• 9.374.084 stemmen

Gesproken taal: Deens, Pools en Engels

Releasedatum: 25 oktober 2012

Plot Jagten

"The lie is spreading."

Lucas is net gescheiden. Hij heeft een nieuwe baan bij de plaatselijke kleuterschool, een nieuwe vriendin en kijkt uit naar het bezoek van zijn zoon Marcus tijdens de Kerst. Maar de kerstgedachte is opvallend afwezig. Klara, een 5-jarige leerling, beschuldigt Lucas van misbruik. De kleuterschool is in diepe schok en al gauw worden er vermoedens gewekt jegens Lucas. Wanneer het verhaal zich door het dorp verspreidt begint de kleine gemeenschap al snel uiteen te vallen.

avatar van geezoes

geezoes

Wat een kutfilm! In de positieve zin wel te verstaan. Kan dat? Ik vind van wel. Bah... nare nare film. Zeker geen feel good movie.

Ja. Ik vond het een toppertje Het heeft mij wel gegrepen.

avatar van Ronn040

Ronn040

Sterke film dat een goed beeld geeft van wat iemand kan overkomen bij dusdanige beschuldigingen. Hoe iedereen kan reageren op je van je eigen vriendin tot de plaatselijke supermarkt aan toe. Je moet er toch niet aan denken als je je eigen onschuld niet kan bewijzen om vervolgens overal commentaar op te horen. Natuurlijk begrijpelijk dat je zulke beschuldigingen serieus neemt, maar ikzelf vond dat er te snel conclusies waren getrokken. Iets wat Grethe juist zei niet te zullen doen, maar voor je het wist werd het al aangekaart bij de oudervergadering en moest Lucas een aantal dagen vrijaf nemen. Het ondervragen van Klara vond ik nou ook niet bepaald duidelijk waar je met zekerheid kon zeggen van 'misbruik'. Je leefde erg mee met Lucas en dat vond ik zo goed aan die film. Het abrupte einde vond ik minder, ik had graag geweten wat er precies in dat ene jaar afgespeeld was waardoor ze hem niet meer aanzagen als de 'kindermisbruiker'. Het leek wel of het allemaal weer koek en ei was tussen elkaar. Toch bleek dat uiteindelijk niet zo te zijn met de laatste scène, waar bleek dat hij nog altijd in de gaten werd gehouden. Desalniettemin een ijzersterke film die mij erg geboeid heeft.

avatar van pottemenneke

pottemenneke

4.5

Zeer boeiende film het zou je maar gebeuren,uitgekotst worden door de samenleving zonder een voordeel van de twijfel.

En op het einde van de film zie je ondanks dat lucas onschuldig bent bevonden toch die stempel op zich gedrukt houd.

avatar van Kisje

Kisje

Jagten, the hunt. En dat was het zeker wel.

Voor mij een steengoede film over wat onschuldige beschuldigden moeten doormaken. Vaak wordt daar niet bij stilgestaan... Zoals in de film al werd verwoord "er is zoveel slechts in deze wereld". Hierdoor ga je vaker het slechte aannemen. Maar ik kan me natuurlijk ook wel in de plaats van de ouders voorstellen. Ieders kind is heilig.

Ik was al erg onder de indruk van Vinterberg's "festen", die de andere kant van kindermisbruik belicht. Maar Jagten vond ik beter. Directer. Hierdoor zit je ook meteen in de film, wat ik af en toe bij Festen heb gemist.

Hetgeen wat mij het meest aangreep is hoe snel iedereen zijn conclusies trekt. Ik heb het dan niet over de ouders... Maar wel over de leerkracht op school, de mensen uit de buurt, ... Zonder dat er geldig bewijs is. Je merkt dat Lucas, ondanks het feit dat hij onschuldig is verklaard door de politie en uiteindelijk ook door zijn beste vriend, getekend is voor het leven. Het einde vond ik dan ook heel mooi neergezet. De jacht op hem zal voor altijd worden verdergezet. Die blikken zullen altijd zijn richting uitgaan. Hij zal nooit nog op die onschuldige manier met kinderen kunnen omgaan. Zijn leven is verwoest.

Erg sterke film die voldoende stof geeft om over na te denken.

avatar van Mikez_1961

Mikez_1961

Ik heb het niet vaak... maar ik werd erg agressief van deze film.

Zeker niet genoten maar wel op puntje van mijn stoel.

