Genre: Komedie / Drama
8,5 (1.015.221)
Gesproken taal: Engels en Frans
Releasedatum: 22 maart 2012
Plot Intouchables
"Sometimes you have to reach into someone else's world to find out what's missing in your own."
Als gevolg van een ongeval tijdens het paragliding moet Philippe, een rijke aristocraat, op zoek naar iemand om hem te helpen in het huis. Hij neemt Driss in dienst, een jongeman uit de voorsteden die net uit de gevangenis komt. Kortom, de minst geschikte persoon voor de job. Samen zullen ze een middenweg moeten vinden tussen Vivaldi en Earth Wind and Fire, tussen het kostuum en het trainingspak...
Philippe
Adama
Albert
Chantal
Rudie
Ik zag geen enkele reden om niet de volle 5 sterren te geven aan deze heerlijk wegkijkende film.
Dat het een heel simplistisch welhaast racistisch beeld schets wellicht? Of dat ongeveer elk cliche uit de kast getrokken werd?
Nicolage Rico
- 20220 berichten
En je geeft zelf 4 *
Lijkt me een aardig groot verschil. Zeker als degene een kleine 4* (3,75*) geeft.
tukkerstein
Leuke film maar zeker geen meesterwerk. Daar is het allemaal te zwart/wit voor. Een uitbundige neger zonder enige manieren tegenover een tot de nek verlamde oude zeur. En door een keer wat leuks te doen en samen met een joint 's nachts de straat op te gaan en een beetje te kletsen moet er bij de kijker een warm gevoel ontstaan? Ik moest een beetje denken aan de film Rain Man, maar die is stukken beter. Sowieso zijn er veel meer films uit dit genre beter en geloofwaardiger uitgewerkt. Desalniettemin goed geacteerd en het blijft wel boeiend de gehele speelduur.
Beffrey28
Lang geleden dat ik zo'n simplistische opmerking voorbij heb zien komen op MM...
maxroelofs
Een warm gevoel dat ontstaat is psychologisch, dit wordt opgeroepen door zulk soort dingen ja.
Masterbrain
Deze film draait al een dikke 6 maanden hier in de UGC ANTWERPEN en gezien de 8.5 op IMDB dacht ik ach geef het toch eens een kansje......en wat een verassing zeg , ik had bijna een fout gemaakt door deze film gewoon te laten liggen , alsof de winnende lot voor mijn neus voorbij ging.
De film begint Ijzersterk en gaat over de manier van omgaan met mensen en het leven in een akelige situatie aangenamer te maken met een dosis Humor en van een niet geslaagde een herkansing tot geslaagd maken , mede door de toffe verhaal waar de nadruk op ligt en de hoofdrol spelers François en Cluzet, Omar , want niemand had deze rol beter kunnen neerleggen dan deze twee helden.
Drs. DAJA
Uitzonderlijk hoge score overigens, al helemaal voor boven de 1000 stemmers.
kuk
Ik sta best open van andere meningen en ik weet dat smaken verschillen, maar
iemand's commentaar is moeilijk serieus te nemen, wanneer daarmee impliciet dingen ontkend worden die echt gebeurd zijn.
Ik probeer helemaal niets te ontkennen en of het nou op ware feiten gebaseerd is of niet, ik vind het geschetste beeld in deze film gewoon veel te gepolariseerd om warm van te worden. En dat dat niet strookt met wat de ware Phillippe ooit heeft aangegeven, interesseert me dan eerlijk gezegd vrij weinig. Het blijft mijns inziens een gekunsteld wereldbeeld aanmoedigen.
BBarbie
Dat het gebeuren niet in j o u w wereldbeeld past, is toch in de eerste plaats jouw probleem. Toegegeven, een dergelijk relatie tussen blank en zwart zie je niet zo vaak. Helaas komt dat veel te weinig voor, maar het komt voor.
Een dergelijke discussie ben ik trouwens al eerder tegengekomen bij The Blind Side (2009), niet toevallig ook over een onwaarschijnlijke, maar niettemin waargebeurde relatie tussen een rijke, blanke vrouw en een dakloze Afro-American. Na enig speurwerk blijkt dat ook bij die film het verhaal in hoofdlijnen klopt met de feiten.
Tot mijn verbazing en ergernis zijn er dan mensen, die zich daaraan blijken te storen en daarom de werkelijkheid keihard gaan ontkennen. In de Nederlandse taal hebben we daar een aantal woorden voor die over het algemeen beginnen met eigen... òf met ego...
Kom op zeg je kan deze relatie toch niet als realistisch beschouwen. Ongeveer elk (racistisch) vooroordeel wordt 100 keer uitvergroot.... Negers zijn groot, crimineel, uitbundig, kunnen goed dansen, weten niets van klassieke muziek, komen uit verscheurde gezinnen, willen enkel een uitkering, blowen etc. En blanken zijn rijk, beschaafd, stijlvol, intelligent, gereserveerd maar als je leert kunnen best ok.... Ja sure, echt realistisch dit.
