• 9.374.498 stemmen

Geregisseerd door: Anthony Mann

Met onder meer: Gary Cooper, Julie London en Lee J. Cobb

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot Man of the West

"IN THE ROLE THAT FITS HIM LIKE A GUN FITS A HOLSTER! GARY COOPER as the MAN OF THE WEST"

Terwijl hij met de trein onderweg is om een lerares aan te trekken, wordt de voormalige outlaw Link Jones betrokken bij een treinoverval door de bende van de oude Dock Tobin. Na de overval blijven Link, de voluptueuze saloon-entertainster Billie Ellis en de onfortuinlijke gokker Sam Beasley in een onherbergzaam gebied achter. Het trio vindt onderweg een verlaten ranch, maar deze ranch blijkt de schuilplaats te zijn van Tobin en zijn bende. Tobin wil Link weer in zijn bende opnemen, maar de andere bendeleden vertrouwen hem niet. Link gaat akkoord om samen met Tobin en zijn bende een bank te overvallen in de hoop in elk geval het leven van Billie en Sam te redden. Onderweg kunnen echter conflicten tussen Link en de bendeleden niet uitblijven.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Roger Thornhill

Jaren geleden gezien, niet erg onder de indruk, herinnerde me alleen maar dat Gary Cooper veel te oud was voor z'n rol, en ook niet erg sterk speelde. Nu goedkoop op DVD gevonden, toch maar gekocht (een mens wil toch z'n western-bibliotheek bijhouden), en als ik niet in een gemakkelijke fauteuil had gezeten was ik van m'n stoel gevallen bij het kijken, want de film biedt toch een hoop meer dan ik dacht. Rauw, soms onaangenaam, onsentimenteel, en met diepere lagen die pas na verloop van tijd hun rijkdom weergeven.

Wat me zelf opviel was het motief van het (voorbijgaan van het) verleden en tradities versus "vooruitgang en vernieuwing". Cooper die het verleden wil vergeten en een nieuw leven wil opbouwen; de bank in Lassoo die al lang niet meer in bedrijf is, behalve in de dus al lang achterhaalde dromen van Lee J. Cobb; de man (ex-bankier? nu goudzoeker) die rouwt om zijn vrouw die zonder enige reden vermoord is; Cooper die al z'n echte dan wel "geadopteerde" familie doodt; Cooper en London die elkaar op het einde niet krijgen omdat Cooper al een gezin heeft... tegenover de trein (die Cooper maar eng vindt, of doet hij maar alsof?) en de schooljuffrouw (die "beschaving" naar het westen komt brengen) als symbolen van de oprukkende vooruitgang.

Cooper tot Cobb : "that's what you are, Dock -- a ghost. You've outlived your kind and you've outlived your time."

Zelfs het schandalige overakteren van Cobb krijgt een functie. Ik citeer en vertaal een Amerikaanse recensent : "Net als met James Stewart en Arthur Kennedy in zijn eerdere Bend of the river is Anthony Mann meer bezig met de twee kanten van dezelfde munt die Cooper en Cobb vertegenwoordigen, en de spanningen die dit met zich meebrengt. Zoals de eerste het formuleert, “you either grow up or you rot”. Voor Cooper betekent dit een overgang naar folksiness, beleefdheid en een vriendelijke onhandigheid; voor Cobb zelfhaat, onzekerheid en mogelijke krankzinnigheid."

Prachtige rol van Cooper, en een ontroerende sterfscène van Arthur O'Connell als Sam Beasley wanneer hij een kogel voor Coop opvangt.

Aardige recensies : DVD Times en DVDTalk. En ik ben het met Brix eens dat het stuk van mister blonde van 6 augustus 2010 eveneens uitstekend was.

Kijk kijk, uitstekende recensie RT

En tevens goed genoeg voor mij om de film met een halve ster op te waarderen

Zat er al langer aan te komen, maar jouw relaas gaf mij het extra duwtje in de rug.

Dank je!

