• 9.374.635 stemmen

Geregisseerd door: Michael Mann

Met onder meer: Will Smith, Jon Voight en Jamie Foxx

Releasedatum: 7 maart 2002

Plot Ali

"Float like a butterfly and sting like a bee."

De film volgt het leven van de bokslegende Muhammad Ali. Geboren als Cassius Clay was Ali zowel binnen als buiten de boksring een fenomeen die de sportwereld in de jaren 60 op zijn kop zette. Uiteindelijk besloot hij zijn "slavennaam" te wijzigen in Muhammad Ali, en groeide hij uit tot een kampioen, een leider en een mediaster.

Muhammad Ali / Cassius Clay

avatar van silverfaustx

silverfaustx

ali is the champ

ps

dankzij deze film kreeg hij de rol in happyness

avatar van Thomas83

Thomas83

Echt een heel mooie en goede film! Het camerawerk vind ik erg mooi, net als de muziek (al vind ik die soms wat overaanwezig). De acteerprestaties zijn ook goed, en er zitten wat heel mooie scenes in de film. Vooral die in Afrika vond ik erg mooi. Als Mohammed Ali aan het joggen is en door heel veel mensen wordt gevolgd, en dan op een gegeven moment afslaat en door een sloppenwijk met de meest kleine en bouwvallige huisjes loopt.

Het enige kleine minpuntje aan de film vind ik de casting van Will Smith voor de titelrol. Ze hebben hem nog vrij goed op Mohammed Ali laten lijken, maar het gezicht is toch niet helemaal hetzelfde, en bij Will Smith denk ik niet bepaald aan Mohammed Ali, maar eerder het tegenovergestelde. Will Smith heeft een te braaf imago, en daardoor had ik regelmatig moeite om Mohammed Ali te zien in plaats van Will Smith.

Maar de film blijft een echte topper, en heeft me absoluut niet teleurgesteld. De boks-scenes vond ik er als leek ook vrij goed uitzien. Maar misschien ben ik wel teveel Rocky gewend. Dat schijnt ook boksen voor te stellen.

3.5 ster

avatar van Dead01

Dead01

• 1977 stemmen

Gisteren gezien op canavas en moet zeggen vond dit geen slechte film.

Ik weet enkel dat hij rare uitspraken kon doen en veel zeggen dat hij de beste is maar weet ik niet over Ali zelf.

Maar vond dat Will Smith dit zeker niet slecht dee.

Als je ziet hoeveel spieren hij heeft moeten bijtrainen vind ik dat een schone prestatie hier.

3.5 sterren

avatar van joeri15

joeri15

ik heb gister ook de film op canvas gezien en vond hem wel aardig. net echter een documentaire gezien over Ali en die vond ik een stuk vetter dan de film.. ik vond de film wat te lang duren.. 2.5*

avatar van Spectrum

Spectrum

joeri bedoelt waarschijnlijk "when we were kings", dat inderdaad een heel sterke documentaire is

Dat neemt niet weg dat ALI een schitterende bio-pic is. Mijn bewondering voor Michael Mann is er alleen maar door bevestigd. De man is een genie.

Van Will Smith ben ik absoluut geen fan, want ik associeer hem vooral met domme aktie-komedies. Wat hij hier doet is echt van de bovenste plank. Ik heb op Youtube al wat interviews met Ali gezien en Will Smith speelt zijn rol uitmuntend; het accent, de bewegingen, de gelaatstrekken. Respect!

Ik heb heel erg genoten van Ali op Canvas en heb gisteren dan ook de dvd gekocht (voor 4.99 )

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Vond wel leuke film. De voetbewegingen waar wel goed.maar was me toch te langdradig.Zit te twijfelen tussen 3 of 2,5 pak effe de 2,5

avatar van Mr. M

Mr. M

Uitstekende karakterschets van de grootste sporter aller tijden. Will Smith transformeerde echt in Ali voor deze film en had wat mij betreft de oscar verdiend die naar Denzel ging. Verder geweldig acteerwerk van Jon Voight, Jamie Foxx en de andere acteurs.

De reden waarom de film geen 4 sterren krijgt zoals ik eerst wilde geven, is toch omdat de tijdsaanduiding wat beter had gekund, ik kan me voorstellen dat mensen die weinig van Ali af weten, niet precies wisten hoeveel tijd er overheen ging tussen de diverse hoofdstukken uit de film (en Ali's leven) door. Zo werd volgens mij niet echt duidelijk gemaakt dat Ali Joe Frazier in de rematch versloeg, vóór the rumble in the jungle met Foreman. Dat zijn toch dingen die belangrijk zijn in mijn ogen.

