• 9.378.489 stemmen

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Michael Fassbender, Noomi Rapace en Charlize Theron

Releasedatum: 31 mei 2012

Plot Prometheus

"The search for our beginning could lead to our end."

Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.

avatar van Atoom

Atoom

Best wel naar uitgekeken naar deze film.

Het is een film die het best tot zijn recht komt als je hem bekijkt in Blue-ray.

Dit vanwege de geweldige sound-effecten van bijvoorbeeld het ruimteschip dat dendert door de ruimte vliegt. Of de sound-effecten tijdens het begin van de film,heel erg sfeervol.En het ruimteschip,wat een landing! .Ik weet nog, dat ik dacht; dit belooft veel goeds.

Er zijn minpunten,en zeker als je er van te voren een hoge verwachting van hebt.

De crew van het ruimteschip dat bestaat uit een groep huurlingen door een rijke zakenman met plannen voor onsterfelijkheid,bereidt om zijn eigen werknemers op te offeren is leuk gevonden,maar had liever een groep wetenschappers bij elkaar gezien die er op uitgaan om meer van onze Engineers te weten willen komen,en dat ook laten zien in deze film.

Meer wetenschap over de materie zo gezegd;)

Ik denk dat de film vele malen hoger had gescoord als er meer bekend zou zijn gemaakt over hoe en wat de Engineers zijn,waar zij vandaan komen,thuis planeet etc.

En waarom is een ras, dat zo enorm intelligent moet zijn zo gewelddadig?

Het zou voor mij weel beter overgekomen zijn als de Engineer zich niet gewelddadig opgesteld had,maar zijn creatie had toegesproken met uitleg over hoe en waarom.

avatar van Shinobi

Shinobi

Ik ging met lage verwachtingen deze film kijken en het is maar beter dat ik de verwachtingen maar laag heb gehouden, want echt bijzonder vond ik deze film niet echt. Afgezien van de indrukwekkende special effects dan, maar zonder verhaal is dat ook maar een los omhulsel...

Qua verhaal gebeurt het er echt vrij weinig, geen boeiende dialogen, geen spanning, geen karakterontwikkeling en ga zo maar door. De enige personage die ik nog echt goed vond was David, uitstekend neergezet door Michael Fassbender.

Gelukkig gaat het in de laatste halfuur wel aardig los, met name de operatiescène en de alien die daaruit komt was erg nice.

Kleine 2,0 sterren.

avatar van Beun de Haas BV

Beun de Haas BV

Deze film in een paar woorden? Gemiste kans.

Is Prometheus wel/niet/we/niet/enzovoorts een prequel van de meesterlijke Alien? Dit is precies waar regisseur Ridley Scott het heeft laten liggen. Prometheus pretendeert namelijk een losstaande film te zijn, maar leunt hier en daar teveel op Alien. En dat is jammer, want ondanks een bijzonder spannend eerste deel en fantastische special effects biedt de film voor de rest te weinig om tot een topper uit te kunnen groeien.

3 *

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Deze film had ik graag ik de bioscoop gezien, maar dat is er helaas niet van gekomen. De verwachtingen waren wat hooggespannen, nu ik hem dan eindelijk gezien heb ben ik toch iets teleurgesteld. Waar ligt dat toch aan?

Niet aan het visuele aspect, want de film ziet er absoluut schitterend uit. De introdcutie is al prachtig, hoewel de betekenis ervan mij een beetje ontgaat. Ook aan het einde wist ik nog niet goed hoe ik deze scène moest interpreteren. De mooiste scène vind ik de storm, die ziet er echt prachtig uit. De muziek is mooi, past goed en overheerst niet. De acteurs doen het ook goed, sommige zelfs meer dan dat. Charlize Theron viel me wat tegen hoewel ze niet slecht was, Noomi Rapace was prima en voor Michael Fassbender kan ik alleen maar juichen! Ik was al een groot liefhebber en met deze film heeft hij alleen maar bevestigd dat hij fantastisch kan acteren. Hij is geweldig overtuigend als robot met verdacht menselijke trekjes. Wat was ik blij dat hij gelukkig ook met zijn hoofd los van zijn lichaam nog leeft - of in ieder geval functioneert... Hij steelt de show wat mij betreft.

Misschien is het het verhaal... Ik heb op zich helemaal niets tegen science fiction, maar ik had toch een wat dieper verhaal gewild (dat is meer mijn persoonlijke smaak, denk ik, want dit is zeker geen compleet hersenloze film). Bovendien dacht ik vantevoren dat deze film veel enger was - maar het bleek alleen maar vies te zijn. Ik ben niet zo bang voor vieze dingen. Er zaten trouwens wel wat goede schrikmomenten in - in de bioscoop zou ik absoluut tegen het plafond zijn gesprongen van schrik - maar de sfeer was niet zo beangstigend als ik had gedacht - en gehoopt. Ik denk dat het daarom is dat deze film toch een beetje tegenvalt.

