Prometheus (2012)
Releasedatum: 31 mei 2012
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Prometheus
"The search for our beginning could lead to our end."
Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.
- IMDb (7,0 / 691921)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Millburn
Chance
Ravel
davincstyle
Ridley Scott heeft zich weer laten bewijzen dat hij prachtige films kan maken. Genoten van het allebei de genres in de film. De gore was ook aanwezig en dat vond ik wel erg plezierig om naar te kijken. Verhaal is top, acteerwerk is goed, lekker een wegkijk filmpje!
Een 4,5 voor het hele concept!
Wat waren de special effects toch super, vooral in 3D!
Het is eerder een prequel.
Maar qua structuur lijkt het idd heel erg veel op Alien.
Trouwens benieuwd naar de 20 minuten langere versie (die er aan komt)
Vond juist dat de film net wat tempo miste, dus vraag me af of die 20 minuten extra de film beter maken.
Zeriel
Grappig, ik vond het juist veels te snel gaan in het begin. na de grandioze opening. Er is te weinig spanningsopbouw tussen de bemanningsleden. En op de planeet zijn we direct op de goeie plek. Een director's cut zou de film dus wel eens nog beter kunnen maken.
Wat mij wel stoorde was de algehele mentaliteit van de mensen van de bemanning van deze missie. Ze gedragen zich alsof ze dagelijks andere beschavingen ontdekken, en dat ze toevallig bij elkaar geharkt zijn via het dichtsbijzijnde ruimteuitzendbureau. Er is geen discipline, en de onderlinge animositeit voelt vrij kunstmatig aan.
De ontwikkelingen gaan daarvoor ook wat te snel. Er had wel wat meer loze tijd en ruimte in gemogen aan het begin om spanning op te bouwen.
Als je miljarden spendeert aan zo'n missie, dan zorg je in de eerste plaats voor een goede bemanning. De enige plausibele verklaring is dat ze expres een bijna incompetente bemanning hebben gerecruteerd, die niet in staat zijn om zelf diep na te denken. De captain laat zich wel heel makkelijk verleiden door Meredith Vickers als het er om spant. Alsof het de eerste de beste nachtportier betreft, die later net zo gemakkelijk zichzelf met zijn schip opoffert, knap om dat een en dezelfde karakter te laten zijn. Prometheus (2012)
astonm
Helemaal mee eens.
wimnoot
Eindelijk weer een topper van Ridley Scott, die na het mislukte Robin Hood weer van zich laat spreken met een prequel van de klassieker Alien. Allereerst een groot compliment aan de schrijvers, die hebben heel fijntjes een verhaal aan de originele film geschreven zonder ook te veel in herhaling te vallen. Als er op bepaalde momenten dan toch een bepaalde bekende verwachting wordt geschept, gaan de film toch weer een andere richting op.
De cast van de film is ook uitstekend, Fassbender en Theron spelen beide een ijzig sterke rol, hoewel ik me bij de laatste vaak afvroeg wat haar missie eigenlijk was. Idris Elba en Noomi Rapace vullen hun rollen ook uitstekend in, waarbij wel gezegd mag worden dat je eigenlijk al weet dat de rest van de cast een beetje als voer dient.
Dit was ook voor het eerst dat ik een film in IMAX gezien heb, en het is me zeker niet tegen gevallen. Een aantal scene's waren hier uitermate goed voor geschikt al kwam ik er achteraf achter dat het 3D effect me dan weer niet zo is opgevallen, misschien begin ik er aan te wennen.
Sterke film 4.5
Zeriel
Huh? Ben je wel naar een 3D voorstelling geweest dan? Daar kun je je toch onmogelijk in vergissen.
Het is geen Journey ttcot Earth waar de hele film ondergeschikt is gemaakt aan het 3D effect, meer een kermisattractie dan een film.
Hier is 3D subtiel en meer natuurlijk gebruikt.
Misschien dat het daarom ook niet zo opviel. Ik moet zeggen dat ik er af en toe ook helemaal niet bij stil stond. Al voegde het uiteindelijk nauwelijks wat toe moet ik wel zeggen dat ik respect heb voor de terughoudendheid en de subtiliteit waarmee het is toegepast.
wimnoot
Hier is 3D subtiel en meer natuurlijk gebruikt.
Daarom is het me niet zo opgevallen. Dat hoeft niet negatief te zijn.
Aazhyd
3D is een hype. Waait wel weer over. Is in de jaren 50 al een keertje populair geweest, ging ook over.
NYSe
Ik hoop het stiekem ook. Of dat het in ieder geval niet de standaard wordt. Zo kon je met geen mogelijkheid naar Prometheus als je hem in 2D wilde zien en dat vind ik toch een tekortkoming.
Zeriel
Ja anders was ik hem waarschijnlijk in 2D gaan kijken, maar deze keer vond ik de 3D wel een toegevoegde waarde hebben. Mede daardoor maakte de film een verpletterende indruk op mij.
