• 9.375.183 stemmen

Geregisseerd door: Chris Wedge

Met onder meer: Josh Hutcherson, Amanda Seyfried en Colin Farrell

Releasedatum: 29 mei 2013

Plot Epic

"Discover a world beyond your imagination"

Een tienermeisje wordt getransporteerd naar een diepe bosrijke omgeving waar een strijd gaande is tussen de krachten van het goede en de krachten van het kwade. Ze voegt zich bij een groep wezens en samen worden ze belast met de taak om hun wereld te redden, en die van ons.

Ronin (stemrol)

Mary Katherine (M.K.) (stemrol)

Mandrake (stemrol)

Taxi Driver (stemrol)

Nim Galuu (stemrol)

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Sprookjesachtige landschappen waarin planten zich aan de omstandigheden kunnen aanpassen, vrolijke beestjes (waaronder een vervelende hond) die in het dagelijkse leven meestal geen aandacht krijgen en een -ondanks alle tierelantijn - vrij standaard verloop. Ik wist echter al op voorhand dat dergelijke factoren terug zouden komen dus ik heb geprobeerd me vooral te focussen op de positieve kenmerken en die klus bleek best mee te vallen. Sommige animaties waren best leuk en er staan je een aantal verassingen te wachten. Blinkte nergens echt uit maar keek wel aardig weg.

avatar van wwelover

wwelover

Vermakelijke animatiefilm maar geen hoogschieter. Het is vrij standaard opgebouwd weer. Ook typisch weer dat er bijfiguren zijn (de slakken) die vooral voor de onnozele momenten moeten zorgen. Maar dat doen ze ook goed, komt ook mede door de stemmen. Over het algemeen zijn de stemmen wel prima, niet echt heel bijzonder al vind ik Sudeikis als vader goed gecast. Het ziet er verder vrij aardig uit en de 3D is ook goed.

Irritant.

Vanaf het begin zat het eigenlijk al verkeerd met deze film. Enkel technisch heb ik weinig aan te merken op Epic, al resulteert dat weeral eens niet in mooie beelden, enkel in technisch gedetailleerde animatie. Groot verschil met bijv een Croods, die er ten minste nog een eigen visuele stijl op nahield, Epic is gewoon de zoveelste Amerikaanse eenheidsworst qua visuals.

Verder een wel érg platte film. Rampzalige soundtrack van Elfman, die al het slechte van "epic" in zich draagt, zonder daarbij door de film ondersteund te worden. Het ene misplaatste muzikale sentimele hoogtepunt na het andere. Personages en design is slecht en ongeïnspireerd, de stemmencast totaal onkundig. Het levert vervelende personages op, zonder enig lichtpuntje.

Verder een wat serieuzere film, waardoor de povere humor nog meer uit de toon valt. Verhaaltje is dan nog eens aan de kinderachtige kant, zonder verrassingen of leuke momentjes. Rest enkel een kleine technische stap vooruit, verhuld in een hoop kitsch en luiigheid die zijn gelijke niet kent.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Toch wel een lichte tegenvaller. Technisch ziet het er allemaal prima uit en hier en daar zijn best mooie plaatjes geschoten. Ook is MK een leuke hoofdpersoon en vooral het gebruik van de langzamere mensenwereld (met die vertragingen) is prima gedaan. Jammer alleen dat het allemaal zo cliché aanvoelt. Het begint al met dat Ierse gejengel van Elfman de ganse film door, het gebruik van CGI dat in actiescènes steevast leidt tot lange shots die heel wild overal doorheen gaan en het verder ook niet bijster originele plot. Neem daarbij dat de film wat lang duurt en lang niet elke scène even sterk bijdraagt aan het geheel en je hebt een bij tijd en wijle saaie film. 2,5*.

avatar van Koloso

Koloso

Leuke animatiefilm, niets vernieuwends.

