• 9.373.596 stemmen

Geregisseerd door: Michael Mann

Met onder meer: Will Smith, Jon Voight en Jamie Foxx

Releasedatum: 7 maart 2002

Plot Ali

"Float like a butterfly and sting like a bee."

De film volgt het leven van de bokslegende Muhammad Ali. Geboren als Cassius Clay was Ali zowel binnen als buiten de boksring een fenomeen die de sportwereld in de jaren 60 op zijn kop zette. Uiteindelijk besloot hij zijn "slavennaam" te wijzigen in Muhammad Ali, en groeide hij uit tot een kampioen, een leider en een mediaster.

Muhammad Ali / Cassius Clay

Drew 'Bundini' Brown

Howard Cosell

Angelo Dundee

Howard Bingham

Belinda Ali

Veronica Porche

avatar van gotti

Wel een aardige film met goede muziek en een goede sfeer.

avatar van Film Pegasus

Deze film ben ik wat aarzelend gaan zien in de cinema (met wat vrienden geloof ik), maar hij is echt wel goed. Will Smith is geweldig als Mohammed Ali en heeft z'n oscarnominatie wel verdiend.

avatar van otherfool

otherfool

Langdradige en fragmentarische biopic rond de legendarische bokser. Smith doet het niet slecht, maar hij is daarmee een uitzondering.

1,5*.

avatar van ®Tc

®Tc

Will Smith als Muhammed Ali? Het klonk wat raar en om het te zien is het ook raar, slechte casting en zijn acteerniveau is ook ondermaats. De film zelf bestaat vooral uit oninteressante en saaie scènes. Het is gewoon allemaal slecht weergegeven met te weinig diepgang in de personages, Michael Mann richtte zich blijkbaar liever tot nutteloze randinformatie. Enkel de boksscenes konden mij boeien, die zijn ook zeer goed gefilmd en de soundtrack is ook ok, voor de rest weinig positiefs te zeggen.

2,5

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Will Smith doet het uitstekend als legende Muhammed Ali. Hij is dan ook het sterkste punt in deze film wat mij betreft. Van de gevechten had ik meer verwacht, vooral in het begin vielen deze zwaar tegen. Ik was ook erg benieuwd naar de score van Lisa Gerrard, omdat haar vocals het bij mij altijd wel goed doen. Hmm, viel dat even tegen in de film, want ik heb haar stem amper (eigenlijk helemaal niet) gehoord. Voor de rest is de score ook niet zo bijzonder, het ''Memory Gospel'' van Moby heb ik na Southland Tales al in stuk of drie films gehoord. Al blijft dat zeker een mooi stukje instrumentele muziek.

Voor de rest heb ik me toch zeker wel aardig vermaakt. Het gevecht op het eind is wel prima gedaan en er gebeuren genoeg dingen om het interessant te houden. Eigenlijk was die Ali gewoon een dikke eikel, maar tegelijkertijd ook iemand met een heel andere kant. Vond de scénes waneer hij niet naar Vietnam wil - en dit dus aanvecht (niet in de ring ) - erg mooi. De film kent een paar mooie kippenvel momenten, wat te verwachten viel, maar duurt toch een klein beetje te lang. Naast Smith doen ook Voight, maar zeker ook Foxx het erg goed en is dit als geheel toch een geslaagde film. Toch denk ik niet dat Michael Mann ooit het niveau van Heat weet te overstijgen, ook niet met het opkomende Public Enemies.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Eindelijk: Mijn 1000ste stem!

En ook nog geplaatst bij weer een hele goede film met Will Smith en geregiseert door Michael Mann. Toch weer eens iets anders dan Heat en Collateral.

Ali is een zeer mooie en uitgebreide biografie van de boxer Muhammed Ali alias Cassius Clay. Ook uitstekend vertolkt door Will Smith. Van Will Smith ben je eigenlijk meer de humoristische rollen gewend maar Ali is daarintegen een bloedserieuze rol. De film is prachtig opgezet. Vooral de decors uit de tijden waarin het zich afspeeld en ook de verdere schitterende rollen. Ook het sfeertje is meeslepend en de verhalen om de boxwedstrijden heen zijn ook erg mooi. Jamie Foxx deed het ook erg mooi als Brown die ook nog tijdens een toespraak word neergeschoten. En het is ook grappig om de B-acteur Mario van Peebles te zien als Malcolm X. De boxwedstrijden zien er ook erg verbluffend uit en is toch wel andere koek vergeleken met Rocky. Ook zal ik deze film wel een beetje kunnen vergelijken met Raging Bull. Aangezien er naast het boxleven van een boxer ook nog wel meer speelt bij zo'n gene. Ook de uitspraken van Ali waren prachtig en ook erg kritisch.

