• 9.380.122 stemmen

Met onder meer: Jan Smit, Roos van Erkel en Gerard Cox

Gesproken taal: Duits en Nederlands

Releasedatum: 20 december 2012

Plot Het Bombardement

Liefdesdrama tussen de jonge bokser Vincent (Jan Smit) en de verloofde Eva (Roos van Erkel). Terwijl de oorlog in Nederland uitbreekt, ontvlamt ook hun even heftige als onmogelijke liefde. Dan breekt 14 mei 1940 aan, de dag dat het centrum van Rotterdam gebombardeerd wordt en de jonge geliefden elkaar uit het oog verliezen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Vincent de Graaf

Uncle Cor

Vincent's Grandmother

Old Vincent de Graaf

avatar van stinissen

Vaak worden er op MM films afgekraakt die mensen nog niet eens hebben gezien ik zou zeggen ga hem eerst zien en geef dan je oordeel.

dutchtuga schreef:

Kom zeg, je geeft de film al vanaf het begin geen kans. Verder heb ik ook erg veel gelezen over HFR om er een beeld van te kunnen creëren. Wil het nog niet volledig afkraken, maar echt hoopvol of enthousiast ben ik niet.

Hoezo geef ik de film geen kans? Heb ik al een beoordeling gegeven of een review geschreven? Ik zal de film zeker ooit de kans geven. Acht de kans echter klein dat die bevalt op basis van hetgeen ik WEL gezien heb.

Laat nog wel effe op zich wachten, film trekt me inmiddels voor geen meter meer.

avatar van eRCee

eRCee

• 1980 stemmen

Reinbo schreef:

Feit blijft dat het bevel was ingetrokken en het dus niet uitgevoerd hoefde te worden van de opdrachtgevers..... Niet gehoeven dus. Jammer dat je dat niet begreep.

Het ultimatum zou enkele uren worden verplaatst, het idee van de Duitsers om Nederland te dwingen tot overgave door burgerdoelen te bombarderen bleef gewoon onveranderd staan.

Sorry, maar ik vind de toon van sommige berichten in dit topic gewoon zeer gevaarlijk en zelfs verwerpelijk, vooral wanneer de oorzaak voor het bombardement in andere dingen wordt gezocht dan de nietsontziende oorlogszucht van de nazi's.

stinissen schreef:

Ik kraak de film niet af, die heb ik immers niet gezien. Het is de intentie en aanpak die ik vreselijk vind.

avatar van stinissen

[quote]Reinbo schreef:

Daar verschillen we van mening maar ja dat mag.

Quentin schreef:

Beetje triest om zo te zitten stoken, je (topic-overheersend) gezeur heeft ondertussen wel duidelijk gemaakt dat je niets met deze film hebt. Overigens zal het voornamelijk Belgisch belastinggeld zijn.

Had me net twee dagen koest gehouden, maar nu de reviews uitkomen mag ik daar best even op reageren. Maar ik zal het hier maar laten voor wat het is.

Veel plezier ermee.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11922 berichten

Eens met Reinbo.

avatar van Insignificance

Insignificance

Reinbo schreef:

Het is de intentie en aanpak die ik vreselijk vind.

Kom kom, dit onding past juist in je straatje. Je zal wel blij zijn met het feit dat het geen historisch episch drama is geworden. Zoals je weet zijn wij Nederlanders daar slecht in. Een andere benadering zou daarom ook zomaar een slimme keus kunnen zijn. Dan kan je nog vallen over het acteerwerk, maar dat kan best passen bij de toon die de film wil zetten. De kans bestaat dat mensen die klagen dat Jan Smit slecht speelt, het simpelweg niet snappen. Misschien moet Smit gewoon Smit spelen en wie weet doet hij dat goed. Toch? Dus binnenkort op naar de bios, Reinbo!

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11922 berichten

Als Rotterdammer gesproken: het feit dat men Jan Smit cast en dreigt naar Antwerpen en Hongarije uit te wijken als Rotterdam niet direct met een grote zak geld over de brug komt vind ik net als Reinbo vreselijk. En ontzettend onrespectvol.

avatar van Reinbo

Als ik deze review moet geloven is het juist wel een episch drama geworden. Had zelf dolgraag een spannende thriller, actiefilm of ingetogen realistisch drama over het Bombardement gezien. Dan nog zou het afwachten geblazen zijn wat de kwaliteit was, maar zou daar zeer waarschijnlijk met positieve verwachtingen naar uitkijken.

Maar een low budget Titanic kloon met een non acteur (Die overigens nog het minst slecht schijnt te zijn), vind ik totaal oninteressant en zie ik als een commercieel loopje nemen met een historische gebeurtenis die mij zeer aan het hart gaat. Zeker als de producenten dan ook nog middels een chantage poging, de Gemeente Rotterdam hieraan willen laten mee betalen. Nee, ik heb niets tegen Smit zelf, al zie ik daar niet direct een zwaar gewicht bokser ik.

En laat me verder met rust, men stoort zich al teveel aan mijn aanwezigheid hier.

avatar van AGE-411

AGE-411

Hoezo?

