Genre: Misdaad / Drama
Geregisseerd door: Óskar Thór Axelsson
Met onder meer: Thor Kristjansson, Jóhannes Haukur Jóhannesson en Damon Younger
Gesproken taal: Frans en IJslands
Plot Svartur á Leik
Reykjavik, april 1999. Een man wordt verhoord door de politie. Hij is de avond tevoren opgepakt na een vechtpartij. Stebbi kan zich er niets meer van herinneren. Hij was weer eens stomdronken. Als hij voor het politiebureau een sigaretje staat te roken, ontmoet Stebbi zijn jeugdvriend Tóti, een vent uit één stuk met een enorme tatoeage op zijn kale hoofd, oorbellen, een sikje en vervaarlijke ogen. 'Als je problemen hebt, moet je me maar bellen', zegt Tóti en drukt Stebbi zijn visitekaartje in handen. 'Ik bewijs jou een dienst; in ruil daarvoor moet je mij een dienst bewijzen.'
Stebbi
Óskar tattoo
Nóri litli
Rósi
Housewife
Erg toffe en ruige film! Goodfellas meets lock, stock. Misschien niet helemaal origineel, maar wel erg goed gemaakt. Beste film die ik dit jaar op IFFR gezien heb. Kleine doch overtuigende 4,5
as
Helemaal mee eens. Lekker gistileerd, tof verhaal en grof geweldadig. Niks nieuws onder de zon maar oh wat goed gemaakt.
voskat78
Wat mij betreft ook een van de beste films tot nu toe die zeker 1 van de Tiger-awards verdient!
kinjutsu
Voor mij geldt ook, beste film die ik dit jaar op het IFFR gezien heb. Had eerst 4 gestemd maar na aandringen van "M.U.G." toch maar een halfje erbij gegooid, terecht overigens.
Erg fijn stijltje, goede en passende soundtracks, leuke personages, lekker tempo. Alles klopt. Na het zien van de agressieve en blurry geschoten introscene en daarna de manier waarop de personages geïntroduceerd werden (met de foto's) had ik door dat ik in de goede zaal zat en kreeg ik erg veel zin in de film. Erg leuk ook, de hoeveel details van de Reykjavikse drugsscene die in de film verwerkt zaten, van de opbouw van de bende en de verdeling van de stad tot aan de manier waarop de drugs IJsland binnen werd gesmokkeld.
1 detail dat de regisseur over het hoofd heeft gezien is dat in Stebbi's kamer op een gegeven moment een poster van The Matrix: Revolutions (2003) hangt, die daar helemaal niet had kunnen hangen aangezien de film zich op dat moment in 1999 afspeeld. Haha, maar dat zie ik graag door de vingers.
4,5* zie graag meer verschijnen van deze man.
edit: Tóti is zeker een van de beste personages uit de drugsfilm geschiedenis, wat een ongelofelijk sicke gozer is dat haha.
Mr Thee
logisch vervolg op de "pusher" trilogie, in die zin geen echte verrassing maar absoluut ook geen tegenvaller! veel sex drugs en rock and roll dan wel techno houdt je alert en sleept je mee. klinkt en kijkt soms als een videoclip. de film kijkt dus lekker weg. behouden types vinden het vast (te) grof of zoeken een diepere betekenis. ik zie dit soort films als een snack, maar wel als een lekkere snack!
zeker een kandidaat voor de tiger awards!
Montorsi
Inderdaad een soort gestyleerde "Pusher" dit.
Of elke andere misdaadfilm met drugscriminelen. Maar dan wel bijzonder leuk en vlot uitgewerkt. Met personages die goud waard zijn, en een aangename kapstok in de vorm van het verhaaltje. Ook dat verdient alles behalve de originaliteitsprijs (rise, fall en het meisje), maar tof is het wel.
Visueel zitten er ook een hoop gave truucjes in, zoals met die korte 'fotoshots' vlak na elkaar in het begin. En voor de rest is het sowieso een visueel erg fijn afgewerkt filmpje, met een leuke -ietwat foute- soundtrack. Vooral in de openingscredits (a la Pusher maar weer) erg gaaf gedaan.
