- Home
Releasedatum: 31 mei 2012
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Prometheus
"The search for our beginning could lead to our end."
Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.
- IMDb (7,0 / 691921)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Millburn
Chance
Ravel
JiS010
Wow, wat een coole film. Ik heb gisteren echt genoten van dit avontuur. De prachtige beelden, de sfeer, de muziek, het verhaal...... heerlijk. In mijn ogen een must see wanneer je into SF bent..
Heb de berichten hier niet gelezen dus ik zal waarschijnlijk enorm in herhaling vallen, maar erg leuk filmpje. Ook de 3D werkte hier best goed.
Ridley Scott is nooit de allerbeste verhalenverteller geweest en dat is hier ook het geval (met name naar het einde toe is het soms horten en stoten), maar de uitvoering mag er zijn.
Paar uitermate gave scenes ( de abortus is nu al classic) en gave designs en gadgets.
Zo vond ik buiten de waarschijnlijk tot in den treure geroemde Giger designs ook bijvoorbeeld die helm van Fassbender erg gaaf, evenals die map-sonars bijvoorbeeld.
Fassbender had sowieso een erg leuke rol als gevoelloze C3PO en ook Rapace was echt uitstekend.
Idris Elbas rol was dan weer een beetje suf en ook Guy Pearce kwam niet echt goed uit de verf.
Had er best hoge verwachtingen van maar achteraf is het me toch wat tegengevallen. Het verhaal vond ik eigenlijk niet eens zo bijzonder en had wel wat weg van een kruising tussen "Alien", "Mission to Mars" en "Alien vs. Predator". Slecht is het echter ook niet en visueel zag het er best allemaal fraai uit. Eventuele antwoorden (daar zat ik persoonlijk wel niet op te wachten) op voorgaande Alien films moet je in deze film niet verwachten want het wordt eigenlijk alleen maar onduidelijker. Het verhaal was opzicht best boeiend (duurt wel een hele tijd eer de film echt opgang komt), zeker het laatste uur, maar al met al had ik eigenlijk een meer spannendere film verwacht en dat was eigenlijk niet aanwezig in deze film. De cast vond ik eigenlijk wisselend in deze film. De uitblinkers vond ik Michael Fassbender (is ook gewoon een prima acteur) en zeker ook Idris Elba maar Noomi Rapace (de Sigourney Weaver in deze film) en vooral Charlize Theron vond ik tegenvallen. Ondanks dat mijn bericht aan de negatieve kant klink heb ik me wel goed vermaakt met deze film en visueel (3D voegde echt wat toe) zag het er gewoon goed uit. Een echt vervolg deel op de Alien reeks vond ik het eigenlijk niet (heeft er wel mee te maken) en het kon zeker ook niet tippen aan alle 4 de Alien films met Sigourney Weaver.
Montorsi
Bijzonder indrukwekkend heruitvinding van zichzelf en het genre waarmee Scott groot is geworden. Je merkt aan alles dat hij hier veel meer thuis is dan in allerlei opgeblazen sentimentele Gladiator/Robin Hood-achtige films, laat staan in zijn misdaaduitstapjes.
In elke scene druipt de visuele flair van het scherm af. Ook met de sfeer en de spanning evenaart Prometheus Alien en Blade Runner. Zeker het eerste uur is pure klasse, enorm indrukwekkende machtige scenes. Alleen al die landing van Prometheus is echt waanzinnig gaaf, dat geluid en die massa
. Daarbij vallen de langverwachte aanknopingen met de Alien-reeks, zoals dan met name het kanon absoluut niet tegen , en is en blijft het watertanden bij alle designs en de ongeëvenaarde effecten. Daarnaast spreekt het hele idee waar de film mee speelt me bijzonder aan, en geeft het script Scott in de basis geweldig materiaal mee.
Helaas is het een film met gebreken. Hoe erg ik die mee laat wegen weet ik nog niet, tijdens de film krijg je amper de tijd, maar zo een paar uur later vind ik het scripttechnisch toch allemaal niet al te sterk. Om te beginnen hangt er een beetje een reboot-waas over de film, en dan bedoel ik dat er veel elementen dusdanig gebrekkig en halfslachtig worden uitgewerkt, dat je bijna niet anders kan denken dat de scriptschrijvers al met een vervolg in het hoofd zitten. Het duidelijkste voorbeeld is natuurlijk de vader van Elizabeth Shaw, die gezien de nogal gewichtige scene er erg veel toe lijkt te doen, maar uiteindelijk niks meer dan een reden om een kort quoteje te herhalen. Maar ook de insinuaties van het al dan niet zijn van een cyborg van Vickers en haar relatie tov Weyand, lijken er vooral toe te doen om wat spanningen aan boord te creeeren, dan dat het enige relevantie brengt voor het verhaal wat verteld wordt. En waarom wordt er in de eerste plaats zo geheimzinnig gedaan over de aanwezigheid van Weyland aan boord, omdat niemand mag weten wat zijn plan is? Kan hij dat niet gewoon voor zich houden? Daarnaast maken de personages links en rechts merkwaardige keuzes (alleen al die twee wetenschappers die nog gekkere dingen doen dan personages in een gemiddelde horrorfilm), in het bijzonder het feit dat niemand het lijkt op te vallen dat Shaw halfnaakt, onder het bloed, en gehecht en al een kamer binnenstrompelt. Of je moet er van uit gaan dat de aanwezigen allemaal al wisten wat er gaande was, maar dat lijkt me moeilijk hard te maken.
