Genre: Avontuur / Fantasy
Releasedatum: 14 november 2012
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
"The epic finale that will live forever"
Na de geboorte van Renesmee, geniet Bella (nu vampier) optimaal van haar nieuwe leven en capaciteiten. Echter, de vampier Irina ziet in Renesmee onterecht een 'onsterfelijk kind'. Ze gaat met haar beweringen naar de Volturi die uiteindelijk besluiten om haar te vernietigen. In een poging om te overleven verzamelen de Cullens verklaringen van andere vampiersclans om zo te bewijzen aan de Volturi dat hun kind niet onsterfelijk is.
Edward Cullen
Emmett Cullen
Charlie Swan
ibendb
Het beste vervolg.
Vanavond ben ik naar de Twilight-marathon geweest. Ik ga ieder jaar gewoon om eens zo'n event mee te maken. Dit jaar hebben we enkel tickets gekocht voor de laatste twee films. Eerst was er het oersaaie Part 1, dus ik had ook lage verwachtingen voor Part 2. Maar gelukkig viel het mee.
De eerste helft verliep erg moeizaam en weer op niveau van P1. Maar dan: Het eindgevecht! Ik zat er echt met open mond naar te kijken. Ik was stomverbaasd, dit had ik nooit aan zien komen! Er zaten een paar erg leuke kills in. Bv. Carlisle, Jasper en Jane. Alleen het einde stond me niet aan. Die twist verpeste alles! Ik kwam met een onvoldaan gevoel naar buiten. Toch nog een 3* voor het gevecht.
voskat
Net terug van de Twilight marathon in de Pathé.
Mwah, matig slot van een redelijke filmreeks. Zoals ibendb hierboven al zegt is het gevecht op het einde hetgene wat de boel de moeite waard maakt. Voor de rest kabbelt het een beetje rond in een veilig cirkeltje, zonder veel persoonlijk drama.
Er worden ook een hele berg nieuwe personages met de haren bij gesleept, maar die zijn stuk voor stuk inhoudsloze beeldvulling (hoewel je de belachelijk opgeblazen lippen van die blonde botox bimbo eigenlijk onmogelijk inhoudsloos kunt noemen
Jammer.
Condon was echt niet de regisseur om deze reeks te laten eindigen. Hij maakt er bij momenten echt een soepje van, al kampt deze film ook met grotere problemen.
Allereerst de introductie van een zwerm personages waarmee je spin-offs kan vullen. Beetje laat in de reeks om iedereen te introduceren, het voelde dan ook een beetje aan als wat makkelijke vulling. In plaats van eindelijk het verhaal naar behoren af te ronden zit je het hele middendeel naar introducties te kijken.
Verder een bijna TVreeks-achtige aaneenschakeling van kleine story arcs in deze film. Het probleem met de vader en de kracth van Stewart als duidelijkste voorbeelden. Enorme problemen die geïntroduceerd worden en vier scenes later volledig opgelost zijn. Past net tussen twee reclameblokken.
Die Voltari's blijven een beetje clown-achtig, maar verder is het eindgevecht wel leuk en zijn de locaties best indrukwekkend. De twist is trouwens wel het ultieme teken van lafbekkerij. Eerst even uitpakken door een hoop personages te laten sterven, maar gelukkig bleek het allemaal niet echt? Blergh.
Mnee, iets meer durf, een betere regisseur en een gerichter einde hadden deze reeks veel goed kunnen doen. Nu blijft het hangen in meligheid en braafheid.
roeman
Nou vandaag was het dan eindelijk zover. Samen met mijn dochter naar Deel 2 van de Twilight Saga, Breaking Dawn. Tja en wat vond ik ervan.....mijn dochter vond deze film de beste in de reeks en ik ben het met haar eens, maar niet om dezelfde redenen.
Het gevecht was spannend, maar het verhaal ernaar toe warrig en als je de boeken niet hebt gelezen zou het weleens te kort zijn geweest om alle karakters te snappen en begrijpen wat de een kan doen en de ander niet.
Wat ik totaal niet begreep is waarom Jacob de hele film met kleren aan heeft gelopen, nu moest ik het doen met het verveelde hoofd van Bella en dat is 116 min lang geen pretje.
Maar eerlijk is eerlijk dat was het beste deel omdat hij nl. is afgelopen en ik dus mij niet meer hoef te vertonen bij films waarin Stewart meespeeld. Joepie. De boeken waren leuk en de films aardig, maar niet voor een doorgewinterde horror (Vampieren en weerwolven) fan als ik.
Snel vergeten en op naar het echte werk?

