Cloud Atlas (2012)
Genre: Sciencefiction / Drama
Verenigde Staten / Duitsland / Hongkong / Singapore
Geregisseerd door: Tom Tykwer, Lilly Wachowski en Lana Wachowski
Met onder meer: Tom Hanks, Halle Berry en Ben Whishaw
Releasedatum: 29 november 2012
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Plot Cloud Atlas
"Everything is connected"
Cloud Atlas vertelt zes verhalen die zich in een verschillende tijd en op verschillende plaatsen afspelen en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het eerste verhaal speelt zich rond 1850 af, terwijl het laatste verhaal zich honderden jaren in de toekomst afspeelt. Het is een episch verhaal van menselijkheid waarin de acties en de gevolgen van onze levens impact hebben op een ander door middel van het verleden, het heden en de toekomst wanneer één ziel omgevormd wordt van een moordenaar tot een verlosser en één enkele daad van vriendelijkheid ervoor zorgt dat eeuwen later een revolutie ontketend wordt.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Cloud Atlas (BoekMeter)
- Cloud Atlas (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
- Kijk op MUBI
- Kijk op Amazon Prime
Dr. Henry Goose / Hotel Manager / Isaac Sachs / Dermot Hoggins / Cavendish Look-a-Like Actor / Zachry
Native Woman / Jocasta Ayrs / Luisa Rey / Indian Party Guest / Ovid / Meronym
Captain Molyneux / Vyvyan Ayrs / Timothy Cavendish / Korean Musician / Prescient 2
Haskell Moore / Tadeusz Kesselring / Bill Smoke / Nurse Noakes / Boardman Mephi / Old Georgie
Adam Ewing / Poor Hotel Guest / Megan's Dad / Highlander / Hae-Joo Chang / Adam / Zachry Brother-in-Law
Tilda / Megan's Mom / Mexican Woman / Sonmi-451 / Sonmi-351 / Sonmi Prostitute
Cabin Boy / Robert Frobisher / Store Clerk / Georgette / Tribesman
Young Rufus Sixsmith / Old Rufus Sixsmith / Nurse James / Archivist
Talbot / Hotel Manager / Yoona-939 / Rose
Kupaka / Joe Napier / An-kor Apis / Prescient
SunChaser
Het is een behoorlijke flop. Althans, de studio wilde maar 20 miljoen voor de film geven. Uiteindelijk hebben ze via vriendendienstjes 80 miljoen opgehaald, plus het studiogeld en zo kwamen ze op 100 miljoen. De film heeft tot nu toe 27 miljoen opgebracht. Ja, voor de studio een bescheiden winst, maar films moeten normaliter veel meer opleveren dan een paar miljoen.
Maar je hebt gelijk dat filosofische films ook flink kunnen scoren, maar dat zijn meestal films onder de 40 miljoen en ik doelde op de echt intelligente filosofische big budget film zoals Cloud Atlas. Ik denk dat het de laatste is met zo'n enorm budget. Ik denk ook niet dat ze nog geld proberen op te halen, want de film maakte alleen voor de studio een beetje winst.
The Tree of Life is een lekkere hit ja, maar films over God zijn al snel een hit in Amerika.
De film kostte 32 miljoen en bracht bijna 55 miljoen op. Ja, dat is voor de studio de moeite waard.
The Fountain had een budget van 35 miljoen en leverde 16 miljoen op.
Blade Runner deed het aardig. Budget van 28 miljoen en heeft inmiddels toch nog bijna 33 miljoen binnengehaald.
Maar er zijn dikke uitzinderingen natuurlijk... 2001: A Space Odyssey kostte een kleine 11 miljoen en bracht bijna 200 miljoen op.