Verder waren die scenes in Afrika ook erg mooi en sfeervol. Die scene hoe Ali door de straten van Kingshasa rent en van alle kanten word toegesproken en bejuicht was ook erg mooi. En dan dat Afrikaanse muziekje der door heen en die boxwedstrijd dat volgde.

Gewoon een zeer mooie uitgebreide film en weer eens iets anders als je naar Will Smith en Michael Mann kijkt. (kwa stijl) Heb van begin tot eind geboeit zitten kijken. Je kan ook zien dat Will Smith het na al die humoristische rollen het aan de bloedserieuze kant ook uitstekend kan.

avatar van Metalfist

Metalfist

The Champ is here!

Een tijd geleden was er een actie bij de krant waar je elke zaterdag een film die gebaseerd is op waargebeurde feiten voor 3 euro kon kopen. Ik had nog geen enkele film van de reeks dus heb ik ze allemaal gehaald. Nu was het hier in België weer zo'n regenachtig weer dus had ik geen zin om buiten te komen. Ik voelde meer iets om me in een gemakkelijke stoel te nestelen, blikje cola naast me en een ouderwetse boksfilm op te zetten.

Als Ali nu niet in de reeks van de krant had gezeten had ik hem waarschijnlijk wel ooit is gekocht. De reden? Simpelweg omdat ik nu echt niets van zijn carrière ken. Oke, je hebt het bekende Rumble in the Jungle gevecht, de naamsverandering van Cassius Clay naar Muhammad Ali en de dansende manier waarop Ali vocht. Juist, ik wist ook dat Ali ooit is tegen een Belg had gevochten, Jean-Pierre Coopman. Ik geef het toe, het is een gat in mijn cultuur maar het was wel een gat dat ik verwachte te vullen door deze film. Slaagt dat even tegen! Het enige waarin Mann in slaagt is om mij het gevoel te geven dat Ali simpelweg een arrogante idioot was met een veel te grote mond. Als je een biopic over iemand maakt dan lijkt het me dat je dat toch doet met de bedoeling om die persoon te eren en ervoor te zorgen dat je kijkers hetzelfde gevoel als jezelf krijgen wanneer ze naar de betreffende persoon kijken? Wel, Mann faalt daar compleet in. Hoewel het misschien niet terecht is om dit allemaal op Mann te steken want ik kan me best wel voorstellen dat Ali in het echt effectief zo'n arrogante zak is. Dan kun je als filmmaker moeilijk de zaken gaan verbloemen wil je een oprechte biografie maken. Soit, uiteindelijk ben ik niet veel meer wijzer geworden over de persoon achter de bekende bokser. Dit voelt dan ook overduidelijk aan als een gemiste kans. Dat neemt niet weg dat ik het gevoel krijg dat Mann wel wist waar hij het over had want de scènes die zich afspelen met Malcolm X zijn op zich wel de moeite waard, de moord wordt op zich ook wel mooi weergegeven, maar de film spring uiteindelijk gewoon te hard van de hak op de tak. De schuld ligt in mijn ogen dan ook aan het gebrek van enige tijdsaanduiding. In het begin krijgen we even te zien in welk jaar de film zich afspeelt maar wanneer Ali zijn licentie om te boksen kwijt speelt gaan er, denk ik toch, ettelijke jaren voorbij maar dit wordt op geen enkele manier echt duidelijk gemaakt. Wanneer Ali uiteindelijk aan zijn match tegen Foreman kan beginnen ziet hij er nog altijd even oud uit als in het begin van de film. Dit had gemakkelijk kunnen worden opgelost door hier en daar een kleine tijdsaanduiding want iemand die niets van Ali weet, zoals ikzelf, geraakt al snel de draad kwijt.