Aapje81
Gisteravond in de bioscoop gezien en ik moet zeggen: Het viel niet tegen. De eerste Twilight vond ik een prima film, het vervolg was ook nog prima te doen maar deel 3 en vooral het laatste deel vond ik van beduidend mindere kwaliteit. Op het slotstuk valt ook het een en ander aan te merken maar alles bijelkaar was deze een stuk genietbaarder dan de eerste Breaking Dawn film.
Het voornaamste pluspunt vond ik dat Kristen Stewart eindelijk eens wat meer mocht doen dan ingewikkeld en kwetsbaar kijken. In de laatste twee Twilight delen begon het fragiele geneuzel me de keel uit te hangen dat is iets waar deze film weinig last van heeft. Bella heeft hier een stuk meer pit en dat is zeker een pluspunt. De relatie tussen haar en Edward is hier een stuk gelijkwaardiger en daardoor ook interessanter.
Verder vond ik de wolfjes dit keer op hun leukst en ook erg aandoenlijk. Vooral tegen het einde begon ik toch wel veel sympathie voor ze te krijgen. Bovendien waren ze ook erg mooi gemaakt.
Een ander pluspunt is dat de film wat meer to the point is en niet blijft hangen in onnodig veel drama. Het einde vond ik bijvoorbeeld behoolijk spectaculair. Daarnaast vond ik de vele natuurbeelden ook erg prettig om naar te kijken.
Het ontbreken van de vervelende schoolkinderen uit de andere films was ook een pluspunt enig nadeel is dat er daarvoor in de plaats een hoop personages bijkomen die eigenlijk nauwelijks iets bijdragen aan het verhaal maar gelukkig zijn ze nog altijd minder irritant dan die kinderen uit de voorgaande delen.
Verder valt er natuurlijk veel aan te merken op het scenario maar alles bijelkaar heb ik me ouderwets vermaakt en vind ik Breaking Dawn 2 meer dan een waardige afsluiter en een hele verbetering ten opzichte van zijn voorganger.
Goed.
John Lee Hooker
Een hele tijd geleden had ik nietsvermoedend The Eclipse verslonden. Ik vond er niet veel aan en sindsdien heb ik dan ook geen enkele moeite gedaan om iets van de serie terug te zoeken. Vandaag was ik in de bioscoop en bij gebrek aan keus was ik toch maar binnen gestapt want je weet nooit hoe iets uit zal pakken. Helaas bleek ik toch weer met een slappe GTST-aflevering opgescheept te zitten waarin de personages met witte gezichten en kleurenlenzen elkaar aan zitten te gapen. Toen dat kleine meisje in het spel kwam werd het allemaal nog vervelender. Gelukkig was het eindgevecht best treffend gefilmd en kwamen die gozers in de zwarte jassen best creepy over. Maar als dan blijkt dat het enkel een toekomstvoorspelling was en dat er net zoals in Savagas (2012) van Oliver Stone nog helemaal niets is gebeurd zak ik diep door mijn stoel. Special-effecten waren trouwens ook erg matig en Elisabeth Reaser jeukte qua lelijkheid.
Achteraf heb ik het idee dat ik naar een stelletje mietjes heb zitten te kijken die voor alle freaks een ontmoeting hebben georganiseerd waarbij ze hun wilde fantasiën er op los kunnen laten.
wwelover
Vanaf deel 1 zit er een dalende lijn in de reeks. Het begon aardig, maar werd steeds slechter. Met name de actie is in geen van de delen goed gefilmd, en in dit deel was het wel heel er triest. Het grote gevecht in deze film was dan ook wel het dieptepunt uit de hele reeks, wat zag dat er lelijk uit. Net als vrijwel alle special effects. In het begin kon ik Stewart nog wel waarderen als actrice, maar ze begint me nu steeds meer te irriteren, net als Lautner. Enige hoogtepuntjes zijn toch wel Dakota Fanning en enkele andere kleine bijrollen.
Weirdo_W
Vandaag kwam ik op het - voor mij dan - knotstgekke idee om eens een Twilight film te gaan bezoeken in de bioscoop. Veel over de filmreeks gehoord en gelezen. Dit fenomeen moest ik ook maar eens bekijken.
Ondanks dit ik er geen hoge verwachtingen van de film had stapte ik er redelijk onbevooroordeeld in. Helaas werden mijn verwachtingen wel ingelost. Ik vond de film ronduit saai en ik kon mijn aandacht er nauwelijks bij te houden. Het verhaal was niet erg boeiend en echt meeleven met de personages deed ik ook niet. Bij tijd en wijle begreep ik er ook even geen jota van maar misschien had ik vooraf even de boeken moeten lezen of het vorige deel bekijken maar dit even terzijde. Bij het eindgevecht bleef ik wel geboeid kijken want die zag er best stoer uit en zat wel een leuke wending in.
