• 9.381.102 stemmen

Met onder meer: Robert Redford

Releasedatum: 16 januari 2014

Plot All Is Lost

"Never give up."

Het gevecht van een man tegen de natuur. De man (Robert Redford) raakt verdwaald op volle zee en worstelt alleen tegen de elementen van moeder natuur voor slechts één belangrijke zaak: Hij zal dit hoe dan ook overleven! De omstandigheden zijn hem echter niet goed gezind en hij zal alles op alles moeten zetten om in leven te blijven.

avatar van Theunissen

Opzicht wel knap dat een film waar alleen in de eerste inleidende minuut en een paar noodkreten geen woord wordt gepraat, toch weet te boeien. De film is een beetje vergelijkbaar met de film "Open Water (2003)", met uitzondering dat deze film wel weet te boeien en die film niet.

In dit verhaal draait het om een man (in dit geval Robert Redford) die met zijn zeilbootje op de zee vaart (met welke bedoeling is eigenlijk onbekend) en eigenlijk de ene tegenslag na de andere tegenslag moet verwerken om te overleven. Het begint al gelijk met het absurde ongeluk (overigens niet noodlottig) met zijn zeilboot in het begin en daar blijft het niet mee. Het was ook enorm lullig om te zien dat die twee containerschepen hem niet zagen, zeker de laatste waarbij hij ook nog lichtsignalen in de lucht schoot. De film lijkt dan ook met een anticlimax te eindigen (wat hij op het einde deed sloeg eigenlijk nergens op gezien wat hij allemaal had meegemaakt), maar als dan opeens de redding verschijnt komt het toch allemaal tot een goed einde.

Ondanks de het hele verhaal draait om Robert Redford en hij ook de enige persoon is die zichtbaar in beeld is, was dit toch wel een aardige film. Omdat er eigenlijk geen woord in wordt gepraat is hij op sommige momenten wel wat langdradig en saai, maar omdat er meer dan voldoende gebeurt wordt dat wel weer snel gecompenseerd. De onderwateropnamen zagen er overigens fraai uit.

avatar van jw070

jw070

Heb deze film gezien tijdens mijn terugvlucht uit Thailand en ik moet zeggen dat ik heb genoten, mooie beelden en echte emoties en natuurlijk top geacteerd, een soort roadmovie maar dan op een enorme plas water waar je de eenzaamheid bijna kon voelen. Ook erg goed van de regisseur dat je geen voorgeschiedenis mee kreeg, kan je dat lekker zelf invullen. Slechts een 4 omdat het einde toch een soort van happy was...Leuk detail: film is gemaakt in de zelfde bassin als waar titanic in is gemaakt.

avatar van Kind.of.human

Kind.of.human

Ja, dit vind ik dan weer een hele sterke film.
Prachtrol van Robert Redford, die niet veel hoeft te zeggen om je toch de spanning te laten voelen.
Ik vind zelf dat de spanningsboog van begin tot eind ruim voldoende aanwezig is, júist omdat er niets gezegd wordt, en je daardoor letterlijk met de neus op de feiten wordt gedrukt (d.w.z., je wordt gedwongen goed op te blijven letten wat er gebeurt).
Ook het einde, de laatse scene, vind ik sterk, spoiler alert: wordt hij op het laatst toch nog gered, of is het een visioen van een stervende man die zich in de diepte heeft laten glijden? Ik denk zelf toch het laatste.

Zeer de moeite waard om te zien.
Niet per se een must-see.

4,0

avatar van Smugmarty

Smugmarty

Feit dat Redford 77 is zou de score natuurlijk niet beter (of slechter) moeten maken...het geven van troostprijsjes lijkt mij hier niet op zijn plaats.

Anyway > lekker rustige wegkijker die absoluut laat zien dat een nagenoeg stomme vil prima werkt. Vallen wel wat onwaarschijnlijkheden op die mij wat van de potentiële spanning doet wegnemen...

Check de spoilers hieronder:

Hij valt in het water maar komt eruit met een droog shirt onder zijn regenjas?
Laat het luik open terwijl hij het dek opgaat en de golven erover hen vliegen?
Gaat het dek op terwijl het schip net volledig ( letterlijk) ondersteboven heeft gelegen?

avatar van StevenMighty

StevenMighty

Ik hou wel van dit soort films.

