• 10.587 nieuwsartikelen
 • 161.797 films
 • 10.108 series
 • 29.667 seizoenen
 • 613.354 acteurs
 • 192.950 gebruikers
 • 8.967.080 stemmen
Avatar
 
banner banner

Ali (2001)

Biografie / Sport | 156 minuten
3,16 1.452 stemmen

Genre: Biografie / Sport

Speelduur: 156 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Michael Mann

Met onder meer: Will Smith, Jon Voight en Jamie Foxx

IMDb beoordeling: 6,7 (105.169)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 7 maart 2002

Plot Ali

"Float like a butterfly and sting like a bee."

De film volgt het leven van de bokslegende Muhammad Ali. Geboren als Cassius Clay was Ali zowel binnen als buiten de boksring een fenomeen die de sportwereld in de jaren 60 op zijn kop zette. Uiteindelijk besloot hij zijn "slavennaam" te wijzigen in Muhammad Ali, en groeide hij uit tot een kampioen, een leider en een mediaster.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Muhammad Ali / Cassius Clay

Drew 'Bundini' Brown

Howard Cosell

Angelo Dundee

Howard Bingham

Belinda Ali

Veronica Porche

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

 • 5348 berichten
 • 2195 stemmen

Mooi.

Doch ietwat fragmentarisch (logisch) en soms wat langdradig (vervelend). Het leven Ali is wellicht moeilijk te vatten in een speelfilm, maar dit is wel een bijzonder aardige poging. Mooie fotografie, prachtige locaties en een uitmuntende Will Smith. Dat zijn de pluspunten.

Wat minder vond ik de wat overdreven aandacht voor Malcolm X. Vooral het eerste uur lijkt het meer over de zwarte militant te gaan dan over Ali zelf. Wel een uitstekende performance van Mario Van Peebles. Ook de fysieke gelijkenis is indrukwekkend.

Veel aandacht natuurlijk voor Ali's bewogen leven. De Nation of Islam neemt zoals gezegd een prominente plaats in, maar ook Ali's weigering om de legerdienst uit te voeren. Ook Ali's voorliefde voor mooie dames komt uitgebreid aan bod. Zijn eigenlijk boksmatchen worden slechts sporadisch getoond, wat op zich niet slecht is. Enkel het hele Rumble in the Jungle-segment wordt wel extensief belicht. Mijns insziens iets te lang zelf.

Slotsom: mooi maar wat langzaam.


avatar van david bohm

david bohm

 • 2920 berichten
 • 3192 stemmen

Een redelijk onderhoudende film over het leven van Mohammed Ali, gespeeld door Will Smith. Laatstgenoemde speelt zeker niet slecht, maar echt overtuigen kan hij me niet. Ik blijf toch de heer Smith zien. Naar mijn smaak duurt de film ook wat te lang.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 59029 berichten
 • 3909 stemmen

Ali heb ik jarenlang in de winkels zien liggen, maar nooit mee willen nemen. Waarom weet ik eigenlijk niet, maar het sprak me allemaal niet zo aan.

Vreemd eigenlijk, want Muhammed Ali is toch wel 1 van de meest tot de verbeelding sprekende sporters aller tijden. Zijn jaren als bokser waren ruim voor dat ik geboren was, maar net als bijna iedereen met een beetje historisch besef kende ik hem wel redelijk. Will Smith is daarnaast 1 van mijn favoriete acteurs. Ook in Ali maakt hij zijn status als topacteur weer helemaal waar. Erg knap hoe hij als begin twintiger zo'n indrukwekkende rol speelt. Hij draagt deze film van begin tot eind, want op de film zelf valt best wel het nodige aan te merken.

Zo vind ik de film met 2,5 uur aan de lange kant, omdat het op zich best een eentonige film is. Erg diep lijken de producenten zich niet in de mens Ali te hebben willen verdiepen. Zijn rol blijft in deze film daardoor een beetje oppervlakkig. Ook had ik het gevoel dat de film wel erg vaak een tijdsprong nam en van het ene naar het andere belangrijke moment vloog. Misschien is het wel een te grote klus geweest om de carrière van Ali in zijn topjaren in 1 film te kunnen verwerken. Daarnaast waren er vrij veel zij-plotten die wel erg belangrijk werden gemaakt, maar waardoor de focus wel erg vaak niet bij Ali lag, terwijl deze film toch echt zijn biografie is.