Desalniettemin ben ik toch wel blij dat ik deze film gezien heb, en volgende delen zal ik ook graag willen zien. Een goedverdiende 3,5 ster.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Tegenvaller.

Ik kan me voor een groot-deel vinden in de kritieken in de posts boven mij, waar vooral de logica van deze film bekritiseerd word. Daar springt de film inderdaad behoorlijk slordig mee om. Het voelt een als een simpele opzet voor een reden om iets te laten gebeuren en alles behalve doordacht van Scott en zijn crew. Het is ontzettend zonde want visueel zit de film vooral mooi in elkaar mischien wat statisch,maar over het geheel genomen heeft scott het vooral groots opgezet en worden de setting en vooral de overzichtshots veelvuldig in beeld gebracht... Scott wilt het met Prometheus vooral episch aanpakken.

Maar vooral voelde de film vooral mooi en te gelikt aan en dat is ook gelijk een pijnpunt,want waar Alien vooral een sterk beklemmende claustrofobisch artistieke kant had en met name iedere detail een functie had, voelt het hier vooral showing en gemakzuchtig aan. Daarbij werden vooral de scenes in de kleine ruimte ontzettend lelijk en snel afgedaan,waar die weer bij Alien suprieur waren.Zo heeft deze film meerdere min of meer tegenstrijdige kanten met Alien,als dit toch van de zelfde regiseur is.

De acteurs doen het zeker niet slecht en halen ze het maximale uit het tegenvallende en bij vlagen slechte en verrassend eenvoudig script. Vooral Fassbender is lekker op dreef met zijn apparte, emotieloze personage.

Opzich scoort deze film geen onvoldoende omdat de film over het heel genomen toch fraai vormgegeven is, ondanks dat deze wereld bij lange na niet het beklemmende/naargeestige en spannende gevoel weet los te weken of uberhaupt emotie los maakt als het geval is bij Alien. En kijkt de film dankzij het snelle tempo lekker weg.

avatar van voomzap

voomzap

Prometheus is een film die mij van begin tot eind koud liet. Met enkele uitzonderingen, want een paar mooie scenes zijn er wel. Dat is vooral te danken aan de special fx. Acteerwerk is vlak en Hollywoodaans. Uiteraard met de verplichte onderdelen om ieder soort kijker te vriend te houden. opbouw erg langdradig in een mislukte poging tot creepiness. Het laatste half uur is wel oké, althans... om enigszins hersenloos naar te kijken. Conclusie Niet veel meer dan leeg popcornvermaak voor de massa.

Ridley Scott heeft weer eens netjes binnen de lijntjes gekleurd. Dat is een 5 waard. Maar qua kijkplezier is dit ver beneden peil. Kom uit op een 2,5.

avatar van Keane1983

Keane1983

Totaal geen verwachtingen bij deze film gehad. En ik moet zeggen dat ik toch aangenaam verrast was.

Het verhaal zit leuk in elkaar, had misschien wel wat meer actie verwacht en het acteerwerk is ook prima om naar te kijken.

De orginele reeks van Alien had ik al eens gezien, maar was nu wel benieuwd naar het ontstaan van alles.

Nu moet ik wel zeggen dat ik niet geheel "vraagvrij" de film heb uitgekeken. Ik bleef toch nog met wat dingen zitten...maar misschien als ik "deel 1" weer eens gezien heb dat al die vragen weer beantwoord worden.

Wat ik wel een tegenvaller vond was de grime/make-up van (don't know his name) die bejaarde man. Die zag er in mijn ogen erg nep uit...niet mooi gedaan. Dit valt juist zo op omdat de rest van de film perfect met zijn SFX in elkaar zit.

Score was prima, camera werk gelukkig niet te rommelig.

Het was een lange zit, maar eentje die geen minuut heeft verveeld.

Van mij een 3,5*

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Niet vervelend deze prequel, maar lang zo leuk als Alien of het nog betere Aliens wordt het niet. Het gehalte actie en spanning is wat aan de lage kant. Stiekem vind ik aliens afknallen toch het leukste wat je kunt doen in SF-films en dat gebeurt helaas niet in Prometheus. Al met al toch een ruime voldoende door de prima look van de film. In dat soort dingen is regisseur Ridley Scott altijd goed bezig.