De helft van de opbrengst gaat slechts naar de maatschhappij
bladerunner63
ondergewaardeerde geniale film...na de box-office flop vrees ik dat we in de toekomst nog weinig van deze parels zullen mogen aanschouwen in de bioscoop en in het land van de eenzijdige verklote Hollywood bull shit movies voor de hersenloze meute...
director88
Een nieuwe klassieker is geboren,
Deze zeer goede film wordt denk ik pas over enkele jaren echt gewaardeerd. Zoals je nu soms klassiekers tegenkomt waar men ten tijde van de bioscooprelease ook over twijfelde denk ik dat Cloud Atlas ook zo'n gevalletje is.
parcivalis
Dialogen, acteurs, make-up, actie, humor, horror, romance en alles zeer origineel, je krijgt steeds net niet wat je verwacht, echt heerlijk. Ik had me laten misleiden door dat 'Sience fiction/mystery' Wat een flauwekul. Fuck de genrefilm. Die is bedacht door banken. Had er zo nog drie uur langer naar kunnen kijken. Misschien wat lastig voor mensen die veel naar comedy central kijken en nooit een boek hebben gelezen.
Billy-Pilgrim
Maar wel nodig, want het idee is dat alle personages die een acteur speelt, één ziel is die telkens door alle tijden reist. Als elke ziel in elk verhaal door een andere acteur zou worden neergezet, lijkt het me dus dat je ze niet meer kan onderscheiden.
Zo was het net niet. Het is inderdaad zo dat we steeds dezelfde ziel zien reincarneren in verschillende tijden, maar deze ziel wordt niet per se vertolkt door dezelfde acteur. De komeetvormige moedervlek is hier de belangrijkste aanwijzing voor. In iedere scene draagt de hoofdpersonage het. Zij portretteren het revolutionaire individu dat aan de onderdrukking probeert te ontsnappen door te rebelleren tegen de sociale conventies van een bepaalde tijd. Daarnaast krijgt dit individu in ieder verhaal hulp van iemand met wie zij een sterke emotionele band ontwikkelen. Waarbij het duidelijk niet altijd gaat om een reincarnatie. In het derde verhaal krijgt Luisa Rey (Berry) steun van Sachs (Hanks). In dit verhaallijn is de intieme partner uit het tweede verhaal (Rufus Sixsmith) nog in leven. Als het om reincarnatie ging zou de ziel niet in twee individuen tegelijk kunnen zijn.
tommykonijn
Ik had dus vernomen dat het erom gaat dat het wel steeds dezelfde ziel is gespeeld door de acteurs (tenminste; dat zeiden de acteurs zelf in diverse interviews en heb ik naderhand ook op internet teruggelezen). Ik wist dat de komeetvormige moedervlek ook een verband aangaf, maar dat dit gewoon de onderdrukte persoon in het desbetreffende verhaal aangaf. Dit kon dus iedere ziel zijn (of dat nou die van Jim Sturgess, Ben Whishaw, Halle Berry of Doona Bae is). Bovendien is Sixsmith ook niet degene met de moedervlek in het tweede verhaal, maar Frobisher.
Billy-Pilgrim
Hmm, als de acteurs dit zo stellig verkondigen dan zit ik er misschien naast. Ik baseerde mij vooral op opvallendheden tijdens de film en ook op het boek Cloud Atlas wat ik nu aan het lezen ben. Tijdens de film viel mij bijvoorbeeld op dat Luisa Rey en Sixsmith meteen een soort band voelen. Er is een spanning tussen hen. Bovendien is Luisa oud genoeg om de reincarnatie van Frobisher te zijn. Vandaar dat ik dacht dat zij de reincarnatie moest zijn.
tommykonijn
Ik dacht eerst, voordat ik de film had gezien en het boek had gelezen, dat jouw theorie ook klopte. Maar ik las dat Hugh Grant zei: 'Sommige zielen worden beter, zoals die van Tom Hanks, maar anderen worden steeds slechter, zoals die van mij'. Daardoor, en ook door het kijken naar de persconferentie waar dit onderwerp ook ter sprake komt denk ik dat het zo zit. Persoonlijk denk ik wel dat hetgeen wat jij zegt in het boek klopt. Het idee dat één acteur de verschillende rollen speelt is afkomstig van de Wachowskis en Tykwer, en niet van Mitchell. Bovendien was de moedervlek daar inderdaad het voornaamste 'verband', maar was van de zielen verder geen sprake.