[Te laat

Door het Nederlandse verzoek om een nieuw document krijgt de Duitse generaal Schmidt de indruk dat er bereidheid is tot onderhandelen. Om 12.00 uur vraagt hij daarom aan de Duitse legerleiding om het luchtbombardement af te blazen. Dit bericht bereikt het Duitse opperbevel om 12.35.

Schmidt kreeg misschien de indruk dat de Nederlanders wouden onderhandelen. In werkelijkheid werd ie aan het lijntje gehouden door de Nederlandse legerleiding (die gewoon de tijd wouden rekken).

Als je echt bereid bent om te praten, dan ga je niet zeuren over de handtekening op dat ultimatum (Een 'Vodje papier' volgens Winkelman). Maar dan ga je gewoon aan tafel zitten om onnodige (burger)slachtoffers te vermijden.

Winkelman was totaal niet begaan met Rotterdam.

Had men in 1940 op een totaal andere manier oorlog gevoerd, dan had men het de Duitsers veel moeilijker kunnen maken, en zelfs de aanval succesvol kunnen counteren.

Mogen we als burgers niet de lompe beslissingen van onze legerleiding kritisch bekijken?

Hoezo?

Gefinancierd dmv. een Belgische tax shelter-constructie door uFund. Zie ook: Het Bombardement (2012) - Company credits - imdb.com - Le Tax Shelter du Gouvernement Fédéral de Belgique (with the support of).

avatar van AGE-411

AGE-411

Interessant.

Heb je ook een idee over hoeveel geld het gaat, onder wiens bevoegdheid dit zit, en wie de beslissing neemt om een film al dan niet te subsidiëren?

avatar van eRCee

eRCee

• 1980 stemmen

The Oceanic Six schreef:

Ach, de recensies zullen vast negatief zijn, maar er gaan toch wel weer 100.000 of 200.000 mensen naar de film toe.

Dat zou een dikke flop betekenen. De investeerders is veel meer beloofd, minimaal een half miljoen, maar men verwacht het dubbele. Ate de Jong ging zelfs uit van anderhalf miljoen bezoekers.

avatar van The Oceanic Six

Wouter schreef:

Serieus, 1 tot 1,5 miljoen? En denk je dat dat haalbaar is?

Het zal in de kerstvakantie best wel bezocht worden, maar je hebt oa concurrentie van The Hobbit en Skyfall. En buiten dat, welke Nederlandse film haalt boven de miljoen bezoekers?

Ajax&Litmanen1 schreef:

Serieus, 1 tot 1,5 miljoen? En denk je dat dat haalbaar is?

Nee.

Welke Nederlandse film haalt boven de miljoen bezoekers?

Zwartboek, New Kids Turbo, Alles is Liefde, Komt een Vrouw bij de dokter, Gooische Vrouwen

In de buurt: Oorlogswinter, Nova Zembla

avatar van Quido

Quido

The Oceanic Six schreef:

Dat halen sowieso niet veel films die hier uitkomen, ook Hollywood-films niet. Dingen als Skyfall en The Hobbit wel, maar 99,9% niet. Wellicht dat Alles is Familie het nog haalt, maar dat moet blijken in de kerstvakantie.

avatar van The Oceanic Six

Wordt Het Bombardement nog internationaal uitgebracht, zoals Sint bijvoorbeeld? Dan zou je misschien nog wat eraan verdienen.

avatar van Wouter

Denk het ook niet. Het is dringen.

avatar van Macmanus

Macmanus

Verdienen die Nederlandse films in het buitenland echt wat noemenswaardigs eigenlijk?

avatar van Reinbo

Angie (1993) heeft zijn geld terug verdiend op de Aziatische videomarkt en The Delivery (1999) is uit de kosten gekomen, omdat het ondermeer een dvd verhuur hit was in Moskou (stond daar zelfs op 1). Dus jaar daar is geld op te halen.

En met deze film met Jan Smit in de hoofdrol is Duitsland natuurlijk ook te bespelen....

Macmanus schreef:

Nee, meestal verkoopt men meteen alle rechten (dus men deelt niet mee in evt. opbrengst) voor een paar duizend euro per land of taalgebied. Uitzonderlijk weet men een film te verkopen aan 30 territories - zoals met Sint - maar zelfs dan is het nog wisselgeld.

Interessant.

Jazeker, stuur me maar een privébericht voor meer informatie.

Quentin schreef:

Niet helemaal waar, hoor.

Interessant.

Je kan tot 50% van je budget financieren daarmee, ook als het om hele hoge budgetten gaat. Maar je hebt wel een flinke bestedingsplicht. Veel meer dan je hebt opgehaald.

avatar van Macmanus

Macmanus

Vertel waarom het niet helemaal waar is...

Wouter schreef:

Niet helemaal waar, hoor.

Bij een film als Sint, die in het buitenland best goed deed, misschien 1,5 ton in totaal? Ligt natuurlijk helemaal aan de fees en agents.

Meer.

avatar van j0enne

j0enne

Ik hoor zojuist zo'n dude bij Shownieuws die deze film helemaal met de grond gelijk maakt!

Ook in bijna alle kranten krijgt die maar één ster.