avatar van roeman

roeman

Oke Prometheus dus, had alleen begrepen dat het een soort prequel zou zijn van Alien, maar verder ben ik er vrij blank naar gaan kijken.
Ik heb er even over moeten nadenken, maar hij is toch wel een 3.5* waard. Vooral het uitstekende eindshot maakt een hoop goed.
Maar laat ik beginnen bij het begin.
Het eerste kleine uur verloopt heel traag en er gebeurd eigenlijk vrij weinig daarna gaat het in een keer in een sneltrein vaart.
Na kennis gemaakt te hebben met een deel van de bemanning waarbij Theron en Rapace er duidelijk uitspringen komt het moment om kennis te maken met de Ingeneurs, die is spannend, maar niet echt spectaculair. wel op het moment dat we kennis maken met Alien of het begin van Alien, dan barst het "feest" echt los. Een paar kleine schrikmomentjes een beetje bloed en gore en dan hebben we het eigenlijk wel gehad.
Het moment dat Rapace in de medi-pod zit is het enige moment waar ik niet blij van werd, maar goed ben dan ook vrouw en I Hate Bugs.
Is alles dan negatief, nee zeker niet, de onderliggende gedachten blijft: Hoe, Wat en Waarom, helaas krijgen we daar geen antwoord op. Of we ooit het antwoord krijgen, misschien moeten we daar onze eigen fantasie op los laten.
De muziek is uitstekend, de decors ook, de CGI blijft af en toe wat achter, maar de special FX werken wel, de cast doet wat hij moet doen waarbij mij opviel hoe goed Rapace is. Zeker haar na in Millenium te hebben gezien doet ze het hier uitstekend. Ze is een geloofwaardige voorganger van Riley (Weaver). Hier en daar zitten er wat gaten in het plot, maar ja geen enkele film is geheel volmaakt en deze dus ook niet.
Waar ik wel heel verbaasd over was is dat de Alien Queen voor het eerst tevoorschijn kwam, had meteen zin om weer naar Alien te gaan kijken.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ooit maakte Ridley Scott Alien, een duistere science-fiction thriller. Later maakte hij ook Blade Runner, wederom erg duister. Maar beide films zagen er wel mooi uit. Aan die zwartblauwe beelden is licht en meer kleur toegevoegd. Het resultaat is een impressionistisch schilderij met een postmoderne setting, en dat ziet er werkelijk schitterend uit.

Wel heeft Scott zijn wereld gehouden, met wat verouderde apparatuur lijkt het, met veel gangenstelsels en donkere hoekjes waar altijd iets mis kan gaan. En die spanning blijf je doorheen de film wel voelen, ook al weet je wel welke richting het uit kan gaan (of wellicht daardoor is de spanning). Verder vooral van Rapace en Fassbender uitstekend acteerwerk. Zij met de emotie die nodig is, hij met een bekoeling die hem gewoonweg eng maakt, ook al is hij een androïde en behoort zich zo te gedragen. Vooral zijn bewegingen en zijn houding zijn levensecht.

Filosofisch is het aardig, zij het niet bijzonder origineel. Ooit schreef Erich von Däniken hier ook al over, al was die insteek nog net wat anders. Wel houdt dit thema voor mij de aandacht erbij, zeker als men in de film opzoek gaat naar de zin van het leven. Je weet ook lang niet of dat antwoord erop komt of niet.

Al met al zeer vermakelijk met de deur wagenwijd open voor één of meerdere vervolgen. Kom er maar in James Cameron.

avatar van Fortune

Fortune

PROMETHEUS is een wisselvallige film die mij op meerdere vlakken heeft teleurgesteld.

Het grootste nadeel is toch wel dat het begint met allerlei grote vragen over het menselijk bestaan, zoals: waar komen wij vandaan en waar gaan we heen als we dood zijn?

Een invalshoek om de film een diepere betekenis mee te geven om daarna een film af te leveren die werkelijk waar nergens over gaat en met die vragen ook helemaal niks doet.

De verpakking is prima maar inhoudelijk heeft het helemaal niets te bieden waardoor de gehele bedoeling goedkoop en lachwekkend overkomt.

Audiovisueel is het behoorlijk prachtig bij wijlen al houd ik er een gevoel aan over dat er meer uit gehaald had kunnen worden. Qua originaliteit; vormgeving en script hebben ze er ook wel meer uit kunnen halen.

De eerste Alien film is een behoorlijke claustrofobische,intense,horrorfilm in de ruimte die toch echt niet in de buurt kan komen van deze film die zich teveel richt op meerdere zaken en allerlei losse eindjes veroorzaakt. Al bij al is het een bijeengeraapte zooi van onzin met een paar fraaie scenes. De allerlaatste scene maakt de film nog een beetje waardevol voor de diehard Alien fans maar als geheel vind ik het een mislukte prent.

avatar van Zinema

Teleurstellende terugkeer.