Een ander minpunt vind ik dat het in de tweede helft wat te veel naar het spektakel neigt, en minder de spanning vasthoudt. En dat terwijl dat in Alien juist sterk samen ging, ook daar gebeurde er steeds meer tegen het einde, maar die kon overal opduiken. Terwijl Engineer hier een beetje lomp in het rond ramt, en er meer aandacht is voor het rammen van het ruimteschip etc..
Uiteindelijk winnen de pluspunten van deze film het nog makkelijk als je het mij vraagt, want audiovisueel en qua sfeer en spanning is dit een van de meest indrukwekkende films in tijden, en je vanaf minuut 1 compleet omver wordt geblazen. Prometheus ziet er echt waanzinnig uit, en een paar scenes zijn om kippenvel van te krijgen zo mooi, of zo spannend dat je geen nagel meer overhoudt. Jammer genoeg is het script gek genoeg totaal niet in verhouden met de rest, en dat mag je de film wel aanrekenen. Een paar keuzes zijn onbegrijpelijk, en een aantal zaken (nog meer dan ik hier heb genoemd) worden erg vreemd of gebrekkig uitgewerkt. Buiten dat mag Scott er nog wel een vervolg achter plakken, het enige genre waar hij nog die talentvolle cineast blijkt te kunnen zijn.
Donkerwoud
Een film die een beetje bezwijkt onder zijn eigen pretenties en niet helemaal weet te voldoen aan de verwachtingen die ik ervan had. Na een zorgvuldig opgebouwd begin slaan de gebeurtenissen door en wordt het allemaal veel te expliciet. De suspense en de psychologische horror die Alien ooit tot een meesterwerk maakten is dan ook slechts bij vlagen terug te zien. Wel indrukwekkend zijn de special effects waarmee Ridley Scott helemaal los kon gaan.
jumpstylemovie
Prometheus heb ik vorige woensdag in de bioscoop gezien. Ik wist er van tevoren helemaal niets over en dat maakte het wel wat spannender. Ik ging met vrienden en hoopte eigenlijk dat het op de eerste Alien zou gaan lijken.
Ik vond het een coole film maar het was lang niet zo sfeervol als Alien en er was ook minder balans. Alien is nu verouderd en toen ik hem een paar dagen terug keek werd het wel duidelijk dat het geen enge film meer is. Echter kan ik mij volledig voorstellen hoe het moet zijn geweest om die film in 1979 op het witte doek te aanschouwen
(Begrijp me trouwens niet verkeerd, Alien is leuk
) Prometheus is wat dat betreft wat minder bijzonder. Ik denk dat het vooral leuk was om te letten op stukjes die aansloten bij Alien en hier later over te speculeren. Het was alleen zo lang geleden voor mij dat ik Alien zag, dat ik eergisteren bij het kijken van Alien de vergelijkingen aan het zoeken was met Prometheus
Er zit een leuk verhaal in de film maar af en toe begreep ik het niet goed. Na het zien van Alien lijken sommige dingen ook niet te kloppen zoals het lijk van een Engineer die in de stoel van dat grote wapen ligt in Alien. In Prometheus bezoeken ze toch de laatste Engineer en die sterft niet in die stoel dus hoe kan die daar tercht komen in Alien wat zich later afspeelt?
En de enige echte "Alien" is dus ontstaan uit de verkrachting van een Engineer door een mega octopus? Hmmm, beetje jammer.
Ook vond ik dat wijf op het eind wat irritant worden en ergerde ik me soms aan wat overacting (maar dat zat ook in Alien bij de "I dont wanna hear your explanation" scene
Met de SFX zit het verder wel in orde en er zitten leuke horror stukjes in. Ik denk niet dat hij kan tippen aan de oude films maar ik wil hem nog wel eens zien voordat ik definitief kan zeggen. Ook voor het eerst dat ik een film in 3D zag zonder dat het beeld kut deed. Deze keer was het best mooi eigenlijk ookal had het totaal geen meerwaarde.
wimnoot
Eindelijk weer een topper van Ridley Scott, die na het mislukte Robin Hood weer van zich laat spreken met een prequel van de klassieker Alien. Allereerst een groot compliment aan de schrijvers, die hebben heel fijntjes een verhaal aan de originele film geschreven zonder ook te veel in herhaling te vallen. Als er op bepaalde momenten dan toch een bepaalde bekende verwachting wordt geschept, gaan de film toch weer een andere richting op.
De cast van de film is ook uitstekend, Fassbender en Theron spelen beide een ijzig sterke rol, hoewel ik me bij de laatste vaak afvroeg wat haar missie eigenlijk was. Idris Elba en Noomi Rapace vullen hun rollen ook uitstekend in, waarbij wel gezegd mag worden dat je eigenlijk al weet dat de rest van de cast een beetje als voer dient.
Dit was ook voor het eerst dat ik een film in IMAX gezien heb, en het is me zeker niet tegen gevallen. Een aantal scene's waren hier uitermate goed voor geschikt al kwam ik er achteraf achter dat het 3D effect me dan weer niet zo is opgevallen, misschien begin ik er aan te wennen.
Sterke film 4.5
Ceeda7
De film net herzien in 2D.