Dit romantische vampierendrama werkte gewoon niet echt voor mij. Als ik het zwart-wit mag stellen vond ik dit eigenlijk een doorsnee vrouwendrama in een ander jasje gestoken.
1,5 ster
zzz_dafnuh_zzz
Helaas...de reeks is afgelopen. Maar aan de andere kant is het ook wel prima zo. Het verhaal is ook afgelopen.
Ik vond deze film een mooie afsluiter met een mooie plotselinge wending. (Wanneer ze tegenover elkaar staan in de sneeuw)
misterwhite
Pfff, wat een zit. Dit noem ik puur tijdsverspilling maar ja, ik had de vorige delen gezien dus dan ook maar de serie afkijken. Maar het enige wat ik merk is knuddige actie, slechte acteerprestaties, plagiaat gestolen verhaal (True Blood, was al geschreven in 2001!). Dus Stephanie Meyer moet haar bek houden over dat ze het geniale idee kreeg want dat is naam mijn mening gewoon pure zever. Ik kan ook gerust een tovernaars leerling gaan uitvinden die toevallig een rosse dude krijgt en een slim meisje te vriend. En dit speelt zich af op een tovernaars universiteit. Wow, dit gaat een hit worden!
Nu wil ik toch eens even verder gaan over die actie scènes! Mijn god, dit was niet om aan te zien. Ik schoot er soms van in de lach, vreselijk knuddig. We raken iemand aan en wow hij vliegt in de lucht, awesome. En die onthoofdingen waren lachwekkend, ik wist niet dat een hoofd hol was bij een vampier. En waarom die magic stuff, zo misplaatst.
De acteerprestaties zijn zoals bij de andere films nogal saai en zonder enthousiasme. En waarom heeft iedereen in die film continue een pokerface, ze acteren net alsof ze het er haten. Maar blijkbaar had Pattinson spijt dat hij ooit voor die rol gekozen heeft (weet nu niet of dat een roddel was of niet).
Nog één klein puntje van kritiek: die plot twist op het einde was
0.5* en een mooie benoeming in mijn flop 10 allertijden. Voor de mensen die dit ongelofelijk mooie films vonden raad ik de volgende films aan:
Manos: the hands of fait
2012: doomsday
I Spit on Your Corpse, I Piss on Your Grave
en kers op de taart: the room.
nakada
Toch ook maar gezien en als enige van de serie in de bioscoop. Gezien de eerdere delen viel hij mij nog niet tegen. Maar zoals enkele anderen hier, had ik toch ook wel wat moeite met het einde. Wanneer blijkt dat de hele eindconfrontatie niet meer is dan een toekomstbeeld, is het echt gedaan met alle dramatiek in deze film. Uiteindelijk is het dus niet meer dan een liefdesromannetje. Bovendien is het gegeven van de blik in de toekomst nogal dubieus. Het is immers niet de toekomst aangezien het allemaal niet gebeurd. Dat betekend gelijk dat die opper vampier Aro toch wel flinke twijfels had moeten hebben over hetgeen hij zag. Hat kan op die manier gebeuren ( volgens zijn tegenstanders ), er kan helemaal niets gebeuren ( zoals we zagen ), maar dus ook alles daar tussen in.
Voor mij net geen voldoende.
Slotstuk van de kitscherige romantische vampierensaga; wederom houdt het niet bepaald over. Gelukkig wel wat beter dan het voorgaande deel, dat compleet vastliep in onbenulligheden. Ditmaal hebben we in ieder geval nog een spectaculaire climax, die het laatste half uur draaglijk maakt. Afgezien daarvan een lange (hele lange) opbouw, met de gebruikelijke betekenisvolle blikken en pretentieuze prietpraat, ondersteund door stroperige muziek en gehuld in een gouden gloed. Michael Sheen is overigens wel weer top als de voornaamste bad guy.
Het vijfde en gelukkig ook laatste deel uit de Twilight Saga weet de vervelende nasmaak van het ongelofelijk zwakke vierde deel niet helemaal weg te spoelen, maar is gelukkig wel een stuk beter, al levert dat nog steeds geen goede film op.
De eerste helft is in ieder geval al interessanter dan de gehele voorgaande film, al worden er wel wat teveel nieuwe personages geintroduceerd. Het blijft uiteindelijk vooral wachten op de confrontatie met de Volturi, die er ook komt. Dat gevecht is uiteindelijk wel de moeite waard en is zowel visueel, als qua setting erg leuk om te zien.
Wel is het natuurlijk een erg gemakkelijke en vooral ook zwakke keuze, om als twist het eindgevecht slechts als toekomstbeeld te laten zien, waardoor er uiteindelijk bijna niets gebeurd is. Als geheel is het echter een stuk vermakelijker dan zijn voorganger. Meer actie, iets beter acteerwerk, wat leukere personages en visueel ook net wat beter. Maar het blijft in zijn geheel toch wel een uitermate zwakke reeks.