Was een sterke film waarvan ik het einde overigens niet zo erg sterk vond.. De relaties leken wel erg snel hersteld. Leken met het oog op de laatste minuur van de film.

avatar van pvl63

pvl63

Sterke psychologische thriller die goed laat zien hoe de heksenjacht anno 2012 zich richt op van pedofilie verdachte mannen. Opvallend is hoe volwassenen overtuigd kunnen zijn van de schuld van iemand en tot 2x toe niet luisteren naar het kind(vermeend slachtoffertje) zelf dat zegt "iets stoms gezegd te hebben".

Indrukwekkend deens drama.

Sterke film met een sterk eind.
ik had intens medelijden met deze arme man,maar tegelijkertijd had ik ook
begrip voor de dorpsgenoten en met name de ouders van klara.
Ik had moeite om mijn tranen te bedwingen en vond dat lucas erg dapper
met de situatie omging dat hij in de kerk ging zitten pfff de emotie
van lucas spatte van het scherm
wat ik ook erg heftig vond dat zijn
hond werd gedood,waar is dat nou voor nodig, potverdorie! dat arme beest
kan er toch ook niets aan doen
tja deze film heeft mij geraakt en dat heeft mede
te maken met het geweldige acteerwerk van Mads mikkelsen.
Emoties liepen bij mij hoog op bij het kijken naar deze film ik voelde verdriet, maar ook
boosheid.
Dit is geen feel good movie...wat een narigheid.

Dikke 4*

cucciolo schreef:

Hier ben ik het mee eens

Geeft inderdaad geen meerwaarde aan een film en ik wil dat helemaal

niet zien, hier wordt je wel als kijker ongewild mee geconfronteerd.

avatar van flaphead

flaphead

misselijkmakende film, om twee (spoiler)redenen: het gebruik van kindermisbruik als onderwerp (had best iets anders kunnen zijn) en ik ben uiterst allergisch voor onrecht. dat zorgde ervoor dat ik vrijwel de gehele film met een kutgevoel zat, net als haatgevoelens tegen een groeiend aantal karakters, beginnende met Klara en vervolgens de moeder, die de hetze feitelijk in leven houdt.
eigenlijk vond ik het jammer dat 'een jaar later' iedereen weer vrolijk bij elkaar zat. als ik lucas was, was ik allang vertrokken. ergens hoopte ik dat hij en zijn zoon iedereen op het eind naar de klote schoot.

het vreemde is dat juist dat dit allemaal eigenlijk betekend dat het een goede film was. de sfeer, het acteerwerk, het thema, ik werd er duidelijk in meegetrokken. maar het maakt het er niet makkelijker op om te kijken. het voelt raar een film die me bijna de gehele speelduur kwaad/triest heeft gemaakt een hoog cijfer te geven. sowieso aanrader voor mensen met een snel oordeel. ik ga deze film waarschijnlijk nog vaak als referentie gebruiken bij discussies.

avatar van flaphead

flaphead

cucciolo schreef:

Twee dingen die me wel echt stoorden waren:
1. het afschieten van de herten (dierengeweld is nergens voor nodig in een film, geeft totaal geen meerwaarde aan een film en kan wat mij betreft absoluut weggelaten worden)

en het ophangen van een hond vond je geen probleem? het afschieten van herten is iets wat nou eenmaal gebeurd en mag in die gebieden. het vermoorden van een hond vind ik dan wel 1000x erger en staat ook vele malen dichterbij.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Indrukwekkende film, wat je gebeuren kan als de fantasie van een kind ( of wie ook ) op hol slaat:4,5

avatar van cucciolo

cucciolo

flaphead schreef:

Vind het allebei even erg. Hebben beiden een zieltje zeg maar.

avatar van Ste*

Ste*

• 2071 berichten

Ik heb wat moeite met hoe dik het er allemaal bovenop ligt. Alles gaat nogal zonder diepgang en volgens het boekje bergafwaarts. Het meisje dat geintroduceerd wordt als wat problematisch en fantasievol, de juffrouw die in eerste instantie keurig doet wat ze moet doen, en vervolgens vliegt het allemaal behoorlijk voorspelbaar en zelfs wat cliché uit de bocht. Meisje dat suggestieve vragen krijgt, dingen aangepraat krijgt, massahysterie bij de ouders en het dorp, zelfs de obligate steen door het raam ontbrak niet.
Tuurlijk is zoiets frustrerend en boosmakend om te kijken, maar maakt dat ook meteen een goede film, en als ik Moviemeter moet geloven, een meesterwerk? Het verbaast me eigenlijk hoe dit vrijwel unaniem geslikt wordt als zoete koek. Laten we wel wezen, het is een redelijk rechtoe-rechtaan valse beschuldingsfilm, met alle obligate elementen die daarbij komen kijken.

