- Home
Releasedatum: 7 oktober 1999
Bekijk via Disney+
Plot The 13th Warrior
"Prey for the living."
De Arabische dichter Ahmad Ibn Fadlan laat zijn oog vallen op de mooie echtgenote van een invloedrijk man in Bagdad en hij prompt weggepromoveerd als ambassadeur van een uiterst noordelijk gelegen gebied. Op weg naar zijn post komt de Arabier een stelletje Noormannen tegen, wiens barbaarse gewoonten hem aanvankelijk met walging vullen. Als de blonde krijgers terug naar huis worden geroepen om te vechten tegen de Wendol, mythische mensenetende wezens van de mist, blijkt echter dat Ahmad Ibn Fadlan de door de zieneres voorspelde 13e krijger is, die mee moet om de missie tot een goed einde te brengen.
Ahmad Ibn Fadlān
Weath the Musician
Rethel the Archer
Roneth the Rider
Prudh
Godsallemachtig wat een bangelijk slechte film. Het verhaal is zo ongeloofwaardig en slecht uitgewerkt dat het de hele speelduur ergeren geblazen was. Een stel vikingen die lekker Indiana Jones'je gaan spelen in een grot en tegen mysterieuze ManBearPigs gaan vechten, sure
Laat het verhaal verder benauwend voorspelbaar zijn, tot op de details aan toe. Lekker uitgekauwd Hollywood einde en ja hoor, filmpje af. Gadver wat een baggerfilm, ik ben er boos van. Dikke halve ster.
Enigszins onderhoudende avonturenfilm met een ietwat misplaatste Banderas. McTiernan onwaardig, maar niet slecht. Gemiddeld filmpje.
Queennie
Best wel lang geleden gezien, maar zeker leuk, spannend en meeslepend nog!
Apart verhaal, moet ik zeggen.
Op zoek naar spanning? zeker een aanrader!
Hmmhmmhmmm
Grote twijfels, aan de ene kant is het best een slechte film. Het plot in het begin slaat nergens op en wat Banderas als Arabier tussen een stel Noormannen doet is ook alles behalve logisch. Ook walst de film in het begin door de film heen, tijd om aan character development te doen lijkt er niet te zijn en Banderas kan wonderlijk snel andere talen leren.
Aan de andere kant zijn de decors prachtig, is het simpele verhaal na een half uur best onderhoudend en kijkt de film lekker vlot weg. Ik laat de minpunten toch iets zwaarder wegen.
De boeken van Crichton vallen best wel mee. Jurassic Park, Timeline, The rising sun, The great train robbery, ... maar ze worden pas groot in de juiste handen. Congo en Disclosure waren al voorbeelden hoe het niet moet. The 13th warrior begon met een goed idee. Het gedicht rond Beowulf in een Magnificent Seven kleedje gegoten. Alleen wordt het nergens echt origineel, is de film vrij lelijk geschoten en is het acteerwerk vrij houterig. Gaandeweg komt er wel wat actie in, en de tegenstanders van die noormannen blijven gelukkig lang genoeg uit beeld om wat spanning op te bouwen. Maar echt goed wordt de film helaas nooit. Dit wordt er een die niet lang zal nablijven. En die me ook niet zal aanzetten om het boek van Crichton eens te lezen.
zxstyle
Hoewel de titel en beschrijving veelbelovend waren, viel me de film toch tegen.
Vooral het onsamenhangende is me bijgebleven van de film. Wie beslist er nu in een ogenblik of hij/zij wil deelnemen aan een troep mensen met een andere cultuur. En enkele andere beslissingen die ik niet kan volgen.
Desondanks zaten er toch leuke elementen in deze film.
Zoals de wendel en de grottenscene.
Perry Meer
Ik heb de Mistmonsters gelezen en dit boek is vele malen beter dan deze 'verfilming'.
Nu is het verhaal oninteressant, ongeloofwaardig en lelijk, fantasieloos en goedkoop.
De hoofdrolspeler komt niet genoeg uit de verf en heel even -ergens voorbij het midden van de film- wordt het een beetje leuk om te kijken maar het blijft een zoveelste boek verfilmde miskleun.
ala gooi maar in m'n pet;
2,0
Sergio Leone
Leuk.