Eenvoudig verhaal dat bol staat van de clichés. Mub en Grub konden mij nog enigszins bekoren, het fragment met de fruitvlieg en bij het afdalen in de boomstronk bv vond ik nog vrij origineel en grappig, er zijn er helaas veel te weinig.. de onhandige vader daarentegen vond ik nergens grappig en stoorde mij eigenlijk van bij het begin! Het ziet er zeker niet slecht uit, mooi gemaakt, de soundtrack is jammer genoeg niet van hetzelfde niveau! Zeker eens de moeite om met de kids te bekijken tijdens een regenachtige donderdagavond maar bij die 1e keer zal het dan helaas wel blijven.. 2.5*

avatar van Thorongil

Thorongil

Vond het een aardige animatie film. Deed me vaak denken aan Thumbelina die ik in mijn jeugd vaak bekeek. Het concept is aardig, de strijd tussen leven en verrotting in het bos die door kleine wezens gestreden wordt. De scènes met de vader zijn wat saai, maar eens in de wereld van Leafmen en Boggans is het allemaal mooi en de actie is mooi in beeld gebracht.

Ook ergerde ik me aan geen enkel karakter, zelfs niet de slakken. Humor vond ik ook best. Tuurlijk is dit niet een echte topper of must-see. Maar voor een animatiefilm is hij best goed en niet te kinderachtig. De eerste animatie film van Blue Sky die ik volledig gezien heb. Ben geen fan van Ice Age of Rio, maar misschien dat ik nu toch eens de 1e Ice Age ga proberen.

avatar van baspls

baspls

"Just because you haven't seen something doesn't mean it's not there."

Redelijke film maar ik vond de naam verkeerd gekozen. De film is helemaal niet episch en zelfs de muziek is veel te langzaam en rustig om episch te zijn. Episch is namelijk Epic-Fantasy ook wel High-Fantasy genoemd ter wel dit verhaal Low-Fantasy is; Een verhaal in de echte wereld met connecties naar iets ficties zoals Harry Potter. Het enige dat in de buurt kwam was de end-battle.

Verder vond ik het een beetje vaag, bosmannetjes zijn niet mijn ding. Daardoor lijkt dit een beetje een Ferngully remake maar dat is het niet. Ook zien we een van de zwakste romances ooit. Die bad-guy was totaal niet intimiderend en die slakken zijn echt heel irritant.

De animatie vind ik wel best goed. Alleen is het soms te echt dat vind ik niet zo heel geweldig. Ik moet zeggen dat er een hoop erg onnatuurlijke bewegingen in deze film zitten.

Maar was het echt slecht? Nee dat nou ook weer niet het is een erg vermakelijke film. Goede stemmen, een paar leuke karakters, en al met al wel een goede film. Al zou ik de naam veranderd hebben in Forrest of zoiets.

avatar van james_cameron

Visueel bijzonder spectaculaire animatiefilm, van de regisseur van Ice Age en Robots. Inhoudelijk hebben we het allemaal wel eens eerder gezien; het is een vrij standaard verhaaltje, bevolkt door de gebruikelijke helden en slechterikken. Neemt niet weg dat de film onderhoudend genoeg is. De stemmencast kan ermee door, de personages zijn redelijk leuk uitgewerkt. Wat de film doet uitstijgen boven de middelmaat is de bijzonder fraaie vormgeving. Wat een aandacht voor detail, wat een kleurenpracht en wat een mooie belichting. Werkelijk een genot om naar te kijken.

avatar van wimnoot

wimnoot

Erg leuk!

Ondanks dat de film veel elementen uit bestaande films bevat heeft het nog genoeg originaliteit over om te verassen. Natuurlijk hebben we met Furnguly/i], [i]The Antbully en Honey I Shrunk Te Kids al eerder mensen klein zien worden om een wereld te laten zien die ze nooit voor mogelijk haden gehouden. En het "invironment" thema ligt er net zo dik bovenop als bij Avatar, maar ik vond de vele battles erg verfrissend en viel me dus absoluut niet tegen. Blijft natuurlijk knap hoe ze die films tegenwoordig maken, en had hem achteraf toch graag in 3D willen zien.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Redelijk. Het ziet er prima uit, voice cast dito en kijkt lekker weg. Het verhaaltje voert je wel mee, maar écht leuk wil de humor of het avontuur daarin net niet worden, en dat is jammer. Kleine 3,5*

