• 9.374.749 stemmen

Achtste-groepers Huilen Niet (2012)

Familie / Drama | 96 minuten / 99 minuten (blu-ray)

Genre: Familie / Drama

Speelduur: 96 minuten / 99 minuten (blu-ray)

Alternatieve titels: Cool Kids Don't Cry / Achtste Groepers Huilen Niet

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Dennis Bots

Met onder meer: Hanna Obbeek, Nils Verkooijen en Johanna ter Steege

Gesproken taal: Duits en Nederlands

Releasedatum: 15 februari 2012

Plot Achtste-groepers Huilen Niet

'Achtste Groepers Huilen Niet' vertelt het verhaal van de levenslustige Akkie (Hanna Obbeek) die wild is van voetbal, ook al vindt klasgenoot Joep dat voetballen geen meidensport is. Akkie laat zich niet op haar kop zitten en met humor gaat ze tegen zijn pesterijen in. Wanneer ze leukemie krijgt, behoudt Akkie haar optimisme en energie. De hele klas van juf Ina leeft met haar mee en zelfs vanuit het ziekenhuis blijft Akkie zich met het schoolvoetbaltoernooi bemoeien. Als ze zo achteruitgaat dat ze onmogelijk aan het toernooi mee kan doen, bedenkt de stoere Joep een heel bijzonder plan.

avatar van nakada

nakada

Mythos schreef:

Als je met soortgelijke het onderwerp bedoelt ben ik het totaal niet met je eens.

Aan de stemmen is juist te zien dat er alles behalve kritisch is gekeken.

Wat een kromme redenering die niets bevestigd of tegenspreekt. Zeker niet als de referentie jouw eigen mening is.

avatar van Savatage

Savatage

Pfft, best zwaar allemaal. Zo'n levendige jonge meid die dat allemaal moet meemaken. Jammergenoeg is dit voor veel mensen geen fictie, maar harde realiteit. Deze film bracht het verhaal goed, het acteerwerk was sterk (zeker voor zo'n jonge groep mensen), de soundtrack op z'n plaats, ... Ik leefde best mee met het verhaal en hij liet mij verre van onberoerd. 5*

avatar van Savatage

Savatage

Actarus schreef:

Als Belg maakt deze me wel nieuwschierig..alleen weet ik niet ofdat jullie zo hoog stemmen omdat het een Nederlandse film is???

Ik vond bij ons 'Rundskop' ook zwaar overroepen...

Als Belg kan ik je garanderen dat deze niet overroepen is

Rundskop liet bij mij helemaal niet zo'n indruk na als deze film. Laatste Nederlandse film van dit kaliber die ik zag was Simon (2004).

avatar van Ralf81

Ralf81

Boeiend en indrukwekkend. Dennis Bots geeft hier even een lesje aan vele andere Nederlandse regisseurs, die er maar niet in slagen de Nederlandse film naar een hoger niveau te tillen.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

indrukwekkende film zeg! voor jong en oud heel goed!

avatar van gauke

gauke

Winnaar publieksprijs Gouden Kalveren 2012.

Zegt zoveel meer dan de winnaars van de overige kalveren; ieder jaar weer bedisselt door een elitaire jury.

Hoeveel subsidie gaat er ieder jaar naar het Nederlands Filmfestival?

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Wat is er elitair aan de jury van het NFF? Dat zijn gewoon mensen uit het vak. Als je de stem van het publiek volgt, krijg je de Rembrandt Awards, dat zijn gewoon prijzen voor de populairste, bekendste films/acteurs.

avatar van gauke

gauke

Simon Smith schreef:

De aloude discussie:

in het algemeen is de jury incrowd (misschien moet je het wel bijna incest noemen). Films, die een luttelijke week in de bioscoop gedraaid hebben, worden dikwijls bekroond. Dit jaar is 'de beste film' zelfs een productie die pas in november in de bioscoop komt (een bijzonder en raar fenomeen). De jury heeft in al haar wijsheid besloten om jongeren/jeugdfilms die het op filmfestivals in het buitenland uitstekend gedaan hebben geheel te passeren.