Na vele zaken te hebben gelezen op dit forum, en Alien+ Aliens te hebben gezien is het veel gemakkelijker om alles op een rijtje te plaatsen. Velen (en ikzelf) beukten hard in op het script, maar al bij al is er op de grote zaken omtrent het hoofdverhaal niet zoveel aan te hekelen. De "obvious split up" en het mirakelherstel van Shaw nemen we er maar bij .
Wat mij nu opvalt is dat de film misschien wel te langzaam opbouwd naar een geweldige climax vol spektakel. Hier en daar zou een geschiktere editing de film ten goede uitkomen. En ik zeg het nogmaals die crash van het Engineerruimteschip zag er in 2D ook fantastisch mooi uit, maar in 3D zoveel beter..
De film Prometheus was een sensatie waar ik lang naar uitkeek, die doch met een kritische kijk vele (kleine) mankementjes vertoont. Maar het sfeertje, de prachtige stills, acteerwerk, drammuziek maken het zoveel beter waardoor de film zich met verve onderscheidt van andere SF-vehikels Wat mij ook opvalt na een tweede kijkbeurt is dat het minder waarschijnlijk wordt dat er op deze film een vervolg MOET komen. Al zijn we allen razend benieuwd waar Shaw in "godsnaam" zal terechtkomen.
0.5 bij. 4 dik verdiende sterren.
Sergio Leone
Goed genoeg.
Van de hele Alienreeks heb ik enkel Alien gezien. Het tweede deel, Aliens, heb ik hier nog wel liggen thuis, maar aangezien Prometheus al behoorlijk lang draait besloot ik gisteren om het zekere voor het onzekere te nemen en hem maar meteen te zien.
Teleurstellen doet Prometheus niet, maar een tweede Alien is het toch niet geworden.
De film heeft nochtans een erg sterke openingsscène (meteen één van de hoogtepunten) en kan dat niveau ongeveer een uur lang vasthouden. Het plot is niet zo bijster interessant, maar net zoals in Alien wordt er een zekere spanning gecreëerd. Dat is best knap gezien de te grote crew en een aantal laks geschreven personages. Het personage David bv zal voor de meerderheid wel leuk zijn, maar ik vind het wat gemakkelijk om een soort van tweede Ian Holm in de crew op te nemen. Hetzelfde geldt voor Dr. Shaw - een nieuwe Ripley.
Na verloop van tijd sluipt er wat meer plot in. Dat levert de sterkste scènes op (de buikoperatie is magnifiek!), maar ook minder interessante stukken. Vooral de actiescènes (de geïnfecteerde/ "gemuteerde" onderzoeker die het schip aanvalt) hebben me niet echt kunnen overtuigen.
Na de climax sleept het einde een beetje aan (waarom ook de mogelijkheden tot een Prometheus 2 openhouden??), maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de geboorte van de Alien (dezelfde als in Alien, neem ik aan?).
Het acteerwerk is zeer goed. Michael Fassbender is waarschijnlijk het best op dreef, maar wordt kort gevolgd door Noomi Rapace (hoewel ze een wat rare manier van acteren heeft). In de bijrollen zijn het Charlize Theron en Idris Elba die uitblinken. Kameleon Guy Pearce heeft een rolletje waar hij niet veel van heeft kunnen maken.
Het grootste minpunt aan Prometheus is de ... 3D. De wijde shots in 3D zijn prachtig en een lust voor het oog (het in beeld brengen van de planeet en de landing van de Prometheus bv), maar wat heb ik me on-ge-loof-lijk geërgerd aan die hologramachtige toestanden. Ik weet niet of het voor iedereen zo is, maar het heeft me behoorlijk wat moeite gekost om in die scènes een totaal overzicht te krijgen. Het 'foppen' van de hersenen levert in dergelijke gevallen enkel barstende hoofdpijn op. Ik ben geen 3D-kenner, maar als het gebruikt wordt om diepte te creëren via achtergronden is het de moeite voor mij. Indien het een waslijst aan kleurrijke tierlantijntjes (zoals die hologrammen) uit het beeld laat springen, krijg ik er vooral hoofdpijn van en daar betaal ik liever geen extra toelage voor.
Het kan uiteraard ook te maken hebben met hoe Ridley Scott alles in beeld brengt. De scènes in grote ruimtes zijn beter en overzichtelijker dan die in kleine ruimtes (de gekende topscènes daargelaten).
Op muzikaal vlak stelt Prometheus wat teleur. Veel bombastisch gedoe passeert de revue, maar het enige wat me een dag later is bijgebleven is dat de soundtrack erg gelijkt op die van een oorlogsfilm, waarvan de naam me ontglipt.
Waardige prequel.
3,5
"We were so wrong!"
Flavio
Niet het geweldige meesterwerk waar ik op had gehoopt maar toch prima film. Met name de eerste helft, zeg maar tot de ontdekking dat Weylandt aan boord was, was erg sterk.