Daarnaast ontbreekt er een heel stuk diepgang, vooral omdat de hoofdpersoon nooit eens zijn mond opentrekt. Het wordt erg frustrerend dat hij nooit eens zegt waar het op staat. Zelfs een verhoor met de politie ontbreekt, dus waarom hij nou eigenlijk onschuldig wordt bevonden is uiteindelijk ook maar gissen. Ik snap dat de focus ligt op de gemeenschap en hun houding, maar alsnog, vond dat allemaal nogal gemiste kansen. Kon daardoor uiteindelijk niet zoveel met zijn personage. Die geweldsuitbarstingen van hem maken het lekker dramatisch natuurlijk, maar ik had wat meer woorden willen horen.

Slecht zou ik het verder niet willen noemen, het acteerwerk is prima, zeker het acteerwerk van het meisje is bewonderingswaardig, en de manier waarop alles gefilmd wordt ontstijgt zeker het gemiddelde Hollywooddrama.

Toch heb ik het idee dat het thema en het feit dat het actueel is meespeelt in mensen hun waardering, want afgezien van dat het allemaal heus wel ingrijpend is, heb ik nergens het gevoel dat ik weggeblazen ben door een meesterwerk. Zeker het wat laffe einde (oh, we fastforwarden een jaar, en alles is weer koek en ei. Weer een ontzettend gemiste kans en gebrek aan diepgang) zorgt voor een lichte anti-climax. Een film als Festen, om de vergelijking maar even te maken, is wat mij betreft toch een stuk creatiever dan dit.

kleine 3,5*

@Ste*

ik moet zeggen dat ik me wel kan vinden in jouw punten van kritiek.

Ondanks dat heeft de film mij erg geraakt.

Film is op de eerste plaats gevoel en de beleving,dat verklaart denk ik de hoge

waarderingen voor deze film.

Vandaar ook mijn 4* en jou terechte punten van kritiek maakt het voor mij ook

geen meesterwerk (dan had ik wel 5* gegeven)

prima recensie overigens

Ik sluit me ook helemaal aan bij die recensie.

avatar van WardT

WardT

Ste* schreef:
Dan heb je volgens mij toch iets gemist op het einde. Op het einde wordt hij toch beschoten, waarmee je ziet dat je nooit los kan komen van een dergelijke beschuldiging.

Verder prima review, waar ik me ook wel redelijk in kan vinden.

avatar van Montorsi

Montorsi

Ste* schreef:

Alle kinderen hebben 'verklaard' dat er dingen in zijn kelder hebben plaatsgevonden. Hij heeft alleen helemaal geen kelder. Uiteraard gaat het balletje zo rollen..

Ste* schreef:

Er is een scène in het landhuis waar iedereen wacht op Lucas die op dat moment verhoord wordt door de politie. Hij komt terug en verteld lachend dat hij onschuldig geacht is.

Koek en ei? Hebben we het over hetzelfde einde?

avatar van Robi

Robi

WardT schreef:

Verder prima review, waar ik me ook wel redelijk in kan vinden.

Ik interpreteerde dat einde toch anders. Hij wordt bijna geraakt in de jacht. "Jagten".
Dat was niet de bedoeling. Eén van zijn maten had waarschijnlijk slecht geschoten. Deze keer had hij geluk, maar hij had ook pech kunnen hebben. En dat staat symbool voor het feit dat hij pech had dat uitgerekend hij werd aangezien voor een dader van kindermisbruik. De jacht van een maatschappij op zondebokken. Zo zie ik de film althans, met dit einde. En het verklaart dus ook de titel.