Neemt niet weg dat het karakter van Mohammed Ali (denk ik) erg goed is neergezet door Will Smith, en Michael Mann als regisseur. Het begin van de film, pakweg de eerste 10 minuten met de muziek van Sam Cooke, en de beelden van een trainende Ali, is echt meesterlijk gedaan bijvoorbeeld.

3,5 ster.

avatar van Vaig

Vaig

De film kon me geen moment boeien. Ik vond de boksscenes er niet echt professioneel uitzien, op het voetenwerk na. Ik weet verder niet zo heel veel van Mohammed Ali, dus kan niets vertellen over de tijdslijn en het karakter.

Eindwaardering: 2,5 sterren

avatar van Willy Wartaal

Willy Wartaal

Ongelooflijk dat deze film zo'n lage waardering heeft. Goed geacteerd, geweldige muziek en beelden. De wedstijden zelf vond ik ook erg goed in beeld gebracht. Erg goede film 4*

avatar van Edgar77

Edgar77

Mr. M schreef:

Helemaal mee eens. Gister gekeken en ik vond de tijdslijn inderdaad nogal warrig.

Ali had Frazier toch niet verslagen? Frazier had Ali een flink pak slaag gegeven! Daarom was de Rumble in the Jungle opgezet, toch? Het was in principe het Frazier - Ali gevecht wat daar moest plaatsvinden.

Desalniettemin toch een sterke film.

3 sterren!

avatar van Real_Movie

Real_Movie

3 sterren voor deze matige film.

Vondt het erg wisselvallig had eigenlijk toch meer verwacht.

avatar van rensiboy

rensiboy

ik had er veel meer van verwacht, vond hem beetje saai.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Mr. M schreef:

3,5 ster.

Zou het niet beter kunnen verwoorden! Helemaal mee eens, alleen gun ik "Ali" wél 4 sterren.

avatar van greatest

greatest

Gekke film man, Gevechten waren goed gemaakt, Hij vecht net als de muhammad ali, Hij Vliegt als een vlinder en steekt als een bij.

Eeen echte muhammad ali.

spelllllll

plezante film

avatar van Salto

Salto

Ik heb em gisterenvoor de derde keer gezien en ik kom nu echt tot de conclusie dat de film geniaal is gemaakt.

Ik heb me helemaal niet gestoord aan de tijdsduur van de film. Ik zat gewoon in een trance en vergat de tijd, ook door de muziek.

De eerste keer vond ik Will Smith niet overtuigend als Ali, maar nu weet ik dat een imitatie van Ali de film echt de das zou hebben omgedaan. Smith WAS Ali in deze film. Hij leefde volgens zijn schema in die jaren hij liet duidelijk merken dat de emoties ook diep zitten bij hem.

Ook Jamie Foxx als Drew 'Bundini' Brown was geniaal! Als je Bundini wel eens hebt gezien dan weet je dat Foxx een oscarwaardige rol neerzettte.

Voor een groot Ali-fan is deze film te perfect voor woorden en niemand had het beter gekund als dit team (Micheal Mann, Will Smith, Jamie Foxx en natuurlijk de geweldige vertolking van Howard Cossel door Jon Voight!!!)

Kijk, de reacties hier zijn over het algemeen best negatief. Daar kan een kern van waarheid in zitten, maar als je weet hoe MOEILIJK het is om het leven van Muhammed Ali te verfilmen, dan weet je ook dat ze een bijna onmogelijke prestatie hebben geleverd met 'Ali'.

Het leven van Ali was meer dan een film kon laten zien (wat meestal andersom is... want de meeste levensverhalen worden opgefleurd en mooier gemaakt dan ze zijn om het maar een beetje verfilmbaar te maken).

Nog een laatste opmerking: De boksscenes zijn echt geweldig. De angst in de ogen van de man die Sonnie Liston speelde.... WAUW!

avatar van Salto

Salto

joeri15 schreef:

Dat bedoel ik ....

avatar van DeCol

DeCol

Vond het een matige film. Toen hij net uit was in 2001 verwachte ik er veel van maar nooit gezien, daarna hoorde ik van velen dat ie tegenviel. En het tegendeel wordt niet bewezen. Een beetje een saai verhaal waar weinig spanning in zit. Gevechten waren ook maar matig. Werd wel heel sterk geacteerd en de karakters waren goed. 3*

avatar van dr maikel

dr maikel

Wat een laag cijfer jongens..

