• 9.373.245 stemmen

Releasedatum: 7 oktober 1999

• Disney+ Bekijk via Disney+

Plot The 13th Warrior

"Prey for the living."

De Arabische dichter Ahmad Ibn Fadlan laat zijn oog vallen op de mooie echtgenote van een invloedrijk man in Bagdad en hij prompt weggepromoveerd als ambassadeur van een uiterst noordelijk gelegen gebied. Op weg naar zijn post komt de Arabier een stelletje Noormannen tegen, wiens barbaarse gewoonten hem aanvankelijk met walging vullen. Als de blonde krijgers terug naar huis worden geroepen om te vechten tegen de Wendol, mythische mensenetende wezens van de mist, blijkt echter dat Ahmad Ibn Fadlan de door de zieneres voorspelde 13e krijger is, die mee moet om de missie tot een goed einde te brengen.

Ahmad Ibn Fadlān

Rethel the Archer

Roneth the Rider

avatar van Prudh

Prudh

Och ja, ik baseer me enkel maar op wat er op wikipedia staat

avatar van Mug

Mug

somewhat a cult classic... (dient het vertaald te worden?)

avatar van 606

redelijke film en leuke omgeveing

verders niet super bijzonder.

3,5 ster

avatar van dieterverhaeghe

dieterverhaeghe

Puur genieten, reeds 4X bekeken en me nog geen moment verveelt!

avatar van sofripa

sofripa

Ik vond deze film prima te pruimen. Lekker zwaardzwaaien en mystiek sausje erbij en voila : uitstekend vermaak. 3*

avatar van HjB

HjB

Leuke film om te kijken, maar wel met een korreltje zout. 3,5*

avatar van aerts007

aerts007

Geen Banderas liefhebber, fantasieverhaal vond ik goed en actie was best goed. Next please!!!

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

Wel een vermakelijke film. Waar 'intens luisteren' naar toe kan leiden .

Deze is aanstaande zondag om 22:15 te zien op Veronica. Neem van mij aan dat zondag de beste dag is om deze te kijken.

avatar van Ducksen

Ducksen

hmm vond t aadige film , die wendoldingen vielen me een beetje tegen, voor de rest was alles prima, en vermakelijk

avatar van yordimontana

yordimontana

hier is echt niks aan

avatar van ILDIB

ILDIB

Op zich mooie beeldne en lekker grimmig sfeertje maar wat de film nu precies wil.. Ietwat ongeloofwaardig de klunzigheid van ibn die ineens overgaat in supervechtkwaliteit en dan weer in gekluns.

Tikkie stomzinnig hoe simpel de wendols zijn te verslaan. Maar de moeite wel waard om te kijken.

De film is wat te gehaast naar mijn zin, wat op zich ook wel weer prettig is omdat je geen ellenlang gedraal hebt, maar door het gehaast val te intensiteit een beetje tegen..

avatar van Honcoop

Honcoop

Leuke film met een origineel verhaal. De setting en sfeer zijn de sterkste punten van de film. De actie is ook wel redelijk goed.

Alleen jammer van wat kleine onlogische stukken in het verhaal. Want bij aankomst zijn er in de nederzetting nauwelijks mannen die geschikt zijn om te vechten, maar als de Wendol in grote getale komen aanvallen zijn er toch genoeg strijdbare krachten. Als de Wendol dan toch oppermachtig over de nederzetting heen lopen en het lijkt alsof ze het hele zaakje kunnen afmaken, gaan ze er zonder reden ineens vandoor.

Ook een beetje ongeloofwaardig hoe ze in een grot onder water zomaar naar de uitgang zwemmen, want het lijkt me dat daar weinig licht zal zijn.

En net wat ILDIB zegt, de film komt een beetje te gehaast over. Het verhaal loopt net niet helemaal soepel. Maar over het geheel bekeken is dit een aardige film die zeker het kijken waard is.