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Onderhoudende en zeer vermakelijke animatiefilm. De beelden zijn zo nu en dan echt adembenemend en met een vlot verhaal als deze vliegt de speelduur voorbij. Natuurlijk is het niet baanbrekend en gaat deze film qua score ook niet hoger dan een 7 wat mij betreft maar als je een leuke animatiefilm wilt kijken (voor zowel jong als oud) dan zit je met Epic goed. Ook de voicecasting is uitstekend (laat soms nog wel is wat te wensen over).

7/10 (IMDB)

avatar van Leviex

Leviex

Ik geef deze film 4 sterren.

Het was voor mij de perfecte combi van humor afgewisseld met een serieus gedeelte ( relatie dochter-vader ). De toevoeging van de slakken waren geniaal, heb me kapot gelachen. Ook de hond was zo droog als wat.

Het was bovendien spannend, waardoor je benieuwd was hoe het zou aflopen.

Aanrader, had ik niet verwacht!

avatar van Spetie

Weinig nieuws onder de zon.

En dan heb ik het vooral over de inhoud. Een jongen of meisje komt in een andere wereld terecht, waar een strijd tussen goed en kwaad gaande is. Hoe vaak is dat in het verleden al niet gebruikt? Naast dat gegeven bevat het inhoudelijk enorm veel clichés en ontbreken de moralistische levenslessen natuurlijk ook niet. Daarnaast is de film bij tijd en wijle veel te serieus en heeft Epic toch best wel een gebrek aan leuke humor. De enige twee rollen, die echt leuk zijn, zijn die van de twee slakken, al hebben die helaas een wat te kleine rol.

Qua animatie ziet Epic er overigens wel goed uit. De bossen, bloemen en alles wat daarbij hoort, wordt op een mooie en vooral erg gedetailleerde manier weergegeven. Ook de hond van de vader ziet er bijvoorbeeld ontzettend echt uit. Los daarvan zijn de personages allemaal vrij plat en oppervlakkig en worden ze geen van allen goed uitgewerkt. Ook de soundtrack van Danny Elfman vond ik niet echt passen bij de film. Te overdreven en te nadrukkelijk aanwezig, waardoor de sfeer en de toon niet altijd even goed uit de verf komt.

Kortom, niet heel goed dus.

avatar van Insignificance

Insignificance

Ergens onderweg, wanneer er jacht wordt gemaakt op Moeder Natuur, zie je hier en daar de potentie die het heeft. Blijkt een klein lichtpuntje te zijn in een film die zich verder bedient van een eco verhaaltje met gebruikelijke karaktertjes die volgens het boekje worden ingezet. De grotere rollen voor simpel sentiment, de wat kleinere rollen voor de grapjes. Die zijn al niet zo lollig, maar vaak ook nog eens geforceerd en behoorlijk beroerd getimed.

Met name de slakken hebben daar last van, de hond en zijn baas zijn ook niet zo leuk en het geintje met de fruitvlieg wordt er zelfs met de haren bijgesleept. De voice cast is tam en dat de Leafmen vooral lijken op speelgoedpoppetjes helpt ook niet bepaald. Verhaaltje kent een kleine opleving wanneer klein en groot elkaar tegenkomen, maar dat smoort weer net zo snel. Een banaal animatiefilmpje dat over bitter weinig charisma beschikt.

avatar van roeman

roeman

Echt helemaal niets mis met deze film.

Leuk, onderhoudend, mooi en aardige humor.

Alice in Wonderland meets the Wizard of Oz, meets LotR, gegoten in een vriendelijk jasje met een aardige soundtrack en gezellige karakters. Maar de slakken deden het bij ons het beste.

We hebben ons geamuseerd voor 100 min en vergaten even de boze buitenwereld, en daar gaat het toch om bij films!!!!