Iets waar ik me in boksfilms regelmatig aan stoor is de manier waarop de effectieve gevechten worden weergegeven. Vaak komt het me allemaal te rommelig en te chaotisch over maar dat geldt niet voor Mann. Het gevecht met Sonny Liston is excellent gefilmd en ook de andere kampen zien er netjes uit. Er wordt op het juiste moment gebruik gemaakt van slow motion en het enige wat echt stoort is wanneer de camera zich precies lijkt mee te bewegen met de boksers. Ik kan het niet juist uitleggen maar het komt er op neer dat de camera precies alle richtingen uitvliegt. Favoriet stuk uit de wedstrijden is zonder twijfel wanneer Ali uiteindelijk Foreman neerslaat en dat je op de achtergrond een vlinder ziet vliegen. Een heerlijke subtiele verwijzing naar Ali's slogan: float like a butterfly, sting like a bee.

Op de hoes van de DVD die ik heb staat in grote letters dat Will Smith een briljante vertolking neerzet. Hmm, dat geldt dan toch niet voor mij want ik vond hem hier serieus onder zijn kunnen presteren. Ik heb het ooit al eens bij een andere film gezegd maar wanneer je bekend wordt al typetje in een langlopende serie kun je moeilijk van dit imago af geraken. Jammer genoeg geldt dat hier ook voor Will Smith, toch in deze film want meestal heb ik er niet zo'n probleem mee. Ik heb hem vroeger leren kennen door zijn rol in The Fresh Prince of Bel-Air en hier leek hij niet veel verandert. Jammer want hij heeft wel wat in zijn mars maar hier komt het er niet echt uit. Het enige waar hij wel in slaagt is om de one-liners van Ali op een treffende manier uit te spuwen. Het interview waar hij de kans verwoordt van een mogelijk gevecht met Frasier is geweldig maar een groot deel van die eer gaat dan eigenlijk wel voor de echte Ali omdat hij de betreffende woorden vroeger toch heeft gezegd. Als we dan eigenlijk toch iemand briljant moeten noemen dan mag voor mijn part die titel naar Jamie Foxx gaan. Normaal gezien niet één van mijn favoriete acteurs maar hier is hij gewoon fantastisch. Ook de rest van de cast zet op zich wel een sterke rol neer.

Tjah, moeilijk te beoordelen. Op zich is de film als biopic niet veel waard want je komt maar bitter weinig over Ali te weten. Smith komt niet over als de legendarische bokser maar de gevechten en de goede rollen van de rest van de cast maken veel goed. Ik denk dat ik maar voor de gulden middenweg ga.

avatar van mister blonde

mister blonde

Na jaren herzien en viel me flink mee. De film is prachtig in beeld gebracht en de sfeerverhogende muziek werkte erg goed. Ik begin Mann steeds meer te waarderen. Hij is technisch een erg vaardig en interessante filmmaker. Ik vind ook dat hij hier op deze site wat weinig krediet krijgt (op een enkeling na, die het door grandioos te overdrijven weer aardig weet te compenseren). Of je het nu mooi vindt of niet, zijn films zijn echt knap in beeld gebracht. Nogmaals vond ik de muziek de beelden erg goed ondersteunen en het hielp me letterlijk vanaf minuut 1, aardig in het zadel.

Vond Smith wisselend, op momenten erg overtuigend en op andere momenten zag ik gewoon Will Smith. De bijrollen van een bijna onherkenbare Voight en de intense rol van Van Peebles als Malcolm X waren erg sterk trouwens. Wat ik verder een uitstekende keuze vond, was dat Ali als meer getoond werd dan alleen een bokser. Veel meer als boegbeeld voor gelijke rechten voor de zwarte bevolking. Mann had van mij best wat nadrukkelijker de wat naardere karaktereigenschappen van Ali mogen laten zien, maar afgezien hiervan laat hij hem overwegend vooral zien als mens, niet alleen als icoon. Dit soort films hebben als valkuil dat het de hoogte en dieptepunten opsomt en bovendien hadden de meeste filmmakers waarschijnlijk 50% bokswedstrijden en training laten zien. Deze film is vooral een sociaal geëngageerd drama, die iets te melden heeft over de situatie in Amerika in de jaren '60 en '70. Spike Lee had het niet beter kunnen doen. Nu missen we een hoop belangrijke wedstrijden uit zijn carrière, maar zijn worsteling met de positie van afro-amerikaanse mensen in een veranderend land is veel belangrijker en Mann schatte dit goed in. Film is wel af en toe wat fragmentarisch en 'Ali' dreigt zelfs als een nachtkaars uit te gaan omdat de laatste drie kwartier wat saai zijn. Snap ook niet wat dat voor zin had om dat lange wachten zo uitgebreid te laten zien.