Freakshow79
Twilight en Breaking dawn part 2 zijn voor mij de beste twee uit de reeks.
Na drie zeer zwakke delen was ik toch verrast over het slot van deze serie.
Minder kwijlmoment dan de rest en een Kirsten Stewart die duidelijk wat losser acteerde dan voorgaande. Of ze er zin in had dit af te sluiten
Persoonlijk vond ik het eind gevecht wel gaaf en de twist op het einde met Alice vond ik juist wel leuk gevonden, ik zag hem in ieder geval niet aankomen.
3.5 ster
Elineloves
Fanboys en fangirls, vergeef me. Ik zal om vergeving en genade gaan smeken in de kerk, als ik klaar ben met dit stukje.
Goed. Laat ik beginnen met vertellen dat ik niet de grootste Twilight fan ever ben (JOH!), om het maar even zacht uit te drukken. Ik ben iemand die, vooral de laatste films, vanaf de eerste minuut tot de laatste gigantisch af kan kraken. Gewoon, omdat ik niet kan stoppen met dingen benoemen die in mijn ogen slecht zijn.
Nu hoor ik je denken: Mens, waarom kijk je dan? Goede vraag. MENS, WAAROM KIJK JE EIGENLIJK?
Nou, omdat ik Eline ben, en Eline doet dat soort dingen. Zelfkwelling. De eerste vier heb ik overleefd zonder al te veel psychische schade, dus dat laatste deel moet en zal ook gekeken worden, ookal weet ik dat het twee uur van mijn leven worden waarin mijn tenen van begin tot einde krom zullen staan.
Iemand vroeg mij of ik soms keek voor de romantiek in de film. Nou. Nee? Want laten we even eerlijk zijn. Romantisch? Ik vind mijn oogballen uitschrapen met een kaasschaaf romantischer dan Twilight. Maargoed. Laat ik me eens richten tot de film zelf. Wel zo gezellig.
Bella, Bella, Bella. Meisje toch. Net toen ik dacht dat je niet irritanter, ongeloofwaardiger en lachwekkender kon worden, bewees je het tegendeel. Het lijkt alsof je in deze film nóg slechter bent gaan acteren, iets wat ik dus al een oscar an sich waard vind, ik had het niet mogelijk geacht. Is het dan echt allemaal negatief, is alles slecht aan Kristen? JA. Nee, grapje. Niet álles. Ze ziet er, voor zover ik me kan herinneren van vorige films, iets ''knapper'' uit, voor zover dat mogelijk is. Of, even terug te komen op het eerder getypte, het acteerwerk van haar is zo beroerd dat het overheerst en haar fysieke onappetijtelijkheid op de tweede plek zet.
Maar gelukkig is er ook iets positiefs voor/over haar te melden. Ze is niet de enige die acteert alsof ze een grote aubergine in haar derrière heeft, ze zijn allemaal van bedroevend slecht niveau. Zet de complete cast van GTST in die setting neer, geef ze het ''''script''''' (hahahaha
) van Twilight, en je krijgt een beter resultaat dan dit,.
MAAR EUWWWW MAH GAWWWWD, wat is Jacob toch een lekker dingggg! Na maar liefst 20 minuten trekt hij zijn shirt (EN ZIJN BROEK, DUBBEL EUWW MAAH GAWWD) uit. Waarom duurde dat zo lang? Beseffen ze dan niet dat er miljoenen verliefde tienermeisjes maandenlang hebben gewacht op dat moment? Wat een sadistische hufters zijn dat toch, die makers van deze film!
Op dat punt dacht ik dacht het toch niet meer erger kon. Maar hè, het is TWILIGHT. Tuurlijk kan het erger. Plots was ze daar. *Trommelgeroffel* Maggie Grace. Wie? MAGGIE GRACE. Laat ik haar nou vreselijk irritant vinden. Vorige week heb ik nog met mijn vriend gejuicht toen ze neer werd geschoten in Lost, nu verscheen ze weer op mijn beeld. Blijkbaar had ik verdringen dat zij ook in het vorige deel zat.
Nee. Het gebrek aan verhaal, de moeilijke blikken en verschrikkelijke dialogen, de cast waarvan werkelijk niemand ook maar enig plezier lijkt te hebben in wat ze doen (alsof ze daadwerkelijk ook allemaal overleden zijn, volkomen zielloos) en het trage, vreselijk slaapverwekkende tempo van de film hebben alle levenslust uit me gezogen. (Ik kom nu dicht in de buurt van een willekeurig Twilight actrice, help!)