Dat regisseur Ridley Scott een prequel zou gaan maken op zijn succesvolle horror-SF, Alien, deed hoop geven. Het resultaat is helaas teleurstellend, al moet gezegd worden dat de grote broer van de hyperkinetische, te vroeg gestorven, Tony zich aardig revancheert na het bijna belachelijke Robin Hood. Het niveau van de klassieker uit ’79 wordt nergens gehaald en zelfs het vervolg daarop maakte meer indruk dan dit popcornproduct. Mooi gefilmd is deze ‘terugkeer’ wel en in 3D ziet het er gaaf uit, maar meer dan een lege huls is het niet geworden. De indrukwekkende beelden kunnen de clichékarakters, het slordige scenario en de enorme mate van voorspelbaarheid helaas niet wegpoetsen.

Redelijk.

avatar van Justinw

Justinw

Een voldoende puur voor het visuele plaatje. Het plot is echter flinterdun en menig cliché kan ook hier prima zijn weg vinden. En dat is jammer, want met een beter plot kon dit echt een topfilm worden omdat het er allemaal zo goed uitziet.

Ik vond American Gangster nog echt goed, maar alles daarna is toch wel van een minder niveau. Hoopte nou juist weer op z'n ijzersterke sci-fi movie.

Missed opportunity

avatar van Insignificance

Insignificance

Scotts hoogtijdagen haalt het niet, ik was ook niet op zoek naar die grandeur, maar Prometheus is al met al wel een acceptabele terugkeer naar z'n roots. Visueel heeft-ie nog wel iets in z'n mars, die landing is niet verkeerd, al had het qua design best iets uitdagender gemogen. Het interieur van het schip is wat karakterloos, zo'n rubberige Engineer is het ook niet echt en in de ingewanden van de koepel had het allemaal best wat meer mogen broeien.

Neemt niet weg dat zich een fascinerende ontdekkingstocht ontspint, waar met name een geweldige Fassbender als ondoorgrondelijke androïde de film op z'n schouders neemt. Nodig ook, want hoe meer perikelen Scott erop loslaat, hoe moeilijker het gaat. Van vermeende plotholes, onbeantwoorde vragen en meer van dat gezeur heb ik gelukkig geen last, dat is weggelegd voor enkele onbeholpen ontwikkelingen die de angel er nog wel eens uithalen.

Met een groot thema aan boord en een sluimerend gevaar op de loer, lijkt het op momenten gebaat te zijn bij temporiseren, maar dat laat Scott onderweg meer en meer liggen. Wanneer een ping van leven wordt gevonden, zou dat de film onder hoogspanning moeten zetten. Janeks plotselinge vraag aan Wickers, sowieso een personage waar met net iets meer mee had mogen spelen, is prikkelend, maar beide keren wordt vrij achteloos verder geschakeld.

Zo gaat er het nodige effect verloren. De scène in de Med Pod is dan wel een kraker en het hoe het allemaal uitpakt richting de bronfilm (en elders), mag er ook best zijn. Alhoewel, zo'n enorme botsing neigt naar een stijlbreuk, maar soit. Wat het meeste knarst is dat er van alles in zit, maar te weinig tijd neemt om als broedplaats voor tergende, suggestieve of zenuwslopende cinema te dienen. Wat dat betreft jammer dat dit de final cut schijnt te zijn.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Ben allerminst een Scott fan, eerder het tegenovergestelde. De beste man wist, met zo'n 7 geziene films, slechts eenmalig een voldoende te halen. Alien (3.5*) was zo slecht nog niet. De vervolgen daarentegen wel. Anyhow, met Prometheus weet hij tegen al mijn verwachtingen in een heel solide sci-fi werkje af te leveren. Springt er nergens bovenuit (vind het qua designs zelfs érg matig), maar de hele ontdekking en dat alles bepalende ver-van-huis sfeertje spreekt boekdelen. Gewoon een doeltreffend simpel scenario, dat is vaak genoeg.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Eíndelijk gezien, weliswaar jammer genoeg niet in de bioscoop, maar wel met een mooie timing in verband met een verwijzing naar New Year in de film

Het uiterlijk is fantastisch, visueel vind ik het een plaatje. Ik hou dan ook erg van de organische kunst van Giger. Het verhaal, als prequel van Alien, wat ik toch wel denk dat het is, vind ik erg boeiend; de fysieke zoektocht van de mens naar zijn afkomst, dit tegenover religie als in blindelings geloven gezet.

Deze zoektocht heb ik altijd al interessant gevonden. In Prometheus worden enkele theorieën die ook nu bij ons de ronde doen behandeld, zoals het vermoeden van het bestaan van een superieur mensenras met bijvoorbeeld DNA gelijk(w)aardig aan het onze. Dit ras zou elders in het heelal wonen en exemplaren ervan zouden lang geleden de aarde hebben bezocht. In deze film zijn grottekeningen met een afgebeeld sterrenstelsel aanleiding om de reis te maken naar het betreffende deel van het heelal. Wat volgt is een spannend en bij tijd en wijlen spectaculair uitgebeeld avontuur.