Ik klink overigens vrij negatief nu, maar dat is ook niet erg terecht, want de film bleef wel vrij onderhoudend, Smith was subliem, de gevechten zagen er overtuigend uit en de soundtrack was echt heerlijk met constant aanwezige muziek op de juiste momenten. De film krijgt dan ook zeker een ruime voldoende. Maar er had wel meer in kunnen zitten.

3,5*


avatar van Vinokourov

Vinokourov

 • 3143 berichten
 • 2909 stemmen

Ik weet niet of het zo handig is om een biopic te maken over Mohammed Ali. De bokser spreekt natuurlijk tot de verbeelding, maar het is geen gemakkelijk persoon om hier een film omheen te bouwen. In het begin is hij ronduit arrogant en onuitstaanbaar (al die trashtalk ) en met het niet opwekken van sympathie kan zo'n film nog een lange en vervelende dobber worden. Lang is ie in ieder geval en dat komt door Michael Mann's regie die zoals gebruikelijk uitgebreid de tijd neemt voor sommige scenes. Bij boksscenes past het wel, maar heb altijd het gevoel bij zijn films dat ie wat overbodigheden eruit kan snijden.

Enfin, al met al valt het allemaal reuze mee, want deze film kon me toch behoorlijk boeien en dat komt mede door het beeld van de jaren '60 en '70 en de sfeer daarvan. Je krijgt goed mee in welke Ali toen leefde. Een stukje Malcolm X-geschiedenis krijg je ook mee, bizar interessant! Het lijkt er op dat Will Smith van te voren zich veel heeft ingelezen en gekeken naar archiefbeelden. Of zijn acteerwerk nou echt natuurgetrouw is, weet ik niet, maar het komt overtuigend over. Geslaagde en knappe poging dus om hier een biopic over te maken.


avatar van Ipman-66

Ipman-66

 • 9 berichten
 • 0 stemmen

"Ain't no Vietcong ever called me nigger." ... " !!!

Muhammad Ali !!! Emoji 'Ali' is een sterke speelfilm uit 2001 van regisseur

Michael Mann ('Heat') en volgt de biografie van Muhammad Ali.

Vandaag op 04-06-2016 kwam het tragische nieuws dat Muhammad Ali overleden

is, waardoor deze heropfrissing niet lang op zich kon wachten.

Muhammad Ali (bijnaam Cassius Clay) is een groots bokser geweest, misschien zelfs

de grootste bokser aller tijden. Wil Smith zet Ali op fenomenale wijze neer, zowel qua

dialogen als bewegingen in de ring. Het verhaal is opbouwend te noemen en geeft meer

details vrij wie uiteindelijk Ali als mens en bokser was. Deze boksfilm deed me een beetje

denken aan het rauwe van 'Raging Bull' ... die andere parel van jewelste.

De cast acteert zeer goed met o.a een uitmuntende Mario Van Peebles als Malcom X.

De sfeer en muziek waren absoluut een meerwaarde, net zoals het opvallende camerawerk.

De gevechten werden fraai in beeld gebracht, scènes dikwijls vanuit de ring gefilmd waardoor

de boksers elkaar recht in de ogen keken. Meesterwerk van een vandaag overleden legende !!!


avatar van Flavio

Flavio

 • 4436 berichten
 • 4706 stemmen

Degelijke biopic met prima Will Smith wil te veel vertellen en neemt met twee-en-half uur ook ruim de tijd, maar vertelt desondanks nauwelijks iets nieuws. Het begint met zijn eerste gevecht met Liston, zijn hele opkomst krijgen we dus niet mee. Daarna gaat de film snel voorbij zijn carriere, waarbij aandacht geschonken wordt aan de Nation of Islam, zijn dienstweigering en vooral the Rumble in the Jungle. Daarbij komen onderlinge relaties nauwelijks uit de verf- soms moet je bijna raden wie wie is. De moeizame relatie met zijn vader komt een minuutje aan bod, zijn innige relatie met zijn trainer eigenlijk nauwelijks, zijn vrouwen hebben iets meer te doen maar zoals zo vaak bij een biopic blijft het een opeenvolging van belangrijke gebeurtenissen die nauwelijks buiten de lijntjes kleurt. Reden waarom een biopic IMHO zelden een interessante film oplevert.
avatar van ghostman

ghostman

 • 5708 berichten
 • 5 stemmen

Een van de beste films van Mann en ook een van de meest onderschatte films ooit !


avatar van ghostman

ghostman

 • 5708 berichten
 • 5 stemmen

Opnieuw bekeken , blijft een meesterwerk . Dit meesterwerk laat zien dat er helaas niet echt veel is veranderd omtrent de Afro-Amerikanen in de VS . Blijft relevant , blijft actueel , blijft urgent en als stukje cinema filmtechnisch absoluut nergens gedateerd .