Sommige scenes waren wel nogal storend/ lachwekkend: de al meerdere keren genoemde bioloog en geoloog die een alien slang willen aaien, leek toch wel een verwijzing naar Steve Irwin, ook door de manier waarop hij het beest aansprak (come here baby, dat werk), maar wat vooral storend was was dat ze daarvoor nog wegrenden omdat er een onbekende levensvorm was ontdekt. De laconieke reactie van de kapitein als ze die ontdekken (Slaap lekker!) was nogal ongepast. De gemuteerde geoloog die dood buiten het schip ligt en een aantal naamloze slachtoffers maakt - actie om het actie, vond die scene niks toevoegen-, de heldenscene op het eind -we weten nu wel dat Amerikanen hun leven maar wat graag geven om de wereld te redden- het dommige rennen voor het neerstortende spaceship, en dan vergeet ik er nog wel een paar. Daar staan ook een aantal prachtige scenes tegenover, met de auto-keizersnee als hoogtepunt. Wel vroeg ik me af of de dokters (waaronder die Schotse vrouw) die Noomi knock out sloeg ook soms in het complot van David zaten, om ook als een soort God leven te geven- een betere uitleg over die actie van hem heb ik namelijk niet gevonden.
Rapace en Fassbender zijn goed, de rest degelijk. Vond de rol van Theron een beetje merkwaardig, ze had net zo goed weggelaten kunnen worden (zij het dat sommigen haar kennelijk wel mooi vinden, het is iig niet mijn smaak) het feit dat ze de dochter van Weylandt is voegt helemaal niets toe. Zou me trouwens niks verbazen als ze ook een android is, net als de ´zoon´ van Weylandt. en niet vermorzeld is bij de crash maar er, in het volgende deel, half verwoest onderuit krabbelt.
Dat onder de slechte schmink Pearce schuilgaat viel te verwachten aangezien hij de enige acteur was die was aangekondigd maar niet bij de crew hoorde. Vond het in eerst instantie vreemd een jonge acteur tot oude man te schminken, maar later begreep ik dat hij als jonge Weylandt uit de film is geknipt.
Al met al een mooie (visueel) film met interessante ideeën die helaas half worden uitgewerkt, met een soms wat matig script en te veel onnodige Alien-verwijzingen. Er zal ongetwijfeld (hopelijk) een DC/ FC uitkomen die de zwaktes van de film oplost.
BoordAppel
Leuk dat Scott weer eens een science-fictionfilm maakt. De conclusie is dat hij het nog steeds kan. Vooral het begin van Prometheus is prachtig; de eenzame David in het schip en vooral de hologramengineers in hun laatste momenten. Erg sfeervol. Als uiteindelijk allemaal smerige wezens om de hoek komen kijken wordt het wat minder. Verhaaltechnisch en qua tempo loopt het allemaal niet zo lekker meer. Nogal een verschil met de eerste, wat zal het zijn, 50 minuten. Gelukkig blijft de actie van een hoog niveau.
Ik bleef overigens niet met zoveel vragen zitten. De film geeft je de antwoorden niet op een presenteerblaadje maar als je erover nadenkt kan je er wel een verzinnen. Of het ook het antwoord van Scott is maakt niet zoveel uit. Het geeft de film wat mij betreft wel een extra lading.
thunderball
Deze drie weken geleden gaan zien.
Moeilijk deze te beoordelen.
Op visueel vlak echt een pareltje, maar voor de rest is het toch vrij doorsnee en al helemaal niet vernieuwend.
Het eerste gedeelte zou dan het deel worden, waarin de belangrijke levensvraag zou worden gesteld: Waar komt de mensheid vandaan?, maar dit wordt slechts aangestipt, want het blijft gewoon bekende verhaaltje over een groep, die komt op een onbekende planeet, waar het niet zo mensvriendelijk is als gedacht en het aftellen kan beginnen (eeuwen oude verhaaltje van The ten little Indians).
Tweede deel zou dan het gedeelte met spektakel moeten zijn, maar anno nu zijn we wel wat meer gewend, sowieso na Aliens moet je wel echt met iets speciaals komen om nog indruk te maken.
Ik vond het allemaal maar wat flauwtjes.
De groep die op onderzoek uit gaat is gewoon gecopieerd van het origineel, maar dan zonder al te veel spanning, het tweede gedeelte (incl de niet te vertrouwen robot) pakte qua spektakel toch ook vooral terug op eerdere scene's uit de reeks, maar dan met nog meer en betere SFX.
Qua acteurs was het vooral Fassbender, die de show stal en een werkelijk goede prestatie neerzet, Theron was zoals gewoonlijk vooral erg lekker (en haar typische ijskoude zelf), Rapace was degelijk, maar heb haar bv in de Millenium trilogie wel beter gezien. Het mogen duidelijk zijn dat zij gewoon de nieuwe Ripley-rol nu moet vervullen, maar helaas ook dat zij duidelijk de mindere is t.o.v. van Weaver.
Wat ik ook wat minder vond, waren de zgn Engineers, zij vielen mij ook wat tegen (het leken wel wat te wit uitgevallen, uit de kluiten gewassen mongoloide figuren, niet beledigend bedoeld). Eerlijk gezegd dacht ik altijd dat in Alien dat zijn hoofd was, maar het blijkt nu dus zijn helm te zijn. Eigenlijk best wel tegenvallend, want in die eerste film, zag die vreemde, buitenaardse figuur er werkelijk cool en bijna horror-achtig uit.
Tot slot vond ik de 3-D vooral in het eerste deel -qua prachtige locaties etc- zeker wat toevoegen, maar hoe verder de film vorderde, hoe minder het mij nog op viel.
Aardige SF-film, prachtig vormgegeven, maar absoluut geen klassieker!