Hetgeen ik vind tegenvallen is het eerste gedeelte, met name qua personages. Het blijkt weer eens voor een groot gedeelte een stelletje morons te zijn en ik kan niet bedenken waarom zulke nukkige en bokkige, onvolwassen types zouden worden toegelaten op zo'n belangrijke wetenschappelijke expeditie. De bedoelde grappigheid rond het gedrag van deze mensen komt bij mij dan ook totaal niet aan. Integendeel, het stoort in de beleving.

Ook zijn helaas te veel gebeurtenissen niet te geloven zo stom of zo toevallig, zodat het de geloofwaardigheid steeds weer aantast.

Bij Prometheus zijn dus geloofwaardigheid van het scenario en de karakterschets en -ontwikkeling naar mijn mening in te hoge mate ondergeschikt aan het uiterlijk en dat vind ik best jammer voor zo'n in potentie magistrale productie. Omdat ik dit wel een belangrijk onderdeel van de Alienreeks en het verhaal vind en heb genoten van met name de tweede helft, wil ik hier toch 4* aan geven, anders zou het op maximaal 3.5* uitkomen.

avatar van poko

poko

• 2074 stemmen

Prometheus begint met Grote Vragen, maar verzandt in een matig geschreven sci-fi avonturenfilm met dialogen en personages waar de honden geen brood van lusten. De film heeft niet genoeg substantie om het gewicht van de vragen die opgeworpen worden te dragen, waardoor het een eerder lachwekkende vertoning wordt. Onderhoudend en spectaculair is het allemaal wel, daarvoor de sterren, maar de no-nonsense aanpak van Alien(s) beviel een stuk beter. De vormgeving is er ook niet beter op geworden.

avatar van arno74

arno74

Aardige film voor de SF/ruimtereis-fans, waaronder ikzelf val, die in die genre wel boven het gemiddelde uitkomt wat mij betreft. Het originele van de film vond ik in het script zitten: het doel van de reis, en de ontknoping ervan (het antwoord op hun vraag). Maar helaas was dat het enige originele aan de film, de rest volgt een veel te voorspelbaar patroon, en het is voorspelbaar omdat we het veel te vaak in andere films hebben gezien. Er zijn zoveel mogelijkheden met buitenaardse werelden te bedenken, parasieten, bevruchtingen, en reizigers die een voor een het loodje leggen hebben we al vaak genoeg gezien.

Ook vond ik de rol van de robot volstrekt onbegrijpelijk, als hij geprogrammeerd was om zijn maker naar de "ingenieurs" te brengen, dan heeft het geen enkele logica dat hij een van de reizigers opzettelijk besmet, daarmee het doel van zijn maker in gevaar brengt, en vervolgens de zwangere vrouw in die toestand weer naar de aarde wilt brengen.

Vermakelijk en onderhoudend hou ik het op 3,5 sterren.

avatar van K. V.

K. V.

Na de 4 originele Alien-films gezien te hebben deze ook maar eens geprobeerd. 'k vond deze eigenlijk ook niet mis. De film heeft natuurlijk heel wat gelijkenissen met de andere films (zelf de titel verschijnt als in Alien). Het is wel vooral een avonturenfilm geworden, de nadruk lag toch veel minder op het horrorgedeelte, al zitten er natuurlijk wel wat scènes in.

Toch ook heel wat bekend volk in deze film. Michael Fassbender, Noomi Rapace en Charlize Theron zaten het best in hun rol. Guy Pearce als oude man vond 'k toch niet zo geslaagd.

Toch wel de moeite om gezien te hebben en 'k wil gerust wel nog de volgende delen ook nog zien.

avatar van scorsese

Alien meets 2001: A Space Odyssey

Goeie film waarin een aantal wetenschappers afreizen naar een planeet waarvan zij de oorsprong van de mens denken te vinden. Het verhaal ontplooit zich als een ontdekkingsreis en blijft onderhoudend. De film ziet er werkelijk prachtig uit en bevat ook een aantal goeie horror-scenes. Het hele existentiële geneuzel maakt de film er niet gemakkelijker op, maar daardoor ook niet minder boeiend.

avatar van Jacquestheone

Jacquestheone

Vooropgesteld dat ik niet zo'n Sciencefiction man ben, moet ik hier toch wel zeggen dat geheel veel indruk maakt. Verhaal is natuurlijk vergezocht, maar......... stel je eens voor !! Sfeer en acting was goed echter zelf vlug een operatie doen en dan met 20 nietjes in de buik verder............ lijkt me ietwat vergezocht!