Maar The 13th Warrior is toch vooral een guilty pleasure. Er is genoeg aan deze film dat eigenlijk schort. Zo is de hele opzet nogal kitscherig: in mijn herinnering (jawel, een dikke 10 jaar geleden was dit zowat mijn lievelingsfilm) waren de Wendol veel mysterieuzer. Nu blijf ik vrij ontgoocheld achter dat het 'maar' mensen in een berenpakje zijn, hetgeen ik dus vergeten was.
De Noormannen zijn zo mogelijk nog vlakker dan de Arabische Alleskunner en de eindafrekening vind ik maar lauw, maar als geheel kijkt het toch aangenaam weg.
In tegenstelling tot de acteurs die de Noormannen neerzetten (en dus enkel een ruige kop moeten hebben) is Antonio Banderas miscast. Niet door het feit dat hij als latino een Arabier speelt, dan wel dat hij simpelweg erg saai is.
De pluspunten van The 13th Warrior liggen ongetwijfeld in zaken als aankleding en kostumering. De middeleeuwse setting is erg mooi vormgegeven, dat wordt visueel ook wel benut, en de soundtrack is ook dik in orde.
3,5
Kondoro
The 13th Warrior
Redelijke actie film die op Netflix aangegeven word als "Actie/Sci-Fi".. Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier weinig sciencefiction aan vind. Waar ik het begin een beetje moeilijk vond beginnen maar na mate de film bezig was je er wel wat meer plezier in kreeg. Soms beetje creepy, vooral in de grot. Kwa actie zit het helemaal snor, en toen was de film echt leuk om te kijken. Bij de actie scene's. Maar goed..
Antonio Banderas ook wel "Ahmed Ibn Fahdlan" speelde een leuke rol. En acteerde redelijk. De rest van de acteurs deden het ook wel leuk, en vechten konden ze zeker.
Het verhaal vond ik soms beetje creepy, zoals ik al zei. Maar aan de andere kant is hij ook wel leuk en goed te volgen.. Het concept is ook wel redelijk.. Wel leuk om een keer gezien te hebben! Ik zelf heb hem gekeken op Netflix.
McTiernan
Puur gekeken op basis van zijn credits bij deze film, en dat viel eigenlijk nog goed mee. Had er een beetje een hard hoofd in het begin want de setting boeit mij normaal niet zo. Dit soort semi-geschiedkundig gedoe met woeste wildemannen is vaak niet echt aan mij besteed.
Ook het acteerwerk hielp niet echt mee. Banderas is gewoon een slecht acteur, zijn bende noormannen steekt daar zeker niet boven uit. Maar McTiernan weet het gelukkig genoeg op te vangen met een redelijk grimmige zoektocht naar de mistwezens. Qua omgevingen vond ik het ook best sfeervol allemaal. Kan er niet echt helemaal m'n vinger opleggen, maar het avontuurgevoel komt veel beter over dan in soortgelijke films.
Leuk tussendoortje, McTiernan is er eentje van de redelijke middelmaat en deze film past daar goed in. Binnenkort de resterende films uit z'n oeuvre ook maar eens afwerken.
baspls
"Lo, there do I see my father. Lo, there do I see my mother, and my sisters, and my brothers. Lo, there do I see the line of my people, back to the beginning. Lo, they do call to me. They bid me take my place among them. In the halls of Valhalla... Where the brave... May live... ...Forever."
De nogal lage beoordeling verbaasd mij enorm, duidelijk een geval van onderwaardering. Ik verwachte zelfs dat deze in de top 250 zou staan... moet je nagaan. Ik vond dit een erg sterke film van John McTiernan.
Antonio Banderas doet het wel prima, al vind ik hem niet helemaal geloofwaardig als arabier. Hij is duidelijk Spaans, dat hoor je aan z'n accent (aan de andere hand praten sommige Noormannen later ook Schots of Brits). Vond het wel sterk dat ze een hoop Scandinavische acteurs de Noormannen hebben laten spelen. Mooi gedaan hoe ze eerst allemaal Deens/Noors praten totdat Ahmad ze leert te verstaan. Niet echt iets aan te merken op het acteerwerk.