Oordeel: 3,5 *

avatar van De Krokodil

De Krokodil

Prachtige film! Een multicultureel meesterwerk waar Geert Wilders jaloers op zou zijn! Antonio Banderas levert een puikrol af als islamitische gastkrijger tussen verschillende en voor het publiek onbekende Viking-helden waarvan sommigen de show stelen. Actie-regisseur John McTiernan bezorgd de filmgeschiedenis een klassieker door een bestseller van Michael Crighton tot leven te laten komen op het witte doek.

Ondanks dat er veel geknipt moest worden vanwege de strenge eisen van de Hollywood-jury krijgen we een episch spektakelstuk vol met prachtige kostuums en heerlijke patstellingen voorgeschoteld waar je gelsachtsdelen van gaan gloeien. De film komt pas op stoom wanneer Banderas als 13e krijger wordt genomineerd en zich tegen zijn zin in moet voegen bij een groep vechtlustige en roekeloze Noormannen die voor de duvel niet bang zijn.

Dan rukt de regisseur er op los en wordt de kijker mee op sleeptouw genomen op een sensatievolle avonturentrein die als een kip zonder kop door alles en nog wat vliegt. De film brengt de etnische spanningen en religieuze patstellingen tussen de islamitische Banderas en de polytheistische Noormannen op ene humoristische wijze naar voren zonder dat er gespeeld wordt op de onderbuikgevoelens van de de Westerse filmkijker. Zo wordt er in plaats van haat en onbegrip een dosis sympathie en een vrachtwagen vol humor gekweekt, wat de film alleen maar tengoede komt.

Zo laten de Noormannen duidelijk weten niet gediend te zijn van de religieuze en culturele gebruiken van Banderas, maar in plaats van hiertegen keihard te gaan foeteren, blijft hij koel en weet hij zijn manier van denken op een humoristische manier uit te leggen, wat voor vele hilarische momenten zorgt (de scene met de paard, de scene met de kromzwaard etc). Dit is ook het geval bij de andere partij. Waar Banderas in het begin van de film als een assertieve moslim overkomt die niets moet weten van de heidense leefgewoontes van de Vikingen, draiat hij naarmate de film vordert steeds verder bij en wordt hij 1 van hen.

Regisseur John McTiernan laat hiermee duidelijk zien dat we hier in de Westerse wereld in plaats van elkaar te haten, elkaar ook kunnen respecteren en liefhebben. Het lijkt een utopie in het echte leven, maar in de film wordt dit alles vereenvoudigd door dat er een gemeenschappelijke en bloeddorstige vijand op het toneel verschijnt. Hierdoor is er geen weg meer terug en worden de onderlinge geschillen vergeten en kunnen de mannen vol aan de bak.

Cinematografisch is de film een juweeltje in de puurste zin van het woord. Oogverblindende landschappen, spookachtige bergen, mistige velden, mooie kostuums, spetterende gevechten, ijzersterke grappen, goede dialogen, en nog veel meer. De twee voor mij onbekende acteurs, Vladimir Kulich (Bulywyf) en Dennis Storhoi (die blonde gek die altijd met Banderas praat) stelen de show, terwijl Banderas een beetje gewoontjes acteert.

Enige minpunt is dat de film zo kort duurt, maar dat kan ook niet anders na al dat verplichte knippen. Hollywood is altijd een obstakel om goede films te maken. De beroemde dodengebed van de oude Vikingen komt ook langs in de film, bij de laatste veldslag tegen de Wendol bij monde van de uitstekende acterende Vladimir Kulich (Bulywyf) die op een glorieuze wijze een nu al legendarisch geworden scene vertegenwoordigd;

Vladimir Kulich - Bulywyf

"Lo, there do I see my father

Lo, there do I see my mother, my sisters and my brothers

Lo, there do I see the line of my people, back to the beginning

Lo, they do call to me

They beat me - take my place among them

In the Hall of Walhalla , where the Brave may live forever!"

5,0

avatar van patjng

patjng

Heerlijke sfeer en helemaal mijn type film als het aankomt op verhaal, sfeer en omgeving. Het geheel is mysterieus genoeg om te blijven boeien.