Dogie Hogan

Comparison Duitse single-layered Blu-ray release: geen NL subs.

trebremmit

Ziet er goed uit! Jammer dat Koch altijd zo duur is.

avatar van Number23

Number23

Owjeeh ik denk dat ik totaal de verkeerde persoon was voor deze film. Westerns vind ik zeer goed te pruimen, maar dit was maar een saaie bedoeling. Cobb zet nog een redelijk personage neer, maar de rest van de film ging toch net iets te langzaam voor mij. En het ligt niet aan het feit dat ik geen oude films kan kijken, want een film als Vera Cruz (1954) beviel me wel weer goed.

Vannacht op TV te zien > ARD 1:25 uur

Tip > bij opname programmeren voor de zekerheid flink wat extra tijd inplannen.

De nachtprogramma's op de Duitse TV beginnen vaak later dan voorzien.

• 19677 berichten

Niet gepland, maar toch weer aan het TV scherm blijven plakken vannacht, om de film nog maar eens te bekijken.

Meteen vanaf de begincredits had de film me weer in zijn greep.

Opnieuw erg genoten.

Coop blijft rotsvast in het zadel als een van de toppers op mijn lijstje van western favorieten.

Ook het aandeel van Julie London spreekt me bij iedere kijkbeurt meer aan.

De rol van John Dehner eveneens.

Vandaag las ik daarbij (als puntje op de i) de recensie van Roger Thornhill nog eens door, en ik raak zowaar nog meer geneigd om de film nog een halve ster erbij te geven.

Toch maar even laten bekoelen (kan altijd nog)

€4,99 bij de Saturn...

• 19677 berichten

Geen geld voor deze film

(ik heb hem wel al een tijdje, maar desondanks toch weer een TV kijkbeurt)

Vandaag te zien op MGM Channel > 19:15 uur

Aanrader !

Zeker weten

Film heeft ook een veel te lage score op MM

stinissen schreef:

Film heeft ook een veel te lage score op MM

Inderdaad. En weinig stemmen voor deze klassieker.

Heb je trouwens de (Duitse) Blu-ray release al? Hier een review.

• 19677 berichten

Verdorie, nu heb ik toch alwéér de hele film bekeken op MGM.

(Die Blu-ray moet ik dan toch maar eens aanschaffen)

avatar van stinissen

Ik heb de dvd met ned subs daar wacht ik op met de Blu-ray

De DVD heb ik ook Henk.

Denk je dat er een Blu-ray met Nederlandse ondert. gaat verschijnen?

In dat geval wacht ik ook nog even.

Niet zozeer voor mijzelf, maar voor mee-kijkers die ik op bezoek krijg, en die liever ondertitelde films zien.

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin een outlaw het rechte pad heeft gekozen, maar uiteindelijk toch weer in aanraking komt met geweld. Op zich een vrij standaard western, maar de personages zijn goed geschreven waarbij het psychologische aspect erg goed uitgewerkt is. En hierin zit ook het grootste gedeelte van de spanning. Verder is het acteerwerk ook dik in orde.

avatar van Spetie

Een goede western dit, al vond ik het wel de minste Mann die ik tot nu toe zag.

Er zitten altijd wel vermakelijke en goede actiescènes in zijn films, en daarnaast worden de personages vaak goed uitgewerkt. In deze Man of the West is dat niet anders, en daarmee is de basis al gelegd. Het verhaal is ook best interessant. Een man, die worstelt met zijn verleden en hier regelmatig mee geconfronteerd wordt, ondanks dat hij nu een heel ander leven leidt.

De film bevat een paar redelijk spannende scènes, en er wordt door het grootste gedeelte van de cast prima geacteerd. Vooral Lee J. Cobb is erg overtuigend, met die karakteristieke kop van hem. Het grootste probleem voor mij zat hem echter in hoofdrolspeler Gary Cooper. Dat hij veel te oud is voor de rol die hij speelt, is misschien nog niet eens zo’n probleem, maar ik vond hem op momenten gewoon zwak acteren. Hij oogt de gehele tijd enorm vermoeid, wat niet past bij de rol die hij speelt, en al zijn zinnen komen er ook niet altijd overtuigend uit. Het zou best kunnen, dat de ziekte die hem een paar jaar later zou vellen, zich misschien al onder de leden bij hem bevond? Nee ik had graag een andere acteur in zijn plaats gezien.