Veel bewondering voor Robert Redford die op zijn 77e nog de uitdaging van een eenmans film aangaat waarin niet gesproken wordt. Woorden waren ook absoluut geen gemis in deze film, de situaties waarin 'Our Man' terechtkomt spreken voor zich. Ik kon me goed inleven.

Een onverwachts goede film - op een paar onwaarschijnlijkheden na - met een top acteur die in deze prent verrassend uit de hoek komt.

avatar van mrklm

mrklm

Robert Redford geeft op 77-jarige leeftijd een indrukwekkende tour-de-force in deze unieke film waarin een eenzame zeiler op de Stille Oceaan in botsing komt met een container, wat het begin is van een serie rampzalige gebeurtenissen die zijn overlevingswil enorm op de proef te stellen. Afgezien van een korte openingsmonoloog en een vergeefse SOS-oproep, is dit een volledig zwijgende vertolking met maar één hoofdpersoon die bij elke tegenslag zijn hoop levend probeert te houden.

Het concept is zeer gewaagd en de film slaagt er ook niet in om je de hele tijd geboeid te houden. Waarschijnlijk scheelt het als je zelf zeilervaring hebt, omdat die voorkennis helpt om een groot deel van de acties van de hoofdfiguur in een vroeg stadium te begrijpen. Een bijzonder knappe vertolking van Redford, prachtig gefilmd, voorzien van een spaarzame, maar mooie muzikale score en met een einde dat je niet snel zult vergeten.

avatar van Leno

Leno

Prachtige film die opvallend is qua eenzijdigheid: in de setting, de karakterontwikkeling en dialogen gebeurt er bijna niets. Redford blijft rustig zijn ding doen en gaat niet ineens in zichzelf praten om de kijker dingen duidelijk te maken of domme keuzes maken om spanning te creëren; wat je wel verwacht. Juist die ene zucht of vloek komt nu keihard binnen. Dit werkt erg goed en de film blijft tot het einde boeien, zeker niet in de laatste plaats door de knappe rol van de stoïcijnse Redford.

avatar van psv47

psv47

Beetje onrealistisch. Hoe lang dobbert hij niet rond? Op het eind nog steeds een glad gelaat. En dan die krachtsinspanning. onmogelijk. Wel goed geacteerd daarom de 2.5

Toch wel indrukwekkender dan verwacht. Voor een groot deel ook wel juist door hoe het gemaakt is, met veel geduld en detail en weinig poespas.

Wel belangrijk (bij elke film natuurlijk maar hier al helemaal) dat je niet weet hoe t afloopt. Vandaar niet echt een film die geschikt is voor herziening vermoed ik.

avatar van arno74

arno74

Pretentieus filmpje waarin we 100 minuten lang Robert Redford knullig op zee zien ronddobberen. Wat hij allemaal doet is niet altijd even helder, ook niet waarom hij het doet. Dat is voor de regie kennelijk niet belangrijk. Dagenlang op zee, maar zijn houding en gedrag is elke minuut identiek, serieus kijken en een beetje nerveus rondstaren en geen 3 seconden stilzitten, knap om dat dagen op zee te kunnen volhouden zonder last van je nek en zenuwen te krijgen. Misschien is die overactiviteit van Redford bedoeld om het verder saaie en slome verloop te compenseren, maar het wist mij niet te overtuigen.

Er zit ook geen (emotionele) voortgang in, op één slappe "woedeuitbarsting" na waarin zijn acteerwerk niet verder komt dan met zijn handen in zijn haar grijpen. Wat een kinderachtige en flauwe manier om dat over te brengen, amateurtoneel. Geen zweetvlekken, geen baardgroei, elke dag schone kleren... wat een luxe om zo op zee verdwaald rond te mogen dobberen, hyperactief én met stalen zenuwen tegelijk... Urenlang niets doen op zee is kennelijk niet voor hem weggelegd.

Ook het gebruik van het apparaat om zijn positie te bepalen ziet er erg nep uit. Wat mij betreft is het acteerwerk van Robert Redford hier dus helemaal niet goed. 100 minuten in beeld, maar hij wist niet éénmaal radeloosheid over te brengen. De CGI is tijdens de storm ook niet best, als je oplet kun je duidelijk zien dat de achtergrond aan de film is toegevoegd.