Van mij een 3

avatar van Yak

Yak

Zo dan, wat een aanfluiting. Ik had minstens verwacht dat Ridley Scott met zijn eigen nalatenschap nog enigszins respectvol zou omgaan, maar toen dat na een half uur al een hopeloze zaak bleek heb ik mijn verwachtingen maar iets naar beneden bijgesteld. Als Alien dan in de recycler gaat (zelfde nonchalante crew inclusief onderlinge frictie, zelfde onderzoeksmissie op een vreemde planeet, ook een androide, ook een Ripley), gooi het dan maar op de suspense.

Helaas is Prometheus daarvoor een veel te pretentieuze film en moet er een hele litanie aan quasi-filosofische ballast bij over het ontstaan van de mensheid. Dit flinterdunne laagje heeft zelfs zijn eigen personage gekregen in de vorm van intellectueel vedergewicht Charlie "I just want answers, baby" Holloway. De androïde David hoeft hem maar één wedervraag te stellen over zijn levensdoel en het enige wat hij kan doen is een beetje misprijzend lachen. Voor de rest kraamt hij hier en daar wat onverschillige one-liners uit et voilá, dat is dan het hele personage dat de leiding voert over de ruimtemissie. Shaw, met haar rechtstreeks van Dana Scully gejatte kruisje om de hals, is iets minder eendimensionaal, maar heel veel inhoud is ook daar niet te vinden. Veel Ripley-stoerheid overigens ook niet.

Voor de rest is Prometheus een waar feest van halfslachtige oplossingen. Zit je je de hele film af te vragen wat Vickers eigenlijk op dat schip doet, is het uiteindelijke antwoord dat ze geen zin meer had in de kantoorbaan die haar vader voor haar had bedacht. De oude Weyland verschijnt ten tonele en is een kwartier later, inclusief clichématige doodsrochel, alweer vertrokken. Eén smeekbede van Shaw is genoeg voor Janek om tot een kamikaze-actie over te gaan, twee crewleden gaan er zonder mopperen in mee onder het maken van een goeie grap. David vergiftigt Holloway, die een monster bij Shaw verwekt, die ze eigenhandig weet te verwijderen. David’s reactie op het falen van zijn hele plan? Een flauwe one-liner, klaar. Niet elke film hoeft subliem in elkaar te zitten en tot op detail te kloppen, maar bij Prometheus voelde ik me keer op keer belazerd. Heel veel pretenties hebben, Grote Vragen aan bod laten komen, toe maar! En dan zo’n totaal nietszeggende, uitgekauwde meuk er omheen bouwen.

Wat me nog het meest stoorde was de onvoorstelbaar slechte timing, met het toppunt een half uur voor het einde van de film. Terwijl Fifield als een wild beest een paar slachtoffers maakt en in de fik wordt gezet, heeft Shaw zojuist een monster uit zichzelf verwijderd, en strompelt gewond door het schip. Tot ze ineens per toeval op het ontwaken van de oude Weyland stuit - en als een leeglopende ballon alle eerdere spanning ten einde is. Niemand kijkt raar op van haar verschijning (halfnaakt, zwetend, onder het bloed), ze krijgt even snel een jas omgehangen en vervolgens krijgen we een leuterscène. Zelden heb ik zo'n enorm "what the fuck?!"-moment in een film meegemaakt.

Nee, Prometheus doet bar weinig goed. Een paar puntjes voor de fraaie CGI en voor de enige geniale scène helemaal aan het eind. En ach, de operatiescène was een leuke vondst en het aanzien nog wel waard. Maar ook in visueel opzicht moeten we weer ons door veel verschrikkelijks heenworstelen zoals David als een kind zo blij tenmidden van de ronddartelende planeetjes, het was toch werkelijk niet om aan te zien.

Moet me ook nog even van het hart, hoewel mijn oordeel van Prometheus er niet verder door verslechtert: voor mij hoeft de herkomst van de Aliens niet ontrafeld te worden, en al helemaal niet met vulmateriaal in de vorm van goden-aanbiddende superieure wezens die de mensheid gecreëerd en vervolgens afgedankt hebben. Ik vind het prima als de Aliens er gewoon zijn, en des te onheilspellender als je geen idee hebt waar ze vandaan zijn gekomen. Ridley Scott lijkt het succes van zijn eigen film niet begrepen te hebben.

avatar van Zeus.

Zeus.

Ben op voorhand al geen liefhebber van SF en deze film wist mij allerminst te overtuigen binnen dit genre. Hoewel de opening veelbelovend was met een paar prachtige shots, miste ik de echte spanning & verrassende plotwendingen tijdens de film. Tel daarbij ook enkele ongeloofwaardig scènes op (Shaw opereert zichzelf en kan vervolgens direct rondlopen en niemand die opkijkt van haar verschijning.. heel logisch) en je hebt een film die een voldoende niet haalt.