En niet zo zeuren over de gevechten.. Wat boeit dat nou .Het gaat toch om het drama buiten de ring ? En de persoanges ? de veranderingen die Ali heeft meegemaakt in zijn leven. En dat zat gewoon allemaal goed in elkaar oke geen toppertje maar een 2.. come on.

avatar van Willy Wartaal

Willy Wartaal

Dit is zeker de meest ondergewaardeerde film die ik op de site tegen ben gekomen, zeker wel een toppertje. Alles is gewoon erg goed aan deze film, ook de gevechten zijn geweldig. Je ziet goed hoe hij zich over het kanvas beweegt en hoe hij zijn tegenstanders intimideert. De muziek is subliem uitgekozen en iedereen levert uitstekend acteerwerk. Dit is gewoon een van de betere boksfilms naar mijn mening, zeker beter dan rocky en iets beter dan raging bull. Bij de volgende kijkbeurt misschien naar 4,5, kan eigenlijk geen minpunten opnoemen.

avatar van greatest

greatest

Flout like a butterfly , sting like a Bee . .

RUMBLE YOUNG MAN RUMBLE.

avatar van Mattlez

Mattlez

Willy Wartaal schreef:

Daar ben ik helemaal mee eens...

Will Smith is de man voor deze rol...

In deze Film vind ik hem beter als in I am Legend...

avatar van Rancid

Rancid

Ik stelde me hier niet zo veel van voor en ben niet zo'n Will Smith-fan, maar dit viel me lang niet tegen. Prima gevechten, goed opgebouwde spanning, muziek van voldoende kwaliteit en erg mooie, vaak vertraagde, scènes. Een minpunt vond ik het, naar mijn mening, nogal slappe verhaal, zoals in de meeste (sportfilms), naar mijn mening, het geval is. En inderdaad, hier nogal ondergewaardeerd.

avatar van krabat

krabat

The Soldier schreef:

De gevechten leken niet echt

Leken niet echt op de gevechten uit de Rocky films bedoel je.......De partijen waren juist zeer realistisch verfilmd.

De hele film was overigens indrukwekkend. Weet iemand hoe dat nummer heet dat tijdens de aftiteling wordt gedraaid?

avatar van Elementofone

Elementofone

Niet zeker, ik weet wel dat ik tijdens de film een keer dacht een nummer van Moby te horen (het had althans veel weg van zijn stijl), deze werd tijdens de aftiteling weer gedraaid geloof ik.

Edit: http://www.imdb.com/title/tt0248667/soundtrack

Hier staat inderdaad een nummer van Moby tussen, dus ik denk het wel: Memory Gospel

avatar van Edwin Pindahaai

Edwin Pindahaai

Ik ben bepaald geen fan van Will Smith. Dit omdat hij vaak in d everkeerde films speelt. Slappe komedies. In Ali kijk je naar een heel andere Smith. Serieuzer en zeer overtuigend. Goede film, onbegrijpelijk dat hij zo'n lage score om de oren krijgt.

avatar van maurice74

maurice74

Ik vind Will Smith helemaal niet overtuigend als Muhammad Ali.

avatar van ILDIB

ILDIB

hij is vooral te lang. En te irritant. De montage is wel geweldig maar op de een of andere manier bekoort de film me niet. Het is niet smith maar simpelweg de persoon Ali en zijn entourage denk ik. Wel knap in beeld gebracht hoe de usa in de problemen zat met de donkere gemeenschap. OVer het algemeen blijft het te oppervlakkig en wordt er niet ingegaan op de diepere problematiek, ze hebben het aangegeven maar doen er vervolgens weinig mee. Maar hij is vooral te langdradig.

avatar van Eny

Eny

Het is natuurlijk een best wel fascinerend verhaal en daardoor kan zo een film moeilijk mislukken. Ik weet nog niet zo goed wa ik er van vind. Ik heb het beginstuk niet gezien, dus ik weet niet hoe langdradig die is.

Misschien hebben ze de film toch wat oppervlakkig gemaakt... er was niet echt veel nieuws dan ik wist... misschien hadden ze er beter een documentaire van kunnen maken. (of bestaat die al?)

Aan de ene kant was wat ik ervan heb gezien (laatste helft) heel boeiend, aan de andere kant wat overbodig.

Wel apart dat deze film op 1e kerstavond werd uitgezonden