Het einde is ook behoorlijk slecht, eindelijk is er zicht op redding dus geeft hij het precies op dat moment uiteraard op en zinkt hij maar in het water om even later in de gaten te krijgen dat er zicht op redding is en toch maar omhoog te zwemmen.

Bij de inleiding ging het al een beetje mis wat mij betreft, ingesproken door Redford als voice-over (en zowat het enige moment dat we iemand horen praten in de film). De manier van vertellen en de tekst kwam nogal geforceerd over.

Er is kennelijk een publiek voor dit soort films (ik denk dan aan films als Open Water (2003), maar daar val ik duidelijk niet onder. 1*

avatar van Geno

Geno

Een stevige film. Het laat je zeker niet onberoerd. Sterker, je wordt er eigenlijk beroerd van.

Wat kenmerkend aan deze film is de absolute soberheid. Zowel wat er nu eigenlijk allemaal gaande is op de vierkante meter, met alle mogelijkheden en onmogelijkheden... en toch zien te overleven; het is wel degelijk een gevecht. Een gevecht dat geweldig wordt neergezet Robert Redford. Dit kunnen alleen klasse-acteurs. Met vakkundige underacting meegevoerd worden in groter wordende wanhoop, en dus,... zonder dat het maar een seconde op het gevoel van de kijker wordt ingespeeld; nogal een prestatie dacht ik.

Een verademing is dat oeverloze gedobber, qua geluid dan, en dan vooral, zonder muziek. Zonder altijd weer die hinderlijk muziek. Zelfs geen klank waaraan je je als kijker had vast kunnen klampen; gedurfd... en ik hou daarvan.

Met de keuze om het niet grotesk te willen maken, vind ik er wel iets aan ontbreken, namelijk de wanhoop en misschien wel de gekte die onherroepelijk optreedt. Ik had ook wel meegevoerd willen worden in waandenkbeelden en waanzin...

Wat ik er zonder meer aan vind missen is dat iemand niet in zichzelf praat; hardop... vooral in een dergelijke situatie. Dat is toch ook een natuurlijke manier om je gedachten te ordenen en je emotioneel te uiten. Maar ook miste ik een toenemende teloorgang van de waardigheid; ik had wel meer verloedering willen zien; vervuiling... tja... en baardgroei toch op z'n minst...

Er blijft als mens toch niets van je over. Daarom dacht ik dat die naar dat dobberende bootje loerende vissen in de diepte als een mooi metafoor moesten gelden; was er voor hem voldoende te eten met al die vissen?... of... was hij voer voor de vissen...

Kortom, een gedurfde genrefilm, stevig, goed, sober, en een tikkeltje onbevredigend... al is het maar om de afloop...

Een dikke 2.5 *

avatar van scorsese

Goeie film waarin een man in zijn eentje schipbreuk lijdt op de Indische Oceaan. Een wel erg simpele opzet met slechts één acteur en een paar regels tekst. Ondanks deze opzet weet de film het voor elkaar te krijgen om toch niet eentonig te worden. Je komt verder helemaal niks te weten over het personage, maar dat is ook niet nodig. Een overlevingsavontuur met een mooie acteerprestatie van Robert Redford.

avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

Puik filmwerk; The good old Robert Redford blijft een groot acteertalent.

avatar van -aad-

-aad-

Goede film. Eindelijk weer eens een die je gedurende het verhaal in het ongewisse laat. De combinatie van wanhoop, frustraties en overlevingsdrang is goed te voelen in de film.

avatar van Movsin

Movsin

Minutieus, aanvaardbaar en, ondanks de beperkingen in locatie en...personages kan de film over de ganse lengte blijven boeien.

Toch een randbemerking : Bij het draaien van film was Robert Redford 77 jaar oud en zijn uiterlijk in de film liegt er niet om. Was het nu werkelijk de bedoeling een film te maken van dergelijke bejaarde in een avontuurlijke solo-tocht daar waar men eerder een 30-50 jarige zou verwachten ?

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Vrij matig filmpje waarvan alleen de natuurbeelden me het meeste bijblijven.