Al denk ik dat de film ook prima zonder 3D kan
MMXMMX
Beest achtige goede film .
Erg spannend Het was ook erg leuk om Mister Data terug te zien perfect gedaan .
Ik heb genoten .
davidz352
Visueel overdonderende film. Het script laat daarentegen veel te wensen over. Soms worden beslissingen erg snel gemaakt, wat de geloofwaardigheid niet echt ten goede komt.
Het script van de eerste Alien was ook niet bijzonder, maar op de een of andere manier komt die film toch heel anders over. Ik weet niet echt waar dat aan ligt.
Trouwens de eerste film die goed overkomt in 3D, had dit keer echt toegevoegde waarde.
Ceeda7
De film net herzien in 2D.
Na vele zaken te hebben gelezen op dit forum, en Alien+ Aliens te hebben gezien is het veel gemakkelijker om alles op een rijtje te plaatsen. Velen (en ikzelf) beukten hard in op het script, maar al bij al is er op de grote zaken omtrent het hoofdverhaal niet zoveel aan te hekelen. De "obvious split up" en het mirakelherstel van Shaw nemen we er maar bij .
Wat mij nu opvalt is dat de film misschien wel te langzaam opbouwd naar een geweldige climax vol spektakel. Hier en daar zou een geschiktere editing de film ten goede uitkomen. En ik zeg het nogmaals die crash van het Engineerruimteschip zag er in 2D ook fantastisch mooi uit, maar in 3D zoveel beter..
De film Prometheus was een sensatie waar ik lang naar uitkeek, die doch met een kritische kijk vele (kleine) mankementjes vertoont. Maar het sfeertje, de prachtige stills, acteerwerk, drammuziek maken het zoveel beter waardoor de film zich met verve onderscheidt van andere SF-vehikels Wat mij ook opvalt na een tweede kijkbeurt is dat het minder waarschijnlijk wordt dat er op deze film een vervolg MOET komen. Al zijn we allen razend benieuwd waar Shaw in "godsnaam" zal terechtkomen.
0.5 bij. 4 dik verdiende sterren.
Het was veel, veel minder populair dan nu. Vraag me af of dit overwaait.
Er werden er ook veel minder gemaakt:
Category:1950s 3D films - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org
En dit is de afgelopen 2,5 jaar:
Category:2010s 3D films - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org
Drs. DAJA
Bovendien wordt het nu meer voor grote/populaire titels gebruikt dan voorheen. Vaak wordt dat argument ook gebruikt voor het feit dat het in de jaren '80 ook al een tijdje geprobeert is maar dan hebben we het over films als Friday the 13th 3D en Jaws 3D...
Daarbij zitten er nu grote bedrijven achter die ook hardware de huiskamer in proberen te pushen. Nog los van het extra geld dat verdiend wordt op 3D-titels in de bios.
Nee, voorlopig is het nog niet weg.
Mikemans
Prometheus is NO prequel op Alien!
Bewijs: BBC News - Ridley Scott says Prometheus is not a prequel to Alien - bbc.co.uk
Een interview van Scott himself.
NYSe
Bullshit. "Prequel" volgens de Oxford Dictionary: "a story or film containing events which precede those of an existing work."
Zeriel
Misschien is het eerder een Equal.....
Ceeda7
In bios? Waar?
Ik kom uit Belgie. Kinepolis Gent. Ik wou hem eigenlijk in 3D bekijken gisteren (dinsdag), maar blijkbaar draaide die toen enkel in 2D. Ik had dus meer de mogelijkheid om grondiger op andere dingen te letten dan de 3D- versie.
xel
Ik miste toch Sigourney en moest even wennen aan Noomi Rapace maar na de operatie was ze net zo ruig. Hopelijk volgen er weer meer.
O ja, en als het een beetje mee zit breng ik over enkele weekjes een bezoek aan het Gigermuseum ;o)
Donkerwoud
Misschien is het eerder een Equal.....
Ik ben wel voor de term ''preboot'' een prequel die tegelijkertijd de nieuwe ruimte biedt voor vervolgfilms.
stevebravo
zojuist terug gekomen van deze film.
opbzich wel spannend, maar af en toe net iets te overdreven gore elementen.
een 3 vind ik een goede score
Katharina
Absoluut niet mijn genre (dat gore hoeft echt niet van mij) maar ondanks dat vond ik het toch wel een vrij goeje film. Het wat mij betreft nog wel wat filosofischer gemogen. Maar het zag er allemaal heel goed uit!
pieterTk
Fantastische film, prachtig vormgegeven. Sommige dingen waren te voorzien, maar verder alles prima uitgewerkt. Zeker voor de mensen die ook Alien gezien hebben nog wat leuker.

Alien: Covenant

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012
androiddystopieruimtebuitenaards wezenschepselspin offcreationemergency surgery post-credits scenestasisarcheological diggod complexcave drawingprometheus genetic mutationorigins of lifeted 2023alienversealien expanded universethe peter weyland files: ted 2023 alien anthology2090s complicated