• 9.378.870 stemmen

Met onder meer: Charlie Hunnam, Rinko Kikuchi en Idris Elba

Gesproken taal: Engels, Japans, Kantonees en Russisch

Releasedatum: 18 juli 2013

Plot Pacific Rim

"To fight monsters, we created monsters."

De film speelt zich af in twee gescheiden werelden. De eerste is een toekomstige versie van de Aarde waar in november 2012 een gigantisch monster uit de Stille Oceaan opdook en de stad Osaka in Japan aanviel. De andere wereld is de Anteverse, waar het monster vandaan kwam. Een portaal naar deze wereld ligt acht kilometer onder water. Sinds de eerste aanval spuugt het portaal steeds meer monsters uit die de kustplaatsen aanvallen, waaronder Tokio en Los Angeles. Om de monsters te verslaan ontwikkelt het leger het "Jaeger"-programma dat teams van twee piloten traint om gigantische mechanische harnassen vol met wapens te bedienen.

Raleigh Becket

Lt. Aleksis Kaidanovsky

avatar van Lennert

Lennert

MalvaBlanco schreef:

Star Wars weet wel meer dan 30 jaar later nog steeds tot de verbeelding te spreken. Ik vraag me af hoeveel mensen over 30 jaar betoverd raken door Pacific Rim. Daarvoor vind ik het allemaal iets te forgettable, al kan ik me vergissen. Nu moet ik toegeven dat ik A New Hope ook niet zo geweldig vind, hoewel het voor die tijd wel revolutionair was. Maar The Empire Strikes Back is zó ongelooflijk goed dat het de hele trilogie beter maakt. Misschien kan Pacific Rim 2 die rol wel invullen.

Ze zijn dan ook compleet niet te vergelijken met elkaar, dus ik wil best geloven dat Pacific Rim lang niet zoveel tot de verbeelding zal spreken over 30 jaar als Star Wars films dat deden. Maar goed, dat betwijfel ik bij een film als Avatar al, er is nu eenmaal een overkill aan CGI-films in de bioscoop. Dat ik de Star Wars reeks in retrospect vrij matige films vind is een ander punt.

avatar van Peterke!

Peterke!

Dit vond ik echt een ijzersterke film! Het acteerwerk was heel goed en ook de monsters zagen er naar mijn mening echt uit. Dat is iets wat ik in eerste instantie niet verwacht had. Toen ik daarna zag dat het budget van de film zo hoog was snapte ik het direct. Ik zat er helemaal in. Het enige wat ik een beetje jammer vond was dat het hier en daar een beetje voorspelbaar was. Daarbij overheerste het water & het zand nogal met 3D. Daardoor kon ik niet alle scenes evengoed zien. Desondanks een echte aanrader!

avatar van Altijdklagen

Altijdklagen

Gisteren naar de laatste voorstelling van Pacific Rim in 3D in Eindhoven geweest. Zaal was nog best druk en de film vond ik geweldig.

Het is een echte popcorn zomerknaller waar je je verstand niet al te veel aan moet zetten. De actie is overdonderend, het 3D werkt hier goed. Het geneuzel met de dromen vond ik goed uitgewerkt en de nerd waren slechts een klein beetje irritant.

Blij dat ik hem nog net in de bios heb kunnen zien, ik denk dat er op een gewone tv (ook al is die 50") er niet veel van over blijft.

avatar van Honey Blossom

Honey Blossom

Heeft iemand enig opheldering over of Pacific Rim gebaseerd is op de anime Neon Genesis Evangelion? Curiousity. I can't find a thing.

avatar van Shinobi

Shinobi

Guillermo del Toro zegt dat zijn grootste invloed de anime Tetsujin Nijûhachi-go (Tetsujin 28-go) is. Al zag ik in eerste instantie de vergelijking met Neon Genesis Evangelion ook.