stormhond
Lastig om hier een cijfer aan te moeten geven. Het is een lange zit, heeft weinig vaart maar vertelt toch veel. 6 verhaallijnen die totaal van elkaar verschillen - en toch ook weer niet. De connecties tussen de films vond ik soms maar een beetje vaag, maar al met al vond ik de standpunten die de film duidelijk wil maken wel gelukt Tegen discriminatie (niet tegen zwarten, niet tegen klonen), oppassen voor de macht van gigantische multinationals, hoe we tegenwoordig met ouderen omgaan, en het denken over het hiernamaals. Al met al een goede films, alleen moet ik hem nog wel een keertje overkijken om hem goed te begrijpen. 4* voor nu.
wtf
Een ongeloofelijk verassende goede film!
En wat een onderwaardering hier! Mejee....
- 1931 berichten
Hoezo onderwaardering? Als ze hem beter hadden gevonden hadden ze wel hoger gegeven...
Blijf het maar een rare term vinden die te pas en te onpas wordt gebruikt hier.
horizons
Nee, de term is wel terecht. Op veel film forums zie je vaak een trend met betrekking tot films. Bijvoorbeeld dat het 'cool is om sommige films negatief te beoordelen. Allerbeste voorbeeld zijn Michael Bay films: bekeken door velen maar door 'kenners' altijd de grond ingeschreven. (Maar ze gaan wel steeds weer kijken
JacoBaco
Ik zie onderwaardering meer als het totaalplaatje. Natuurlijk telt alleen persoonlijke smaak. Echter in Hollywood is deze film geen hit en wordt het daarom gezien als een mislukking en daarom staat de film bekend als een film die niet zo bijzonder is.
- 1931 berichten
Ik blijf het een onzinnige term vinden bij zoiets als films beoordelen wat toch een behoorlijk subjectieve aangelegenheid is. Elk individu hier heeft een score bepaald voor Cloud Atlas en daar rolt dan een gemiddelde uit. Als jij de film dan hoger dan dat gemiddelde geeft en hem daarom ondergewaardeerd vindt, zeg je eigenlijk dat zij hem ook allemaal beter hadden moeten vinden. Nogal arrogante uitgangspositie
En die trends waar je het over hebt, tja dat blijft bij elke film gebaseerd op aannames. Al snap ik wat je bedoelt.
JacoBaco
Als een film verlies maakt, is de film mislukt. Geen kassucces is geen goede film in de ogen van Hollywood en dat is toch echt een feit. Deze film is vet geflopt. Wanneer we vanuit die positie denken, kun je de film omschrijven als ondergewaardeerd. De film had ook helemaal geen goede reclame, want de studio had helemaal geen vertrouwen in deze film. Maar Cloud Atlas begint nu langzaam een beetje tot leven te komen en dan zie je toch al veel positieve reacties te voorschijn komen.
- 1931 berichten
Precies en dan komt de film langzaam op de score die hij uiteindelijk verdient. Dat een film financieel geflopt is zal z'n (meerdere) redenen hebben. De term ondergewaardeerd gaat dan dus hooguit op vanuit het oogpunt dat velen hem nog niet gezien hebben en niet vanuit de scores die de kijkers hebben gegeven. Want ik doelde eigenlijk op dat laatste. En daarbij zou ik het in de context waar jij het over hebt anders noemen. Je zegt het zelf al: geflopt.
Maar goed ik zat toevallig hier, omdat ik wel interesse heb in deze film en zag dat staan. Misschien is het niet zo'n sterk voorbeeld, omdat velen deze film inderdaad links laten liggen. Maar ik zie die term ook vaak in de eerder door mij beschreven context terugkomen hier op MM en dan vind ik het onzin.