Dus. Even checken of mijn verzekering de therapie gaat vergoeden, anders moet ik meneer Condon, Stephenie Meyer en iedereen die aan dit gedrocht heeft meegewerkt gaan aanklagen.
Toch ga ik dit stuk afsluiten met iets positiefs, zo ben ik dan wel weer. Mackenzie Foy is prachtig meisje om te zien, als de kleine Resmeewhatshername. Kun je nagaan, zo goed heb ik opgelet. Resmenee? Renesmee? Zoiets ja.
jocodojo
wat is de waarde van deze site? Simpel even snel kijken wat voor soort film het is. En dat is het dan ook wel. Hecht geen enkele waarde aan aan de score van de gemiddelde stemming. Want laten we eerlijk zijn als je 3 sterren geeft omdat je blij bent dat dit de laaste film uit de reeks is. Tja dan is dit ook gelijk het einde van de geloofwaardigheid van de stemmen reeks. Helaas maar het is niet anders. Ook de site IMDb heeft met deze onzin te maken. De kracht van het digitaal zijn. Vergelijking sites worden verkocht en dit soort sites worden vekracht. Jammer dat wij onnozele wezens zelf niet begrijpen wat we creeren. Waar we juist heel erg mee geholpen zouden kunnen worden reduceren wij, en let wel we doen dit met zijn alle dus ook ik werk er aan mee, tot een alledaags nietszeggend geheel. Tja, we zullen er mee moeten leren leven.
Dan de film: in heb erg genoten van de eerste twee uit de reeks. Daarna werd wat mij betreft de kwaliteit van het filmen en spelen alsmaar slechter. Deze laatste film is daar jammer genoeg het bewijs van. Slecht geacteerd, slechte productie en regie. Teminste dat vind ik. Neemt niet weg dat het altijd nog beter is dan een zogenaamde B film. 1,5 sterren dus.
Keane1983
Zeker beter dan zijn voorganger.
Op een of andere manier verliep deze film soepeler dan part 1.
Er zitten beduidend minder "liefdes' scenes in en ook het "soap gehalte" vond ik erg meevallen (gek eigenlijk gezien deel 1 en 2 direct achter elkaar zijn opgenomen).
De SFX zien er goed uit, hoewel de wolven in mijn ogen beter hadden gekunt.
Verder vind ik het verhaal onderhouden en kijkt lekker weg.
Wederom kan ik geen slecht woord zeggen over de soundtrack en de score (meteen in mijn bezit laten komen).
Tja, als ik over het algeheel terug kijk op de reeks was het zeker geen hoogvlieger en zijn de boeken toch iets beter.
Toch heb ik met plezier gekeken naar het liefdes verhaal en de problemen die er allemaal bij kwamen kijken.
Van mij krijgt deze film een wel verdiende 4.0* en is in mijn ogen een waardige hekkensluiter.
Montorsi
Vond dit toch het minst slechte deel uiteindelijk. Afgezien van het erg slappe einde natuurlijk, maar verder is dit denk ik het enige deel waar de vaart behoorlijk in zit. Het begon wel erg matig. Die jacht van Bella zag er echt verschrikkelijk uit qua effecten etc (maar dit soort dingen zien er in de hele serie sowieso barslecht uit), en icm haar mimiek werd het een beetje een lachwekkend tafereel.
De aanloop naar het gevecht vond ik nog wel aardig. Vooral ook omdat de rol van Michael Sheen wat beter uit de verf kwam. Die heeft toch wel meer presence dan een groot deel van de acteurs.
Het einde was wel weer heel stom, maar afgezien daarvan is deze film met een ruime 1,5* toch nog het meest dragelijk van alle delen.
Aardige film waarin Bella ontwaakt als vampier en waarbij haar baby niet door iedereen wordt geaccepteerd. Dit laatste deel heeft wat meer te bieden dan zijn voorganger en ook Kristen Stewart krijgt wat meer te doen met haar rol. Redelijk onderhoudend, ook vanwege de toch wel spannende en actievolle finale (of toch niet?).
Decec
Uitstekend avontuur/drama/fantasy/romantiekfilm....
Spannend verhaal...
Uitstekend acteerwerk...
Perfect mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Super achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Heerlijk genoten...
Jammer dat deze film laatste deel...
Donkerwoud
Het is een beetje flauw om hier een score aan te geven omdat ik alleen de eerste en dit deel gezien heb. Maar ik doe het lekker toch (beat that, tienermeisjes!). Ik begrijp nu namelijk zowel de cultstatus als waarom het gehaat wordt.