Erg vermakelijk, promoot dit goed en dit kan overal in de wereld aanslaan. 4*
IkBenBeterDanJij
Wat een klap in het gezicht van de makers van al die klassiekers waarmee jullie Black's Game vergelijken.
Wat Óskar Thór Axelsson (achter wie ik toevallig in de rij stond bij Tokyo Playboy Club en best wel een arrogant mannetje is) heeft geprobeerd te doen is; een film te maken door van alles en nog wat bijelkaar te rapen. Maar wat Axelsson blijkbaar niet doorheeft is dat hij niet Quentin Tarantino is. Als je iets uit andere films gebruikt, doe het dan op je eigen manier en bovenal: goed. Een aantal voorbeelden:
- Man verkracht man. (Zie: Pulp Fiction en vooral ook I'll Sleep When I'm Dead.)
- De hele dit-is-hoe-ons-drugs-handeltje-werkt sequentie. (Zie: nagenoeg elke film over drugshandel.)
- Stebbi's chaotische dag scene (en eigenlijk het hele hoofdverhaal). (Zie: Goodfellas.)
- De sfeer en setting van de hele film. (Zie: Pusher, Tóti is gewoon een gespierde Tonny.)
- Fuck. You. (Zie: Sherlock Holmes, Action Man (het is gewoon een slechte versie van de AMP-factor)
Het is geen probleem als er leentjebuur wordt gespeeld, Tarantino doet dit vaak maar hij haalt elementen/scenes/whatever uit films die vaak heel anders zijn dan de zijne. Black's Game (grimmige misdaadfilm over drugs) kopieert bijvoorbeeld uit Pusher (grimmige misdaadfilm over drugs). Tel hier bovenop ook nog eens bij dat hele film is gefilmd als een aflevering van MTV Cribs (er wordt zoveel doorgespoeld dat de film op normale afspeelsnelheid volgens mij een dag duurt) en er blijft niet zoveel van over. De film speelt zich af in 1999 en omdat het er allemaal zo onwaarschijnlijk gedateerd uitziet zou je haast denken dat het ook toen is gemaakt.
Heel jammer.
Waar je volledig aan voorbij lijkt te gaan is dat het wel allemaal erg goed geregisseerd is en met veel vaart en gevoel voor stijl in elkaar gezet. Axalsson is een zeer goed verteller en dat is een talent dat weinigen is gegeven. Verder wil ik nog kwijt dat als je deze film met een regisseur niet kunt vergelijken het wel Tarantino is. Dit zit veel meer op de lijn Tony Scott /Scorsese.
Mr_White
- 2067 berichten
Pusher meets Goodfellas. Bleek ook duidelijk uit de Q&A waar Axelsson de Pusher trilogie aanhaalde in verband met Refn's rol als executive producer, en op een vraag of de hoofdpersoon gecast was omdat hij op Johnny Depp lijkt (nee, ik en de rest van de zaal zag het ook niet) leuk antwoordde: "Nee, omdat hij op Ray Liotta lijkt". En natuurlijk is het een film die elk cliché van het misdaad-genre aanhaalt, maar daarmee zou je Axelsson te weinig respect geven. Van de fantastische opening credits tot het briljante einde, de film doet misschien elk cliché aan maar oh oh, wat doet het dit toch goed.
Interessant was trouwens ook Axelsson's uitleg van de titel. Alhoewel hij aangaf dat Black's Game de titel van het boek was waarop de film is gebaseerd (en deze gewoon gehouden is) en verwijst naar een schaakterm (zwart is aan de beurt), interpreteerde hij dit als de rol van Bruno, de duistere factor (black) die het 'goede' leventje van Stebbi om ver gooit. Toen ik daar over terug dacht, moest ik inderdaad concluderen dat Bruno een soort onheilspellende sfeer over de film tilt, iets wat me tijdens het kijken nog niet heel bijzonder op viel.