Met elke film die ik van deze regisseur (her)zie, stijgt hij in mijn aanzien. Hij is nog steeds niet helemaal in staat om drama volledig op het publiek over te brengen, zijn films hebben altijd iets kils en afstandelijks (ik heb ook nog nooit een geslaagde romantische scene gezien in zijn oeuvre) en dit weerhoudt me om hem bij de echte grote te noemen. Toch zijn z'n films technisch geweldig en hebben zij allemaal iets interessants. Ali krijgt in elk geval een half punt erbij. Van een magere 3, naar een vette 3,5.

avatar van booyo

booyo

Muhammed Ali, een interessante man met een dito leven. Voor mijn idee wist ik echter veel te weinig van hem af, waardoor me de film een goede manier leek om hier verandering in te brengen. Dit bleek achteraf een desillusie, met vrijwel alles wat er in de film gebeurde was ik reeds bekend. Wist ik dan toch meer dan ik dacht over Ali? Of is er te weinig in de film verwerkt?

Ik neig naar het laatste. Want ondanks dat de film 156 minuten duurt, gebeurd er eigenlijk niet heel veel. Met name in het eerste uur was dit het geval, toen hadden we misschien één gevecht achter de rug en een kennismaking met de NOI. Ik denk dat hier veel meer ruimte was om bijv. de achtergrond van Ali naar voren te laten komen. Een beetje zoals in de film Ray, waar je eerst kennis maakt met de kleine Ray Charles, en waar hij vandaan komt. Dit had het voor mij een stuk boeiender gemaakt in ieder geval. Na dit eerste uur komt hier gelukkig verandering in, er is wat meer vaart, wat het direct aangenamer en veel interessanter maakt om naar te kijken.

Maar waar de film voor de kijker heel traag is, daar gaat de tijd in de film weer snel. Ineens heeft Ali een kind of is hij ineens 32 jaar oud. Af en toe een kleine tijdsaanduiding zou hierin een hoop verwarring doen voorkomen.

Al met al vind ik het een prima verfilming, maar ik denk dat er bij zo'n interessante man een stuk meer in had gezeten. Wellicht was de keuze voor Will Smith ook niet perfect, met name in het eerste uur had ik veel moeite met hem. Gelukkig kwam hij in de loop van de film een stuk beter in zijn rol. Prima verfilming, maar helaas verre van een topper.

avatar van Spetie

Redelijke film, maar daar houdt het dan ook wel mee op.

Wat is dat toch met Michael Mann? In de jaren negentig maakte hij enkele zeer goede films, maar in het nieuwe decennium lijkt zijn feeling opeens verdwenen. Mohammed Ali is misschien wel de meest kleurrijke bokser ooit. Om er dan toch in te slagen dat de film over deze legende niet altijd even interessant is, is eigenlijk best knap.

De film begint midden in het leven van Ali, destijds nog Cassius Clay genaamd. Het eerste half uur is even inkomen, maar daarna wordt de film wat boeiender. Mann’s filmstijl is erg herkenbaar en gebruikt hij ook in zijn andere films. Ik vind het hier niet altijd even goed tot zijn recht komen, al worden de bokswedstrijden goed in beeld gebracht. Het grote probleem van deze film is echter Will Smith, die te vaak niet weet te overtuigen en die qua uiterlijk al helemaal niet overtuigend is als zwaargewicht. De rest van de cast is wel in orde, waarbij vooral de onherkenbare Jon Voight en Max von Peebles er op een positieve manier uit springen.

Qua verhaal vond ik de film wat te snel van de hak op de tak springen, waardoor ik soms niet precies wist of we weer een aantal jaren verder waren, of nog in hetzelfde jaar zaten. Op zich verveelt de film verder ook niet. Het is allemaal veel minder boeiend dan gehoopt. Ali was wel een lefgozer en iemand die vaak deed wat hij zei, dat zie je dan weer wel goed terug in de film. Toch is het allemaal te weinig om te overtuigen.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

The World's Greatest

Magnifieke biopic over de meest intrigerende sportman ooit. Vergis je niet, dit is niet de film van Ali de legende, het icoon, maar het mens achter de grootste ooit. Hierdoor kan het wat fragmentarisch aanvoelen omdat er eigenlijk zoveel te vertellen is. Ali's leven leent zich perfect voor een film, diepe dalen, enorme hoogtes en een sterke mindset....