In positieve zin is het heerlijke campy onzin die zichzelf overdreven serieus neemt en aan alle kanten uit zijn voegen barst van de absurde dingen. Het is dan ook flink lachen om de getergde blikken en dat overdreven melodrama, alsof je een soort soapserie in overdrive zit te kijken. En dan heb ik het nog niet eens over de geflipte, chaotische vechtscenes die kant noch wal raken. Tegelijkertijd zit hem daar mijn voornaamste kritiek: er is nul respect voor de doelgroep. Alles oogt en voelt onafgemaakt, voornamelijk door spuuglelijke speciale effecten die niet meer bij deze tijd passen. Met die green screen en overdreven gebruik van CGI wordt het een statisch gedoe dat er vooral verschrikkelijk levenloos en doods uitziet.
Misschien mis ik iets wat door zou kunnen gaan voor 'stijl' (ben ook niet meer een hippe jongeling), maar ik ben vooral geneigd om te denken dat deze franchise toch vooral makkelijk scoren is bij grote groepen jonge mensen die deze meuk toch wel lusten. Oudere kijkers komen e ruiteindelijk ook wel of af, want als je het niet leuk vindt dan valt er nog meer dan genoeg te lachen. Het meest irritante is misschien nog wel dat hele groepen wel toegang krijgen tot deze bewust gefabriceerde middelmaat, terwijl een heleboel echte pareltjes ongezien blijven.
tbouwh
Bevredigend einde van de Twilight saga.
Waar Part I zich met name richtte op het drama rondom de bruiloft en de zwangerschap draait het in Part II op de voorbereiding en de toewerking naar een beslissend gevecht met de Volturi. een gevecht dat er uiteindelijk niet komt, al leek dat wel zo. Ik moest even terugspoelen om te zien dat Aro het gevecht cancelled, omdat hij de afloop in Alice´ handen leest. Het gevecht is goed gefilmd; de spanning is goed aanwezig en belangrijke personages vinden zonder genade hun einde. Wel blijft het lastig vampieren op deze manier geloofwaardig te laten strijden ( denk aan de nekken van glas, lijkt het ).
Het einde vond ik net iets te happy, maar dat was te verwachten.
Desondanks is dit samen met Eclipse het betere van de saga; de opbouw is goed, de spanning zit er goed in, en ook het acteerwerk is weer prima. Goede bijrollen van oa Fanning, Sheen en Foy.
Met plezier naar de saga gekeken, later nog maar eens de boeken lezen.
Filmmeisje3
Dit is gewoon voor mij de beste film ooit ik hou hiervan. Bella is eindelijk vampier wat de hele film al weer beter maakt want deze rol is veel beter voor Kristen. Ook vind ik Jackson Rathbone het best in deze film. Vooral omdat hij niet meer zo stijf is.
J.Ch.
Wel, dat is dan The Twilight Saga... En blij toe dat het voorbij is. Toegegeven, part 2 is een stuk beter dan part 1, maar slechter kon dan ook amper. De beide delen hadden best tot één deel gemaakt kunnen worden - o wacht, ze hoorden natuurlijk ook samen. Nooit eerder was het zo pijnlijk duidelijk dat boekverfilmingen opgesplitst worden om financiële motieven.
Gelukkig gebeurt er iets meer dan in het vorige deel. Zelfs de dodelijk passieve Bella komt eindelijk in actie - maar dat is voor mij al te laat. Ik voel zo'n enorm gebrek aan sympathie voor haar dat het feit dat ze eindelijk iets gaat dóen in plaats van alles te laten gebeuren niets meer verandert aan mijn beeld van haar. Dat Bella desondanks nog steeds voornamelijk met haar mond open loopt en behoorlijk geobstipeerd kijkt als ze haar 'krachten' uitoefent maakt het er niet veel beter op. Edward negeer ik volkomen, trouwens. Hij voegt toch niets toe.
Nu Bella dan eindelijk vampier is en het Edward-Jakob-dilemma dan eindelijk is opgelost, moet er een heel nieuw conflict worden gevonden. Nu waren ooit al eens de Volturi geïntroduceerd, en die worden nu weer van stal gehaald om als vijanden te dienen. De reden van de ruzie is het meest kunstmatig ogende kind met de slechtste zelfgefabriceerde naam ooit. Niet dat ze wat gedaan heeft, sterker nog, iedereen is ook ogenblikkelijk ervan overtuigd dat ze niets gedaan heeft, maar dat is blijkbaar niet belangrijk. Als het maar tot een grote climax komt - een climax die uiteindelijk alleen maar visioen blijkt te zijn geweest. Het is dat ik zo'n spoilermagneet ben en ik dit laatste dus al wist, anders was ik erg gefrustreerd geweest. Eindelijk lijkt er wat oprecht drama te komen. Carlisle en Jasper, binnen de vampier-clan toch vele malen interessanter dan Edward of Alice, komen om, moeder de vampier neemt wraak, grote veldslag - maar nee. Het leek bijna op een Harry Potter-achtige afrekening, waarin het kwaad eens en voor altijd verslagen wordt en waarbij een boel 'leuke' personages het loodje leggen. Maar niet dus. Zucht...