In het verlengde kun je ook de vraag stellen: voor wie maak je films, voor het publiek of voor jezelf?!

Tussen haakjes de bedenkingen die ik tegen de jury heb, worden ook dikwijls geuit door regisseurs zelf.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Toch wel een beetje twijfel toen ik deze film ging kijken. Aan de ene kant scheen het een erg mooie film te zijn volgens velen, maar aan de andere kant vreesde ik wegens de poster voor een nogal kinderachtige film met veel slecht acteerwerk. Ook bij de regie van Dennis Bots zette ik mijn vraagtekens als ik zo zijn vorige films bekijk, waar ik er enkele van heb gezien. Uiteindelijk maar het beste gehoopt, en ik ben blij dat ik dat gedaan heb. De film was namelijk absoluut de moeite waard!

Deze film heeft een heel zwaar onderwerp: leukemie. Ik was benieuwd hoe de film dit naar voren zou laten brengen. Het boek heb ik nooit gelezen, dus voor mij was het verloop van het verhaal nogal een verrassing. Maar ik moet nageven dat het een mooi verhaal is. Enkele dingen zijn wel wat voorspelbaar (inderdaad kun je zien aankomen dat Joep een twist in zijn arrogante karakter krijgt). De film bevat best wat grappige en luchtige momenten, maar deze worden prima afgewisseld met de emotionele kant die de film kent. Het merendeel van de personages is leuk. De stottereraar zorgt voor een paar leuke momenten, maar kan soms ook een beetje vervelend uit de hoek komen. Niet alleen de kinderen, maar ook de volwassenen zoals Afida, de dokter en de juf van groep 8 zijn leuke personages.

Het acteerwerk was een van de dingen waar ik het meest voor vreesde. Ik was bang voor overacting. En ik moet zeggen dat in het begin het acteerwerk inderdaad niet bepaald denderend was. Ik duid dan bijv. op het gevecht tussen Akkie en Joep, al is dit wel een belangrijk moment in de film en ik moet er bij zeggen dat het heel moeilijk zal zijn om zoiets geloofwaardig te spelen op zo'n leeftijd. Maar als de film eenmaal op gang is doet iedereen het eigenlijk goed. Hanna Obbeek speelt haar rol prima en erg overtuigend. Nils Verkooijen vond ik het begin een klein beetje houterig (al weet ik niet goed of ik dat als een nadeel moet zien, want het paste wellicht bij de houding van Joep), maar zet naarmate de film vordert sterk zijn personage neer. De chemie tussen beide personages was ook best overtuigend vond ik. Niet alleen de twee hoofdpersonages doen het goed, maar ook de rest van groep 8 en de volwassen cast. Leuk om nog een paar bekenden langs te zien komen.

De film weet het hele speelduur te boeien en is zowel leuk om naar te kijken als erg zielig. Zelden een film gezien waarin het onderwerp zo goed naar voren kwam. Wat ik nog best een schokkend moment vond was als de dokter naar binnen loopt zonder snor. Zonder woorden wordt duidelijk wat er aan de hand was. Ik weet niet of dit ook in het boek gebeurde, maar ik vond het een apart moment. Ook het einde van de film wordt mooi in beeld gebracht. De dood van Akkie is wat 'plots', maar ik denk dat dat ook gepaster is aangezien het een jeugdfilm is.

Al met al kan ik zeggen dat ik erg tevreden ben over Achtste-groepers Huilen Niet. De film is indrukwekkend, ontroerend maar ook vermakelijk. Zeker wel een van de betere Nederlandse films die ik in tijden gezien heb. Misschien hier en daar wat minpuntjes maar die zijn maar klein tegenover het geheel. Ik twijfel in cijfer heel erg tussen een 3,5* en 4*. Eigenlijk ligt het échte cijfer voor mij daar tussenin. Voor nu geef ik hem het voordeel van de twijfel.

