Cloud Atlas (2012)
Genre: Sciencefiction / Drama
Verenigde Staten / Duitsland / Hongkong / Singapore
Geregisseerd door: Tom Tykwer, Lilly Wachowski en Lana Wachowski
Met onder meer: Tom Hanks, Halle Berry en Ben Whishaw
Releasedatum: 29 november 2012
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Plot Cloud Atlas
"Everything is connected"
Cloud Atlas vertelt zes verhalen die zich in een verschillende tijd en op verschillende plaatsen afspelen en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het eerste verhaal speelt zich rond 1850 af, terwijl het laatste verhaal zich honderden jaren in de toekomst afspeelt. Het is een episch verhaal van menselijkheid waarin de acties en de gevolgen van onze levens impact hebben op een ander door middel van het verleden, het heden en de toekomst wanneer één ziel omgevormd wordt van een moordenaar tot een verlosser en één enkele daad van vriendelijkheid ervoor zorgt dat eeuwen later een revolutie ontketend wordt.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Cloud Atlas (BoekMeter)
- Cloud Atlas (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
- Kijk op MUBI
- Kijk op Amazon Prime
Dr. Henry Goose / Hotel Manager / Isaac Sachs / Dermot Hoggins / Cavendish Look-a-Like Actor / Zachry
Native Woman / Jocasta Ayrs / Luisa Rey / Indian Party Guest / Ovid / Meronym
Captain Molyneux / Vyvyan Ayrs / Timothy Cavendish / Korean Musician / Prescient 2
Haskell Moore / Tadeusz Kesselring / Bill Smoke / Nurse Noakes / Boardman Mephi / Old Georgie
Adam Ewing / Poor Hotel Guest / Megan's Dad / Highlander / Hae-Joo Chang / Adam / Zachry Brother-in-Law
Tilda / Megan's Mom / Mexican Woman / Sonmi-451 / Sonmi-351 / Sonmi Prostitute
Cabin Boy / Robert Frobisher / Store Clerk / Georgette / Tribesman
Young Rufus Sixsmith / Old Rufus Sixsmith / Nurse James / Archivist
Talbot / Hotel Manager / Yoona-939 / Rose
Kupaka / Joe Napier / An-kor Apis / Prescient
grovonion
Ik heb het boek eerst gelezen, en ondanks dat ik dat geen klepper vond toch de film gekeken. En als uitzondering op het cliche moet ik misschien wel eens concluderen dat de film beter is dan het boek, maar ook niet veel beter.
davidz352
Heb deze film willekeurig gekozen, geen trailer gekeken e.d. En vond de film geweldig! Werd meegeslepen in het verhaal, montage is uitstekend gedaan, geen moment van verveling.
5 sterren.
El ralpho
Our lives are not our own. From womb to tomb, we are bound to others. Past and present. And by each crime and every kindness, we birth our future.
Cloud Atlas die zes verschillende verhalen in verschillende tijden en plaatsen verteld, is een ambitieus project van de Wachowski broertjes en Tom Tykwer. De verhaallijn beloofd erg veel diepgang en met zijn speelduur van maar liefst bijna 3 uur komt die diepgang er dan ook. Misschien zelfs wel iets te veel. Want je aandacht ga je nodig hebben bij deze film en dit is niet altijd even gemakkelijk.