Los van de hoofdrol, is een goede western maken Mann dus wel toevertrouwd. Het is wederom vermakelijk, en verder zijn er eigenlijk niet zo heel veel puntjes van kritiek.

Te zien op TV > zondag 14/4 > MGM > 15:50 uur

avatar van LuukRamaker

• 2020 berichten

Man, man, Mann, wat een goede western zeg. Niet alleen de film en het verhaal dat het vertelt zorgen ervoor dat het erg leuk is om naar te kijken, maar ook enkele kleine, opvallende gebeurtenissen die plaatsvinden toverden af en toe een welgemeende glimlach op mijn gezicht. Zo maakt Gary Cooper hier als Link Jones voor het eerst kennis met een trein en neemt ie zijn neef een maal op een prachtige manier te grazen. Kleine dingetjes die deze toch wel serieuze western net even iets luchtiger maken.

Het begin is al meteen hoopgevend. Op de een of andere manier spat de kwaliteit er al vanaf op het moment dat Cooper een vertrekstadje binnenrijdt. Hij stalt zijn paard en koopt een treinkaartje omdat hij waarschijnlijk van iemand gehoord heeft dat dat treinreizen het nieuwe paardrijden is. Hij stapt vervolgens de trein in en gaat met dit vooruitstrevende vervoersmiddel zowaar een beetje terug in de tijd. Geconfronteerd met zijn jeugdzonden moet hij vervolgens met twee medepassagiers zien te overleven tussen enkele van zijn kwaadaardige familieleden en de bijbehorende bendeleden die hem het licht in de ogen nog niet lijken te gunnen.

Ongewapend en voortdurend in de gaten gehouden moet Link Jones, de (Gentle)man of the West, zichzelf en de treinreizigers die hij pas net heeft leren kennen uit het criminele circuit waarin ze terecht zijn gekomen, zien te redden. Dit moet hij zien klaar te spelen tijdens een tocht door de Anthony Mann welbekende natuur, naar een dorpje waar zich een met groot geld gevulde bank zou bevinden. De bezeten bendeleider en Links oom Dock Tobin, die geweldig wordt neergezet door Lee J. Cobb, heeft hiervoor een zaligmakend plannetje uitgedacht dat er voor zal moeten zorgen dat ze zich het geld kunnen toe-eigenen en hij glundert al bij de gedachte aan zijn toekomstige bezittingen. Naast zijn oom heeft de beschermheer Link ook te maken met twee van zijn neven en twee andere bendeleden.

Ook de twee verdwaalde treinreizigers spelen een belangrijke rol. Wanneer ze er niet waren geweest, waren sommige dingen in ieder geval wel iets anders gelopen. Arthur O'Connell heeft een rol als de onwetende Sam Beasley, die waarschijnlijk vanuit het oosten is komen aanwaaien en Julie London moet als de zinggrage Billie Ellis voor de romantiek zorgen. De manier waarop dat laatste is uitgewerkt is origineel en interessant.

Wat er ten einde van de film in het dorpje afspeelt, loopt niet meer geheel volgens plan en dat leidt tot een zinderende confrontatie tussen Link (Cooper) en zijn familieleden. De manier waarop dit plaatsvindt en het verloop ervan zorgen er uiteindelijk voor dat deze vrij unieke western weergaloos eindigt.

avatar van madmax1

madmax1

@

Mee eens ,mooi preview.

De afrekening in Lasso, is meesterlijk verfilmd een van de mooiste in een western.

Het laatste gedeelte iets afgejakkerd, maar uiteraard een western van formaat.

avatar van LuukRamaker

• 2020 berichten

@madmax1

Bedankt. Inderdaad een mooi einde. Dat afgejakkerde vind ik zelf wel meevallen, of misschien juist wel een positief punt. Het stopt op het hoogtepunt en er wordt daarna niet meer zoveel overbodigs aan toegevoegd.

trebremmit

Vanavond maar eens de blu-ray gekeken, en die is prachtig. Zit nog een boekje bij met een essay van Godard over deze film, morgen maar eens doorlezen.