3.5* voor pure amusement

avatar van K. V.

K. V.

Dit was een kleurrijke, mooie animatiefilm. Niet zo bijzonder qua verhaal, maar prima kijkvoer die zeker niet verveelde. Verder zat er ook wel wat humor in, kortom voor elk wat wils.

Ook de stemmen waren goed en pasten bij de personages.

Toch weer één van de betere animatiefilms van het moment en geschikt voor jong en oud.

Waarom beoordeeld iedereen dit zo ''slecht''?

Blue Sky Studios heeft echt zijn best gedaan met deze film. Ik vind het een mooi verhaal juist, een verhaal dat een boodschap meebrengt: Dat je in jezelf moet geloven en nooit moet denken wat anderen zeggen. Net zoals de vader en zijn dochter.

Visueel erg mooi, mooie personages en landschap. Met verassende stemmen oa. Pitbull en Beyonce. Fantastiche film met super-mooie opnames en leuk voor de kids!

Ik geef Epic een 4,5! Ik heb er erg van genoten.

avatar van Elineloves

Elineloves

Ik vond het niet zo heel erg geslaagd. Te hoge verwachten, of toch het feit dat we (Ik keek de film met groep 7) hem in het Nederlands hebben gezien? Waarschijnlijk allebei.

Gelukkig vond ik de hond en de slakken erg komisch, want verder viel er weinig te genieten. Ik vond het een beetje saaiig. Het verhaal sprak me sowieso niet echt aan. Er ontbrak iets, iets 'magisch'. Iets wat andere animatiefilms die ik onlangs heb gezien wel hadden. De 'romantiek' vond ik ook maar erg geforceerd en nergens echt voelbaar. De dochter/vader band kwam ook niet goed uit de verf. Grootste hekelpunt was voor mij, dat ik de karakters gewoonweg niet zo heel interessant vond.

Visueel was het overigens wel dik in orde, erg mooie beelden. Helaas is dat ook meteen het grootste pluspunt. Zonde,

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Epic - die titel vind ik niks, maar verder is dit een kinderfilm zoals ik ze graag zie: avontuurlijk en vooral niet al te realistisch. Sowieso blijft het idee van een parallelle wereld, met eigen inwoners, gewoonten en vijanden (die muis, haha...) mij altijd wel aantrekken. Ik vond eigenlijk dat de film vrij ernstig was, met de dramatische dood van de koningin als 'hoogtepunt'. Ik heb dat eerlijk gezegd altijd wel graag, sterker nog, ik had het ook wel mooi gevonden als Ronin zijn confrontatie met Mandrake niet had overleefd, zeker aangezien hij net de liefde van zijn liefde had verloren. Maar goed, het moet wel leuk blijven voor de kindertjes...

Er is een serieus gevecht aan de gang, en dat krijgen we ook goed te zien. De vernietiging van het bos ziet er heel geloofwaardig uit, maar ook de manier waarop de koningin dingen laat groeien en naar haar handen zet is echt magisch. Hierbij blijft Emmy redelijk normaal met een gezonde hoeveelheid scepsis. Ik vond haar als hoofdpersoon een stuk minder ergerlijk dan de meeste vrouwelijke hoofdrollen in kinder-/ animatiefilms - hoewel de hulpeloze damsell in distress steeds zeldzamer wordt, geloof ik. Nod is een beetje een standaardpersonage, maar dat maakt me op zich niet zo uit. De wat norse Ronin vond ik erg leuk, vooral zijn interactie met koningin Tara. Hun bijna-romance vond ik een heel stuk boeiender dan de verplichte romance tussen Nod en Emmy. De schurken waren ook vrij standaard, maar best wel eng voor de wat jongere kinderen, denk ik. Dat gele ding met al die handen vond ik nogal vaag en volkomen overbodig. Ik wist niet wat ik er mee aan moest, als comic relief is ' ie in ieder geval mislukt. De slakken waren daarentegen wel weer erg leuk, ze deden me wel wat denken aan Lumière en Pendule uit Beauty and the Beast.