Guillermo del Toro was inspired by the anime and tokusatsu (special-effects TV series and films) of his youth. He specifically cites Tetsujin nijûhachi-go as a major influence. Despite this, he wanted to avoid referencing other works of fiction in the design of the robots and monsters.

avatar van gauke

gauke

"Pacific Rim is overdonderend in al zijn epische grootsheid", las ik. Helemaal mee eens: een imponerende actiefilm vol met (toepasselijke) bombastische muziek. Digitaal en audiovisueel indrukwekkend, revolitionair en fascinerend spectaculair. Ik begrijp dat het verhaal bij een dergelijke film ondergeschikt is, zelfs clichématig; dat je geen al te grote verrassingen mag verwachten. Maar het grote probleem bij al het technisch vernuft is dat het voor mij allemaal teveel op afstand blijft (een ver van m'n bed show), dat het me niet raakt. De karakters krijgen geen enkele diepgang. Een nadeel vond ik verder dat het gebeuren ook onoverzichtelijk was.

avatar van Dandeman

Dandeman

Ik vond de film een tikkeltje tegenvallen. Op de één of andere manier deden de kostuums wat goedkoop aan. Verder vielen me andere technische onvolkomenheden op. De Jaegers bewogen bijvoorbeeld een stuk trager dan de piloten. Daarnaast vind ik het enorm moeilijk om niet afgeleid te raken door de 3D effecten. Je krijgt de neiging om te gaan zitten beoordelen in plaats van dat je in het verhaal wordt meegenomen. Verder had ik wat meer willen zien over de aliens die de monsters aansturen
Al met al toch best vermakelijk en 3,5*

avatar van RimkoWolfs

RimkoWolfs

spannend, onderhoudend en gewoon gaaf!

+ mooie visuals

+ mooi concept, met de Jeagers.

- beetje jammer van het plot.

RuudC

Guillermo Del Toro is voor mij pas echt interessant geworden met El Laberinto Del Fauno. Cronos en El Espinazo del Diablo heb ik niet gezien, maar Mimic, Hellboy en Blade II zijn stuk voor stuk nietszeggende films. Zoals ik vandaag al bij Mama opmerkte: tot nu toe ben ik meer onder de indruk van zijn werk als producer. Daarbij, een goede film maken is niet moeilijk. Een goede reeks neerzetten is andere koek. In elk geval is Pacific Rim pas de derde goede film die ik zie waarbij Del Toro in de regiestoel zat.

In de eerste plaats heb je bij mij altijd wel een streepje voor wanneer je met overtuiging grote monsters in het scherm propt. Del Toro heeft niet alleen fantastische Kajiu’s, maar ook oog voor detail (zoals goede sciencefiction betaamt). Pacific Rim opent al met sterke shots over hoe een kaiju een stad vernietigd (San Francisco toch?) en trekt je direct de apocalyptische setting in. Een groot compliment meteen door het gebeuren niet puur en alleen op Amerika te betrekken. De Jaegers van andere naties zien er fantastisch uit en de manier hoe men in de wereld het leven weer oppakt na de aanval van een kaiju, geeft aan dat Del Toro absoluut oog voor detail heeft. Ik vond het plaatje in Azië, waar letterlijk in het karkas huizen gebouwd worden, erg fraai!

Ik snap het gemekker om het plot niet helemaal. Voor een film waar het hoofdzakelijk draait om het spektakel, vond ik het plot eigenlijk verrassend sterk. Tuurlijk, diepgaand wordt het nergens. Ingewikkelde plottwists, diepgaande karakterontwikkelingen en dergelijke zouden de film alleen maar ophouden. Er worden in elk geval karakters geïntroduceerd die allemaal gebukt gaan onder ervaringen. Mako is een mooi karakter met wie godzijdank niet direct een romance gehouden hoeft te worden. Eigenlijk wel gek dat van alle belangrijke personages ik de hoofdpersoon het minst interessant vond. Zelfs de wat misplaatst overacterende professoren hadden meer te bieden.

Wat ben ik overigens blij met deze kaiju’s die in elk geval nog intelligent zijn en zich niet perse als oerdomme beesten (Cloverfield) moeten gedragen en ook niet onsterfelijk zijn (weer Cloverfield). Dat maakt het allemaal weer even net wat spannender. Godzijdank kan er ook eens groots spektakel zijn dat in goede proporties (leest u mee, Michael Bay?) op het scherm gegooid wordt en blijft puberale humor achterwege. Ook goed, is dat er in principe geen vervolg mogelijk lijkt op Pacific Rim, al vrees ik dat er mettertijd vast wel een mongool opstaat die even wat geld wil verdienen. Wellicht dat diegene nog een fatsoenlijke soundtrack gebruikt overigens. Pacific Rim wordt niet de film van het jaar, maar scoort hoog als popcornvermaak. Guillermo Del Toro mag vaker zulke gave settings creëren.

avatar van horizons

horizons

RuudC schreef:

Del Toro was al bezig met verhaal voor deel 2 toen Pacific Rim nog niet in de bioscopen draaide. Dus....

avatar van JacoBaco

JacoBaco

RuudC schreef:

PAS OP SPOILERS CLOVERFIELD!!