IkBenBeterDanJij
Axelsson vergelijken met Tony Scott is zeker een goed punt (Scorsese vind ik daarentegen te ver gaan) en misschien moet hij dan ook Tony Scott-achtige films maken.
Maar hoe kan de zogenaamde "goede regie" aan mij zijn voorbij gegaan als ik al heb gezegd dat ik de hele film er lachwekkend uit vind zien.
Er ontgaat juist iets belangrijks aan jullie, het feit dat jullie Black's Game vergelijken met andere films is in dit geval juist wat het zo matig maakt. Behalve het feit dat het heel erg op die films lijkt voegt het zelf heel weinig nieuws toe. Op deze punten na misschien:
- Dat het IJslands is.
- De openingstitel zijn zeer vet.
- De personages, op Stebbi en Dagny na, zijn redelijk origineel.
Maar that's it. Het is voor mij gewoon moeilijk te begrepen dat mensen die misdaadklassiekers zoals Pusher en Goodfellas hebben gezien, deze film ook nog kunnen waarderen. Kijk, dat het pretentieuze IFFR arthouse publiek ervan smulde kan ik nog begrijpen.
Montorsi
Vind ik weinig logisch eigenlijk. Dit is echt zo'n film die juist door arthouseliefhebbers wordt afgemaakt door een gebrek aan inhoud en originaliteit. De film is verder wel uitermate vermakelijk juist door de setting, stijl en personages, wat veel belangrijkere facetten zijn dan jij voorstelt.
Allereerst voor goede regie hoef je niet iets nieuws toe te voegen. Als je zorgt voor goede acteerprestaties, een lekker en passend tempo, juiste toon weet te raken met art direction en cinematografie en zorgt voor een passende geluidsband die het geheel ondersteund doe je het goed. regie is richting geven. Dat is op goed niveau en met een behoorlijke coherentie gedaan imo. Ook al is het geen nieuwe richting.
Maar wat vond je dat zo lachwekkend aan het uiterlijk van de film.
as
Ik snap dat lachwekkende idd ook niet echt. Juist met veel gevoel voor flair gedaan. En ja, het is niets nieuws onder de zon. Maar daarom zeker niet minder.
IkBenBeterDanJij
Je kan het zo onlogisch vinden als je wil Montorsi, maar een groot gedeelte van de zaal (bestaande uit doorsnee arthouse publiek) applaudiseerde aan het einde van de film.
Waarom ik het lachwekkend vind heb ik al gezegd maar laat ik het nog maar een keer zeggen; de film lijkt gemaakt te zijn door de crew van MTV Cribs. Vond niemand al die doorgespoelde beelden niet heel erg gedateerd? Het is absoluut technisch niet een mooie of goede film. Jij verwart "goede" regie met "adequate" regie, als Axelsson het even goed doet als iemand anders wat is er dan zo goed aan?
Snap verder ook niet wat je zo bijzonder aan de art direction en de geluidsband vond. Het leek en klonk allemaal als een doorsnee aflevering van Wallander.
Maar ja hier komen we verder ook nergens mee, jullie vonden het een goede film en ik niet.
Montorsi
Je eerste filmfestival? De eerste keer dat er niet voor een film wordt geapplaudiseerd op het IFFR moet ik nog meemaken. Maar dat zegt sowieso niks, als je de top 10 publieksprijs erbij pakt weet je wat er doorgaans gewaardeerd wordt.
Wat is een doorsnee arthouse liefhebber? Jij? Ik? Mijn moeder? Denk dat ze dit allemaal een goede film vinden. Hooguit een enkele (wannabee) criticus die over het gebrek aan originaliteit valt. Maar verweg de meesten arthouse liefhebbers en mainstreamkijkers zullen het gewoon een goede film vinden, want dat is het ook (zie ook de 11e plek in de publieksenquete)
IkBenBeterDanJij
Tokyo Playboy Club in de Lantaren Venster afgelopen donderdag, kreeg geen applaus.
