Genre: Drama / Komedie
Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / België / Italië
Geregisseerd door: Ken Loach
Met onder meer: Paul Brannigan, Siobhan Reilly en John Henshaw
Releasedatum: 6 september 2012
Bekijk via CineMember
Plot The Angels' Share
"Four Friends. One Mission. Lots of Spirit."
Robbie sluipt de kraamkliniek binnen om zijn jonge vriendin Leonie te bezoeken en zijn pasgeboren zoon Luke voor het eerst vast te houden. Overweldigd door het moment zweert hij dat Luke niet hetzelfde tragische leven zal hebben dat hij heeft gehad. Op een haar na moest hij de gevangenis in en nu krijgt hij één laatste kans.Tijdens zijn werkstraf ontmoet hij Rhino, Albert en Mo, die net als hij onmogelijk werk vinden vanwege hun strafblad. Kon Robbie vermoeden dat drank zijn leven voorgoed zou veranderen – geen goedkope tafelwijn, maar de beste malt whisky ter wereld. Zijn nieuwe talent – een fijne smaak en een delicate neus – in combinatie met een portie lef leidt Robbie en zijn vrienden naar de vreemde wereld van frisse lucht en open ruimte, de Schotse Hooglanden, en de grootste gok van hun leven.
Koekebakker
Fijn, volledig geslaagd komisch drama. Maar wel wat laag qua ambitie hoor. De laatste drie kwartier hebben zelfs veel weg van een wat simplistische jeugdfilm. Maar fijne film, dat zeker.
En begreep ik het nou goed dat de jury in Cannes The Angels' Share en Amour eigenlijk even goed vond..? Dat Loach dus zomaar weer, totaal verrassend, de Palm had kunnen winnen ten koste van een meesterwerk van Haneke..? (in 2006 won The Wind that Shakes the Barley terwijl ook Cache in competitie zat)
Prudh
Voor wie het interesseert: the angels' share is het percentage van alcohol dat verdampt tijdens het rijpingsproces van whisky (vandaar ook dat een vat whisky niet onbeperkt kan rijpen). Een mooie benaming én filmtitel! Ik heb wel zin in deze Loach.
arno74
Begint goed, met een aardige combinatie van humor, drama, en af en toe actie en spanning, maar zoekt helaas halverwege alweer de makkelijke weg op. Het realisme dat het aanvankelijk weet over te brengen is tegen het einde van de film compleet zoek. Ik had de indruk in het laatste stuk dat ik naar een andere film zat te kijken, simpel en met gaten in het script.
Ook vond ik dat er te weinig is gedaan met hun tocht door de Schotse Hooglanden, erg afgeraffeld, daar had meer avontuur en humor ingezeten.
Sterk begin, maar weet dat op den duur niet vast te houden. Zonde.
makwild
Vond het de moeite waard, maar zoals eerder gezegd leek het alsof de film uit 2 delen bestond.
ibendb
Holy Fuck, it's like The Sound of Music!
Deze film liet me met een onvoldaan gevoel achter.
Het eerste deel is niet leuk en soms zelfs saai. Ik lag bijna te slapen in de zaal. Maar wanneer ze op trektocht gingen met hun kilts aan vond ik de film wat leuker beginnen worden. De sfeer is heel anders en het drama maakt plaats voor wat meer humor.
Verder was het acteerwerk goed. Het Schotse accent was wel wennen, aangezien ik er bijna niks van begreep. Het verhaal was redelijk en de film had niet zo'n goede vaart. Jammer, want ik had me op een veel betere film verheugd.
sveneras
Vermakelijke film waarin de balans nog een beetje zoek is.
Het begin van de film is van tijd tot tijd te dramatisch, in schrill contrast met het de tweede helft waarin er van drama geen sprake meer is en de film verandert in een gek avontuur.
De volgorde werkt in ieder geval beter dan omgekeerd het geval zou zijn, maar wat mij betreft hadden ze het emotionele stuk weg kunnen laten. Het komedie-gedeelte is zeer sterk en wordt alleen maar hilarischer door de het Schotse taalgebruik. Meerdere keren in de lach geschoten door de absurde situaties en de leuke personages. Albert is de key-figure tijdens de dialogen maar wordt af en toe uitgebuit waardoor zijn grappen te geforceerd over komen. Het avontuur is verder onderhoudend en verfrissend.