Het eerste gedeelte ging het allemaal nog wel prima, want hoewel je constant wel erg goed op moet blijven letten om de verhalen te kunnen blijven volgen gebeurd er genoeg interessants op je scherm. Er zitten hier ook een aantal sterke scènes in met een aantal onverwachte wendingen zoals een scène waarin iemand compleet onverwacht van een gebouw af gesodemieterd word je raakt als kijker benieuwd naar alle verhaallijnen en hoe deze zich gaan ontwikkelen. De verhaallijnen waren in mijn ogen niet altijd allemaal even snel duidelijk (ook omdat het er zoveel zijn) maar interessant bleef het wel. Tot na verloop van tijd als de film pakweg zijn eerste 1,5/2 uur er op heeft zitten. Je kent op dit punt de personages en hun verhaallijnen en dan heb je als kijker nog een klein uur te gaan. Er gebeurd in de tweede helft ook een stuk minder en sommige verhaallijnen werden naar verloop van tijd ook wat warriger. Een kanttekening wil ik ook plaatsten bij de verhaallijn van Sonmi-451. Deze was wel erg pakkend, maar op het moment dat ze meerdere malen ontsnapt verloor haar verhaal wat mij betreft dan ook flink aan kracht. Ook de achtervolging op de weg met haar redder kwam te overduidelijk uit de computer met veel ondermaatse effecten
Er is ook veel ruimte voor filosofische uitspraken, waarvan er veel erg mooi zijn, maar echter wist ik het op een gegeven moment wel en mocht de film wat mij betreft dan ook afgelopen zijn. Je ziet stukje bij beetje hoe de personages met elkaar verbonden zijn, maar de link is niet heel wereldschokkend en met name leg je die dan ook omdat je dezelfde acteurs in een andere rol, op een andere tijd en plaats herkend. Niet per se direct vanwege de verhalen zelf. Cloud Atlas had zeker de potentie om een klassieker te worden en bevat een aantal sterke scènes, maar kan helaas niet de bijna 3 uur durende speelduur blijven boeien. Hiervoor wil de film in zijn tweede deel toch net iets te kunstzinnig en dubbelzinnig overkomen. Voor mij werd het op een gegeven moment echter gewoon te langdradig en had ik moeite om mijn aandacht er nog bij te kunnen houden. Gemengde gevoelens, dus ik kies voor de gulden middenweg met mijn beoordeling.
Fijn.
Maar had toch op wat meer gehoopt. Een nieuwe Mr Nobody is het zeker niet, maar gelukkig wel weer eens een film die 3 uur lang weet te entertainen, ondanks een aantal stevige flaws en zwaktes.
Grootste probleem is de gehele cast die ofwel erg slecht is, ofwel slecht presteert. Weaving en Hanks zijn helemaal niet te pruimen, des te erger dat ze telkens weer terug komen in een andere vorm. Maar ook Doona Bae en Xun Zhou leveren pover werk af en voelen zich duidelijk niet gemakkelijk met hun Engelstalige rollen. Een project als dit zou toch moeten durven iets internationaler te gaan, al wordt dat moeilijk als je hen ineens ook blanke personages gaat laten spelen. Ik begrijp het concept erachter wel, maar het werkt voor geen meter.
Komt bij dat ook de make-up niet voldeed. Acteurs ouder doen lijken blijft tricky business en de crew achter Cloud Atlas is er niet in geslaagd om het naar behoren uit te voeren. Personages zagen er vaak erg "off" uit, vooral Zhou als rosse sproetenkop kon echt niet, onbedoeld komisch. De enige die zich eigenlijk doorheen de verhalen wat staande wist te houden was Jim Broadbent, vooral dan in z'n rol als Cavendish.
Ander probleem is dat de 6 verhalen te verschillend in toon zijn. Het 70s gebral met Berry (wat is zij een slechte actrice) was erg saai, het scifi holbewonergebeuren met Hanks eigenlijk ook niet geweldig boeiend. Neo Seoul was leuker, net als het Cavendish gedeelte en stuk rond de compositie van Cloud Atlas. Maar al die verschillende genres en verhaallijnen zorgen eigenlijk nooit voor één film, hoe hard de vertelstructuur en montage ook z'n best deed.
Vooral een boeiende film door gepoogde grandeur en opzet, maar de uiteindelijke uitwerking liet geregeld te wensen over. Een povere cast en een gebrek aan overkoepelende sfeer zorgen ervoor dat dit niet het meesterwerk is waar de regisseurs op gehoopt hadden, maar verder wel een vlotte, afwisselende film die de aandacht makkelijk 3 uur lang vasthoudt.