Michael Mann heeft briljante films gemaakt en Ali (2001) behoort wat mij betreft tot diens beste werken . Staat minstens in zijn top 5 !


avatar van Mr-Mcmovie

Mr-Mcmovie

 • 495 berichten
 • 1997 stemmen

The Oceanic Six schreef:

Ali heb ik jarenlang in de winkels zien liggen, maar nooit mee willen nemen. Waarom weet ik eigenlijk niet, maar het sprak me allemaal niet zo aan.

Vreemd eigenlijk, want Muhammed Ali is toch wel 1 van de meest tot de verbeelding sprekende sporters aller tijden. Zijn jaren als bokser waren ruim voor dat ik geboren was, maar net als bijna iedereen met een beetje historisch besef kende ik hem wel redelijk. Will Smith is daarnaast 1 van mijn favoriete acteurs. Ook in Ali maakt hij zijn status als topacteur weer helemaal waar. Erg knap hoe hij als begin twintiger zo'n indrukwekkende rol speelt. Hij draagt deze film van begin tot eind, want op de film zelf valt best wel het nodige aan te merken.

Zo vind ik de film met 2,5 uur aan de lange kant, omdat het op zich best een eentonige film is. Erg diep lijken de producenten zich niet in de mens Ali te hebben willen verdiepen. Zijn rol blijft in deze film daardoor een beetje oppervlakkig. Ook had ik het gevoel dat de film wel erg vaak een tijdsprong nam en van het ene naar het andere belangrijke moment vloog. Misschien is het wel een te grote klus geweest om de carrière van Ali in zijn topjaren in 1 film te kunnen verwerken. Daarnaast waren er vrij veel zij-plotten die wel erg belangrijk werden gemaakt, maar waardoor de focus wel erg vaak niet bij Ali lag, terwijl deze film toch echt zijn biografie is.

Ik klink overigens vrij negatief nu, maar dat is ook niet erg terecht, want de film bleef wel vrij onderhoudend, Smith was subliem, de gevechten zagen er overtuigend uit en de soundtrack was echt heerlijk met constant aanwezige muziek op de juiste momenten. De film krijgt dan ook zeker een ruime voldoende. Maar er had wel meer in kunnen zitten.

3,5*

Smith was eind de 20 al hier.

In de fresh prince, en bad boys was de man begin 20


avatar van Tarkus

Tarkus

 • 6409 berichten
 • 5314 stemmen

Tarkus schreef:

Dat deze film zo'n slechte kritieken krijgt vind ik wel zeer onterecht.

Akkoord, hij is misschien een beetje te lang, maar ik vond het toch niet zo'n probleem. Een levensverhaal vergt nu eenmaal een goed scenario, en het is beter dat men er zijn tijd voor neemt dan dingen niet te tonen.

Misschien dat de echte boksliefhebbers een beetje teleurgesteld zijn omdat er te weinig gevechten aan bod komen in de film, maar ik vond dat er voldoende werd getoond, en ook Ali's leven naast te ring was boeiend, zoniet nog boeiender dan in de ring.

Wederom een prachtige vertolking van Will Smith en Jamie Foxx, maar ook de betreurde Ron Silver zet hier een prachtrol neer.

En wat gezegd van Jon Voight, die je helemaal onherkenbaar is als de tv-reporter.

Net zoals zovele biografische filmen is dit ook eentje die in bijzonder geslaagd vind, al had men toch nog iets verder kunnen gaan in het leven van Ali, misschien tot de men ondekte dat hij, door de vele meppen die hij toch heeft geïncasseerd in zijn boksleven, de ziekte van Parkinson had opgelopen.

Opnieuw bekeken en terug opgetogen over deze film, met een uitstekend gecaste Will Smith.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8194 berichten
 • 4634 stemmen

Muhammad Ali Is zo één van die weinige sportfenomenen die zowat iedereen kent, of je nu een sportvolger bent of niet. Je moet zelfs nog nooit een boksmatch gezien te hebben om te weten wie de man is. In de ring een enorm charisma en persoonlijkheid, maar ook daarbuiten minstens evenveel groots en populair. Dat zijn leven en keuzes het hem niet makkelijk gemaakt hebben, staat buiten kijf, maar net als in de ring heeft hij er zich steeds uitgevochten en dat verdient tonnen respect, of je het nu eens bent met hem of niet ...