Een acht, ofwel vier sterren.
Hedgehog84
Er zit ongelofelijk veel informatie in prometheus waarover doorgedacht en gedebatteerd kan worden, ik denk ook dat dat één van Scott's bedoelingen is geweest. Dat is leuk voor de vele liefhebbers. Mensen die deze film een heel lage waardering geven hebben wellicht ook weinig met SF.
Ik heb wel wat met SF, ook aardig fan van Alien. Zie mezelf wel als liefhebber, maar deze film kan ik alleen maar als matig classificeren. Ik vond de film juist ontzettend aan diepgang missen, erg matig acteerwerk van een groot deel van de crew (bijv. Charlie, Fifield, Milburn). Tot aan de pauze dacht ik nog dat het allemaal wel goed ging komen, daarna zakte het echt als een pudding in elkaar. Amper aandacht meer voor het verhaal en wat slap afgeraffelde actie. Zo kwam het op mij over en vond het dan ook een enorme teleurstelling. Had veel van deze film verwacht.
Misschien dat ergens flink in de diepte gediscussieerd wordt en er logische verklaringen zijn voor de dingen die ik als plothole opvatte, maar als ik mij daar tijdens het kijken al aan stoor, dan kan ik niet de interesse opwekken om dit achteraf uit te gaan zoeken.
John Milton
Zelfs zonder te hoge verwachtingen moet ik toegeven dat Prometheus toch stiekem iets tegenvalt, wat eigenlijk ook de consensus lijkt te zijn. Technisch gesproken zit hij enorm vakkundig in elkaar, visueel is het een traktatie, het ziet er allemaal ècht geweldig uit (wat je van Ridley Scott ook mag verwachten) en het acteerwerk is uitstekend, met de nog steeds rijzende ster van Michael Fassbender als uitschieter. Rapace heeft genoeg girl power, maar de ongenaakbare feminine actieheld die Weaver was weet ze niet te benaderen. Ook de bijrollen van Idris (Stringer Bell) Alba, een onherkenbare Guy Pearce en Charlize Theron e.a. zijn allemaal goed. De vraagstukken die de verhaallijn aanroert (waar komen we vandaan, wie heeft ons gemaakt, wat is het doel) zijn allemaal interessant en worden op een leuke manier in de dialogen verwerkt. Toch ontbreekt er iets, maar het is moeilijk om je vinger er precies op te leggen. De eerste helft van de film lijkt voornamelijk onder science fiction te vallen terwijl de horror meer in de tweede helft aan bod komt. Waar Alien (1979) uitblonk in suspense, is dit bij Prometheus helaas net iets minder. Alien bevat zenuwslopende scènes die in kwaliteit Hitchcock evenaren en zelfs zonder verwachtingen is het moeilijk om Prometheus hier niet mee te vergelijken. Scott verklaarde dat deze film niet als een directe prequel moet worden gezien maar de verwijzingen naar Alien zijn duidelijk. Er wordt momenteel over een sequel nagedacht, die ik zeker zal gaan zien. Maar ik weet nu al dat het me niet gaat lukken deze los van Alien te zien of te vermijden om ze kwalitatief met elkaar te vergelijken.
Ghola
Wie de sterren bestudeert kijkt naar het verleden, en onderzoek van het heelal is dan ook bij uitstek een tak van wetenschap die inzicht probeert te krijgen in hoe alles ooit begon. Net zoals de sterren zelf zijn de meeste antwoorden nog lichtjaren ver van ons verwijderd, maar het is een mooi gegeven dat de wetenschappers in Prometheus met hun sterrenreis dichterbij proberen te komen. Toch lost de film de belofte van een grootse ontdekkingsreis naar méér dan nieuwe gebieden alleen niet helemaal in. Niet dat het veel uitmaakt, want die andere belofte, dat de film de scene van Alien neerzet, wordt erg mooi uitgewerkt en maakt de film alsnog episch en onderdeel van een groter geheel. Dat de film ondertussen een spannend verhaal vertelt en overdondert met uiterst spectaculaire designs (waar 3D daadwerkelijk een toegevoegde waarde is), maakt het een uiterst geslaagd project. 4*
killerfreak
Ietwat andere insteek dan ik had verwacht, maar daarom zeker niet minder. Ridley bewijst dat er niet veel aliens in beeld moeten zijn om toch een topfilm te maken (met al dan niet knipogen naar een eventueel vervolg). Schitterend acteerwerk overigens; 3,5*
tattoobob
Wat een VETTE film zeg,heerlijk gewoon.
Alle minuten heerlijk van de film genoten.
Vooral de laatste minuten van de film,kippenvel!!!!!
Jaaaaaaa kom maar op met de volgende delen...ik ben geen sci-fi fan bij mij komt hij ook in m,n eindejaars top 10

Lichte tegenvaller, maar wellicht waren de verwachtingen gewoonweg te hoog gespannen. Een triomf qua production design en special effects, dat zeer zeker, maar inhoudelijk is de film aan de dunne kant. Het script bevat nagenoeg geen verrassingen en qua akteerwerk valt slechts Michael Fassbender in positieve zin op. Ik zat zelf ook niet zo te wachten op een dosis H.P. Lovecraft binnen de Alien-wereld. Gelukkig zijn er genoeg spannende en gruwelijke momenten om de aandacht er toch bij te houden. Vooral tegen het einde wint de film flink aan kracht.