Matig verhaal, niet al te best gespeeld, voorspeelbaar. Enkele termen die je zomaar kan loslaten op dit werkje van een regisseur wiens Margin Call beter moet zijn. Dat mag ik hopen, want dit was toch niet al te goed.

Wel nog credits voor de effecten. Kon er ook wel mee door.

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens geprobeerd en 'k vond hem niet mis. Veel wordt er niet gesproken in deze film, maar er viel toch genoeg te beleven. Het acteerwerk was zeker niet slecht, ook al doet er eigenlijk maar één iemand mee. De speelduur was goed, niet te lang en niet te kort.

'k vond hem wel eens het bekijken waard.

avatar van Mars4i

Mars4i

Dubbele gevoelens over deze film. Het feit dat ik geboeid bleef kijken naar deze "stomme" film geeft aan dat hij goed in elkaar zit en er goed geacteerd word. Bij elke actie zit je te denken wat zou ik in zo'n geval doen. Voor je gevoel zou je het veel eerder opgeven, maar de overlevingsdrang is groot.

De bijna overdreven kalme reactie op alle pech begon af en toe wel wat te irriteren. OK hij likt een ervaren zeezeiler die weet wat hij doet en alle spullen bij zich heeft die nodig zijn Maar volgens mij vloekt hij maar 1 keer in de film en uit hij maar 1 keer zijn frustraties. Het naar mijn smaak goedkope einde doet de score geen goed. Waar komt dat zo te zien kleine scheepje ineens vandaan in the middle of nowhere. Daarom mijn gemiddelde score van 3 sterren.

avatar van marich

marich

Darbie schreef:

Wat mij verbaasde is dat de drenkeling in al die dagen......weken.......maar geen baard kreeg !

Het waren acht a negen dagen en hij heeft zich wel een keer zichtbaar geschoren. Dat zal hij vaker gedaan hebben. Een beeld herhalen voegt niets toe aan deze film. Ik hoef ook niet te zien hoe hij zijn behoeftes doet.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Veel kijkers missen waarschijnlijk een hoop melodramatisch geneuzel en bombast zo te lezen hier. Wat mij betreft slaat Chandor de planken goed raak met deze 'All is Lost'. De stiltes, het klotsende water en de nachtmerrie van menig mens; midden op een grote Oceaan dobberen, met niets om je heen dan water, water en water. De minimalistische aanpak van Chandor zorgde ervoor dat ik me goed kon inleven en me soms ook verloren voelde op het water. Prachtige subtiele score ook van Alex Ebert die op de juiste momenten wordt ingezet. Redford doet het goed. Mis misschien soms gebrabbel in hemzelf van zijn kant. Verder.. puike prent. Prachtige beelden, zeer sterk einde, met het brandende opblaasvlotje en de redding.

avatar van des1

des1

Smaakvol bruggetje van deze film... naar de openingsklanken van Jaws. kHeb geboeid gekeken. Dit jaar wordt the Sundance Kid 80 jaar. Holy Moses. Time sure flies. Eerder bruggetje deze avond was het bericht dat senioren steeds banger zijn zich te bewegen omdat ze vrezen om te vallen. Is een therapie voor. Tsss. Get off your couch, couch potato!... Any way, terug naar de film. Weinig acteurs kunnen een film zo woordeloos dragen. Leek bijna een maritiem stlleven.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Prachtige film met een indrukwekkende Redford die de spanning de volle zeven kwartier weet vast te houden. Nergens het idee gekregen dat our man (zoals zijn personage bij de IMDb-credits wordt genoemd) maar wat zit te doen, ingenieus ook hoe hij op het einde aan zijn drinkwater komt. Na Margin call Chandors tweede voltreffer wat mij betreft, hoewel ik om zijn idee van de mogelijke hand van God (zie de IMDb-trivia) persoonlijk niet sta te juichen.

Beter dan verwacht.

Soms is de beste oplossing besluiten dat er eigenlijk geen probleem is. Dat moet Chandor ook gedaan hebben wanneer hij zich afvroeg hoe hij deze film, en voornamelijk Redford's personage, in hemelsnaam wat extra diepte zou moeten geven. Je zit met een man, eenzaam op boot. Eén acteur, geen tekst.