Werd er niet warm van. Beetje een doorsnee SF.

avatar van Hassink

Hassink

Dit is gewoon Alien gerecycleerd, en dat vond ik ook al niet de beste film.

- Ripley noemt nu gewoon Elizabeth Shaw
- Ash wordt David
- Parker wordt Janek
- Ridley Scott blijft natuurlijk hetzelfde
- Wederom een onderzoeksmissie met een crew die niet capabel is
- Weer wordt iemand weer toegetakeld (nu Peter Weyland)
-....
- Weer overleeft enkel Ripley het (of was het Elizabeth Shaw?)

Al bij al nog te genieten, zou 3* geven maar dat gaf ik Alien al en hier valt de originaliteit volledig weg dus 2,5*

avatar van Cellulord

Cellulord

Gelukkig wist ik er niet al teveel vanaf, slecht Ridley Scott & SF en das meer dan genoeg.

Ridley Scott is een van de weinige hollywoodregisseurs die ik wel kan smaken en een goede SF is altijd welkom.

Het begint veelbelovend met een sterke/mooie openingsscène, een van de hoogtepunten. Ja laat maar komen.

Maar naarmate de film vorderd word het allemaal stukken minder.

Buiten een schitterende vertolking van Fassbender vond ik de rest van de cast maar mager. De personages zijn slecht uitgewerkt en ik kan me niet echt met hun verbinden. Noomi Rapace probeert wat te veel op Ripley te lijken. En Theron had een gemakelijk dagje op werk.

Het middegendeelte van de film sleep aan en worden de zwaktes in het plot (en dialoog) zicht/voelbaar. DE oplossing hiervoor is natuurlijk vlug wat FX erin gooien zodat we verblind weer verder kunnen.

Tegen het einde werd het weer wat beter wat betreft de actie, maar van spanning was er eigenlijk niets te merken gedurende de gehele film.

Op visueel vlak was het allemaal wel mooi, behalve de Gigger elementen want die kwamen helemaal niet tot hun recht.

Maar toch leek het me soms wel allemaal ietsjes te gelikt.

Het ruimteschip was mooi van buiten uit. Vanbinnen daarentegen had ik het gevoel dat het gewoon een loods op de gond was, vooral het stukje waar de bemaningsleden hun opdracht te weten kwamen.

Over het verhaal/scenario zullen we maar zwijgen. Als men dan al een titel als "Prometheus" gebruikt verwacht ik toch stukken meer dan wat slappe kinderfilosofie.

Over de sfeer kan ik heel kort zijn want die was ver te zoeken (heb hem niet gevonden)

En dan die muziek. Ach neen toch, dit is verdomme SF of is het toch meer een avonturenfilm.

Maar al bij al blijft een leuk tussendoortje, maar van iemand als Ridley Scott had ik toch iets meer verwacht.

een klein 3* meer zit er niet in (voor mij).

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

Djezus, 66 pagina's moeten doorworstelen voor deze zogezegde (al dan niet) prequel op "Alien". Ik vond het interessant om hier de commentaren van de grote "Alien"-experts te lezen en misschien iets bij te leren. Ben zelf een enorme fan van de Alien saga met natuurlijk "Alien" als cult-film die ik nog in de bios heb kunnen meemaken. Persoonlijk heb ik altijd "Aliens" het sterkste,spannendste en meest uitgesproken Alien-deel gevonden, maar zoals ik zeg , dat is persoonlijk. Ik weet niet hoeveel keren ik deze op VHS heb gekeken vroeger, maar ik ken hem bijna van buiten De 2 volgende delen zijn eigenlijk aan me voorbij gegaan als een vluchtig item. Afgaande op de score op IMDB is dat niet zo absurd. Deel 1 en 2 halen daar 8.5 terwijl de volgende 2 delen tevreden moeten zijn met een 6.4 en een 6.2.

Eerst eens over het prequel geëmmer. Ik ben zelf niet zo een voorstander van dat prequel gedoe. Het is meermaals gebleken dat het niet het niveau van de originele delen haalt, en in mijn ogen gewoon het teren is op het succes van de originele film m.a.w. commercieel de volgers en fans een beetje uitbuiten. Dat is natuurlijk niet allemaal over 1 kam te scheren en er zitten nuances in. Persoonlijk vind ik Star Wars prequels regelrechte schijt, The Hobbit voor LOTR een niet zo slechte poging en Prometheus is in mijn ogen zelfs niet echt een prequel. Goed het heeft raakpunten met Alien maar t'is SF dus het kunnen evengoed andere wezentjes zijn, niet Als je ziet dat "Mother" uit "Alien" een supercomputer moet voorstellen , maar eigenlijk vergeleken met vandaag een ouderwets ASCII mainframe-pje is, vind ik het toch maar raar dat de IT in Prometheus er wel state of the art uitziet , niet ?