ExToR
Enorme tegenvaller. De film zal bomvol cliché's, zag er grafisch erg matig uit, was erg typerend en matig geacteerd. Er zaten enorme hoeveelheden ergerlijke aspecten in de film waaronder de; 'toevalligheden' zoals het landen direct naast een lanceerbasis van een buitenaards iets, 'stommiteiten' zoals het voor een rollend iets uitrennen dat je dreigt te verpletteren in plaats van een stapje opzij te doen , en simpelweg de 'onlogische aspecten': een schip met een vracht aan explosieven o.i.d. aan boord dat genoeg zou moeten zijn om de aarde te vernietigen wordt opgeblazen, maar 2 personen die nog geen paar honderd meter hier vanaf staan worden nog niet eens omver geblazen.
In positieve zin had het verhaal veel potentie, hierop had ik ook mijn verwachtingen ingesteld. Valt dus achteraf erg tegen.
Alien is natuurlijk een absolute klassieker, maar omdat de laatste twee films van Scott zeer tegenvielen, waren mijn verwachtingen voor Prometheus niet al te hoog. Hoewel het niveau van Alien niet gehaald wordt, hersteld Scott zich wel weer enigszins, en weet hij met Prometheus een goede film af te leveren.
Verhaaltechnisch is Prometheus niet zo heel bijzonder, maar qua design, locatie en de actiescènes, ziet Prometheus er bijzonder goed uit. Dat schip is echt bijzonder mooi vormgegeven en ziet er echt zeer modern en futuristisch uit, zonder te overdrijven. Sowieso weet Scott een aantal sterke scènes op het scherm te toveren, waarbij de abortus enorm veel indruk maakt. Verhaaltechnisch was ik vooral benieuwd hoe de aansluiting met Alien tot stand zou komen. Op dat punt is het allemaal redelijk goed gedaan, al vond ik de manier waarop de Alien uiteindelijk tot stand is gekomen ietwat teleurstellend.
Qua cast valt het ook niet tegen. Vooral Fassbinder is erg sterk. Rapaace is een kopie van Weaver, maar dan net iets minder. De bijrolletjes zijn ook in orde, waarbij ik vooral Idris Elba erg sterk vond. De opbouw is verder redelijk goed. Het eerste gedeelte is nog redelijk rustig en in het tweede gedeelte komt de horror echt om de hoek kijken, net zoals dat bij Alien het geval was. Alien is echter een stuk spannender dan deze Prometheus, al is die spanning daar natuurlijk ook van een ongekende klasse.
Prometheus is al met al best mooi geworden. Vooral qua vormgeving en voor de liefhebbers van 3D is dit zeker genieten geblazen. Verhaaltechnisch had het nog wat beter gekund, maar amusant is het allemaal wel en daarnaast weet Scott de aansluiting met Alien op een redelijk vloeiende manier tot stand te brengen, waardoor Prometheus zich uiteindelijk een goede Prequel van de Alien-reeks mag noemen en Scott bewijst, het regisseren nog steeds in de vingers te hebben.
Phoenix
Scott toont zich een echte veteraan met deze toffe combinatie van oppervlakkig mainstream horror/adventure en diepere thema's, mét mythologische grondslag. Ooit een college gehad over The Golden Bough met Apocalypse Now als lichtend voorbeeld en deze film kan daar zo bij aansluiten.
De filmer Scott is het sinds zijn absolute doorbraak in 1979 zeker nog niet verleerd. Prometheus is visueel vlekkeloos geproduceerd met een prima soundtrack (zowel de score als het sound design) en beschikt over een zeer solide cast. De verhalenverteller Scott is wel iets veranderd ten opzichte van het rechttoe rechtaan overleven van Ripley en daar lijken de meeste criticasters op af te knappen. Het narratief is wat warrig en de karakters wat één-dimensionaal, maar het past bij de allegorieën die Prometheus in zijn ruim meedraagt.
Kort maar krachtig zien we eerst het ontstaan van leven op aarde door de opoffering van een zendeling (het schip dat hem bracht vertrekt op de achtergrond terwijl hij zelf uit elkaar valt). De titaan Prometheus gaf de mens volgens de oude Grieken het leven en het vuur, wetende dat hij hiervoor voor eeuwig gestraft zou worden doordat zijn steeds terug groeiende lever keer op keer werd weggegeten door een kraai.Wat dat betreft komt de Engineer er nog genadig vanaf in de film, trouwens.
Enkele miljoenen jaren later is de mens volwassen geworden, met wat finishing touches van de Engineers hier en daar, iets wat ze natuurlijk ergens op willen schrijven. Het liefst een muur in een grot in de middle of nowhere. Weer jaaaaaren later vindt de mens deze tekeningen terug en gaan ze op zoek. We duiken de ruimte in maar daar blijkt dat de Engineers ons niet meer zo aardig vinden als we dachten want wat we in deep space aantreffen is een biologische wapenfabriek met het vizier gericht op de Aarde. Wat zou er gebeurd kunnen zijn dat de Engineers zo pissig zijn? Dat die ene Engineer zo'n 2000 jaar geleden is onthoofd is wel érg toevallig. Wat voor een belangrijke gebeurtenis heeft er destijds nog meer plaatsgevonden ergens in het universum? Het zal zo rond het jaar 0 zijn geweest...