Na de film tegelijk het eerste beste café ingedoken om whisky te gaan drinken, dat effect heeft de film in ieder geval bereikt!
Donkerwoud
Net als de whiskey uit de film is regisseur Ken Loach inmiddels ook gerijpt tot een grootse cineast en dat blijkt ook weer uit zijn nieuwste werk. De kracht van zijn films zit hem niet in de verfijning van mooie beelden of de aanwezigheid van goede karakteracteurs, maar hij zet jonge mannen neer die chemie met elkaar hebben en dat ook weten uit te stralen naar de kijker. Ook bij The Angels´ Share straalt dat enthousiasme van het scherm af. Het is een genot om te luisteren naar de onzin die de jongens met elkaar uitwisselen en te kijken naar de bizarre situaties waar ze samen in terecht komen.
Is het een perfecte film? Bij lange na niet, want het laat zeker wat steekjes vallen in dat er een te grote kloof zit tussen de loodzware scènes en de wat meer luchtige scènes. Maar om de een of andere reden maakt het de film toch ook weer extra charmant omdat het het op deze manier ook de uitersten in een mensenleven weet te verbeelden. Zowel het dramatische als het komische wist mij te raken, maar allebei om andere redenen. Zo zal ik bijvoorbeeld de ijzingwekkende confrontatie tussen Robbie en een van zijn slachtoffers net zo min vergeten als hoe hard ik heb moeten lachen om de kolderieke fratsen van deze jongens.
Donkerwoud
Erg goede trailer! Kijk hier erg naar uit
Laat je niet teveel beinvloeden door de trailer, want die wekt behoorlijk verkeerde verwachtingen. Er zitten behoorlijk wat heftige momenten aan het begin van de film en die zie je dus helemaal niet terug. Nu is het alsof het alleen maar feel-good is, maar dat is zeker niet het geval.
kuk
Prima bitterzoete komedie. De contrasten waren echter wel wat groot en plotseling; van het rauwe straatleven met alle perikelen die daar bij komen kijken in het eerste uur, tot een bizar avontuur richting het einde. Daarnaast vond ik ook niet alle personages even geslaagd (zoals de grijpgrage Mo die toch vooral als opvulling en uitvergroting van Robbies veranderende moraal diende). Blijft er een wisselvallige en bij tijd en wijle sprankelende Loach prent over.
wibro
In het begin had ik het idee dat ik weer het zoveelste Britse drama over losers uit achterstandswijken voorgeschoteld zou krijgen, iets waarmee ik al zo vaak mee ben doodgegooid dat ik daar inmiddels schoon genoeg van heb. Ik had al een waardering van pakweg 1,0* of 2,0* in mijn gedachte. Gelukkig kwam na pakweg drie kwartier de ommekeer en kreeg het komische gedeelte de overhand. Dat Robbie aan het einde niet als een loser eindigde, maar succes hem ten deel viel wegens zijn goede neus voor whisky deed mij zonder meer goed. Zo eindigde deze film dus toch nog als een aardige feel-goodmovie. Oh ja, ik moet toch maar eens een van die whisky's proberen, want ik kreeg daar na afloop van de film best wel trek in.
John Lee Hooker
Redelijk opmerkelijke productie met een typisch Engels accent en wederom de armzalige omgevingen. Onbekende acteurs zijn altijd een meerwaarde en eigenlijk komt iedereen wel goed uit de voeten. Wiskey brouwerijen, proeverijen en veilingen kom je sowieso niet vaak tegen in de media dus ik kan dit uitstapje wel waarderen in plaats van enkel de problemen met oude vijanden aan te kaarten. De humor is lomp, recht voor z'n raap en meestal wel geslaagd. Fantastisch moment toen Robbie de verkeerde motor omver duwde. Wel blijven de gebeurtenissen vrij constant zonder grote verassingen dus Angel's Share is niet uitzonderlijk maar kijkt gewoon makkelijk weg.
Movie-Addicted
Jaaa, heerlijk filmpje. Begin was een beetje grauw, maar 2e helft was echt top!
*3.75
Vinokourov
Heerlijk hoor, die sloeberomgevingen van Groot-Brittannië. Echt waar,wat een treurniswekkende sociaal minder bedeelde types wonen daar. In The Angels' Share komen een aantal aan bod, waaronder Robbie, een knaap die op het punt staat vader te worden maar ook zich misdragen heeft. Via de reclassering raakt hij bekend met whisky's en maakt hij contact met andere geflipte criminelen.