Die onsterfelijkheid in Cloverfield is behoorlijk dubieus ja. Het beest moet wel een hele dikke bepantserde huid hebben dat zelfs de raketten maar weinig impact hebben. Maar dat het een oerdom beest is, is te verklaren. J.J. Abrams zegt nota bene zelf dat het nog maar een pasgeboren monster is....., dus vandaar zijn gedrag. Al verwacht ik niet dat je het nu ineens wel als pluspunt ziet.

Ctrl f en dan baby. Cloverfield Monster - Cloverfield Wiki - Cloverfield Monster, Slusho, J.J. Abrams - cloverfield.wikia.com

horizons schreef:

Hmm, ik meende dat dat niet zo was, maar nu ik google, lees ik inderdaad andere verhalen. Ik houd mijn hart vast.

JacoBaco schreef:

PAS OP SPOILERS CLOVERFIELD!!

iets dat al duizenden jaren in het water ligt, zou ik geen baby willen noemen.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Tja, misschien gelden er andere regels voor dat soort beesten... Net als olifanten bijvoorbeeld. Zij zijn 18 tot 22 maanden zwanger i.p.v. de menselijke 9 maanden. Misschien blijven dit soort beesten duizenden jaren baby.

avatar van filmkul

filmkul

Pacific Rim voldoet aan je verwachting. Veel bombastisch spectakel en actie. Het verhaal stelt niet veel voor, maar dat is ook niet de reden dat je deze gaat bekijken. Wat ik wel jammer vind, is dat al zeer snel in de film het "wapen" van de mensen wordt ingezet tegen de monsters. Persoonlijk had ik het leuker gevonden als dat even geduurd had. Nu word je direct al het grootse spectakel voorgeschoteld, zonder enige opbouw. De film piekt daarmee te snel. Echter blijft de film verder wel boeien en verveelt geen moment. Zoals eerder aangegeven zijn de nerds inderdaad wat irritant. De 3d effecten zijn goed, maar voegen niet veel toe.

Ondanks de paar minpuntjes, een prima vermakelijke film, die het beste in de bioscoop tot zijn recht komt. 3.5

avatar van Brave-Neo

Brave-Neo

Heerlijke actiefilm waar het verhaal zo als bijna altijd bij blockbusters als deze ondergeschikt is aan de visueel sterk in beeld gebrachte actie. Daar reken ik deze film dan ook niet zwaar op af.

Op logica dit soort films afrekenen leidt ook alleen maar zeer lage scores ( waarom b.v. de Jaegers niet meer volgestouwd met wapen net als gevechtshelikopters voor close combat) en dat mensen niet altijd logisch reageren zien we dagelijks terug in het nieuws.

Er zijn altijd dingen die je anders wilt zien en ook ik ergerde mij vooral aan die wetenschapper met stok. Als liefhebber van SOA waarin ik Charlie Hunnam erg goed vind kan ik hem hier ook prima hebben.

Een kleine 4,5 voor pure amusementswaarde.

avatar van namingway24

namingway24

Pacific Rim is een pure bioscoopfilm.

Deze film komt het best tot zijn recht als je op het puntje van je bioscoopstoel met een bak popcorn erbij en zo'n lullig 3D-brilletje op je neus bij elke rake klap de grond onder je voeten voelt trillen. Het plot is minimaal, en karakterontwikkeling blijft oppervlakkig, maar daarvoor ga je hopelijk niet naar een film als Pacific Rim.

De monsteractie is echt spectaculair. Ik kan er niet veel nuttigs over zeggen: de special effects zijn prachtig, en de Kaiju zijn een goed voorbeeld van dingen die nooit of te nimmer met praktische effecten gemaakt hadden kunnen worden zonder er lachwekkend uit te zien. Er is genoeg variatie wat monsters betreft, en bij de beelden van gevechten op land en in het water zat ik echt gefascineerd te kijken. Er is trouwens wat te veel actie in het water: de grote confrontatie in de stad was visueel veel mooier en interessanter. Maar de spectaculairste scène vond ik die met de vliegende Kaiju.