Misschien hadden ze na de derde film moeten stoppen? Of nee, misschien had Edward Bella gewoon meteen een vampier moeten maken, en daarmee een eind aan het gezeur. Het is dat ik niet houd van halverwege stoppen, en dat ik er bij de eerste films ook nog enig plezier in had om te kijken. In deze vijfde film is het gewoon niet grappig meer. Dan probeer ik er nog wat leuke dingen in te ontdekken, maar die pakken dan meestal toch weer pijnlijk slecht uit (Jakobs band met het cgi-kind), worden genegeerd (Dakota Fanning als de martelende vampier), slecht uitgewerkt (een heel bataljon aan nieuwe vampiers met superkrachten, het lijken de X-men wel) of blijken eigenlijk helemaal niet waar te zijn geweest. En dan leven ze nog eeuwig en gelukkig! Zucht...
P.S: de poster is afgrijselijk. Van de vorige delen waren ze al slecht, maar dit slaat alles.
De finale van een emo-tiener reeks. Na het zeer teleurstellende vorige deel was het toch bang afwachten of dit evengoed met een sisser zou aflopen. Qua verhaal is het in elk geval al veel beter. Als die laatste film niet in 2 gesplitst was en een andere regisseur had zou het nog een goeie film geworden zijn. De finale komt over als een franchise die terug wakker geworden is. Alsof een hele klas na een saaie uiteenzetting in slaap is gevallen en de leraar iedereen wakker maakt met de woorden 'en nu gaan we dat in praktijk bekijken'. Een hele verbetering, maar door dat saaie gedeelte wordt het toch nooit episch.
De film kent al wat leukere figuren en ook het gevecht is de moeite. Los van de twist is dat toch leuk om zien. De regisseur is niet meteen het grootste talent van Hollywood maar probeert er toch wat van te maken. De setting is dan ook mooi en de actie doet er goed aan. De Twilight-franchise is een zeer melige reeks, vooral gericht op tieners. Niet zo slecht als het doet uitschijnen, maar als je niet het doelpubliek bent met momenten wel wat saai. Bovendien had een betere regisseur hier meer uit kunnen halen. Grootste prestatie is misschien nog wel de voorstelling van de weerwolven dat in de meeste films nogal knullig wordt gedaan.
Vinokourov
Waar komt het idee vandaan dat dit finale deel iets beter is dan de rest? Vond het toch behoorlijk van hetzelfde laken het pak. Zo'n lelijke eindbattle op het eind verandert weinig daaraan. Maar potdikkie he, wat een tergend irriterende films zijn dit he. Het is echt onverteerbare pulp.
IH88
“My time as a human was over. But I've never felt more alive.”
Het laatste deel heeft eigenlijk alle gebreken van de voorgaande delen, maar eindigt uiteindelijk wel op een positieve noot. Zelfs deze laatste Twilight film komt tergend langzaam op gang en heeft weer veel te veel romantisch geleuter, terwijl de actie en spanning ver achterblijft.
De verhouding is weer helemaal zoek, alhoewel ik moet zeggen dat er waarschijnlijk wel goed wordt ingespeeld op de doelgroep. Het acteerwerk is weer matig en de personages produceren de ene na de andere lachwekkende oneliner. Vooral de rol van de vader (Billy Burke), die alles rond zijn dochter maar toestaat en best vindt, hoort meer thuis in een komedie. Michael Sheen brengt nog wat leven in de brouwerij, maar het is wel passend dat het laatste grote gevecht een visioen blijkt te zijn.
FlorisV
Breaking yawn.
Het slechtst geschreven van de reeks, met het hoogste Mary Sue gehalte. Nu Bella vampier is, is ze uiteraard meteen de sterkste van allemaal en heeft ze ook nog een superkracht. Bella wordt ook nog onuitstaanbaarder door de actie van Jakob, die haar hele familie van de wolven gered heeft door ze niet in stukken te laten rijten, te veroordelen in plaats van te waarderen.
De vader komt even in beeld maar lijkt daarna vergeten terwijl zijn onwetendheid over Bella toch echt een probleem moet gaan worden.
Er wordt hierna vooral heel geforceerd aangestuurd op een conflict met Aro wat nooit weet te overtuigen. Leuk om eindelijk meer van Michael Sheen te zien maar het dient uiteindelijk tot weinig.
Het eindigt met een tenenkrommende zwijmelcompilatie, ondersteund door wat soft rock. Dan is het moment om door te spoelen echt aangebroken.
