• 9.381.823 stemmen

The Lodger: A Story of the London Fog (1927)

Misdaad / Thriller | 74 minuten / 90 minuten (gerestaureerde versie)

Genre: Misdaad / Thriller

Speelduur: 74 minuten / 90 minuten (gerestaureerde versie)

Alternatieve titel: De Geheimzinnige Gast

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Ivor Novello, Arthur Chesney en Ivor Novello

Gesproken taal:

• YouTube Bekijk via YouTube

Plot The Lodger: A Story of the London Fog

Aangedaan door het nieuws van een zevende moord door de mysterieuze 'wreker' is Daisy Bunting, een blond model, op weg naar het huis van haar vader en moeder en hun logé de detective Joe Betts. Joe is tevens de vriend van Daisy. Mrs. Bunting verhuurt een kamer aan een merkwaardige vreemdeling waartoe Daisy zich langzaam aangetrokken voelt. Voor Joe blijft dit alles niet onopgemerkt en het wakkert bij hem een gevoel van jaloezie aan.

The Lodger Jonathan Drew

Mrs. Bunting the Landlady

Daisy Bunting

Joe Chandler

Dancer at Ball (onvermeld)

Showgirl Victim (onvermeld)

Man in Newspaper Office (onvermeld)

Woman Listening to Wireless (onvermeld)

Ik Doe Moeilijk schreef:

Ma 17 sept. te zien in ForumImages te Groningen. Met live muziek van Kevin Toma en Anne Bakker.

Wilde controleren of ik dat nou hier gepost had. Ik niet, zo bleek, maar jij had het gelukkig gedaan. Ik ga er zeker heen!

John Milton

Nou ik heb er erg van genoten, voornamelijk de live muziek vond ik erg toepasselijk en knap uitgevoerd. De film zelf lijkt inderdaad hier en daar wat expressionistische trekjes te hebben, maar overduidelijk vond ik het niet. De vreemde hoeken ontbraken maar er was wel degelijk schaduw en lijnenspel in bepaalde scènes.

Spannend werd de film pas op het einde en ik reken hem ook niet bij de meesterwerken van Hitchcock (die ik tot nu toe gezien heb), maar het was zeker interessant en de film had een aantal leuke vindingen.

Overigens had Verhoeven gelijk en was het gewoon een dvd die gedraaid werd met een niet al te geweldige versie erop. De aspect ratio leek niet te kloppen en hij was duidelijk niet gerestaureerd/geremastered. Wie dat wel op prijs stelt wacht beter op de gerestaureerde blu-ray die over enkele weken uitkomt, deze heeft ook een nieuwe score door het London Symphony Orchestra.

Mochizuki Rokuro schreef:
Visueel sterk en de film is een mooie mix van het (expres) robot achtig acteren van Novello en veel lage shots met hoge schaduwen (dat zolderkamertje!) en moderne (lees: Jaren 30) flair. Die Duitse elementen, Lang is nooit ver weg geweest bij Hitchcock - de onschuldige - maar het was bij Murnau's Der Letzte Mann dat Hitchcock 'stage' liep. Hitchcock voegt er eigen elementen aan toe en er is echte horror - die badscene!!!

Naast het visuele is het verhaal juist weer zwak uitgewerkt. De twist is leuk maar niet verrassend en de afwikkeling ineens gepakt buiten beed - Hitchcock wilde het zo werkt gewoon niet zo. Gelukkig blijft Novello het aankijken waard. Was toen een grote ster Hitchcock vervlocht er grappige homoseksuele zinspelingen in.

De restauratie is trouwens prachtig.

Bios of dvd? Ben je in Eye geweest? nee, dat kan niet dat is pas in september. Ik heb vorig jaar de film in de bios gezien, maar vanaf dvd geprojecteerd.

Mochizuki Rokuro schreef:

Gisteren in EYE, live muziek van Ivo Verschoor.

Maandag naar Sabotage.

Live muziek had ik ook, maar dan van Kevin Toma. Ik ga denk ik die Hitchcock cursus in Eye doen...

John Milton

uitstekende keuzes, vind ik. Al zijn er zeker nog wel slechtere Hitchcocks dan Downhill hoor, ook al is het inderdaad zeker niet zijn beste. Deze is zeker beter.

John Milton

Het is absoluut filmgeschiedenis, maar niet direct een visitekaartje voor de beginnende silent kijker als je het mij vraagt. Ik heb wel ze allebei ook gekeken, maar dan waren de films die MR Blonde noemde toch wat toegankelijker denk ik.

John Milton

Eens. Safety Last zou nog beter zijn. Maar dan nog zou ik die twee andere titels aanraden boven Griffiths films. Intolerance is nogal een zit, en met meerdere verhaallijnen

En slapstick is wel iets op zich. Niet iedereen kan het waarderen. En niet alle slapstick. Ik heb met Fields en Arbuckle ook nog wel wat moeite. Vandaar de keuze voor de niet comedy films.

John Milton

Dat zal wel meevallen, John Barry is prima in staat om die dingen af te wegen. Zolang mensen uitleggen waarom ze iets vinden zou ieder weldenkend mens toch moeten kunnen besluiten of dat wel of niet voor hen geldt?

Jij geeft jouw tips, ik de mijne ?. We hebben het beiden beargumenteerd. Prima toch? No Harm done.