Waarom zijn de Engineers zo pissig dat wij één of andere vent met waanvoorstellingen aan een kruis hebben gespijkerd? Het was maar een timmerman... Wacht, een timmerman? Een timmerman from outer space, wellicht?
Als JC een Engineer was, bijvoorbeeld ééntje die polshoogte kwam nemen of ééntje die ons nog een laatste kans gaf na 's mens eerste gruwelijke uitspattingen, en we behandelen die zo, wat verwacht je dan? We vermoorden een wezen aan wiens opofferingsgezinde ras wij letterlijk ons leven te danken hebben en vervólgens bidden wij deze aan alsof hij voor onze zonden is gestorven. Een klap in het gezicht, lijkt me, en plotseling zijn de motieven van de Engineers niet zo vergezocht meer... Zeker wanneer je als klap op de vuurpijl nog door zo'n narcistisch mormel uit je winterslaap wordt gehaald omdat hij geen zin heeft om te sterven en zijn "koninkrijk" over te dragen aan de volgende generatie.
Prometheus lijkt leeg spektakel, maar loopt juist over van betekenis: Elizabeth (Bijbelse naam!) die op Kerstdag een 'bijzondere foetus' ter werd brengt. De muurschilderingen in het schip. Het constant terugkerende thema van opoffering en (weder)geboorte (zo'n beetje het cruciale motief in elke mythologie). De bespiegelingen van de belangrijkste waarden afgezet tegen of juist kenbaar gemaakt dank zo'n figuur als David....
Prometheus is niet alleen een verhaal over de zoektocht naar het ontstaan van de mensheid, maar ook een ontdekkingsreis door al lang bekende verhalen daarover. Verpakt in een blockbuster. Dat zijn de mooiste wat mij betreft.
5* Jammer dat ik hem in de bioscoop gemist heb.
Een prequel van mijn persoonlijke nummer 1: Alien. Ik moest dus zeker Prometheus zien. Met een bang hartje, omdat Alien in gedachten niet kan verbeterd worden en ook omdat Ridley Scott niet de beste films aflevert tegenwoordig. Less is more bewees hij in Alien, maar more is less bewees hij met Robin Hood.
Prometheus is een film die te filosofisch te werk gaat. Wil Scott een prequel maken van Alien of een kruising tussen 2001: a space odysey en The fountain? Alien was een thriller, Aliens een actiefilm en dit is een zweverige film die op de missing link op het einde niet veel met Alien te maken heeft. Niet dat het een slechte film is geworden, maar zeker niet van het niveau van Alien. Prometheus is een mooi drama geworden, met niet zo'n sterke acteurs helaas, dat net voldoende boeit maar nergens origineel uit de hoek komt. Leuk om een keer te zien, maar duidelijk geen lid van de Alienfamilie.
Snorren
Enorm hopend op dezelfde sfeer als die prachtige Scott film 'Alien' begon ik aan deze prequel. Helaas raakt deze film het niveau van Alien op geen moment en de angstige, claustrofobische sfeer is helemaal weg. Misschien moet ik deze film even helemaal apart van Alien bekijken.
Ten eerste waren de special effects best wel goed, maar de eerste scène ging veel te vlug en daar was de computeranimatie ook niet echt top. Wanneer Charlie Holloway na zijn verbranding nog lijkt te leven en iedereen aanvalt lijkt hij meer op de ongemaskerde Jason Voorhees dan op wat je zou verwachten bij deze film.
Verder was het wel een vermakelijke film en het had zeker wel wat meer diepgang dan een doorsnee actie of science fiction film. Ook de enorme verwijzing naar Lawrence Of Arabia deed me lang glimlachen. Maar een nieuw deel in de Alien-reeks? Nee, zo zie ik het niet.
Mijn reactie van het totaal: mwa... 3 sterren.
Leland Palmer
Qua CGI één van de beste films tot nu toe, deze 'Prometheus'. Gekeken op 1080p. (uiteraard) en de settings en effecten zijn werkelijk verbluffend. Prachtig vormgegeven, deze nieuwe van Ridley Scott.
Verhaaltechnisch best interessant en meeslepend. Veel actie-scénes zijn een genot om naar te kijken en de film werkt zeer sterk, met een goede opbouw naar het einde toe. De storm, de scénes in de grotten, de abortus; zeer goed. Fassbender zet een erg sterke rol neer als onsterfelijke filmliefhebber en ook Rapace, Theron en (niet te vergeten) Elba zijn goed bezig. De film kan qua spanning, horror en verhaal niet aan grote broer 'Alien' tippen, maar dat geeft niks. Die is op de meeste vlakken nét even beter.
Vond het een mooie mix tussen mainstream sci-fi spektakel en toch ook een film die diepere lagen kent. Scott bewijst maar weer eens een uitstekend regisseur te zijn. Op naar zijn volgende.
LOTR-lover
Eindelijk Prometheus kunnen kijken. Werd eigenlijk wel blij verrast, want afgaande op de vele recensies was de algehele tendens toch voornamelijk dat de film wat zou tegenvallen. Ik kreeg dat gevoel gelukkig helemaal niet. Vond de setting en de sfeer die door Ridley Scott is neergezet prima en lekker duister. Fijne laatste cameo van de alien, vond dat echt heel cool gedaan.