• 1931 berichten

Ik heb vroeger veel van Jacques Vriens gelezen ('Achtste groepers huilen niet' dan weer net niet) en wilde daarom deze film wel eens een kans geven. Ik ben geen fan van Nederlandse cinema en heb de laatste tijd weer veel troep voorbij zien komen en was wel weer toe aan iets goeds uit eigen land. De hoge scores hier wekten mijn interesse om deze film eens aan te zetten, ondanks dat ik niet echt tot de doelgroep hoor.

En om maar gelijk met de deur in huis te vallen, ik ben blij dat ik de film gezien heb. Want dit is toch wel een erg goed werkje. Wat ik hier sterk aan vind, is dat je daadwerkelijk het idee krijgt naar een bestaande groep 8 te kijken. Nu eens een keer niet dat onnatuurlijke gedoe wat mij vaak zo stoort. Alhoewel het stotterende jochie soms een twijfelgeval is, gaat er soms net over. Maar de hoofdrolspeelster, juf, vriendin en ook Yoep (vooral als hij de aardige jongen gaat uithangen) doen het zonder meer erg goed.

Natuurlijk zitten er wat voorspelbare elementen in de film, maar dat hindert niet. Ook het geromantiseerde beeld wat in het ziekenhuis ontstaat, gaat soms wat ver. Maar ach, dat kan ik moeilijk een minpunt noemen bij een jeugd- en familiefilm.

Het einde zorgt ervoor dat je toch met een redelijk brok in je keel blijft zitten, alhoewel het geheel luchtig genoeg is. Zelfs de soundtrack die op het einde wordt ingezet paste perfect bij het geheel.

Al met al een dikke 4*.

merijn82 schreef:

O ja, ik vond het overigens wel jammer dat in zo'n film weer zo nodig een Lieke van Lexmond of Hanna Verboom gepropt moet worden. Niet dat ze zo slecht waren, maar toch. Had voor mij niet gehoeven..

Een beetje extra commercie om die ene bezoeker over de streep te trekken om de film te gaan zien. Niks mis mee. En zeker niet als ze - zoals allebei de dames deden - hun rol prima spelen.

• 1931 berichten

Tja ik vind daar dus wel wat mis mee

Als ik die namen bij de cast had zien staan had ik hem waarschijnlijk al weer laten liggen. Kan me ook met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat die namen voor iemand wat toevoegen, los van dat ze inderdaad hier niet storend zijn.

Pffff....

• 1931 berichten

Tja, wat jij daar van vindt, vind ik dan verder niet zo relevant hoor.

Maar excuses dat ik je grote helden beledigd heb!

merijn82 schreef:

Tja, wat jij daar van vindt, vind ik dan verder niet zo relevant hoor.

Idem van deze kant, maar kan me nooit zo goed voorstellen waar mensen zich druk om maken.

• 1931 berichten

Ik maak me er ook niet bepaald druk om, vond het toch gewoon een prima film? Maar ja, nogmaals.. ik vind het, zeker in zo'n film, storend werken om die omhooggevallen GTST of Johan Nijenhuis-achtige B-'actrices' een podium te geven. Zelfde heb ik met Johnny de Mol, als ik uit het niets in een film weer zijn kop voorbij zie komen dan werkt dat voor mij op een negatieve manier door. Kan er weinig anders van maken, zo beleef ik dat.

avatar van Moony

Moony

Zeer aangrijpend verhaal, goede inhoud/acteurs/muziek...

Als ik het themaliedje hoor, moet ik niet alleen denken aan het trieste eind van de film, maar ook aan wat ikzelf zoal heb meegemaakt.

jumpstylemovie

Overgewaardeerde kinderfilm die makkelijk wil scoren met het onderwerp kanker. Ik heb me eigenlijk constant lopen ergeren aan de onzinnigheden in deze film. Zoals de manier waarop de achtste groepers met elkaar omgaan en hoe ze elkaar uit lachen om de kinderachtigste dingen... wat een infantiele visie. Of dat ze Akkie meteen naar het ziekenhuis brengen omdat ze een spontane bloedneus heeft, terwijl ze net gevochten heeft op school En dan telkens dat "boks ouwe" gedoe. Ik mag hopen dat echte kinderen uit groep 8 wat volwassener zijn. Dit leek meer groep 4 of zo.