De film is gebaseerd op Eaters of the Dead van Michael Crichton en is misschien niet 100% historisch correct maar toch vond ik het wel sterk gedaan. De tradities van de Noorman lijken mij allemaal juist overgenomen en het taalgebruik is niet te modern ofzo. Ik vond het verhaal best sterk, al hadden ze misschien iets meer mysterie kunnen hebben en wat dieper in de achtergrond van de Wendol kunnen gaan. Het laatste gevecht vond ik ergens een beetje te snel maar aan de andere hand was het toch wel een schitterend einde.
McTiernan's originele versie viel totaal niet in de smaak bij het testpubliek en zelfs sommige acteurs waren erg teleurgesteld. De studio maakte Michael Crichton regisseur, die de hele film opnieuw editte, Jerry Goldsmith de film opnieuw liet scoren en een aantal scènes (waaronder het einde) opnam. Na overleg besloten ze om de credits niet te veranderen. De film was ver over budget en flopte uiteindelijk alsnog.
De film is goed opgenomen en op de golven van de zee na is er geen CGI te bespeuren. Goede effecten en stunts en sterke gevechtsscènes. De kostuums zagen er niet goedkoop uit. Ook een erg mooie soundtrack van Jerry Goldsmith met een aantal epische stukjes.
Al met al toch wel echt een sterke film. Erg vermakelijk en niet te lang.
renzoroy
degene die deze film slecht vonden moeten voorderest van hun leven maar kijken naar sesamstraat.
Amen
Altijd grappig om dit soort opmerkingen te moeten lezen van mensen die het niet kunnen hebben als anderen mensen het niet met hun eens zijn over hun mening over een bepaalde film...
Deze film staat bekend als zo'n beetje de grootste box office bom ooit met een productie/marketing budget van rond de 160 miljoen dollar waar ze maar 61 miljoen van hebben terug verdiend (aan de box office dan, dus dvd verkoop en etc niet meegeteld) Komt door al die sesamstraat fans natuurlijk..
Zelf vind ik de film niet heel slecht, maar zeker ook niet goed. Vrij langdradig (wat knap is aangezien de film niet erg lang duurt), Banderas is goed voor rollen als in desperado en zorro enzo maar in overige films, kan die het beter bij bijrollen houden. Ik lees dat mensen sommige scenes creepy vinden... die kijken dan waarschijnlijk niet vaak naar horror films want creepy is het nergens (wat ook niet hoeft, want deze film is geen horror
) Ook McTiernan kan het beter laten bij Die hard films maken, want dat blijft toch wel zijn beste film..
Timothyvdmeer
Ik snap sommige gasten ook eerlijk gezegd niet ik vond deze film meer dan het kijken waard
ik vond deze film maar 1 nadeel hebben dat is dat de gevechten in het donker waren
voorderest krijgt deze film van mij een 8 en zit hij dus bij de groep van goeie films met een goed verhaal
Amen
Misschien terug naar school? Daar werd al geleerd om met een punt komma etc te werken.
Leest stukken makkelijker namelijk.
Vinokourov
Kreeg een beetje Last Samurai-idee hierbij, alleen was deze film wel eerder gemaakt, maar ook weer minder episch. Het gaat over een fijnbesnaarde Arabier (Antonio Banderas moet daarvoor doorgaan
) die bij de ruige Noormannen gaat vechten tegen nog ruigere Noormannen. Een voldoende kan er wel van af vanwege het avontuurlijke wat The 13th Warrior heeft. Verder was het niet bepaald opzienbarend.
W.V.
Hierboven heb ik heel veel verschillende meningen gelezen en soms vlogen de verbale terechtwijzingen op en neer, ik zag de film heel wat jaren geleden voor het eerst en heb daarna direct de dvd aangeschaft, ik vind het dus wel een goede film, geen topfilm, dat niet maar zeker eentje die ik nog met regelmaat in de dvd speler stop. Waarom, dat is hierboven al meer beschreven, deze film kijkt lekker weg. Je moet de film ook beoordelen als een actiefilm, van een actiefilm moet je een ding verwachten, actie en dat zit er voldoende in en is goed in beeld gebracht. Acteerprestaties moet je ook niet verwachten, als het maar adequaat is en to the point. Banderas doet het hier naar behoren en van de rest wil ik goede gevechten zien en neem hun acteerprestaties dan wel voor lief. Op het moment dat ze voor het eerst in beeld komen weet je al dat die nou niet direct de pannen van het dak zullen spelen, maar in de actie zeker tot hun recht komen. De film kan ook leunen op prachtige natuuropnames en goede muziek.
