg (wat niet de bedoeling was , denk ik )

1,0

avatar van 606

een wel redelijke film met een goede Gandolfini en Redford mag er ook wel zijn.

avatar van kArIzMa_TuRk

kArIzMa_TuRk

hij was wel een beetje vermakelijk. het duurde wel lang voordat er goeie actie kwam. 2,5*

avatar van jack-sparrow

jack-sparrow

echt een goede avondvullende film.

ik heb hem al meerdere keren gezien en hij blijft goed.

echt goed acteer werk, dus ik geef 4.0

avatar van Lola3

Lola3

Goede film waar het patriotisme overheerst, maar mij eens niet kon irriteren. Voor de rest niet veel nadenken en genieten.

3,5

avatar van blisteringdude

blisteringdude

Mooi verhaal, goede actie, verveeld geen minuut, kijkt lekker weg. 4 sterren.