• 9.372.591 stemmen

Releasedatum: 7 oktober 1999

• Disney+ Bekijk via Disney+

Plot The 13th Warrior

"Prey for the living."

De Arabische dichter Ahmad Ibn Fadlan laat zijn oog vallen op de mooie echtgenote van een invloedrijk man in Bagdad en hij prompt weggepromoveerd als ambassadeur van een uiterst noordelijk gelegen gebied. Op weg naar zijn post komt de Arabier een stelletje Noormannen tegen, wiens barbaarse gewoonten hem aanvankelijk met walging vullen. Als de blonde krijgers terug naar huis worden geroepen om te vechten tegen de Wendol, mythische mensenetende wezens van de mist, blijkt echter dat Ahmad Ibn Fadlan de door de zieneres voorspelde 13e krijger is, die mee moet om de missie tot een goed einde te brengen.

Ahmad Ibn Fadlān

Rethel the Archer

Roneth the Rider

avatar van neo

neo

jammer dat de film zo laat pas draaide.in 1997 kon die al in premiere gaan maar er was ruzie tussen mctiernan en michael chrichton.

avatar van vic

vic

Goede film maar de actie scenes waren te donker waardoor je steeds heel moeilijk zag wat er nou gebeurde. Vond ik erg zonde

avatar van Lt-zero

Lt-zero

seen it before

avatar van jeroen79

jeroen79

Ja, wat zal ik zeggen. Echt goed vond ik hem niet maar ik heb me ook weer niet echt zitten ergeren. Natuurlijk zat er een dosis voorspelbaarheid in (*#$@#) maar dat is bij zoveel films het geval. Ik denk toch wel 2,5 tot 3 sterren.

avatar van jay

jay

nou nou het valt best mee, zo negatief hoefen jullie ook weer niet te Zijn. ik vond het een goede film in de zin dat goed te kijken is als je niet zo veel wil nadenken bij een film. Net zoals de film Soldier met Kurt Russel. Groetjes jay

avatar van Jordy

Jordy

Vond het best een goede film. Film ziet er goed uit, en heeft redelijke vechtscenes. Erg leuk ook om te zien hoe Banderas de taal van de Noormannen leert. 3 sterren.

avatar van Psyche

Psyche

Banderas is sexy! hahaha, en het is een leuke film, leuk verhaal, een beetje overdreven met 4 sterren, maar ik dacht: laat ik die score even richting drie sterren tillen.

avatar van shayed

shayed

Geen slechte film met een paar leuke (vecht)scènes.

***

avatar van Obiwannes

Obiwannes

Best wel een mooie actiefilm die veel wegheeft van Gladiator (maar deze was eerst). De gevechtscenes waren inderdaad erg mooi maar een beetje donker, maar ik denk dat ze hierdoor een mysterieus effect willen creeren. Maar echt speciaal is de film niet echt. 2.5*

avatar van Ibrahim

Ibrahim

Deze film vond ik echt tegenvallen, ik had er meer van verwacht.

avatar van jedymaster

zwak

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

Beetje een variatie op Seven Samurai.
Een dorp in de problemen, er komt een groep stoere mannen om het dorp te verdedigen, groep mannen gaat naar het nest van de vijand en richt daar het een en ander aan schade aan, laatste gevecht in de regen (typisch Kurosawa).
Echter, geen slechte film, de beste Seven Samurai variant die ik tot nu toe heb gezien.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Vermakelijke film. Verhaal had niet zo heel veel brilliants om het lijf maar verder prima uitgevoerd! 3,5 sterren...

avatar van aburefan

vond er niet veel aan

waarom niet?

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Beetje aparte film, meer kan ik dr niet over zeggen, alleen dat ie wel vermakelijk was. 3,5*

avatar van filmdaas

filmdaas

Zeer vermakelijke ridderfilm..Banderas past uitstekend in zijn rol

de donkere sfeer past juist goed bij de film honderden jaren geleden hadden ze geen lantaarnpalen of schijnwerpers

avatar van Armin

Armin

avatar van Thraex

Thraex

Vermakelijke film, maar allemaal een beetje toevallig en ik had een ver-van-mijn-bed-gevoel omdat ze ergens naartoe gaan reizen waar de Vikingen al niet thuishoren en Banderas al helemaal niet, dus waar zou hij zich druk om maken behalve dat hij ieder moment dood kan zijn? Misschien komt het omdat Banderas geen vrienden of familie heeft en dat ook niet echt duidelijk wordt. Staat de identificatie in de weg.