... want dat had Ali. Een enorme sterke wil en zal zijn eigen principes voor niets of niemand verloochenen. Mann is de perfecte cineast om het verhaal achter de sportman te vertellen. Zijn dynamische dicht op de huid camerawerk zorgt voor enorme intensiteit, weet je als kijker nog meer te boeien en een intieme sfeer te creëren. Zijn afzet tegen onderdrukking, zijn duidelijke opinie over toen actuele zaken en natuurlijk zowel zijn goede als slechte kanten. Het had op momenten wel iets kritischer gemogen maar ik ken geen kritischere biopic als Ali.

Al de selutelmomenten van zijn carriere zitten erin en als Ali fan zijnde is het een verademing om te zien hoe objectief Mann is. Niet 100% secuur maar hij komt akelig dichtbij. Het camerawerk van Mann is vooral zeer effectief bij de matches, zo up, close and personal is toch wel heerlijk. Ook de sound direction is weer ijzersterk, magnifieke soundtrack en met een welbewogen leven van een intrigerend mens en sportman in combinatie met één van de grootste cineasten ooit heb je toch een winning combination.

avatar van Hassink

Hassink

Ik ben zelf te jong om Muhammad Ali echt te kennen, maar ik heb zijn leven toch al een beetje bestudeerd. Daarom dat ik ook deze film zeker eens moest zien.

Ondanks dat er duidelijk werk is in gestoken en dat Will Smith zeer zijn best doet om een legendarisch figuur geloofwaardig neer te zetten, blijf ik met het gevoel zitten dat het allemaal nog veel beter kon.

Het begint met de keuze van welk deel van het leven van Ali er verteld wordt, stoppen na "The Rumble of the Jungle" kan volgens mij niet. Als bokser stonden de confrontaties met Frazier centraal. "The Fight of the Century" wordt nog wel uitvoerig in beeld gebracht maar de overige twee gevechten, en dan vooral "The Thrilla in Manila" worden niet aangehaald in deze film. Op dit vlak ligt de focus dus volledig verkeerd naar mijn mening. Zelfs het niet willen stoppen met boksen zou nog een plaats moeten krijgen in een film over Ali.

De persoonlijke problemen van Muhammad Ali worden dan weer wel zeer goed en redelijk volledig in beeld gebracht. Het achterbakse karakter van 'The Nation of Islam' wordt hier duidelijk in beeld gebracht en voor het eigenwijze karakter van Ali geldt hetzelfde.

Op filmvlak is de film zeer degelijk, de regie zit goed en Smith doet een verdienstelijke poging. Jon Voight is briljant als sympathieke journalist en de overige cast komt over het algemeen geloofwaardig over zonder uitstekend te zijn.

Overall dus een degelijke film, maar ik zou zo graag een schitterende film zien over een figuur als Muhammad Ali!

avatar van blurp194

blurp194

Een heel interessant verhaal, waar ik me nog vlagen van herinner uit m'n heel vroege jeugd. Verweven in de complexe geschiedenis van de amerikaanse burgerrechtenstrijd met de verhalen van Martin Luther King en Malcolm X. En de beste bokser van de wereld - een van de meest bekende mensen van die tijd, want als zesjarige wist ik al precies wie hij was indertijd - en waarom hij zijn naam veranderd had. Niet zomaar even een onbelangrijk zijlijntje dus. En zeker ook iemand met een veelbewogen leven.

En toch wil de film maar niet spannend worden. Het verhaal volgt de geschiedenis behoorlijk nauwgezet denk ik - en dat kan ook nauwelijks anders. Maar de manier waarop het verteld wordt is best saai, en twee-en-een-half uur is dan wel wat aan de lange kant. En dan is het verhaal van Mohammed Ali eigenlijk pas op de helft, en worden we met wat titeltjes afgescheept waar de rest in samengevat wordt.

Aan de cast ligt het niet echt, die doen hun best, en Will Smith nog het meest. Maar op de een of andere manier blijft het geheel te afstandelijk - alsof je naar een suffe documentaire kijkt.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Mooi.

Doch ietwat fragmentarisch (logisch) en soms wat langdradig (vervelend). Het leven Ali is wellicht moeilijk te vatten in een speelfilm, maar dit is wel een bijzonder aardige poging. Mooie fotografie, prachtige locaties en een uitmuntende Will Smith. Dat zijn de pluspunten.