Wat ik wel een gemiste kans vond, waren de liedjes. Doe een paar goede liedjes in de film of laat ze helemaal weg, maar niet zo half-half als nu.

Verder is Epic gewoon heel degelijk gemaakt. Aan de animatie is veel aandacht besteed en de wereld van de bladermannen kwam erg goed uit de verf, vooral de vogels waarop ze vliegen zijn bewonderenswaardig goed gelukt. Het verhaal heeft z'n clichés en er moet natuurlijk een wijze levensles in zitten, maar het kan erger. De strijd is serieus genoeg en dat maakt wel weer een boel goed. Met plezier naar gekeken!

avatar van Geno

Geno

Weer een bijzonder verzorgde animatie. Wat vooral opvalt is het wat ingewikkelder verhaal, dus wat onderhoudender voor volwassenen, de bijzonder geslaagde humor, en uiteraard de schitterende sprookjesachtige beelden en sferen die werden voorgeschoteld. Ice Age, Shrek, Toystory, zijn natuurlijk onovertroffen, en Up, Tintin, Ratatouille, How to train your dragon, leunen daar dicht tegenaan, maar dat komt wel degelijk Epic (en wat andere animaties om te hoek kijken!). Dus zeker een aanrader.

avatar van Film Pegasus

Een film met een titel die verre van de lading dekt. Blue Sky Studios probeert zich te nestelen naast studio's als Disney, Ghibli, Pixar of Dreamworks, maar dat lukt niet. Buiten een éénmalig goed idee (Ice Age) en een leuk probeersel (Rio) speelt de studio safe met sequels of inspiratieloze animatie zoals deze Epic. De film is verre van episch. Te soft voor sterk avontuur, te stramien voor een fantasiefilm, te braaf om met de humor te overdonderen. Ik mis hier de nodige kruiden, de durf om iets van deze animatie te maken. Epic is niet meer dan een zoveelste animatie die even de kindjes zal animeren, maar daarna stof kan liggen vergaren in de vergeethoek. En anno 2014 is een gedetailleerde computeranimatie niet genoeg om de kijker te boeien.

avatar van arno74

arno74

Misschien is het aardig voor kinderen, maar een beetje saai, eenvoudig en te rechtlijnig voor volwassenen. De film heeft niets nieuws te bieden en je bent het net zo snel weer vergeten. Het deed een beetje aan een kinderanimatieversie van Avatar denken, maar dan met kleine wezentjes i.p.v. blauwe aliens. Technisch netjes verzorgd (zonder uitschieters), maar inhoudelijk erg doorsnee.

Als animatie voor kinderen geef ik het 2,5*

avatar van The One Ring

The One Ring

Van Epic had ik niet bepaald hoge verwachtingen, maar in de trailer zat één bijzonder fraai shot waarin de schors van een boom bleek te bestaan uit honderden vijanden. Ik hoopte toch op zijn minst meer van dat soort fraaie vondsten te zien.

In plaats daarvan kreeg ik er niet één meer. De actiescène waarmee het allemaal begint is nog enigszins dynamisch in elkaar gezet, maar ook daar moeten we het dan mee doen. Epic is typisch Blue Sky, want deze studio lijkt altijd te denken dat technisch veel details gelijk staat aan visueel sterk, maar ondanks dat het grafisch allemaal erg knap gedaan is, is het echt zoeken naar aansprekende beelden. Dat moet toch eigenlijk niet kunnen bij een sprookje met een wereld als deze.

Helaas is de wereld ook niet echt uitgedacht. Het lijken wat losse locaties waar ook nog eens steeds dezelfde bijrollen en figuranten opduiken. Niets geeft het allemaal wat kleur mee. Een andere Blue Sky-kwaal is dat het casten van bekende acteurs en muzikanten zonder enigszins een opmerkelijk stemgeluid in alle rollen. Colin Farrell, Josh Hutcherson en Amanda Seyfried hebben stemmen die praktisch niet te identificeren zijn en ze doen ook helemaal niets met hun rollen. Beyonce is zelfs slecht en haar gebruikelijke "attitude" lijkt bijna het tegenovergestelde van wat haar personage nodig had. Wie cast zoiets?