***

avatar van Plintkabouter

Plintkabouter

Hey,

Ik vond de film zeer cool om naar te kijken... Leuk verhaal met een goede hoofdrolspeler.

Maar de monsters hadden beter gemaakt kunnen worden, vandaar mijn 2.5!

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Genieten geblazen! Onze voorvaderen waren toch maar stoere mannen, niet?

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Vrij matige,onoriginele,soms spectaculaire en voor het algemeen vermakelijke film. Antonio Banderas acteert redelijk goed maar erg veel diepgang heeft deze film niet. Hij boeide me niet altijd en kwam soms langdradig over. Maar the 13th warrior heeft soms ook wel wat spannende scenes. 2,5* voor dit doorsnee werk.

avatar van Diesel

Diesel

Een perfecte voorbeeld van een film die naar mijn mening super underrated is. Heb deze nu al zo een vier keer gezien en vind hem nog steeds uiterst boeiend en amusant. De film bevat stijlvolle actiescènes ondersteund door beklemmend muziek, een interessant verhaal en aardig acteerwerk.

Enkele IMDB reviewers zijn van mening dat het ongeloofwaardig is dat Buliwyf aan het einde de leider van de Wendol nog weet neer te hakken. Ben het hier totaal niet mee eens want Buliwyf is een ware Noorse koning en Noormannen staan sowieso bekend als trotse, sterke, woeste krijgers. Dus het is zeker niet ongeloofwaardig dat hij de leider van de Wendol (zelfs in zwakke toestand) dood weet te maken.

De een na laatste scène, waar Buliwyf trots met opgeheven hoofd op zijn stoel neerploft en doodgaat is een pracht van een scène, absoluut een van mijn persoonlijke favorieten.

Ook een paar onvergetelijke quotes:

Ahmed Ibn Fahdlan: Merciful Father, I have squandered my days with plans of many things. This was not among them. But at this moment, I beg only to live the next few minutes well. For all we ought to have thought, and have not thought; all we ought to have said, and have not said; all we ought to have done, and have not done; I pray thee God for forgiveness.

Vikings: Lo, there do I see my mother, and my sisters, and my brothers, Lo, there do I see the line of my people, back to the beginning, Lo, they do call to me, they bid me take my place among them, In the halls of Valhalla, where the brave may live...
Ahmed Ibn Fahdlan: ... forever.

[Ahmad Ibn Fahdlan shows off his new sword]
Weath the Musician: Give an Arab a sword, he makes a knife. When you die can I give that to my daughter?

Een volbloed 4 sterren film.

avatar van Jordy

Jordy

Ik heb nog wat meer spoilertags gezet, je tekst gaf nog steeds veel over het einde weg

avatar van Ottoman Assault

Ottoman Assault

Zelden een film gezien waarin de hoofdrolspeler een moslim is.

Normaal zijn het woeste terroristen (True Lies) of kwaadaardige rebellen (Black Hawk Down), maar in 'The 13th Warrior' is het een skeptische reiziger die aan de kant van de Noormannen staat.

Banderas liet weer een fijn kunstje acteerwerk zien, maar drukt zeker geen stempel op de film. De Vikingen nemen ook een deel van de rekening, wat de film wat evenwichtiger maakt.

Cultuurbotsingen en de gebrekkige wederzijdse erkenningen komen maar al te graag langs, wat de kijker doet denken aan multiculturele misstanden uit de Randstad. Zo vertikt Banderas het om te integreren, alhoewel hij de taal leert, en benutten de Vikingen iedere kans om Banderas belachelijk te maken.

Jammer van de duistere en te korte vechtscenes. Ook is de diepgang van de hoofdpersonen ver te zoeken. Maar de prachtige klederdracht, grote zwaarden en het occulte maken veel goeds...

Een vette 4.

avatar van Reinbo

Ottoman Assault schreef:

Zelden een film gezien waarin de hoofdrolspeler een moslim is.

avatar van aegron

aegron

de film was aardig, maar het boek stukken beter. vooral de grap achter het boek.

avatar van Diesel

Diesel

Reinbo schreef:

avatar van Ottoman Assault

Ottoman Assault

Reinbo schreef:

Ik zou zeggen: verdiep je eens in de Iraanse en Noord-Afrikaanse cinema:)

Ik bedoelde meer: dat ik zelden een Hollywood (lees: Amerikaanse) film heb gezien met een moslim als 'good-guy' in de hoofdrol. Meestal zijn het bandieten en moordenaars. Tsjonge, dat ik je dit nog moet uitleggen....