Wat minder vond ik de wat overdreven aandacht voor Malcolm X. Vooral het eerste uur lijkt het meer over de zwarte militant te gaan dan over Ali zelf. Wel een uitstekende performance van Mario Van Peebles. Ook de fysieke gelijkenis is indrukwekkend.

Veel aandacht natuurlijk voor Ali's bewogen leven. De Nation of Islam neemt zoals gezegd een prominente plaats in, maar ook Ali's weigering om de legerdienst uit te voeren. Ook Ali's voorliefde voor mooie dames komt uitgebreid aan bod. Zijn eigenlijk boksmatchen worden slechts sporadisch getoond, wat op zich niet slecht is. Enkel het hele Rumble in the Jungle-segment wordt wel extensief belicht. Mijns insziens iets te lang zelf.

Slotsom: mooi maar wat langzaam.

avatar van david bohm

david bohm

Een redelijk onderhoudende film over het leven van Mohammed Ali, gespeeld door Will Smith. Laatstgenoemde speelt zeker niet slecht, maar echt overtuigen kan hij me niet. Ik blijf toch de heer Smith zien. Naar mijn smaak duurt de film ook wat te lang.

avatar van The Oceanic Six

Ali heb ik jarenlang in de winkels zien liggen, maar nooit mee willen nemen. Waarom weet ik eigenlijk niet, maar het sprak me allemaal niet zo aan.

Vreemd eigenlijk, want Muhammed Ali is toch wel 1 van de meest tot de verbeelding sprekende sporters aller tijden. Zijn jaren als bokser waren ruim voor dat ik geboren was, maar net als bijna iedereen met een beetje historisch besef kende ik hem wel redelijk. Will Smith is daarnaast 1 van mijn favoriete acteurs. Ook in Ali maakt hij zijn status als topacteur weer helemaal waar. Erg knap hoe hij als begin twintiger zo'n indrukwekkende rol speelt. Hij draagt deze film van begin tot eind, want op de film zelf valt best wel het nodige aan te merken.

Zo vind ik de film met 2,5 uur aan de lange kant, omdat het op zich best een eentonige film is. Erg diep lijken de producenten zich niet in de mens Ali te hebben willen verdiepen. Zijn rol blijft in deze film daardoor een beetje oppervlakkig. Ook had ik het gevoel dat de film wel erg vaak een tijdsprong nam en van het ene naar het andere belangrijke moment vloog. Misschien is het wel een te grote klus geweest om de carrière van Ali in zijn topjaren in 1 film te kunnen verwerken. Daarnaast waren er vrij veel zij-plotten die wel erg belangrijk werden gemaakt, maar waardoor de focus wel erg vaak niet bij Ali lag, terwijl deze film toch echt zijn biografie is.

Ik klink overigens vrij negatief nu, maar dat is ook niet erg terecht, want de film bleef wel vrij onderhoudend, Smith was subliem, de gevechten zagen er overtuigend uit en de soundtrack was echt heerlijk met constant aanwezige muziek op de juiste momenten. De film krijgt dan ook zeker een ruime voldoende. Maar er had wel meer in kunnen zitten.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Ik weet niet of het zo handig is om een biopic te maken over Mohammed Ali. De bokser spreekt natuurlijk tot de verbeelding, maar het is geen gemakkelijk persoon om hier een film omheen te bouwen. In het begin is hij ronduit arrogant en onuitstaanbaar (al die trashtalk ) en met het niet opwekken van sympathie kan zo'n film nog een lange en vervelende dobber worden. Lang is ie in ieder geval en dat komt door Michael Mann's regie die zoals gebruikelijk uitgebreid de tijd neemt voor sommige scenes. Bij boksscenes past het wel, maar heb altijd het gevoel bij zijn films dat ie wat overbodigheden eruit kan snijden.