Zoals ik al zei, de personages waren ondergeschikt aan de vette actie. Het enige waardoor de hoofdrolspeler en zijn grote rivaal uit elkaar te houden waren was dat één van hen een Australisch accent had: voor de rest leken het wel klonen van elkaar. De love interest van onze koene held was zeker wel knap en ze stond af en toe wel haar mannetje, maar meestal leek het wel een verwend klein meisje en vond ik haar bloed-irritant. Charlie Day's personage is net zo'n vervelend geval als zijn personage in het al net zo hysterische It's Always Sunny in Philadelphia, en zijn collega wetenschapper was misschien nog wel vervelender

Idris Elba en Ron Perlman spelen de enige interessante personages. Elba was een stereotype stoere gast, maar hij wist in elk geval wel te overtuigen. En Perlman is Perlman: del Toro houdt er wel van om hem vette rollen in zijn films te geven, en dat is des te beter voor ons als kijker. Ik vond het trouwens wel jammer dat die Russen er zo gemakkelijk aan gingen.Van hen had ik graag wat meer gezien.

Andere films hadden eerst rustig de eerste aanval laten zien, maar dat laat men hier lekker achterwege en de eerste Kaiju laten gelukkig niet lang op zich wachten: je wordt als kijker snel op de hoogte gebracht van de situatie om daarna meteen in het diepe gegooid te worden. Pacific Rim gaat alle plotelementen netjes af, van onderlinge problemen naar "verrassende" ontwikkelingen, maar zoals ik al zei, als je voor Interessante personages of een intrigerend plot naar PR gaat kom je van een kouwe kermis thuis.

Ik wist gelukkig wat ik kon verwachten en heb me daarom uitstekend vermaakt. Oh, en de 3D was lang zo slecht nog niet. Ik ben benieuwd wat er zonder deze gimmick en bovendien op een TV-scherm van Pacific Rim overblijft, maar voor de bioscoopervaring geef ik in elk geval een dikke voldoende.

avatar van olbo

olbo

Aardig voor een keertje. Wel een beetje langdradig voor zo'n simpel verhaal.

avatar van Petina

Petina

JacoBaco schreef:

Ik denk dat 95% van de gebruikers inactief is qua discussiëren. De meeste brengen alleen een stem uit. Als mensen zoals Ricardos wegvallen, dan blijven er nog zo'n 7000 mensen over.

6999...

avatar van vranque

vranque

voor mijn gevoel een "uwe bolletje" met veel poen. ik kan er niks anders van maken.

avatar van cdman19800

cdman19800

Ik vond het concept en de special effects zeker 4* waard

maar de acteerprestaties echter maar 2*

jammer, mits wat meer talent had deze zoveel beter kunnen zijn

avatar van Bélon

Bélon

DutchTakeshiro schreef:

De cast is aardig nietszeggend en voegt vrijwel niets toe aan deze film. Aan de andere kant: slechte acteerprestaties voor een slechte film, dat is dan wel goed gebalanceerd. De acteur (ik ga niet eens de moeite doen om zijn naam op te zoeken) die de rol speelt van een van de twee professors is uitermate irritant. Irritante en gebrilde mannetjes in films die op suikerwater lopen moet je in een film heel gauw van kant maken om mij nog te bekoren. Eerste pluspunt van de film: Ron Perlman speelt zoals altijd weer een geweldige rol, hoe klein die ook mag zijn.

Meens eens de bebrilde wetenschapper was echt erg irritant en ik vond de rest van de cast ook maar B (op Perlman na).

Als je van neonkleurtjes houdt zit je bij deze film goed. Ze hebben ook een "leuke" hond in de film gestopt die geen enkele functie heeft anders dan het zijn van "leuke" hond misschien om de familiefilm factor van de film wat op te leuken. In deel 2 komen ze misschien met een lolcat of zo.

DutchTakeshiro schreef:

En wat duurt het allemaal lang zeg! Anderhalf uur is meer dan zat voor dit soort films.!

90 minuten was inderdaad meer dan zat geweest, ik kon mijn aandacht hier moeilijk 2 uur bijhouden. Matige soundtrack ook. Het eerste deel is nog het aardigste, daarna verslapt de aandacht (door herhaling van wat we al gezien hebben). Mwah.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Vroeger als klein jongetje hield ik van drie series: The A-Team, Transformers en Power Rangers. Van die eerste wil ik eigenlijk de film niet zien, die tweede verkrachtte Michael Bay vakkundig, en die derde doet me vooral denken aan deze Pacific Rim, grote monsters die vechten tegen grote robotten. Dat maakt het echter geen goede film.