Recensie klinkt misschien iets kritischer dan het uiteindelijke cijfer, komt omdat ik vond dat hier veel meer inzat dan het drietal eruit heeft gehaald. Daar staat tegenover dat films die 3 uur weten te entertainen een zeldzaamheid zijn, zeker in mijn geval. Dus een lager cijfer zou niet gepast zijn.
Karl van H.
Ik had totaal niet verwacht dat ik deze film iets aan zou vinden, maar warempel: hij is zowaar drie uur lang leuk om te kijken. Hier en daar is het wel iets te pseudofilosofisch, maar heel erg is dat niet zolang je niet uit het oog verliest dat het eigenlijk ook alleen maar een popcornfilm is. De enige verhaallijn die echt beduidend minder was dan de rest, was die met die uitgever die in het bejaardentehuis terecht komt, die voelde wat te geforceerd komisch aan in een verder vrij serieuze film. Voor het overige: prima entertainment.
bommko
Er zitten wel aardige stukken tussen, maar over het algemeen is de film te onsamenhangend en veel te lang en daardoor vaak langdradig en saai.
TommyG
2 sterren voor de moeite.
De film slaat gewoon niet aan. Toen men begon over AI die wordt ingezet als serveeersters bij een frietketen was voor mij de lol er gelijk van af ... Kom op zeg! Dit verzin je toch niet?
Dus 2 sterren maar dat is eigenlijk nog te veel.
tommykonijn
Ik snap niet wat daar verkeerd aan is. Wat je hier noemt is maar een klein onderdeel uit dit 3 uur durende epos, en bovendien is het best logisch als je erover nadenkt. Een ideaal iets waar mensen in de toekomst klonen voor zouden kunnen gebruiken. Het is eigenlijk ook niet belangrijk waar ze voor worden gebruikt, maar dat ze worden gebruikt (misbruikt).
mordang
Ik heb geen zin om te verklaren waarom ik deze film mooi vond. Mijn gevoel is mijn directie en het voelde goed.
essepluisje
Deze film is stiekem toch wel heel indrukwekkend.
Je moet er wel even goed voor gaan zitten en je aandacht erbij houden maar de eindconclusie maakt het zeker de moeite waard.
Nicholas
Kan iemand bevestigen of deze film nu inderdaad te huur is. Ik las zojuist namelijk dat de datum weer is verzet.
Leo1954
- 2073 berichten
Mooi gemaakte onderhoudende film, niet voor de makkelijkste weg gekozen. Goeie cast, prettige film.
HALVE TAMME. (moderator series)
Lange zit,maar dat was zeker de moeite waard.
Cloud Atlas (2012) : Prachtig.
marissaheinrich
Waar heb ik in hemelsnaam naar zitten kijken... wat een langdraaaaaaaaaaadige film.
Ik zal toegeven, de beelden zijn mooi, maar dat is dan ook echt het enige. Rare verhalen die mij niet konden boeien, het sloeg echt helemaal nergens op. Ik ben niet snel heel negatief over een film omdat ik altijd wel iets kan waarderen, maar nee, nee nee nee, dit is echt gewoon een hele rare film.
tommykonijn
Als ik het goed heb gelezen is de release inmiddels weer verplaatst naar september..
Nicholas
Klopt. Wat gaat er in godsnaam mis met die distributie?!
DeusMaximus
Het bedrijf dat Cloud Atlas deed (BFD) is samengegaan met A-film. Dit was ook in de media. Ik neem aan dat dit de reden is hiervan.
tommykonijn
Ik dacht dat Warner Bros. de distributeur was van deze film. Al zag ik wel in de bios het BFD logo ipv. WB.
DeusMaximus
Warner Bros was de partij in de States. Niet in de Benelux zeg maar.
roeman
Prachtige beelden, decors, muziek, CGI, special FX en make-up. De acteurs waren stuk voor stuk op hun best. Mar toch had ik steeds het gevoel dat ik wat miste. Meer emotie, meer uitgelegd? Wat een meesterwerk had kunnen zijn blijft steken in zijn eigen verhaal, die helaas hier en daar wat gaten laat vallen in het plot.