En dan ook nog het script. Ik heb Dreamworks meerdere malen bekritiseerd voor hun gebrek aan originaliteit in hun scripts, maar Blue Sky is gewoon nog veel erger. In Epic wordt gewoon ieder gevoel en ieder plotelement gewoon uitgesproken zonder kraak, smaak of karakter. Ook hier geen greintje originaliteit te vinden.

Gelukkig ligt het tempo hoog en zijn de wat meer avontuurlijke scènes goed te pruimen (zonder echt gedenkwaardig te worden overigens). Meer valt er niet te genieten.

avatar van Decec

Decec

Een mooie animatie/avontuur/familie/fantasie film..

Leuk en mooi verhaal...

Perfect mooi gemaakte animatie...

Perfect achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Leuk voor het hele familiefilm...

avatar van scorsese

Redelijke film waarin een meisje terecht komt in een andere wereld. Een fantasievol geheel dat bijna een sprookje is. Afgezien van de twee werelden die bij elkaar komen, stelt het verhaal verder weinig voor en weet zeker niet altijd te boeien. Wel zijn de animaties mooi en zijn er ook aardig wat actie-scenes.

avatar van sumitta

sumitta

Het zien en beleven van 'Epic' deed me regelmatig heimwee opwekken naar het veel meer bescheiden en knusse Arietty. Epic was tamelijk druk en volgepropt, terwijl het verhaal vrij oppervlakkig en voorspelbaar bleef en na afloop eigenlijk niets te denken naliet. Het zou een interessantere film (ik denk ook voor jonge kijkers) zijn geweest als goed en slecht, groei en verderf niet als twee gescheiden werelden waren neergezet maar beide kanten ook van elkaar in zich hadden. Uiteindelijk hielden de groene fantasie (ondanks op onnatuurlijke wijze vormgegeven) en de ergens zomaar uit de lucht komen vallen Slug 'n Snail het nog een beetje vermakelijk. Na vele jaren was 'Epic' weer eens een uitstapje naar Amerikaanse animatie, maar ik weet weer waarom ik veel liever naar Japanse kijk.

avatar van dekat

dekat

Vond het toch geen superfilm. Doet inderdaad denken aan avatar voor kinderen

De enige leuke figuur was de driepotige hond.

Het deed mij een beetje denken aan Honey i shrunk the kids...

avatar van Shadowed

Shadowed

Matig.

Toch wel een matige animatiefilm dit. Was geen moment echt leuk. Inderdaad, de animatie zelf is best mooi, maar ja. De karakters waren pijnlijk suf, vooral dat tienermeisje. De film kent haast geen werkende humor, zelfs voor kinderen niet.

Was nogal moeilijk om doorheen te komen, de actie was suf, de karakters waren suf en het verhaal sleept maar wat voort. Hier en daar was dan wel weer een wat leukere scene, maar in het algemeen was het allemaal vrij zwak.

Je kan deze film gerust overslaan, je mist echt niets.

avatar van mrklm

mrklm

Ecologische animatiefilm grijpt terug op Ferngully: The Last Rainforest (met een verwijzing naar The Secret Of Nimh) in dit onderhoudende, maar formulematige avontuur waarin Mary-Katherine [Amanda Seyfried], de dochter van een natuurwetenschapper [Jason Sudeikis] betrokken raakt bij de strijd tussen Queen Tara [Beyoncé] en Mandrake [Christoph Waltz] over de toekomst van het bos. Mist de magie van Ferngully en was beter af geweest zonder de geforceerde komische noot van slakken Mub [Aziz Ansari] en Grub [Chris O’Dowd], maar de rest van de sterke stemmencast (waaronder Aerosmith-frontman Steven Tyler) levert prima werk af, de animatie is uitstekend en Wedge zorgt voor een paar adembenemende actiescènes.