Dan kan je met flashbacks gaan werken, of met voice overs, of met voetballen waar een gezichtje op getekend is ... maar je kan het ook gewoon accepteren, wat Chandor doet. Buiten het begin/einde en één korte help-uitbarsting wanneer een vrachtschip passeert, is er gewoon Redford, die z'n ding doet.

In het begin een beetje saai, maar eens z'n pech-trip begint wordt het toch best spannend. Zonder al te veel toeters en bellen in beeld gebracht (daar had Chandor de film nog wel wat kunnen opwaarderen), maar de storm en dergelijke oogde gelukkig wel overtuigend, waardoor je niet het gevoel hebt dat je naar wat slechte CG zit te kijken.

Enkel dat begin/einde dan. Bij het begin had ik al zo'n vermoeden dat er wel eens een redding zou kunnen volgen, of dat zo is blijft een beetje in het midden had ik het gevoel. Maar ook dat is nogal goedkoop. Dit is geen film om het einde in het midden te laten, het voelt dan ook aan als een goedkope manier om het wat interessanter te maken. Had het gewoon slecht laten eindigen, dat was het enige waardige einde geweest.

Maar op zich wel een apart filmpje. Erg rustig, behalve wanneer het dat niet is.

avatar van Fisico

Fisico

Aangrijpende film over een man dientracht te overleven na een schipbreuk. Veelal komt het steeds op hetzelfde neer en zijn de meeste plots over dergelijk verhaal gelijkaardig. Verrassend en vernieuwend is het dus zeker niet. Toch zie ik deze films wel eens graag.

Inderdaad, geen Wilson aan boord, dus veel praten zat er niet in. Behalve de golven kon je alvast luisteren naar de uitstekende soundtrack, hoewel wat melig. Redford doet het meer dan prima en brengt zijn rol erg overtuigend. Film is dan ook beter dan verwacht. Vooral de uitzichtloosheid, wanhoop en verveling kwamen goed uit de verf. Hoeveel pech kan je ook hebben als je tot twee maal toe niet wordt opgemerkt door een (container)schip. Die voeren toch wel heel dicht.

De storm werd goed in beeld gebracht, mooie beelden tout court zoals helemaal op het einde met de brand. Dat hielp dan toch, originele manier om op te vallen wel, slechts één maal te proberen. Dat hij met het zicht om gered te worden zich liet verdrinken, vond ik bizar. Je zou kunnen denken dat het uit vermoeidheid was, maar hij nam die beslissing vrij ostentatief. En even later kon hij toch niet snel genoeg boven zijn. Die uitstekende hand - in het donker nota bene - maakte het niet beter op. Alles in beschouwing genomen toch nog en degelijke voldoende.

avatar van Shadowed

Shadowed

Tegenvaller.

Begon al niet op z'n meest interessantst eigenlijk, en ik stond er al bij te kijken omdat Redford de enige was die op de lijst met acteurs stond. Daarmee is het voor hem wel makkelijk, want concurrentie heeft hij niet daarmee in deze film.

Hij voert zijn rol ok uit, want zijn rol blijft erg beperkt. Hij moet het vooral doen met gezichtsuitdrukkingen en bewegingen. Het is niet dat hij altijd de meest geloofwaardige dingen doet, maar daar moet je bij elke film wel een beetje rekening mee houden. Dat hij haast geen tekst krijgt behalve tegen een radio praten, een intro doen in het begin en om hulp schreeuwen.

De film weet vooral in het begin maar niet erg pakkend te zijn, al krijg je wel degelijk een band met Redford. De scenes op de boot zijn toch wel ongetwijfeld het best, aangezien ik wel eens op zo'n boot heb gestaan, een aantal keer zelfs, voelde ik mezelf ook op een gekke manier schommelen.

Wanneer de storm dan uiteindelijk uitbreekt, leeft de film behoorlijk op. Het is wat spannender, enkele hele gave shots zoals de boot die 360 graden draait, en gewoon boeiend. Daarna zakt de film weer een beetje in naar hetzelfde niveau van voor de storm.

Het had nog wel een voldoende gekregen, als het einde niet zo voorspelbaar was geweest. Als het slecht was geëindigd was het zo veel sterker geweest, vooral omdat het dan zo hopeloos overkomt. Ik had ook graag een soort van motief gezien waarom Redford zijn personage zo dom was om alleen de stille oceaan op te gaan, maar daar moet je maar mee leven.

avatar van IH88

IH88

“This is The Virginia Jean with an SOS call, over.”