3.5* voor een uitstekende, wel lange, avond vermaak.

K. V.
Bij deze film had 'k niet verwachtingen, maar hij is me zeker niet tegengevallen. Wel een lange film (zo'n 3 uren), maar door de vele verhaallijnen en steeds wisselende tijden, bleef het boeiend.
'k vond wel niet alle verhaallijnen even interessant, die van in de toekomst vond 'k wel het boeiendst.
De cast deed het ook goed, zeker als ze verschillende rollen deden. Van sommige acteurs/actrices was de make-up ook erg goed gedaan, zodat 'k sommige totaal niet had herkend (sommige spelen man en vrouw). Dus zeker even blijven hangen tijdens de aftiteling daar zie je ze allemaal in hun verschillende rollen.
Verder was de film niet zo braaf als gedacht, zo komt er gerust een borst in beeld en ook wel wat bloed.
Toch vond 'k de film geen 5* waard, 'k had toch een net niet gevoel. Misschien iets te veel verhaallijnen.
Maar zeker geen slechte film, maar je moet je er wel voor zetten.
sofripa
Editing hell
Bijzondere film. Kan niet anders zeggen. Legio verhaallijnen maar prachtig in elkaar vervlochten. Moet voor de acteurs ook feest zijn geweest want het is 1 grote verkleedpartij. Kan me voorstellen dat niet een ieder gecharmeerd is van deze film, maar ik vond het een mooie voorstelling. 4 sterren
Tula
Ik heb zelden tot nooit een film afgezet, maar na 40 minuten had ik echt zoiets van; 'Waar zit ik nou toch al die tijd naar te kijken, waar gaat dit naar toe??' De beelden waren prachtig, maar heb toch besloten hem uit te zetten.
Misschien, gezien de goede reacties hier, dat ik hem nog een keer ga proberen te kijken, maar is toch jammer dat het zo moet opstarten.
Zondra
Her verhaal komt wat traag op gang, maar na een tijd (en zeker op het einde) valt alles samen en begrijp je waarom alle verhalen belangrijk zijn. Soms worden de individuele verhalen wel heel erg uitgeweid, waardoor het op momenten allemaal wat onduidelijk wordt, maar op het einde passen alle puzzelstukjes in elkaar.
Wat mij het meeste aansprak in de film is de algemene filosofie. "Love can conquer death."
Het geeft je echt iets om over na te denken en biedt een nieuw perspectief op het leven.
Het is een lange film en soms wat moeilijk te begrijpen, maar zeker het kijken waard!
swenbos
Meesterwerk.
“Souls cross ages like clouds cross skies, an' tho' a cloud's shape nor hue nor size don't stay the same, it's still a cloud an' so is a soul. Who can say where the cloud's blowed from or who the soul'll be 'morrow? Only Sonmi the east an' the west an' the compass an' the atlas, yay, only the atlas o' clouds.”
filmkul
You love it or you hate it. Typisch zo'n film waar de meningen over verdeeld zijn. Als filmliefhebber kijk ik vrijwel alles wat ik kan kijken. Dus ook deze film. Hij boeide me totaal niet. Ik heb mezelf moeten dwingen om hem af te kijken en tussendoor steeds te hopen dat ie me als nog zou pakken. Dat bleef helaas uit. Jammer want als ik de recensies lees van mensen die het een geweldige film vinden, ben ik best jaloers. De film heeft namelijk alles in zich om een geweldige film te zijn en geeft me ook het gevoel dat ik de film op een verkeerd moment heb gekeken of zo. Ik geef daarom verdr ook geen beoordeling over deze film. Wellicht dat ik hem op een later tijdstip nog eens ga kijken.
Een film waar ik eigenlijk niks mee kan.
hpdw
De combinatie Tom Hanks & Halle Berry vondt ik tegenvallen. Totaal geen chemie die twee.

Captain Phillips
Biografie / Actie, 2013