Sommige vroegen zich af hoe bepaalde zaken toch konden in deze film, zoals snel de taal spreken, hoe kwamen ze aan de kleding en paarden, niet belangrijk om te weten, dit is fictie en het is niet storend, je kunt het ook als een feit zien dat ze paarden hebben en berenvellen. Als we iedere film daarop gaan beoordelen dan duurt een beetje film ongeveer 5 uur om eerst alles logistiek te verklaren, schiet niet op dus
Dat sommige deelnemers aan dit forum de film minder beoordelen of juist nog hoger begrijp ik wel, het licht er naar mijn mening net aan hoe zwaar laat je het mee wegen, dat is voor ieder verschillend. Respecteer elkaars mening daarin een beetje en zet wanneer iemand een andere mening is toegedaan die persoon niet gelijk in de hoek.
Filmkriebel
Viel me absoluut mee. Een Arabische "ambassadeur" volgt vikings naar hun land om er een koning in nood te helpen, die het aan de stok heeft met een barbaarse stam. . Uiteraard moet alles leuk blijven, en daar zorgt de ontmoeting tussen twee culturen voor. Er kon zoveel meer mee gedaan worden, en dat hebben de makers helaas onbenut gelaten. Toch is dit vaak adembenemend mooi gefilmd, is er heel wat actie en spektakel. Voor mij zeker wel een betere avonturenfilm.
RoFFeL
Gewoon leuke film, mooie beelden, actie maar niet té, okay verhaal, beetje snel einde. Maar goed, dat hebben veel films naar mijn mening. Met plezier naar gekeken i.i.g.
Shadowed
Grootste flop?
Ik kan het me eigenlijk best wel voorstellen. The 13th Warrior lijkt niet echt te bieden wat de posters en marketing wel beloven. Menig kijker zal waarschijnlijk denken dat ze een simpele veldslagfilm zullen zien. Ik dacht dat ook, maar daarin zat ik toch wel even verkeerd. Actie is er zeker, verder meer een film op verhaal gericht.
Het concept is wel leuk, ik vond de uitwerking alleen zo ontzettend lelijk. Mooie landschappen, alleen erg lomp in beeld gebracht. Zeker de zwaardgevechten vond ik uitzonderlijk matig, maar ook de groots opgebouwde setpieces voelen nogal verwaarloosd aan. Er zat één enkele scene in die ik mooi geschoten vond, en dat moet de nachtelijke inval wel zijn.
Verder acteerwerk dat aardig te noemen is en een verhaal dat redelijk lijkt af te wijken van de standaard, maar dat neemt niet weg dat de film soms best een klus was om doorheen te komen. Tegen het tijd dat we de wat actievollere tweede helft bereikt hebben, boeide de film me eigenlijk niet zozeer meer. Wel jammer, want het feit dat dit klaarblijkelijk de grootste flop ooit was, is best intrigerend. Punten voor het verhaal dat wel meer te bieden heeft dan de gemiddelde grootse spektakefilm. Maar dan ook echt veel meer.
Roger Thornhill
Intrigerende en boeiende avonturenfilm die sober maar overtuigend een totaal andere historische wereld schetst, met Banderas als buitenstaander die langzaam maar zeker het respect en het vertrouwen van zijn nieuwe elite-eenheid wint. Het laatste bedrijf in de gangen van het grottenstelsel en de daaropvolgende laatste slag is wat minder interessant want voorspelbaarder, maar het eerste uur blijf ik een heel aparte ervaring vinden. Wat de doelgroep voor deze mix van Beowulf en The magnificent seven zou moeten zijn is mij echter niet duidelijk, en zoals bekend schijnt de film dan ook jammerlijk geflopt te zijn, maar ikzelf heb hem al diverse malen met plezier bekeken, en echt niet als guilty pleasure.

Warrior

Ying Xiong
Actie / Drama, 2002

The Count of Monte Cristo
Avontuur / Actie, 2002
heksgebaseerd op boekgrotarabischpaardkingdomdorpscandinaviabagdadvikingoorlogdefence epischhorrorzwaardgevechtbedrogmissionhistorical fictionbarbariangeweldfictional wardemongevechtcavalrymiddeleeuwsdark fantasynorse mythologywarriorsword and sorcery10th centuryhorses loose adaptation