Jij überhaupt naar een festival geweest?
En uhm, Black's Game staat op nummer 14. Niet dat 11 zo een prestigieuze plek is.
Laat maar jongens, jullie argument worden per bericht dunner.
Top 14 van 165 films maakt het tot de beste 10% behoren. Geen prestige, maar wel gewoon goed.
Als jij zelf wel op het festival geweest bent, wet je dat bij meer dan de helft van de films wel een applaus volgt. Zeker als de maker aanwezig is. Dat is het tegen de100%
IkBenBeterDanJij
Ik had het tegen Montorsi die zei dat hij nog nooit een film op het IFFR had gezien waar niet geapplaudisseerd werd. Maar bedankt voor die fascinerende weetjes.
Probeer voortaan wat nauwkeuriger te lezen, ik blijf me maar herhalen voor jou: ik ben op het festival geweest. Dus opmerkingen als, "Als jij zelf wel op het festival geweest bent", zijn een beetje onnodig.
Ik snap ook niet hoe mijn aanwezigheid op het festival mij duidelijk zou maken dat bij de merendeel van alle films geapplaudisseerd wordt. Ik zou dan naar alle films zijn moeten geweest, wat onmogelijk is, dus jij kan ook niet weten bij hoe vaak er geklapt wordt.
Montesori overdreef een beetje, maar dat was duidelijk om zijn punt te maken. Als jarenlang bezoeker denk ik dat ik inmiddels een redelijk beeld heb van hetgeen er gebeurd. Hou het maar op een empirisch onderzoek.
Een hoop kinderachtig gedoe verwijderd.
Mug
Sterkste productie die ik zag op het IFFR dit jaar. Goed uitgevoerde misdaad/drugs film boordevol sterke karakters, production design, verhaal en [natte-slippen-mode] audiovisuele pracht en praal [/natte-slippen-mode].
Svartur á Leik is eigenlijk een verfilming van een IJslandse bestseller (alleen uitgebracht en Scandinavië en UK, alwaar de film dan ook een theatrical release zal kennen). Een portret van de IJslande onderwereld, maar niet helemaal realistisch. Het doet ook meer denken aan een Guy Ritchie productie (ipv Tarantino, Scorcese en Scott waar anderen weer mee gaan dwepen).
Rechttoe rechtaan, weinig verrassingen, maar wel uitermate vermakelijk en übercool. Met genoeg goed gejatte verwijzingen naar andere films uit dit genre. En goed gejat is beter dan slecht origineel gepruts.
Laat de roman vertalen in meerdere talen, met krachttermen als 'de nieuwste sensatie uit IJsland: de IJslandse Stieg Larsson' en laat de film rouleren met de naam van Refn prominent op de poster/trailer/recensie en het wordt gegarandeerd een succes. Zie ook 'Snabba Cash'.
Gewoon een erg (oh oh) vette film, hell yeah. Aldus EmYouGjie.
Tribe
Aangekocht door Cinemien tijdens de Berlinale/European Film Market. Betekent dit dat er kans is op een Nederlandse bioscooprelease?
Mr_White
- 2067 berichten
Die kans bestaat zeker, maar dan zal hij waarschijnlijk alleen in (geselecteerde) filmhuizen draaien.
elfredro
Ik zou graag deze film zien, waar hebben jullie deze film gezien?
Ik kan deze film nergens vinden...
Alvast bedankt!
De meesten hebben 'm hier begin dit jaar op het filmfestival in Rotterdam gezien. Hij gaat waarschijnlijk nog in de bioscoop draaien. Dan kun je ;m zien.
elfredro
Ah jammer ! Hopelijk komt deze film snel uit, want het lijkt me echt wel een topper!
De trailer kan me alvast overtuigen;)
Bedankt!
ASman
Van Zweden en Denemarken wist ik het wel, maar ik heb nooit geweten dat er in IJsland zo'n stevige georganiseerde misdaad gaande is

C'est Arrivé près de chez Vous
Komedie / Mockumentary, 1992