Vinokourov
Ambitieus project dit he, misschien wel iets te ambitieus. Ik weet niet zo heel goed wat ik er moet vinden. Visueel zag het er super uit, maar verhaaltechnisch voelt het (zeker in het begin) onbestemd aan. Wellicht dat een tweede kijkbeurt de film wat geslaagder voor mij maakt, maar met bijna 3 uur speelduur heb ik daar nu niet meteen behoefte aan
vluchtheuvel
niet meteen geniaal maar wel verschrikkelijk goed, wordt echt te laag gehonoreerd
4 sterren geef ik deze film
Kasper
Hier in UK nu pas in de bios - zeker het wachtten waard!
Absolute parel
Hopelijk krijgt de film 'over time' de waardering die het verdient!
de kardinaal
Ik heb hetzelfde gevoel als Vinokourov over deze film. Weet gewoon niet wat ik ervan moet denken.
Vind ik hem goed of niet?? Sommige stukken waren prachtig,soms was het weer iets te langdradig.Maar ook vaak aangrijpend. Was het teveel van het goede of juist uitgebalanceerd?
Je moet erg goed opletten om de draad niet kwijt te raken.
Maar ik heb me niet verveeld, dat is in ieder geval zeker. Had totaal geen idee wat voor film het zou zijn en ging er zo maar naar toe in het buitenland waar die al draaide.Dus dan komt het geheel nog vreemder of verrassender over.
Ik moet hem zeker nog een keer zien om zeker te gaan over wat ik er van vind,maar op dit moment geef ik hem 3 en halve ster.
Montorsi
Nee hoor ben benieuwd wat medestanders er van vinden. Lees hier de laatste tijd louter (gematigd) positieve recensies.
horizons
Medestanders? Dat klinkt alsof je en oppositie wil vormen die de film bewust omlaag haalt. Noem het dan gelijkgezinde.
JacoBaco
Laten we het erop houden dat de meningen verdeeld zijn over deze film. En dan bedoel ik dat er geen meerderheid is die de film slecht vindt, maar ook geen meerderheid die de film goed vindt. Misschien moeten we wat vaker in debat.
Ik zou niet weten wat ik hierover moet debatteren. Lijkt me puur een smaakkwestie.
Ik word knettergek van dat uberkitscherige van deze film. Dat vreselijk gemaakte gedoe met verhaallijnen en dan dezelfde acteurs in die rollen alsof er een soort new-agerige dimensie is in de tijd die ons allen verbindt of wat dan ook. Gatver!
En als je dan ook Tom Hanks tegen Halle Berry in een belachelijk suf verzonnen taalaccentje tegen elkaar hoort brabbelen met uiterst serieuze gezichten vol schmink en vage kleding heb ik het er al helemaal mee gehad. Bah.
JacoBaco
The Fountain zal ook wel veel te zweverig voor je zijn. Daar staat het verleden, heden en toekomst met elkaar in verbinding. De gedachte dat alles met elkaar in verbinding staat, staat jouw niet aan. Ja, dat is een smaakkwestie. Jij bent daar niet vatbaar voor. Je bekijkt het liever nuchter, dus wat een oninteressante onzin allemaal.
Cloud Atlas is aan de oppervlakte iets minder ingewikkeld omdat uiteindelijk toch wel duidelijk wordt wat de film ons wil vertellen. Namelijk dat alles wat je doet uiteindelijk voor enorme veranderingen kan zorgen. Zo begint het al bij de man die de slaaf helpt en dat zorgde inderdaad voor cruciale veranderingen in de toekomst en dat geld voor alle verhalen. Op die manier zou je kunnen stellen dat alles met elkaar in verbinding staat. In principe staan we ook allemaal (in)direct met elkaar in verbinding.

Captain Phillips
Biografie / Actie, 2013