Om verhaal lijkt Del Toro niets te geven. Niet enkel vanwege alle clichés die de film kent (en dat is echt niet allemaal een ode aan de B-film), maar de hele geschiedenis van de monsters wordt snel weergeven (nochtans jammer aangezien ik dat vaak het meest interessante vind) om direct bij de laatste slag te belanden en en dus enkel monsters en robots te zien. De personages zijn dan ook vlak en zijn het benoemen niet waard, op een aardige chemie tussen Hunnam en Kikuchi na, en een prima bijrol van Ron Perlman, die precies lijkt te weten in wat voor film hij speelt. De rest lijkt het allemaal iets te serieus te nemen.

Maar uiteindelijk draait het om de gevechten, daar wacht je op tijdens de rustige scènes, en die actie? Ja, die valt gewoon tegen, Ik vind het mooi om grote wezens te zien vechten, om gebouwen in puin te zien veranderen en om schepen door de lucht geworpen zien te worden. En dat zit er allemaal wel in, maar daar blijft het bij. Alsof Del Toro dacht dat dat beetje puin genoeg was, en verder vergat ook maar iets toe te voegen met zijn regie. De actie is daarnaast niet altijd even overzichtelijk gefilmd en gaat op den duur zelfs vervelen (de film duurt echt een halfuur te lang), en waarom regent het toch de godganse tijd? Enkel de muziek kan ik goed hebben die nu eens pompt, en dan weer angstaanjagend toetert. Goed dus. Ook Hong Kong ziet er fraai uit, zoals eigenlijk het hele production design. Maar dat zijn randvoorwaarden, de basis, waar het om draait, is gewoon slecht.

De 2,5* die ik geef is eigenlijk veel te hoog, maar het is een soort nostalgie. En dat doet een mens af en toe goed. Maar voortaan een betere film zou leuk zijn.

avatar van Bélon

Bélon

Kwam de A cast in de bios wel opdraven?

(Maar inderdaad als puur audiovisuele beleving is de bios wel geschikter dan de bank/thuisbios voor een film als deze, als dat je punt is)

LOL .

Dat was mijn punt inderdaad. Film kent een uitermate goed sounddesign. Sound-mixing en sound-editing is grandioos. Het verschil is al groot als je thuis een zeer solide set-up hebt maar heb toch altijd het idee dat veel dat nog niet eens in huis hebben. Ik vind dat je als filmkijker zelf ook wel verantwoordelijkheden hebt voor je filmervaring en de makers niet alles kan verwijten.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Naomi Watts schreef:

Dit niet in de bios kijken is vragen om problemen natuurlijk.

Ik weet niet, stukje beleving natuurlijk, maar dat maakt het nog steeds geen goede film met overzichtelijke scènes. Mijn beeldscherm is groot zat (waar ik ook dichter bij zit dan een wit scherm) en mijn boxen werken prima, en wat indrukwekkend moest zijn, was ook wel indrukwekkend. Geluid was één van de weinig echt positieve dingen. Het is gewoon, ja, er werd naar mijn idee te weinig gedaan. Zoiets als Nightcrawler in het Witte Huis, daar werd wel wat meegedaan en is een heerlijke scène. Of Hanna gisteren (maar die vond jij weer ruk).

Fast Five en Furious 6 staan ook niet bepaald hoog op mijn lijstje, maar wel beide in de bios gezien.

Naomi Watts

Hanna staat nog op de herzieningslijst, die heb ik ook niet in het juiste 'landschap' gezien, denk dat daar wel een verhoging in zit.

Nu weet ik nog niets over je setup, al hoef je niets te bewijzen, al is het wel zeer wenselijk voor je setup. Vooral omdat de film het van zijn sound-design moet hebben.

Maar ik ben dan ook een liefhebber van sound-design en vind goede omstandigheden essentieel, al heb ik het idee dat jij daar niet zoveel mee hebt. Daar naast heeft de film inderdaad niet veel te bieden. Volg je dan ook in je kritiek, telt bij mij alleen niet zo zwaar. Misschien had de bios voor jou ook helemaal geen zak uitgemaakt .

avatar van The Oceanic Six

Naomi Watts schreef:

Dit niet in de bios kijken is vragen om problemen natuurlijk.

Helemaal eens. Dit zeg ik nooit zo snel, maar in dit geval heb je absoluut gelijk. Deze film moet het volledig met het geluid, de special effects en de bombastische actie hebben die van je scherm af spat. Dat is bijna thuis niet te evenaren. Net als bijvoorbeeld Avatar.

avatar van eapoe

eapoe

Vond de special effects zeer goed, maar het verhaal erg dunnetjes.

Kon mij niet echt boeien en een voor de hand liggend verhaal

Special effects: 9

Verhaal: 4