Dan de hele discussie met alle vragen hoe dit en dat in elkaar zit, waarom dit gebeurd en hoe zijn ze dan daar zo terecht gekomen en hoe zit het met die jockey, en wie was er nu eerst en is dit de oorsprong van de mensheid ... en blablabla... Het is en blijft SF met andere woorden fictie. Fictie heeft als gevolg dat iedereen met andere vragen kan zitten waar een tig aantal andere mensen een eigen persoonlijke interpretatie aan kan geven, wat gevolg heeft dat er weer andere stellingen uit kunnen getrokken worden. Hoe komt het dat ze juist deze plaats exact weten te vinden. Een kans van 1 op 1000000 mogelijkheden, zoals iemand uitte. Wie weet hadden ze op aarde een nano-biologisch hypermodern supercomputercomplex gebouwd, die met bovenmenselijke precisie dit kon uit rekenen. SF he ! Maar als er een film uitkomt dat een beetje te rechtlijnig is en te overduidelijk waar men geen vragen over moet stellen, is het ook weeral niet goed

Goed , ik heb hem ook eindelijk gezien met vertraging ...maar ja de digitale lijst van films die ik nog moet zien is zo groot dat alles een beetje vertraging oploopt. Ik heb ook niet zo de neiging om deze in 3D te gaan kijken, ook al geeft dit een meerwaarde en ziet het er dan nog meer fantastisch uit. Ik ook ben bril-getooid en vind het dan ook verdoeme een klotezooi om zo'n plastiek prulletje op de rest van mijn veel te korte neus vast te pinnen. Uiteindelijk ben ik meer bezig met dat verdomde brilletje dan met de film.

En dan uiteindelijk de film : schitterend , magistraal en als echte SF met momenten adembenemend qua scenery, sfeer en effecten. Wie weet ziet het wel echt er zo uit in het heelal op een onbekende planeet. Ook ik ben blij dat Sigourney niet in deze film meespeelde, want ik vind ook dat ze hier niet direct in zou passen, en dan donderd het hele prequel-discussie als een kaartenhuis in elkaar. Voor mij was dit een gewoon goede SF zoals er nog weinige gemaakt worden met wat spannende momenten. Meer moet het niet zijn om van een film te genieten. Dat de personages soms nogal stupide overkomen en soms op een hele rare manier reageren , neem ik erbij.

Voor mij mogen ze dan weer een vervolg hierop maken, zodanig dat ik me weer op een virtuele manier kan voortbewegen in het universum. Al bij al , ondanks de hype , voor mij een enorme 7/10.

avatar van Eliandjiee

Eliandjiee

Spannende science-fiction film!

Weer een beklemmende en unieke sfeer tijdens deze film. De film bevat prachtige maar ook angstaanjagende beelden.

Het verhaal is redelijk sterk. De opbouw en uitwerking kan beter. Sommige personages zijn hierbij boeiend en goed neergezet, anderen weten nergens te boeien en hadden net zo goed weg gelaten kunnen worden.

De film bevat genoeg spannende en sterke momenten. De film verveeld dan ook nooit en de speelduur gaat gauw voorbij. Maar ook doet de film niets nieuws.

Het is vooral gewoon een hele goede en spannende sci-fi film die niets nieuws doet maar ook weinig verkeerd doet!

avatar van david bohm

david bohm

Onderhoudende film over een expeditie met de Prometheus naar de oorsprong van het menselijk leven. Ben in het algemeen geen fan van het science-fiction genre maar heb me hier best mee vermaakt. De locaties en het schip zien er prima uit en de film is zelfs enigszins spannend.

avatar van Decec

Decec

Een goede avontuur/mysterie/SF film...

Spannend verhaal...

Maar soms eng, 't lijkt wel een SF-horror...

Prachtig effecten voor SF, uitstekend mooi gemaakt...

Mooi landschap...

Uitstekend achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Super mooi HD kwaliteit...

Prima acteerwerk...

Bekende actrice Charlize Theron....

avatar van witboek

witboek

Ik begon aan het avontuur en wist eerlijk gezegd niet waar ik naar keek. Tot ik gelijkenissen begon te herkennen met de films van Alien.

Eerst dacht ik dat het toevalligheden waren, maar naarmate de film meer onthulde kon het niet anders zijn dat Prometheus iets te maken had met Alien.

Ik vond deze film ( al een tijdje geleden dat ik die zag) aangenaam om te zien. Hopelijk is het vervolg ook zo goed.