Prometheus (2012)
Releasedatum: 31 mei 2012
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Prometheus
"The search for our beginning could lead to our end."
Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.
- IMDb (7,0 / 691921)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Review Thread (78% fresh - 6.8 average rating) - avpgalaxy.net
Laatste reviews...
4/5: Prometheus, first screening, review - Telegraph - telegraph.co.uk
3/5: Prometheus ? review | Film | The Guardian - guardian.co.uk
Het verhaal van die gast van Lost komt er slecht vanaf en mensen verwachten te veel een Alien-film, denk ik. Toch verwacht ik een goede film met een rating van 3.5/5 of 7,5/10.
Rafke Pafke
Damon Lindelof, mede schrijver en producer van Lost, is verantwoordelijk voor de uiteindelijke versie van het Prometheus script.
AC1
Ik zie dat hij alweer 74 is. Toch klasse dat hij nog de drive heeft om films te maken.
Hij ziet er behoorlijk goed uit voor zijn leeftijd, net iemand van in de 50 of zo. Hij heeft ook een jonge vrouw, dacht ik. Misschien blijft hij daardoor jong.
Prometheus - Rotten Tomatoes - rottentomatoes.com
88 procent na 10 reviews op RT.
AC1
Dat is nog redelijk goed maar dat percentage gaat gewoontegetrouw nog dalen.
sonyjh
vond het een beetje wennen. Ik ging er vanuit dat de film dezelfde sfeer als alien zou hebben. Maar dat is totaal niet het geval eigenlijk. Meer een dead space achtige sfeer. Meer sience fiction.
Hoe dan ook, ik vind het een heel sterke film! Al vond ik wel dat Charlize Theron haar karakter iets meer uitgediept mocht worden
Saving Pvt. Pyle
Dat is nog redelijk goed maar die percentage gaat gewoontegetrouw nog dalen.
Ja, maar ik verwacht niet veel. Op avpgalaxy.net (fanboys!) heeft die 76 procent. Ik weet zeker dat het overgrote deel positief zal zijn.
Thampon
Ik ga hem Vrijdag bekijken en vind het mega suck dat ze hem hier niet in 2D spelen.
Want een bril over een bril en al mijn zicht is om zeep... kunnen ze weer lekker 3€ meer vragen omdat de film in 3D is. Who carez ? Ja ik, want ik heb een absolute hekel aan 3D...
Maar ik wil de film gewoon zien en dus ga ik maar een poging wagen, wie weet zeg ik achteraf... wat een sensatie ! Who knows.
$pecial
Morgen 21:30 maar eens gaan bekijken, helaas geen iMax! We kunnen niet alles hebben zeggen we dan maar.
Rmie
Kan je iets over de 3d vermelden. Komt de 3d net zoals in Avatar "goed over".?
Goodfella
Best aardig.
Het gevoel van ontdekkingsreizigertje spelen, waar oa The Guardian over schrijft, is eigenlijk nog het best uitgewerkt. Verder één fijn spectaculaire scène, één met lekker onverwacht Verhoeven-achtig geweld, één lekker vieze die de beroemdste uit Alien nog 's dunnetjes overdoet en een geweldige Fassbinder. Verder toch echt allemaal hartstikke rechttoe rechtaan, zou niet weten wat mensen hier niet aan gaan snappen.
En dat hele zoeken naar de oorsprong van de mensheid is uiteindelijk toch best een farce. Scenario van Lindelof doet wat dat betreft denken aan Lost op z'n frustrerendst; hoge verwachtingen inlossen met louter nog meer verwachtingen. Tja.
sonyjh
Kan je iets over de 3d vermelden. Komt de 3d net zoals in Avatar "goed over".?
Ik denk dat Avatar ongetroffen blijft qua 3D gebruik. Maar in prometheus vond ik het ook zeker de moeite. Het beeld leek meer volume te krijgen, alles zag er mooi uit, meer diepte, meer sfeer.
Filmkriebel
Toch een duidelijke prequel al is het verhaal helemaal wat anders. Vreemd dat sommigen zeggen dat hier een sequel van zal gemaakt worden. De sequel is natuurlijk Alien anders zouden ze dit geen prequel noemen. De film kauwt voort op een welbepaald element uit die eerste film dat helemaal uitgewerkt wordt. Alien zit er desondanks vrij sterk door verweven. Visueel is de film erg sterk en zelfs verbluffend maar de 3D had erg weinig toevoeging. Je kijkt naar een Science Fiction film met grote S en grote F. Dat mag duidelijk zijn.
Nu en dan is het even met de wenkbrauwen fronsen bij enkele scènes die ongeloofwaardig overkomen. Maar de film geeft wel elementen genoeg prijs dat je er zelf een hypothese van kan maken en komt op de proppen met een goede mix van spanning en existentiële mysteries. Zeker geen ontgoocheling dus.
Prudh
Zou niet weten wat mensen hier niet aan gaan snappen.
Zou je mijn eerder opgewopen vragen willen beantwoorden?
CSIFBISD6
Goede film,
Het ziet er allemaal heel goed uit, de acteerprestaties zijn ok en je krijgt antwoorden over het ontstaan van de mensheid en de 'aliens'. Mooie actie en spanning ook. Het verhaal is interessant maar die brengt wel nog vragen met zich mee. Er wordt veel onthuld in deze film maar er ontstaan ook veel mysteries.