De hele Twilight reeks is uiteindelijk niets meer dan een puberale meisjesfantasie: niets bijzonders presteren, nooit te hoeven vechten of werken voor iets maar toch als heel speciaal en bijzonder willen gelden (zie voor de real life versie hiervan het recentere gedrocht Ladybird), waarbij alles om het eigen ego draait, iedereen voor je door het vuur gaat, een eeuwig mooie jongen zich aan je voeten werpt en je zelf ook onsterfelijk mooi kunt blijven. Door de luchtigheid en mooi geschoten plaatjes blijft het allemaal licht verteerbaar maar het zwakke element van de hele reeks blijft Bella. Maar door het genoemde narcisme past Twilight wel naadloos in onze tijdsgeest.
Wat de vraag oproept: ondanks alle zwakheden, wat drijft toch veel mannen, ook hier op Moviemeter, inclusief ondergetekende om die hele reeks te bekijken? Ik denk dat het door een aantal dingen is:
-het relatief aardige eerste deel;
-het aansprekende van een relatie met een mooie vampier (vooral er zelf eentje kunnen worden);
-de populariteit van de reeks die intrigeert, het moet wel iets hebben;
-zorgeloos, mooi geschoten pulpvermaak dat lekker wegkijkt;
-variatie, alleen maar actiefilms kijken is ook niet alles;
-iets meer van de vrouwelijke psyche hopen te begrijpen.
blurp194
The mother of all meh.
Even los van dat dit laatste deeltje dan eindelijk, maar nog steeds langzaam, langzaam, langzaam naar de grote ontknoping toe kruipt... maar welke ook alweer. Want Bella is al vampier, en dat bleek mee te vallen. En het kind is er ook, en dat was ook al minder eng dan de gemiddelde aflevering van, ehh, nouja zo’n serie. Dus waar ging did ook alweer over? ohja, we hebben de Volturi nog. En in plaats van dat die gewoon evil zijn, hebben ze nog een excuus nodig ook - en het voelt een beetje aan als de weapons of mass destruction.
Wel zo ongeveer het enige pluspunt van de film - Michael Sheen met zijn evil grijns. Want verder is het vooral doorzitten en ergeren, en dan vooral aan de trieste cgi, de liefdeloos afgeraffelde beelden, en het ergste - de moraal die Stephenie Meyer aan het jonge grut opdringt. Sex voor het huwelijk bah, vies, en als het voor de lol is in plaats van om kindjes te maken, bah, vies, eng. Maar als iets je niet zint meteen met je vuisten gaan praten, dat is dan weer helemaal prima. En ziekelijke parasitaire driehoeksrelaties al helemaal.
En hebben we dat allemaal gehad, dan komt de grote ontknoping. Alsof de vampieren en de hondjes per ongeluk een overgebleven script van de X-Men hebben gekregen - je raakt gewoon de tel kwijt van wat ze nu ineens weer voor trucje extra kunnen. Maar aan de andere kant, als je ze gewoon allemaal in een spleet gooit, dan komen alleen de goeie daar weer uit. Magisch filter, zoiets zal het zijn. Maar ook dat maakt allemaal niet uit, en aan de alweer bijster slechte beelden heb je je dan voor niets geergerd, want het is allemaal niet echt.
Dan nog wat enorm slecht greenscreen gedoe, en je staat buiten. Het medium film grondig verpest voor een hele generatie - ik krijg gewoon medelijden met de doelgroep, want die is jarenlang voor de gek gehouden en opgehypet met deze troep - en wijsgemaakt dat dit het beste was wat Hollywood te vertellen had. Echt niet fraai. Al moet ik ook zeggen dat er in het eindgevecht toch wel een aantal erg ongemakkelijke parallellen met Game of Thrones te vinden zijn (nee, daar was ik ook niet zo kapot van).
Maar gelukkig zit dit zaakje er weer op, en mijn weekje ziek aan de buis gekluisterd lijkt ook weer voorbij. Hup, naar buiten!

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1
2011

The Twilight Saga: Eclipse
2010

The Twilight Saga: New Moon
2009

Twilight
2008

Gehele 'Twilight'-reeks met Robert Pattinson wordt deze week uitgezonden op televisie

'Twilight'-schrijfster komt na twaalf jaar met vervolg

Lauf Junge Lauf

Lo Imposible
Drama / Thriller, 2012

Water for Elephants
Romantiek / Drama, 2011
gebaseerd op boekvampierromantiekvillainesstiener filmweerwolfsupernatural creaturesuper strengthimprintingcross breedbloodsuckergrudgevampire vs vampirechief of policedhampirforks washingtonwolf packmisinformationseeing the future gebaseerd op een jongvolwassen roman