Ook voor Will Smith was het een eer om Ali te vertolken. Hij deed het ook geweldig en mat zich het personage Ali toe. Terecht bejubeld door de critici, want hij deed het prima en overtuigend. Ook fysiek legde hij een lange weg af, goed afgetraind lichaam!

Het leven van Ali was zo divers en uiteenlopend dat het onmogelijk was om alles aan bod te laten komen. Mann deed toch de poging, maar struikelde haast over het feit om het te goed of te volledig te willen doen. Dit leidde soms een beetje tot een rommeltje waardoor het overzicht soms werd verloren. Te weinig diepgang ook in sommige gebeurtenissen. Jammer, maar wel aanbevelenswaardig, mede door Will Smith.


avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

 • 4009 berichten
 • 2693 stemmen

Degelijk.

Ik ben niet zo'n Will Smith-fan en ook hier ben ik niet kapot van zijn acteerwerk. De waarheid gebiedt me hierbij de kanttekening te maken dat ik Muhammed Ali en zijn tics ook niet ken. Ik vermoed dat dat zenuwachtige macho-gedoe dus eigen was aan Ali. In ieder geval is het zeer onprettig naar te kijken. Die Ali moet geen al te sympathieke figuur geweest zijn, als wat het geportretteerd wordt enigszins juist is.

Michael Mann weet verder wel hoe een film te schieten. Zelfs de boksscènes, doorgaans toch vrij eentonig, kunnen zo nu en dan fris uit de hoek komen. Mann neemt wel z'n tijd. Daardoor mocht het soms wat beter gekaderd zijn. De film dekt toch een periode van een jaar of 10, maar soms lijkt het alsof het zich maar in een jaartje of 2, 3 afspeelt. Pluspunten zijn er voor de soundtrack.

3


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3054 berichten
 • 2239 stemmen

Float like a butterfly sting like a bee!

Deze film mag natuurlijk niet ontbreken als je altijd veel interesse gehad hebt voor het karakter Muhammad Ali, diens geschiedenis en vooral de spraakmakende gevechten tegen Liston, Frazier en Foreman. Zo interessant als de man zijn geschiedenis is zo tragisch is de latere strijd tegen zijn Parkinson. Wat ik dan ook krijgen kon zag ik of las ik. Er was dan ook een vreugdedansje toen er een film gemaakt zou worden. Die moest ik zien, en wat stelde de film destijds teleur. Het zijn zaken die ik nu beter kan plaatsen, maar een topper is deze film nog steeds niet.

Een sfeertje weet Mann wel te creëeren in die beginfase met Cooke en het naderende gevecht tegen Liston waar Ali zich op jonge leeftijd reeds doet gelden. En nee Sonny Liston was niet de meest sportieve, laatst genoemde moet zelfs een pistool getrokken hebben als antwoord op Ali's constante 'trashtalk'. De film richt zich daarna niet op het sportieve gedeelte, terwijl daar wel mijn eerste interesse naar uitgaat. Ik wil zien wie Foreman speelt, en Frazier, en vooral de bikkel harde gevechten met Smokin Joe. Dat was de teleurstelling destijds bij uitkomst. Dat de film zich veel meer richt op de samenleving, privé gebeurtenissen en raciale kwesties kan ik nu veel beter waarderen. De man wordt vervolgens bestookt en geleefd van alle kanten en iedereen zit te hameren op keuzes en problemen of wil hem gebruiken als boegbeeld of spreekbuis. Succes brengt veel figuren van verschillend pluimage, en ieder met een eigen agenda. Sterk is de rol van Khalilah die het beste lijkt te zien wat er gebeurt en Ali regelmatig de les leest. Laat maar fraai is de hele opbouw naar The Rumble In The Jungle en Mann verstaat het vak meer dan om de iconische plaatjes rond Ali mooi in beeld te brengen. Ook mag er een compliment gemaakt worden voor de gevechten die er erg goed uitzien. Overigens nog even het prachtige shot te benoemen met Ali schijnboksend op het dak van een flatgebouw met op de achtergrond de skyline van de stad en een voorbij rijdende trein. Fraai! Foxx mag ook nog wel genoemd worden qua acteerprestaties.

Maar daar houdt het dan toch een beetje op. De eerste kritiek is toch wel dat Mann niet duidelijk een keuze lijkt te maken waar hij heen wil met de film. De sportieve kant, de gevechten, wil hij er niet mee op, want daar zijn veel te weinig gevechten voor. Het zou eerder een karakter studie zijn met de nodige privekwesties en problemen uit die tijd. Maar achteraf heb ik helemaal niet de indruk dat ik meer te weten ben gekomen over Ali. De vraag is dan ook wat Smith de rol nu werkelijk meegeeft. The Dirty Talk is knap gedaan en herkenbaar genoeg, en Smith heeft een indrukwekkend fysiek opgebouwd voor de film, maar er is meer voor nodig want de uitstraling en het charisma heeft de acteur niet die Ali wel had. Zeg maar gerust dat het karakter zelfs flets uit de verf komt. En dan is er de aanzienlijke duur die uiteraard nodig is voor dit periodestuk die toch moeite heeft over de gehele duur te boeien.