Ik had eerst de vrees dat het vooral over Robbie en zijn vaderschap zou gaan, maar plots verlegt de film zijn aandacht naar een heus whisky-avontuur. Erg leuk en grappig hoe dat tweede gedeelte in elkaar steekt. The Angels' Share heeft veel fuck-geroep en andersoortig onverstaanbaar gebrabbel de hele tijd, maar eigenlijk heb ik voor de rest niet zo veel aan te merken. Leuke film dus!
manecas36
Een leuke film die ik 3,5 sterren geef. 3 sterren vind ik te weinig en 4 te veel.
Fikret8
11 oktober gratis te bewonderen in Leiden.
Filmavond: THE ANGELS' SHARE. Met inleiding van dr. Bruno Verbeek | Facebook
chillout
leuke film inderdaad had niet zo een hoge verwachtingen maat bleef heel boeiend tot het einde, zeker het kijken waard!
Dreiecke
11 oktober gratis te bewonderen in Leiden.
Filmavond: THE ANGELS' SHARE. Met inleiding van dr. Bruno Verbeek | Facebook
dit lijkt mij heel tof, toch maar proberen er bij te zijn
depri83
Vermakelijk, maar toch een tegenvaller. Ik had inderdaad wel op een comedy gerekend maar het eerste dramatische gedeelte van de film smaakte naar meer. Het 2e komische gedeelte vond ik tegenvallen. Vooral door het irritante personage Albert en de makkelijke grappen omtrent zijn intelligentie.
Laat Loach het maar volledig bij het drama houden.
Bélon
Film begint goed met een goede balans tussen drama en (zwarte) humor. Vooral de scene waarin Robbie het slachtoffer en familie van zijn gewelddadige gedrag onder ogen komt is dramatisch sterk. Het tweede gedeelte zakte de film in en werd het meer een klucht. Laten we zeggen dat ik denk dat "de Schotse whisky industrie" wel wat geld in deze film heeft gestoken, tenminste zo voelde het aan. Van een ervaren regisseur als Loach verwacht ik eigenlijk wel meer dus daarom slechts een 2,5.
Dreiecke
Een Brits drama, in heftig dialect gesproken, over een jongen die in de reclassering zit en via zijn ambtenaar kennis maakt met whisky's van het betere soort.
Een mix van het dagelijks leven: narigheid, leukere dingen, soms humor, soms geweld. Vooral de vriendengroep beleeft grappige en avontuurlijke dingen.
Goed geacteerd door niet-acteurs. Een goed getroffen sfeer en geloofwaardige types.
Met een kritische noot naar de maatschappij.
Mij viel op dat de jongen zelf met 2 maatstaven meet. Als een meisje iets steelt vindt hij het niet juist, maar als hij zelf iets steelt wel bv.
Een interessante invalshoek over de onzichtbaren/onaanraakbaren, de Paria in India, maar tegelijkertijd over de hogere klasse net zo goed: klassenonderscheid en niet inleven in elkaar.
De film is zo apart dat ik het wel 4* waard vind.
gauke
Een opgeruimde feel good movie, die het midden houdt tussen een realistisch drama en een misdaadkomedie. De regisseur biedt humor (scherpe dialogen) en hoop, maar maakt daarnaast gebruik van cliché's en goedkope middelen (flauwe moppen en slapstick), waardoor het verhaal niet altijd even geloofwaardig overkomt.
N.B. Ik wist niet dat 'The Angels' Share' een whiskeyterm is.
vranque
prima drama waarbij ik in een twist zat, net als de regisseur waarschijnlijk, waar de "fles" naar toe zou moeten, het slachtoffer of de hulpverlener? Ik kwam er niet uit.
3* cheers
Meer dan aardige feelgoodmovie die erg te genieten was toch zie ik de films liever met een tikje meer drama . Maar toch een dikke voldoende en de film kijkt lekker weg.
dope
- 20068 stemmen
Twee weken geleden nog in zowel Edinburgh als Glasgow geweest, leuk om dat heerlijk Schotse taaltje weer te horen.

I, Daniel Blake
Drama, 2016