Sterk. All Is Lost laat weer eens zien wat voor fantastisch acteur Robert Redford is. Hij zegt geen woord, maar je blijft gefascineerd kijken naar hem en zijn activiteiten op zijn boot kijken. De naamloze hoofdrolspeler is een ervaren zeezeiler, maar zelfs hij heeft geen antwoord op de veelheid pech en een grote en verwoestende storm.

Het is een uitstekende keuze om in de beginscene Redford al aan het woord te laten, want het laat zien in wat voor gemoedstoestand hij is, en het geeft hem ook gelijk wat menselijks. Niet dat Redford daar woorden voor nodig heeft, maar het geeft de film wel iets extra's. Net zoals de fantastische regie van Chandor de film iets extra's geeft, en het einde is lekker ambigu.

avatar van Metalfist

Metalfist

De oude man en de zee. En een container

Soms is het toch verontrustend om te zien hoe snel de jaren voorbij vliegen. All Is Lost stond mij bij als één van de meest recente films van Robert Redford en hoewel de film op zich nog niet zo'n hoge leeftijd heeft, verschoot ik er wel van dat dit uit 2013 stamt. De acteur maakte ondertussen nog 10 andere films sinds dan (hoewel het hier en daar wel bijrolletjes zijn zoals in de Marvel franchise) maar ik was toch nog altijd blij dat ik dit een paar dagen geleden in de Kringloopwinkel tegenkwam. Samen met nog een hoop andere Redford (en Paul Newman films) trouwens dus ik vermoed dat er ergens een liefhebber zijn collectie heeft weggedaan.

Praktisch alles had ik er weliswaar van, maar ik kwam ook nog met Exodus thuis. Een film met Paul Newman maar die duurt echter 200 minuten en daar moet ik toch voor in de stemming zijn waardoor All Is Lost de eerste keuze werd. Een vermakelijke zit, maar vreemd genoeg ook eentje die - hoewel de film maar 100 minuten duurt - overduidelijk ook wat te lang doorgaat. Het is erg knap om te zien hoe regisseur J.C. Chandor dit boeiend blijft houden, maar na zo'n 70 minuten is de rek er wel wat uit. Wat overblijft is echter wel een film die een aantal mooie scènes laat zien (Redford in het tollend schip onder andere) maar compleet de mist ingaat met zijn einde. Sowieso al een beetje vreemd dat werkelijk geen enkel schip onze gestrande man ziet dobberen maar ik had het zoveel mooier geweest als hier geen happy end aan had gezeten. De meningen zijn blijkbaar verdeeld over het feit of dat Redford nu gered wordt of dat we hier de hand van God zien en Chandor heeft dat blijkbaar bewust zo gefilmd. Voor mij is het overduidelijk die eerste categorie trouwens en dat maakt het net jammer. Hoe luguber het ook mag klinken, maar ik had hem liever zien sterven als ik eerlijk ben.

Al doet Redford dit verder wel uitstekend. Hij heeft amper dialoog, gelukkig kiest Chandor er niet voor om met een gimmick te gaan werken zoals in Cast Away of de nodige flashbacks te introduceren, waardoor die sporadische woorden net des te harder binnenkomen. Die welgemeende (en lang gerekte) "fuck" is toch gewoon heerlijk om te zien. Redford bewijst hier andermaal zijn kunnen en levert een erg knappe performance af. Voor de rest dus niemand in de cast of je moest de Indische oceaan rekenen als tegenspeler en eigenlijk mag je dat wel doen. Voor een stuk gefilmd op dezelfde locatie als onder andere Titanic maar dan wel zonder geluid. Alle water- en windgeluiden zijn er blijkbaar later aan toegevoegd, maar merken doe je dat niet en storen doet het al zeker niet.