Het verhaal is ook erg interessant. De uitwerking van het boek is prima. Alleen ben zelf van mening dat deze film veel beter had kunnen zijn. De kijker wordt er niet ingezogen. Het is allemaal net wat te oppervlakkig. Het had stukken rauwer, donkerder en realistischer kunnen zijn. En over het algemeen ben ik altijd wel voorstander om relatief onbekende acteurs te gebruiken. Goede keuze dan ook om veel rauwe koppen te gebruiken als Noren. Maar ik mis de arabier die op de juiste wijze de rol van Ahmed Ibn Fahdlan kan vertolken.

avatar van Zinema

Enigszins onderhoudende avonturenfilm met een ietwat misplaatste Banderas. McTiernan onwaardig, maar niet slecht. Gemiddeld filmpje.

avatar van hen12

hen12

zeer zeer slechte film erg ongeloofwaardig

die Ahmad Ibn Fadlan leer hun taal in 2 minuten ofzo?

vond de hele film geen klap aan heb hem niet afgekeken

zo slecht was de film heb hem weg gegooit

zulke bagger hoord niet thuis in mij dvd collectie

avatar van fiction

fiction

hen12 schreef:

zeer zeer slechte film erg ongeloofwaardig

die Ahmad Ibn Fadlan leer hun taal in 2 minuten ofzo?

vond de hele film geen klap aan heb hem niet afgekeken

zo slecht was de film heb hem weg gegooit

zulke bagger hoord niet thuis in mij dvd collectie

Dat ligt aan jou foute interpretatie en niet aan de film.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Hele tijd geleden gezien maar ik vond het een zeer mooie film. De locaties de zwaardgevechten en die sfeer maakt de film af.

Heb er erg van genoten! 3.5*.

avatar van G to the J

G to the J

slecht...>_<

Banderas is veel te goed voor zo'n enorm slechte film!

avatar van Zuzuu

Zuzuu

G to the J schreef:

slecht...>_<

Banderas is veel te goed voor zo'n enorm slechte film!

Wat is zo slecht aan de film, meneer de koekepeer?

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

Zuzuu schreef:

Wat is zo slecht aan de film, meneer de koekepeer?
Nog nooit eerder van de taal gehoord en dan...BANG! We spreken het vloeiend.

avatar van Zuzuu

Zuzuu

kArIzMa_Movie schreef:

Nog nooit eerder van de taal gehoord en dan...BANG! We spreken het vloeiend.

Ik vroeg het eigenlijk doordat hij niets verteld over de film zelf. Alleen dat het een slechte is. Ik heb deze film al gezien, gezien het feit dat ik erop heb gestemd.

Ik ben alleen benieuwd naar de reden van wat het een slechte film maakt.

Zulke hersenloze reacties vragen gewoon om extra details

avatar van Minotaures

Lo, there do I see my mother, my sisters and my brothers

Lo, there do I see the line of my people, back to the beginning

Lo, they do call to me

They beat me - take my place among them

In the Hall of Walhalla , where the Brave may live forever!"

Ik vraag me af of dit zang ook vroeger door de Noorse volk gebruikt werd.

avatar van Camiel77

Camiel77

Goede film met een schitterende combinatie van 2 totaal verschillende culturen.

avatar van movielou

movielou

ik vond deze film wel vermakelijk, die kannibalen (of monster) erin waren top het verhaal vond ik ook heel mooi.

3,5

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

Leuk vermaak dat geen moment verveeld, alleen, een taal leren op 1 avondje? Chapeau!

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

die "avond" is een aaneenschakeling van meerdere avonden.

kijk nog maar eens ;p

avatar van Queennie

Queennie

Best wel lang geleden gezien, maar zeker leuk, spannend en meeslepend nog!

Apart verhaal, moet ik zeggen.

Op zoek naar spanning? zeker een aanrader!

avatar van aburex

aburex

Goed gemaakte avonturenfilm met lekker veel zwaardgevechten. Banderas is nu eens niet de held, daar zorgen de Vikingen wel voor

Na de lage score niet veel verwacht. Maar vond het toch echt een hele leuke film!