• 9.370.314 stemmen

The Lodger: A Story of the London Fog (1927)

Misdaad / Thriller | 74 minuten / 90 minuten (gerestaureerde versie)

Genre: Misdaad / Thriller

Speelduur: 74 minuten / 90 minuten (gerestaureerde versie)

Alternatieve titel: De Geheimzinnige Gast

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Ivor Novello, Arthur Chesney en Ivor Novello

Gesproken taal:

• YouTube Bekijk via YouTube

Plot The Lodger: A Story of the London Fog

Aangedaan door het nieuws van een zevende moord door de mysterieuze 'wreker' is Daisy Bunting, een blond model, op weg naar het huis van haar vader en moeder en hun logé de detective Joe Betts. Joe is tevens de vriend van Daisy. Mrs. Bunting verhuurt een kamer aan een merkwaardige vreemdeling waartoe Daisy zich langzaam aangetrokken voelt. Voor Joe blijft dit alles niet onopgemerkt en het wakkert bij hem een gevoel van jaloezie aan.

The Lodger Jonathan Drew

Mrs. Bunting the Landlady

Daisy Bunting

Joe Chandler

Dancer at Ball (onvermeld)

Showgirl Victim (onvermeld)

Man in Newspaper Office (onvermeld)

Woman Listening to Wireless (onvermeld)

avatar van Basto

Basto

• 11920 berichten

Hitchcock’s eerste had ik nog niet gezien, maar hij staat dus gewoon op youtube. Zag de lange versie, maar eigenlijk denk ik dat korter beter is.

Leuk verhaaltje en aardig geregisseerd. Vooral het eind is sterk.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

Vijf jaar geleden zag ik deze film voor het eerst en het was toen ook mijn eerste Hitchcock silent. Nu heb ik hem herzien nadat ik eerst alle andere Hitchcock silents bekeken heb. The Lodger wordt gezien als de eerste belangrijke Hitchcock en het betekende ook zijn doorbraak. Het is zijn derde film in een rijtje waarvan de tweede helaas verloren gegaan is. Op zich is het dan ook niet heel moeilijk om de ‘eerste belangrijke Hitchcock’ te worden genoemd. Het is zeker wel een visueel innovatieve film waarin Hitchcock ook zijn ervaring meeneemt die hij opgedaan had in de UFA studio’s in Berlijn. Expressionisme loert om de hoek in bepaalde schaduwrijke scenes. Al is Hitchcock ook degene die vooral zélf innoveert om zijn verhaal op visuele wijze (met zo weinig mogelijk pancartes) te vertellen. The Lodger is visueel zeker een vooruitgang t.a.v. debuutfilm The Pleasure Garden. Naast het visuele innovatieve is het genre van de film - de thriller is uiteraard typisch Hitchcock - ook weer doorslaggevend - achteraf gezien dan - om deze film belangrijk te maken. In de jaren ‘20 en stuk van de jaren ‘30 is Hitchcock nog niet de suspense regisseur die hij later zal worden en beoefent nogal wat genres, van drama tot comedy.

Nu ik alle silents van Hitchcock achter de rug heb, kan ik mij ook een beter beeld vormen van die periode in zijn carrière. En dan vind ik The Lodger op zich een prima film, ook omwille van de visuele verdiensten. Qua entertainment heb ik mij anderzijds evenzeer geamuseerd met zijn andere silents die een beetje vergeten zijn omdat ze geen suspense movies zijn. Score blijft ongewijzigd.

avatar van Noodless

Noodless

Een film uit de beginjaren van regisseur Hitchcock waar je al duidelijk zijn typische handelswijze van regisseren herkent met een leuk mysterieus whodunit verhaal, goed camerawerk, mooie overlappingen tussen de ene scène en de volgende scène en een gepast creepy sfeertje door gebruik te maken van schaduwen en mimiek van de personages. Deze film weet daardoor na bijna 100 jaar toch nog te boeien ondanks het trage tempo en dat het een silent is. Het acteren in een silent film heeft meestal ook meer een hysterische benadering en het langdradig inzoomen op de mimiek van de personages wordt veelvuldig gebruikt. Het slot valt wat tegen en komt bij de kijker onbevredigend over. 6/10 (gerestaureerde versie gezien )

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Klassiekerzondag even aan de Hitchcock met deze The Lodger, en een Hitchcock was in die zin best lang geleden. Ik was dan ook best blij de film te vinden bij de kringloop met het cellofaan er nog om heen. Dus kom maar op waar het vermoeden dat het een stille film was mij geen moment afschrok.

En Hitchcock weet toch meteen weer een bepaalde toon neer te zetten, iets dat grijpt. Woorden zijn er niet, slechts gezichten en de muziek, en die zijn voldoende voor een beeld waar paranoia en angst goed gevangen wordt. Weer een slachtoffer, de zoveelste al, en wie doet dat toch? De avond en nacht overheerst door angst staan in schril contrast met overdag waar men de gewone dagelijkse dingen doet zo ook voor Daisy en haar moeder. En Daisy vind het toch allemaal best spannend al dan niet bewust aangemoedigd door huisvriend en detective Joe. En dan is er nog die nieuwe mysterieuze huurder...

En voor een film uit 1927 weet Hitchcock daar op zijn manier toch best weer wat interessants van te maken met meer moorden, bewijs, vermoeden en verdenking en paranoia. En Novello zet de nerveuze huurder prima neer, en zo wordt er dus goed geacteerd, regisseert Hitchcock het natuurlijk ook goed ook al is het voor de ervaren filmkijker anno nu een intikkertje dat 'de huurder' zelf opzoek is naar de moordenaar en de foto natuurlijk zijn zus betreft. Tijden veranderen wat dat betreft maar ik heb de indruk dat de gemiddelde kijker destijds, 1927, wel in de verdachtmakingen tuinde. Maar dat terzijde waar deze The Lodger toch gewoon voldoet, het geheel meer dan goed gebracht wordt en een meer dan prima film is gezien zijn leeftijd.