Tof om eens gezien te hebben, dat zeker en vast, maar ik vraag me af in hoeverre dit overeind blijft staan bij een herziening. Dan is de verrassing er sowieso af en dan vrees ik dat dit veel sneller gaat inzakken. De rol van Redford is echter indrukwekkend dus er zal sowieso nog meer van de film overschieten dan van de Virginia Jean..

avatar van eRCee

eRCee

• 1980 stemmen

Erg fijne film, tot de laatste vijf seconden dan. Ik begrijp werkelijk niet hoe je zo'n film kan maken, in zekere zin compromisloos (merk bijvoorbeeld op dat er na de intro geen voice-over wordt gebruikt of iets dergelijks, en dat hij ook niet in zichzelf gaat praten of tegen een volleybal of wat dan ook maar) en dan met zo'n einde komt aanzetten. Dit is misschien een beetje vergezocht, maar ik vind het ook nogal wrang dat de boodschap daarmee is dat het overleven van één (Westerse en rijke) persoon het hoogste goed is op aarde, terwijl er ondertussen duizenden op een achteloze wijze doodgaan elke dag. Oke, ik laat het de film verder niet verpesten, want ik heb echt wel genoten met All is lost. Voor een deel is het ook leedvermaak vrees ik, of ik vond de opeenstapeling van pech in elk geval best grappig. Iemand zei me ooit dat zeezeilen vergelijkbaar is met in een regenjas onder een koude douche briefjes van 1000 verscheuren, maar mocht je toch nog aangetrokken worden door deze sport dan is dit de film om te kijken.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Meevaller.

Robert Redford is ongetwijfeld te oud om echt geloofwaardig te zijn, zelfs al maakt de film duidelijk dat ervaring en kalmte je in bepaalde noodsituaties nog kan redden.
Hoe dan ook, All is Lost is sterk in al z'n eenvoud. Bijna de hele speelduur lang blijft Hollywoodonzin achterwege en is het een, hoewel ietwat eentonige, logische afwikkeling van gebeurtenissen. Dat onze beste man zoveel pech heeft, lijkt jammerlijk, maar is uiteraard niet verwonderlijk. Wel verwonderlijk was de slotscène, waarin er opeens toch een diepere betekenis aan de film gegeven wordt. Mij is duidelijk dat dit de metaforische intrede in het walhalla was, maar kennelijk denken anderen er anders over. Ik ben dan ook geen fan van dit soort "open" eindes waarbij de filmmaker het aan de kijker laat. Dat is natuurlijk het makkelijkst scoren.

3,5

avatar van starbright boy

Ik ben nogal verbaasd op het einde een redding zien, of ik het zo in beeld had gebracht daar heb ik grote twijfels bij maar ik dacht dat het overduidelijk was dat hij stierf en naar soort van hiernamaals ging, heb tot ik het hier las niet eens aan een andere mogelijkheid gedacht. In elk geval kiest Redford geen luie rollen zoals meerdere generatiegenoten en het is verfrissend dat de film alles heel erg gefocusd houd. Dus zonder enige verklaring (op de beginmonoloog na dan) en vrijwel zonder woorden werkt. Boeide me uiteindelijk wel minder dan gehoopt en ik kan niet volledig uitleggen waarom. Vind voorganger en opvolger van Chandor wel duidelijk sterker.

avatar van Robi

Robi

Een solozeezeiler vaart tegen een drijvende container aan en krijgt een gat in de romp waardoor er water in het schip loopt en alle apparatuur uitvalt. En zo gaat alles van kwaad tot erger. Eigenlijk allemaal heel voorspelbaar en dan ook nog bijna twee uur lang. Behoorlijk saai dus. Ik ben wel benieuwd wat RR eigenlijk zelf van die rol vond. Want hoefde hij nou eigenlijk te acteren of doe je die dingen vanzelf als schipbreukeling. Hij heeft in ieder geval ook niet veel tekst hoeven in te studeren. Ik vind het ook nauwelijks een speelfilm. Het is meer een documentaire of een instructiefilm over hoe te overleven op zee. Het zal ook vast wel op een waargebeurd verhaal gebaseerd zijn maar ik heb deze film nu gezien en een tweede keer hoeft waarschijnlijk niet meer zo nodig. Nu weet ik het wel.

avatar van John Barry

John Barry

Behoorlijk beklijvende film over een man die de gevaren op zee moet trotseren. De hoeveelheid pech van het personage is soms wel onbedoeld lachwekkend. Robert Redford zet een goede rol neer. De film heeft een sterk einde dat je op meerdere manieren kan interpreteren.