NYSe

Mooie interpretatie, maar als ik er over nadenk werk ie voor mij niet: als Lucas geschrokken naar boven kijkt ziet hij daar een persoon rustig weglopen. Niet beschaamd wegduiken, niet naar hem toe hollen met de vraag of hij oké is, maar gewoon kalm het bos in wandelen, alsof hij zeggen wil: "Kijk maar uit, want de volgende keer..."

avatar van Robi

Robi

Als ik de film weer zie, zal ik eens goed opletten bij het einde. In mijn herinnering bleef Lucas namelijk ook heel rustig. Overigens zijn beide interpretaties plausibel. En wat maakt het ook eigenlijk uit. In beide gevallen is er sprake van jacht.

avatar van TMP

TMP

Boeiend drama van Vinterberg, hoewel iets te rechtlijnig. De impact van een valse beschuldiging van kindermisbruik in een kleine gemeenschap wordt zeer treffend neergezet. De spanningen en verhoudingen in de gemeenschap worden erg sterk neergezet. Prima acteerwerk van nagenoeg de hele cast.
Minpunt is dat het hele politieonderzoek, toch een relevant gegeven, nauwelijks aan bod komt. Nu wordt Lucas wel erg gemakkelijk veroordeeld door nagenoeg de hele gemeenschap op basis van vrij suggestieve beschuldigingen. Ook het 'een jaar later' gedeelte had gerust achterwege mogen blijven, hoewel de laatste minuut van de film wel een interessante toevoeging is.

avatar van WardT

WardT

TMP schreef:

Dat is dan ook het hele punt van de film. Dat zo'n suggestieve, nergens op gebaseerde aanklacht altijd aan je zal blijven plakken (vandaar dat het jaar later deel ook zeker niet overbodig is). En de hysterie en heksenjacht die bij de suggestie van pedofilie losbarst.

NYSe

Mooie column, al een paar maanden oud, maar zeker niet onbelangrijk...

avatar van danuz

danuz

Irriteerde niemand anders zich scheel en krom aan die (te) snelle aannames van die kinderjuf? Hoe een hint naar misbruik wordt omgevormd tot een realiteit en hoe ook later in de film de ouderen daar totaal geen perspectief in lijken te hebben. Het zal in de echte wereld soms ook zo lopen, maar ik vind het hier zo rechtlijnig uitgewerkt (effectbejag) dat het de rest van de film een beetje verpest (die op zich best aardig en sfeervol was overigens).

avatar van Noodless

Noodless

Prachtige film die je aandacht weet vast te houden van begin tot het eind.
Het is zeker niet rechtlijnig uitgewerkt zoals mijn voorganger het heeft aangehaald want in de echte wereld zou het zomaar kunnen gebeuren, zeker in zo'n gesloten gemeenschap zoals in de film waar iedereen elkaar kent. Dus dat het verhaal hier een eigen leven gaat leiden, lijkt mij aanvaardbaar met alle gevolgen en snelle beschuldigingen ten spijt. Het leven van de man wordt hoe dan ook volledig op zijn kop gezet, ook al is hij onschuldig. Nooit zal het leven zijn zoals het voorheen was en dat bewijst het knappe einde trouwens. Er zullen nog steeds mensen zijn die niet in zijn onschuld geloven. Vandaar ook de titel The Hunt. Ook een dikke pluim voor het geweldige acteerwerk van de hele cast, met in het bijzonder Mikkelsen. 8,5/10

avatar van SunChaser

SunChaser

Mooie beklemmende film
Ht afschieten van herten is juist en goede metafoor, het einde is mooi
Lucas laat op t eind het dier lope
Iemand schiet op hem maar wil m niet raken maar waarschuwen

avatar van Serpicos

Serpicos

Volop meegeleefd

Vinterberg is hier net zoals in Festen erg goed in het creëren van een juiste sfeer. Hierdoor leefde ik van de eerste minuut volledig mee met onder andere het hoofdpersonage, Lucas, die onterecht word beschuldigt aan kindermisbruik. Ik voelde zelfs dezelfde dwang als zijn zoon om zich ertegen te verzetten, en daar was ik erg onder de indruk van.

Een minpunt was dat de film niet veel diepgang had: er word bijvoorbeeld zowat niet ingegaan op het proces van Lucas, hij werd van het ene moment op het andere vrijgelaten.

En dat is jammer, er zat nog veel meer in, maar Vinterberg heeft wat mij betreft toch zijn talent laten zien.

avatar van Roberto36

Roberto36

Heb deze film een tijdje geleden gekeken op basis van de score hier.

Ik ben net nieuw maar snap er helemaal niets van dat deze film zo hoog staat.

Is dit forum van moviemeter alleen voor alternatievelingen die bewust geen Hollywood films willen zien?

Ik snap er helemaal niets van.

Nee film hield mijn aandacht niet vast.

avatar van Noodless

Noodless

Alternatievelingen ???

Heeft er niks mee te maken. Ik sta open voor alle films ( alé toch de meeste )

Ik vond het gewoon een knappe film. Je zult bij elke film altijd voor-en tegenhangers hebben.