Qua plot zullen er genoeg gaten te vinden zijn maar dat vind ik minder interessant. Als ik feiten en geschiedenis wil dan koop ik wel een geschiedenisboek. Bij films wil ik vermaakt worden en dat werd ik, op wat te trage stukjes na, bijna de gehele film.
doctari
Ridley Scott kan het nog steeds..
"Prometheus" is een vaardig gemaakte prequel op de Alien films. En hoewel er puur objectief gezien wel een aantal dingen op aan te merken zijn is het toch een prima film geworden.
De film ziet er prachtig uit en weet al meteen vanaf het begin de spanning er goed in te brengen. Je vraagt je continu af wat er aan de hand is en wat er verder gaat gebeuren. De uitstekende cast en een aantal prima oneliners en dialogen weten daarnaast de sfeer er goed in te houden.
Uiteraard zitten er ook een aantal leuke knipogen naar de originele film in maar het wordt nooit te. En verder is nog positief dat de film je niet om de oren slaat met wat er nou precies aan de hand is maar nog genoeg ruimte voor interpretatie overlaat.
Dat gezegd zijnde valt de uiteindelijke ontknoping van het verhaal toch een beetje tegen en worden er aantal zaken bijvoorbeeld waarom Holloway nou zo per se besmet moest worden wel erg makkelijk aan de kant geschoven.
Maar uiteindelijk mag dit de pret niet drukken. "Prometheus" is prima vermaak, een geslaagd eerbetoon, en een film waar nog heel wat over gediscussieerd kan worden.
Mac Hammer Fan
Het oogt als een prequel van het meesterlijk "Alien" uit 1979, maar het is zeker geen klassieker. Symboliek is er wel, als je bedenkt dat volgens de Griekse mythologie Prometheus het vuur stal van de goden en het aan de mensen gaf. Het vuur dat de mensen de beschaving bijbracht en aldus op een hoger niveau tilde, dichter bij de goden. De film behandelt het thema van het ontstaan van de mensheid en haalt de Darwin-theorie overhoop. Er is ook een religieuze ondertoon aanwezig. Het blijft al bij al een prent die stof biedt voor discussies.
"Prometheus" mag dan nog met een veel groter budget gemaakt zijn dan "Alien", door het déja-vu effect wordt de mysterieuze spanning en de angstsfeer van het origineel nooit gehaald. De horror is ook minder nadrukkelijk aanwezig dan in de drie decennia oudere klassieker. Toch ben ik blij van die prequel eens gezien te hebben. Het tweede deel vond ik het sterkst. Ik denk echter dat er nooit meer een SF- film uitgebracht zal worden die "Alien" overtreft (althans in mijn ogen
) .
Over het beeld en geluid van de Blu-Ray valt uiteraard niets aan te merken. Over de decors en de speciale effecten evenmin. Maar ik mis de originaliteit en de beklemmende klimaat van "Alien".
Al bij al toch een goede film.
zxstyle
Brrrr... wat een creepy film dit.
De filmposter en beschrijving deden mij niet vermoeden dat het hier om een horror ging.
In elk geval, wie A zegt moet ook B zeggen en heb de film toch maar afgekeken, ondanks dat dit niet mijn genre is.
Wat ik in elk geval goed vind van de makers is dat de film voor mij onvoorspelbaar was.
Ik had een aantal dingen niet aan zien komen, zoals die besmetting van de vriend van elly. ik verwachtte dat david het druppeltje bloed ging gebruiken om zelf toch een ziel te krijgen.
Ook vond ik de hele sfeer van de film erg goed consistent doorgevoerd, namelijk grauw en kil.
Een groot minpunt voor mij persoonlijk is dat het verhaal eigenlijk zeer weinig zijsprongetjes maakt. Dat maakt de film nogal saai-ig worden.
blurp194
Mooie film, met genoeg te griezelen, een goed script en heel erg mooie beelden. Maar de spanning van Alien ontbreekt wel een beetje - net als het originele van die film. Shaw kan ook niet echt op tegen Ripley. Maar wie kan dat wel?
Voornaamste om voor te gaan is toch wel de mooie beelden. Qua design vind ik een paar dingen wel wat tegenvallen, ik heb het niet erg met de Engineer bijvoorbeeld. En wat ook nogal aankomt is de opmerking dat er teveel van de oude Aliens gerecycled wordt - misschien een beetje mooier, maar niet meer dan dat.
dammit
Vandaag gekeken.
En ik vond het begin zeer sterk bij die waterval, daarna werd het even onduidelijk aangezien ze van een grot ineens in een ruimteschip zaten. Later werd dit me wel duidelijk.
Het duurde daarna ook even om te kijken wie welke rol had.
Buiten dat om zat ik lekker in film, het was erg spannend en mooi gemaakt.
Ik kon alleen het verhaal niet linken met de alien films, alleen dat de alien dus ontstaan is door een mix van die octopusding en die witte alien ofoz?? dat dacht ik teminste.
Al bij al zeker goede film(horror is het zeker niet scifi wel) als je van de alien films houd en prometheus vraagt en krijgt ook zeker een tweede deel. 4*

Alien: Covenant

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012
androiddystopieruimtebuitenaards wezenschepselspin offcreationemergency surgery post-credits scenestasisarcheological diggod complexcave drawingprometheus genetic mutationorigins of lifeted 2023alienversealien expanded universethe peter weyland files: ted 2023 alien anthology2090s complicated