Enfin, al met al valt het allemaal reuze mee, want deze film kon me toch behoorlijk boeien en dat komt mede door het beeld van de jaren '60 en '70 en de sfeer daarvan. Je krijgt goed mee in welke Ali toen leefde. Een stukje Malcolm X-geschiedenis krijg je ook mee, bizar interessant! Het lijkt er op dat Will Smith van te voren zich veel heeft ingelezen en gekeken naar archiefbeelden. Of zijn acteerwerk nou echt natuurgetrouw is, weet ik niet, maar het komt overtuigend over. Geslaagde en knappe poging dus om hier een biopic over te maken.

avatar van Flavio

Flavio

Degelijke biopic met prima Will Smith wil te veel vertellen en neemt met twee-en-half uur ook ruim de tijd, maar vertelt desondanks nauwelijks iets nieuws. Het begint met zijn eerste gevecht met Liston, zijn hele opkomst krijgen we dus niet mee. Daarna gaat de film snel voorbij zijn carriere, waarbij aandacht geschonken wordt aan de Nation of Islam, zijn dienstweigering en vooral the Rumble in the Jungle. Daarbij komen onderlinge relaties nauwelijks uit de verf- soms moet je bijna raden wie wie is. De moeizame relatie met zijn vader komt een minuutje aan bod, zijn innige relatie met zijn trainer eigenlijk nauwelijks, zijn vrouwen hebben iets meer te doen maar zoals zo vaak bij een biopic blijft het een opeenvolging van belangrijke gebeurtenissen die nauwelijks buiten de lijntjes kleurt. Reden waarom een biopic IMHO zelden een interessante film oplevert.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Dat deze film zo'n slechte kritieken krijgt vind ik wel zeer onterecht.

Akkoord, hij is misschien een beetje te lang, maar ik vond het toch niet zo'n probleem. Een levensverhaal vergt nu eenmaal een goed scenario, en het is beter dat men er zijn tijd voor neemt dan dingen niet te tonen.

Misschien dat de echte boksliefhebbers een beetje teleurgesteld zijn omdat er te weinig gevechten aan bod komen in de film, maar ik vond dat er voldoende werd getoond, en ook Ali's leven naast te ring was boeiend, zoniet nog boeiender dan in de ring.

Wederom een prachtige vertolking van Will Smith en Jamie Foxx, maar ook de betreurde Ron Silver zet hier een prachtrol neer.

En wat gezegd van Jon Voight, die je helemaal onherkenbaar is als de tv-reporter.

Net zoals zovele biografische filmen is dit ook eentje die in bijzonder geslaagd vind, al had men toch nog iets verder kunnen gaan in het leven van Ali, misschien tot de men ondekte dat hij, door de vele meppen die hij toch heeft geïncasseerd in zijn boksleven, de ziekte van Parkinson had opgelopen.

Opnieuw bekeken en terug opgetogen over deze film, met een uitstekend gecaste Will Smith.

avatar van Fisico

Fisico

Muhammad Ali Is zo één van die weinige sportfenomenen die zowat iedereen kent, of je nu een sportvolger bent of niet. Je moet zelfs nog nooit een boksmatch gezien te hebben om te weten wie de man is. In de ring een enorm charisma en persoonlijkheid, maar ook daarbuiten minstens evenveel groots en populair. Dat zijn leven en keuzes het hem niet makkelijk gemaakt hebben, staat buiten kijf, maar net als in de ring heeft hij er zich steeds uitgevochten en dat verdient tonnen respect, of je het nu eens bent met hem of niet ...

Ook voor Will Smith was het een eer om Ali te vertolken. Hij deed het ook geweldig en mat zich het personage Ali toe. Terecht bejubeld door de critici, want hij deed het prima en overtuigend. Ook fysiek legde hij een lange weg af, goed afgetraind lichaam!

Het leven van Ali was zo divers en uiteenlopend dat het onmogelijk was om alles aan bod te laten komen. Mann deed toch de poging, maar struikelde haast over het feit om het te goed of te volledig te willen doen. Dit leidde soms een beetje tot een rommeltje waardoor het overzicht soms werd verloren. Te weinig diepgang ook in sommige gebeurtenissen. Jammer, maar wel aanbevelenswaardig, mede door Will Smith.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Degelijk.

Ik ben niet zo'n Will Smith-fan en ook hier ben ik niet kapot van zijn acteerwerk. De waarheid gebiedt me hierbij de kanttekening te maken dat ik Muhammed Ali en zijn tics ook niet ken. Ik vermoed dat dat zenuwachtige macho-gedoe dus eigen was aan Ali. In ieder geval is het zeer onprettig naar te kijken. Die Ali moet geen al te sympathieke figuur geweest zijn, als wat het geportretteerd wordt enigszins juist is.