Gewoon leuke komedie, maar laten we er vooral niet meer van maken.
Angelo2
Gewoon leuke komedie, maar laten we er vooral niet meer van maken.
Vooroordelen zijn er omdat ze vaak kloppen. Men zegt bijvoorbeeld dat Surinamers het vaak wat rustiger aan doen bijvoorbeeld op werk. Dat het allemaal wat langzamer gaat. Een bekend vooroordeel wat gewoon vaak ook klopt en ik spreek uit ervaring. De kans dat een donker persoon naar hip-hop luisterd is veel groter dan dat hij naar klassiek luisterd.
Vind het dan ook zeker geen negatief punt van de film dat de standaard vooroordelen langs komen. Vind meer dat de vooroordelen van beschaafd, stijlvol en intelligent meer voor rijken geld dan als voor blanken. Maar dat is natuurlijk mijn mening.
Ik zeg ook niet dat ze niet kloppen, ik stel enkel dat de opeenstapeling ervan niet tot een realistisch geheel leidt.
BBarbie
Of jij het wel of niet realistisch vindt is weinig relevant.
Deze heerlijke en vooral eerlijke film, die in Frankrijk inmiddels alle kasrecords breekt en ook in Nederland nog steeds volle zalen trekt, gaat over kameraadschap en niet over allerlei vooroordelen.
In een interview met Le Figaro van 14 november 2011 zegt Philippe Pozzo di Borgo (de rijke aristocraat die in de film geportetteerd wordt) o.a. dat hij bij het zien van de film erg onder de indruk was en dat de regisseurs Toledano en Nakache volgens hem precies de juiste toon hadden gevonden. Dát is wel een relevant commentaar, want de steenrijke Pozzo di Borgo heeft het verhaal zelf beleefd.
Als mensen, die daar last van hebben, zouden beginnen met hun vooroordelen bij het grof vuil te zetten, dan zouden ook zij onbevangen van deze schitterende komedie kunnen genieten.
Tot mijn verbazing en ergernis zijn er dan mensen, die zich daaraan blijken te storen en daarom de werkelijkheid keihard gaan ontkennen..
Of jij het wel of niet realistisch vindt is weinig relevant.
Uhm. JIJ stelt dat dit de werkelijkheid is, ik trek dat ernstig in twijfel. Als jij dat niet relevant vindt, maak ik me toch wel een beetje zorgen over jouw realitietszin. Dat de film een kassucces is, is wat mij betreft niet relevant, dat was Harry Potter ook.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
En dit alles is meteen onrealistisch?
Nog nooit een "neger" tegengekomen die van klassieke muziek houdt.
En hij is in dienst bij een blanke aristocraat, die veel geld heeft. Net of alle blanken dan meteen rijk en beschaafd zijn.
Al is dit verhaal natuurlijk enorm aangedicht, op veel fronten.
Edit: wat Angelo zegt.
Nog nooit een "neger" tegengekomen die van klassieke muziek houdt.
yeyo
@BBarbie: je kunt toch moeilijk ontkennen dat films als Intouchables of The Bind Side helemaal zijn opgesteld volgens klassieke feel good mechanismen? Een film die zodanig ingebed is in filmische conventies kun je moeilijk met de werkelijkheid vergelijken, ongeacht het overeenstemmen van bepaalde feiten.
Langs de andere kant heb je misschien wel gelijk dat dit soort 'lach en een traan' films met een idyllisch wereldbeeld soms omwille van ietwat misplaatste criteria worden afgekraakt (ik heb er me ook al schuldig aan gemaakt). Je zou je dan ook kunnen afvragen of het wel een vereiste is dat Intouchables de werkelijkheid benadert, en eerder charmant, luchtig vermaak is.
BBarbie
Daar hoef je echt niet over in te zitten. Omdat stereotypen je het zicht ontnemen aan de werkelijkheid, heb ik in de loop der jaren geleerd mijn mening te vormen op basis van feiten en in voorkomende gevallen bij gebrek aan feiten op basis van zo veel mogelijk verzamelde informatie. Daardoor heb ik toch best een aardig idee van wat er zoal gaande is in de 'boze buitenwereld' en maak ik mij ook geen illusies (meer).
En overigens: de Harry Potter-films (ik heb ze nog niet allemaal gezien) zijn best aardige films. Geen echte toppers, maar toch.
BBarbie