Maar goed, blijft een geweldige film dit, met glansrollen van Cooper en Cobb.

• 19677 berichten

@LuukRamaker: Prima review !

@trebremmit: De Duitse Blu-ray neem ik aan? (ik ken verder alleen nog de Australische release)

trebremmit

Ja, de Duitse van Koch. Prima release, alleen geen leuke extra's, behalve dat boekje dan.

• 19677 berichten

Toch vreemd dat er (nog)geen US release is.

Met Koch mogen we als western liefhebbers wel erg blij zijn.

Wie weet wat we daar nog allemaal van mogen verwachten in de toekomst.

trebremmit schreef:

Bedankt voor de tip! Meteen maar besteld bij een Amazon.de -trader. (2e hands; hoop dat boekje erbij zit.).

Brix schreef:

Toch vreemd dat er (nog)geen US release is.

Wacht daar al enige jaren op, maar tot mijn verbazing nog steeds niet, nu maar de Duitse release (review).

madmax1 schreef:

@ LuukRamaker. Mee eens ,mooi preview.

De afrekening in Lassoo, is meesterlijk verfilmd een van de mooiste in een western.

Het laatste gedeelte iets afgejakkerd, maar uiteraard een western van formaat.

Lassoo, leuk gevonden plaatsnaam, maar Cooper had het zich daar veel gemakkelijker kunnen maken door zijn gedode begeleider niet midden op straat te laten liggen. Na het afnemen van diens Colt en gun-belt staat hij nog ff te twijfelen, maar verplaats 't lijk toch niet uit het zicht, wat mij, gezien zijn penibele situatie, voor de hand lijkt. Even later zien we echter Cooper rustig een sigaretje roken bij de bank, wachtend op de handlangers van Cobb. Tijd genoeg gehad om het opvallende lijk te verplaatsen.

Hadden beide handlangers hun maatje namelijk niet midden op straat zien liggen, had Cooper ze makkelijk in een hinderlaag kunnen lokken en was afrekening in Lassoo iets korter, met dan meer tijd voor Cooper versus Cobb in de finale.

Verder mocht Coopers neef niet naar Lassoo: men zou hem daar herkennen omdat hij daar recent geweest was. Maar dan had hij ook kunnen vertellen, dat het nu een spookstadje is.

Ondanks lengteverschil van 31 cm. tussen Gary Cooper en Julie London valt dit nauwelijks op. Julie wordt geregeld vanuit lage camerapositie gefilmd (net zoals later bij haar zangcarrière) en lijkt daardoor wat groter. Leeftijd van beiden van zo'n 25 jaar blijft wel zichtbaar. Julie's genegenheid voor personage Cooper kan ik mij voorstellen, maar haar liefdesverklaring voor hem gaat mij daarom iets te ver.

Misschien zijn bovenstaande constateringen nadeel van herzien. Op Blu-ray dit maal. Fantasitsch beeld, maar niet constant: som lijkt het wel 3D, maar dan weer momenten van geflikker of flets met veel filmgrain.

avatar van ipman-99

ipman-99

"That's the ugliest thing I ever saw in my life! You never met my ex-wife." ... " !!!

Fantastisch Western Klassieker !!! Gary Cooper is één van mijn legendarische 'helden' !

Heerlijk om na een lange tijd deze western aan een heropfrissing te onderwerpen !

De locaties van het wilde westen ..., kan er niet genoeg van krijgen !

Het verhaal werd mooi opgebouwd en kende enkele heerlijke vuurgevechten !

het gevoel als kind dat ik dikwijls had na het zien van zo'n film(s) , is dat ik dan cowboy

ging spelen in de tuin met mijn broers ... ! (was 'bijna' weer zo ver) !!!

Het gevecht tussen Gary Cooper en een 'bad guy' was wel vet gedaan !

Opvallende rollen waren natuurlijk ook voor Julie London en Lee J. Cobb.

Fenomenale Western met een geweldige legendarische Gary Cooper in bloedvorm !