En zo denk ik dat Michael Mann en Will Smith toch meer in gedachten hadden, en dat dit zo'n typische film is die op het tekenbord er aanzienlijk beter uit zag dan hij geworden is. Een totale mislukking is Ali zeker niet maar verder dan middenmoot komt dit karakterstuk over deze markante sportman niet en dat is best wel jammer.


avatar van Brabants

Brabants

 • 2687 berichten
 • 2007 stemmen

Ali is een interessante film omdat ik zelf nog niet zo heel veel wist van deze boks legende. Will acteert goed en laat zien dat hij best wat in zijn mars heeft.


avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

 • 1136 berichten
 • 729 stemmen

De film startte onder een slecht gesternte. Het project bleef jarenlang op de befaamde planken liggen en verschillende regisseurs waren reeds benaderd maar afgewimpeld (volgens IMB bronnen ging het over Oliver Stone, Spike Lee en Norman Jewison). Dan was er nog de heibel met het script. Het originele script van Allen Howard was veel te lang en te uitgebreid en werd door Rivele en Wilkinson bewerkt voor een film versie. Toch hebben Mann en Roth het scrip herzien wat door de Writer's Guild niet in dank werd afgenomen en waarom verklaard dat er 4 credits voor het scenario zijn.

Misschien, misschien een verklaring waarom de film inhoudelijk rommelig is. Verschillende personages zijn onderbelicht. Jeffrey Wright en de coach zijn onbestaande, klein moment voor Jamie Fox maar geen uitleg of uitbreiding, de Islam Nation personages zijn eendimensionale slechteriken,. Zelfs Malcolm X krijgt te korte screen time om zijn personage te duiden. Alsof er geknipt is (Bruce McGill is maar in één shot te zien bv).

De film is opgebouwd rond 4 gevechten met daartussen de fall and rise (HET thema van een biografie) met daartussen dramatische momenten (het Malcolm X segment, de rechtszaak wegens dienstplicht weigeren en dan de weg naar de top terug via rumble in the jungle).De schimmige instanties van overheid en Islam Nation en de liefdes perikelen komen aan bod maar de focus ligt uiteraard op Ali, de verbaal sterke bokser, de arrogantie en het gevecht voor wat jezelf bent en dat in strijd met entourage (identiteit door vader betwist – geloof door de vrouwen betwist – de val door de Islam Nation betwist). Is Will Smith een goede Ali ? De kant van de welbespraakte entertainer is OK maar als bokser en dreigende sportman valt hij te licht uit (ondanks zijn zeer gedisciplineerde voorbereiding van fitness en gewicht), de dramatische scenes zijn dan ook minder. Door dat Smith in elke scene, bijna in elk shot zit, valt dat onevenwicht op.

Maar de film is magistraal in montage en score. De boks gevechten als een soort trance wegens een score parallel laten verlopen, is geniaal. Het begin is fenomenale cutting, een muziekoptreden in het eerste gevecht waarin adoratie van de song/zanger parallel wordt met het gevecht. Dat wordt ook zo gedaan met de ontmoeting van zijn eerste vrouw (de passie van die nachtclub zangeres) én de meer religieuzer score tijdens rumble in the jungle

Ali is een biografie dat toch weet om de standaard jeugd scenes te ontwijken en niet werkt met tijdsaanduidingen (grosso modo speelt het af van 1964 tot 1974 dus een klein deel van zijn leven wordt hier verteld) maar veel te veel wil vertellen met teveel personages. De vraag is waarom Mann dit wou filmen. Het ziet er niet echt geëngageerd uit, en het einde is logisch (Ali terug aan de top) en als traject was dit dan bijzonder mager en formule gericht. Het is wel zo dat Mann het heeft overgenomen van Barry Sonnenveld die werd ontslagen dus Mann is er een beetje ingetuimeld. Ook zou de gemonteerde versie voor televisie de credit voor regisseur op naam van de fictieve Alan Smith staan.

In Ali zitten er momenten in dat bij de beste van Mann's carrière mogen gerekend worden maar als film is het te onevenwichtig en te onsamenhangend.