Michael Mann weet verder wel hoe een film te schieten. Zelfs de boksscènes, doorgaans toch vrij eentonig, kunnen zo nu en dan fris uit de hoek komen. Mann neemt wel z'n tijd. Daardoor mocht het soms wat beter gekaderd zijn. De film dekt toch een periode van een jaar of 10, maar soms lijkt het alsof het zich maar in een jaartje of 2, 3 afspeelt. Pluspunten zijn er voor de soundtrack.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Float like a butterfly sting like a bee!

Deze film mag natuurlijk niet ontbreken als je altijd veel interesse gehad hebt voor het karakter Muhammad Ali, diens geschiedenis en vooral de spraakmakende gevechten tegen Liston, Frazier en Foreman. Zo interessant als de man zijn geschiedenis is zo tragisch is de latere strijd tegen zijn Parkinson. Wat ik dan ook krijgen kon zag ik of las ik. Er was dan ook een vreugdedansje toen er een film gemaakt zou worden. Die moest ik zien, en wat stelde de film destijds teleur. Het zijn zaken die ik nu beter kan plaatsen, maar een topper is deze film nog steeds niet.

Een sfeertje weet Mann wel te creëeren in die beginfase met Cooke en het naderende gevecht tegen Liston waar Ali zich op jonge leeftijd reeds doet gelden. En nee Sonny Liston was niet de meest sportieve, laatst genoemde moet zelfs een pistool getrokken hebben als antwoord op Ali's constante 'trashtalk'. De film richt zich daarna niet op het sportieve gedeelte, terwijl daar wel mijn eerste interesse naar uitgaat. Ik wil zien wie Foreman speelt, en Frazier, en vooral de bikkel harde gevechten met Smokin Joe. Dat was de teleurstelling destijds bij uitkomst. Dat de film zich veel meer richt op de samenleving, privé gebeurtenissen en raciale kwesties kan ik nu veel beter waarderen. De man wordt vervolgens bestookt en geleefd van alle kanten en iedereen zit te hameren op keuzes en problemen of wil hem gebruiken als boegbeeld of spreekbuis. Succes brengt veel figuren van verschillend pluimage, en ieder met een eigen agenda. Sterk is de rol van Khalilah die het beste lijkt te zien wat er gebeurt en Ali regelmatig de les leest. Laat maar fraai is de hele opbouw naar The Rumble In The Jungle en Mann verstaat het vak meer dan om de iconische plaatjes rond Ali mooi in beeld te brengen. Ook mag er een compliment gemaakt worden voor de gevechten die er erg goed uitzien. Overigens nog even het prachtige shot te benoemen met Ali schijnboksend op het dak van een flatgebouw met op de achtergrond de skyline van de stad en een voorbij rijdende trein. Fraai! Foxx mag ook nog wel genoemd worden qua acteerprestaties.

Maar daar houdt het dan toch een beetje op. De eerste kritiek is toch wel dat Mann niet duidelijk een keuze lijkt te maken waar hij heen wil met de film. De sportieve kant, de gevechten, wil hij er niet mee op, want daar zijn veel te weinig gevechten voor. Het zou eerder een karakter studie zijn met de nodige privekwesties en problemen uit die tijd. Maar achteraf heb ik helemaal niet de indruk dat ik meer te weten ben gekomen over Ali. De vraag is dan ook wat Smith de rol nu werkelijk meegeeft. The Dirty Talk is knap gedaan en herkenbaar genoeg, en Smith heeft een indrukwekkend fysiek opgebouwd voor de film, maar er is meer voor nodig want de uitstraling en het charisma heeft de acteur niet die Ali wel had. Zeg maar gerust dat het karakter zelfs flets uit de verf komt. En dan is er de aanzienlijke duur die uiteraard nodig is voor dit periodestuk die toch moeite heeft over de gehele duur te boeien.

En zo denk ik dat Michael Mann en Will Smith toch meer in gedachten hadden, en dat dit zo'n typische film is die op het tekenbord er aanzienlijk beter uit zag dan hij geworden is. Een totale mislukking is Ali zeker niet maar verder dan middenmoot komt dit karakterstuk over deze markante sportman niet en dat is best wel jammer.

avatar van Brabants

Brabants

Ali is een interessante film omdat ik zelf nog niet zo heel veel wist van deze boks legende. Will acteert goed en laat zien dat hij best wat in zijn mars heeft.