@Yeyo: daar ben ik het in grote lijnen wel mee eens. Zoals bij nagenoeg alle "waargebeurde verhalen" wordt de werkelijkheid hier en daar vanuit marketingoverwegingen gedramatiseerd. Maar dat laat onverlet dat de basisgedachte- de kameraadschappelijke relatie tussen mensen met totaal verschillende komaf - gewoon een feit is. Daar zijn niet alleen in deze films, maar ook in het dagelijks leven talloze voorbeelden van te vinden. Het ergert mij wanneer mensen met een bekrompen mensbeeld of wereldbeeld die werkelijkheid ontkennen. Want het komt gewoon voor. Helaas, helaas, veel te weinig.
Sure, dan kunnen we gevoegelijk ook stellen dat Star Wars realistisch is, omdat mensen nu eenmaal hebberig zijn.
Het ergert mij wanneer mensen met een bekrompen mensbeeld of wereldbeeld
Die mensen ontkennen de werkelijkheid niet, ze zien deze film echter niet als realistisch, omdat zij wel wat meer nuances erin herkennen dan enkel de basis gedachte. Dus vraag me nog sterker af wiens mensbeeld hier nu bekrompen is.
BBarbie
Gehinderd als zij zijn door stereotypen, denken zij nuances te zien die volgens hen niet waar kunnen zijn, omdat die niet kloppen met hun eigen denkwereld en vooringenomen ideeën.
Noodless
Leuke film met twee degelijke hoofdrolspelers die het geheel een juiste toets weten te geven.
Natuurlijk passeren er heel wat typische clichés, maar dat mag de pret niet drukken.
Er zijn heel wat komische momenten die het dramatische aspect weten te overheersen.
Het gevoel van medeleven is niet zo aanwezig door het spel van Cluzet en Sy. Zij zorgen beide voor een sfeer van humor en vriendschap die al het andere pas op de tweede plaats zet. En dat is toch wel mooi.
7/10
Die nuances denken wij niet enkel te zien, die zijn er ook. Maar als de openeenstapeling aan clichees jou ontgaat, ook prima. Staat verder ook volledig los van vooringenomen ideeën.
MartMovie
Hebben niet alle partijen gelijk in bovenstaande discussie? Ja natuurlijk zijn de karakters stereotype en aangedikt daarom is de film een comedy. Als je de heren in het echt had gevold was het een documentaire geweest en vast niet zo leuk. Wat over blijft is de vraag komt dit aanzetten van vooroordelen en stereotypen de film ten goede komt of gaat het over de rand. Voor mij was die ballans prima gevonden blijkbaar vindt Reino het net iets te veel. Big deal niet echt toch?
BBarbie
Bedankt voor je bijdrage. Er bestaat trouwens een documentaire over de relatie tussen Philippe Pozzo di Borgo en z'n duvelstoejager Abdel Sellou: A la vie à la mort. Die documentaire heeft de makers op het idee gebracht voor deze film.
En inderdaad... big deal. Ik vind het een prachtige film en prijs me gelukkig dat velen die kwalificatie delen.
Wat mij betreft: discussie gesloten!
Hebben niet alle partijen gelijk in bovenstaande discussie? Ja natuurlijk zijn de karakters stereotype en aangedikt daarom is de film een comedy. Als je de heren in het echt had gevold was het een documentaire geweest en vast niet zo leuk. Wat over blijft is de vraag komt dit aanzetten van vooroordelen en stereotypen de film ten goede komt of gaat het over de rand. Voor mij was die ballans prima gevonden blijkbaar vindt Reinbo het net iets te veel. Big deal niet echt toch?
Het gaat mij er helemaal niet om of ik het te veel vind. Ik vind dat de balans ook goed gevonden is. Geef de film een dikke 3,5 wat erg hoog is voor een dergelijke feel good komedie bij mij.
Het enige dat ik aangeef is dat het natuurlijk niet erg realistisch is, zoals anderen van wel beweren. Dat heeft niets met smaak te maken, maar met feitelijkheden. Het is gewoon behoorlijk aangedikt met (racistische) clichees. Doet verder niks aan de film af. Ik kon ook lachen om Trading Places waar exact hetzelfde wordt gedaan, maar daar denkt gelukkig niemand dat het erg realistisch is. Het gegeven dat dit op een waar gebeurd verhaal gebaseerd is, zet schijnbaar een hoop mensen op het verkeerde been.

Geprezen film 'Intouchables' met Omar Sy vanavond (14 september) op televisie

De best beoordeelde films uit vijf verschillende landen, volgens MovieMeter

Netflix-kijktip: Misdaadserie 'Lupin' met bekroonde acteur Omar Sy

La Vita È Bella
Komedie / Oorlog, 1997

Slumdog Millionaire
Drama / Misdaad, 2008
mannelijke vriendschapmasseusevriendschapgebaseerd op een waargebeurd verhaalaristocratparagliding interracial friendshipunlikely friendshipduringcreditsstingerquadriplegicquadriplegia