En dan die overdreven meelevende juffrouw die zo goed op kan schieten met de klas omdat ze natuurlijk grappig is op een verantwoorde manier "Biggen" is verboden maar stiekem vind ze het wel grappig. Oh oh oh, wat een fantastische juffrouw hadden wij toch in groep 8...

Een van de goede scenes was wanneer Joep met kanker scheld op het voetbalveld. Zo'n scene is ook nodig bij dit onderwerp en gelukkig werd er niet over door gezeurd. Ook waren de operatie-scenes in het ziekenhuis wel goed omdat het een duistere sfeer met zich meebracht.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

jumpstylemovie schreef:

Oh ja, en de prijs voor lelijkste poster aller tijden gaat ook naar deze film.

Deze review slaat volledig de plank mis. Als (bijna-) volwassene een kinderfilm met termen als "overgewaardeerd" en "infantiel" beschouwen getuigt van weinig begrip. Het is een film die als doelgroep jongeren heeft en die een moeilijk onderwerp als kanker en sterven bij jongeren eerst en vooral op hun inlevingsniveau wil brengen.

jumpstylemovie schreef:

Ik mag hopen dat echte kinderen uit groep 8 wat volwassener zijn.

(...)

Oh ja, en de prijs voor lelijkste poster aller tijden gaat ook naar deze film.

En de prijs voor het meest onzinnige commentaar op deze film naar jumpstylemovie. Wat een geleuter van een kleuter.

jumpstylemovie

Ik neem hem graag in ontvangst.

@Filmkriebel daar denken wij dan heel anders over.

• 1931 berichten

Ik vond nou net de geloofwaardigheid van deze groep 8 één van de sterkere kanten van deze film. Al is het voor mij wel een tijdje geleden; ik vond het wel naturel overkomen allemaal.

merijn82 schreef:

Inderdaad, maar jumpstylemovie heeft blijkbaar niks van de film begrepen. Dat blijkt al uit de eerste zin van zijn commentaar, waarin hij het een "kinderfilm" noemt. Ja, het is een film over en met kinderen, maar zeker geen kinderfilm!

• 11909 berichten

Mwah.... het is wel een kinderfilm. Maar zoals het een goede kinderfilm betaamt ook een film die uitermate geschikt is voor volwassenen.

merijn82 schreef:

"Meisjes kunnen niet voetbalen blablabla" Dit is toch wel echt iets voor kleuters, in groep 8 was het juist het tegenovergestelde. Vooral hoe dat ene kind er nog zo'n probleem van maakt, die Joep. Daarom is de scheld scene wel goed. Die scene was tenminste geloofwaardig. Het verontwaardigde meisje stond zelfs op de achtergrond, net als in het echt.

BBarbie schreef:

Haha, het is gewoon een kinderfilm hoor. Leeftijdsadvies 9-12 jaar.

Een kinderfilm kan natuurlijk ook leuk zijn voor de ouderen mits er goed geacteerd word, wat hier totaal niet het geval is. Volwassenen die zich niet storen aan het acteerwerk in deze film zijn vast en en zeker ouders die van schoolmusicals kunnen genieten

Als je een leuke avond wil met een kinderfilm die ook heel leuk is voor ouderen dan moet je Spongebob Squarepants: The Movie kijken, en deze links laten liggen.

• 11909 berichten

'In deze film wordt niet goed geacteerd'......

Jij vind van wel?

Reken maar.

BBarbie

De echte klas van Akkie (in werkelijkheid Anke)

jumpstylemovie

Een goede aflevering. Ik vond het boek ook altijd mooi op de basisschool.