Ik kijk al uit naar een volgend deel.
alfredh
Met grote verwachtingen naar deze film uitgekeken want ik ben een fan van de 'Alien'-films.
Het is toch een wat onevenwichtige bedoening geworden. Geweldige 'production design', visuele effecten, een paar intense horrorscènes (de keizersnede in de pod!!) en een schitterende vertolking van Fassbender. Maar ook: onuitgewerkte personages ( je voelt je niet verbonden met hen), en de plot hangt toch wat met haken en ogen aan elkaar. Dat laatste mag niet erg verbazen want scriptschrijvelaar van dienst, Lindelof, heeft ook het zeer middelmatige 'Lost' op zijn actief en dan weet je het wel: vragen, vragen, vragen en dan aanzetten tot vragen maar bevredigende antwoorden? Nee, dus. De 'actie' speelt soms op 3 of 4 plans tegelijk af wat de consistentie van de film niet ten goede komt. Maar goed, goeie film zolang je maar niet verwacht dat hij een 'gamechanger' in SF-land is.
alfredh
@Filmkriebel
Toch is het de bedoeling dat hier een sequel of zelfs een triquel van zal gemaakt worden. Zoals Scott het ook al in een interview heeft gezegd. Eigenlijk is "Prometheus" een spinoff met echo's naar het alienuniversum. Als de film voldoet aan de kassa zullen we dus kortelings een vervolg mogen verwachten dat een eigen pad zal bewandelen, los van "Alien".
@Filmkriebel
Kijk wist ik niet. Vraag me af hoe ze dit gaan aanpakken. Mij leek het een redelijk afgewerkte film anders. Engineers die met DNA experimenteren in hun labo, het uit de hand gelopen experiment met de Aliens als "biologisch wapen" bedoeld om tegen de Aarde in te zetten... Met veel vragen zat ik niet meer. En wat de overlevende betreft, misschien is de zoektocht naar de oorsprongplaneet niet zo relevant meer en te ver van het Alien universum.
KingJ
Mensen gebruik spoilers!
Ik vind het namelijk leuk om over de film te lezen maar niet over de inhoud in detail.,,,
Jessica Harper
PROMETHEUS is zeker de moeite waard, maar voor de briljante franchise die Scott zelf startte, is deze film net iets te gewoontjes, vind ik. De personages, maar zelfs het monster/de monsters ontbreekt het een beetje aan karakter: we zien verschillende enge wezens opduiken, maar dit is niet de nauwelijks te stoppen bedreiging die ons anderhalf uur lang, in verschillende stadia van ontwikkeling, op de hielen zit. Hier is mijn recensie:
Goodfella
Zou je mijn eerder opgewopen vragen willen beantwoorden?
Die over gebrek aan logica in he script? Dat is natuurlijk niet te verklaren, maar het is toch gewoon standaard dom blockbustergedoe om de vaart in het verhaal te houden en spanning te creeeren?
Jawaddedadde
. Verder toch echt allemaal hartstikke rechttoe rechtaan, zou niet weten wat mensen hier niet aan gaan snappen..
Kom op nou, het verhaal is bij momenten toch echt een rommeltje. Genoeg zaken die onduidelijk zijn en geen verklaring hebben.
Filmkriebel
Genoeg zaken die onduidelijk zijn en geen verklaring hebben.
Zoals wat?
Prudh
Mwah, in Prometheus wordt wel heel ingewikkeld gedaan om niets, 't stoort daarom ook meer. Veel geblaat, weinig wol, zoiets. De meeste blockbusters pretenderen in hun verhaal ook niet meer te zijn dan gewoon een blockbuster. Hier zitten me teveel gaten in die ik erg storend vond.
Jawaddedadde
Zoals wat?
Even uit de losse pols.
- Waarom beginnen die "vazen" plots te borrelen en loopt er zwarte smurrie uit? (Los van het feit wat die zwarte smurrie nu juist is, maar goed. Een of ander biologisch wapen klaarblijkelijk)
- Waar komen die reptielachtige wezens vandaan?
- Hoe kent David de functie van die "vazen"? Hij handelt immers met voorkennis aangezien hij een druppel van die zwarte smurrie in het glas van die wetenschapper doet. Wat was het nut trouwens van dat "experiment"?
- De betekenis van de hele openingsscène (die overigens geweldig is) was me volledig ontgaan. Kan uiteraard aan mij liggen, maar m'n gezelschap viel ook uit de lucht bij het horen van de eigenlijke betekenis.
En zo zullen er nog wel tal van zaken zijn die me nu niet te binnen schieten.
Nee, visueel was dit een genot om naar te kijken, maar voor het verhaal hoef je het niet te doen. Da's een beetje jammer, want het grijpt je niet naar de keel en wat overbijft na een paar dagen zijn een paar coole shots.
astonm
Nog geen enkele 4,5 of 5.
Deze film is wel een heel grote teleustelling geworden lijkt het wel gezien de torenhoge verwachtingen.

Alien: Covenant

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012
androiddystopieruimtebuitenaards wezenschepselspin offcreationemergency surgery post-credits scenestasisarcheological diggod complexcave drawingprometheus genetic mutationorigins of lifeted 2023alienversealien expanded universethe peter weyland files: ted 2023 alien anthology2090s complicated