• 9.378.515 stemmen

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Michael Fassbender, Noomi Rapace en Charlize Theron

Releasedatum: 31 mei 2012

Plot Prometheus

"The search for our beginning could lead to our end."

Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.

avatar van davidz352

davidz352

Ik vind dat gore erg meevallen. Kan me eigenlijk niks goors herinneren zelfs.

avatar van jerry r

jerry r

film viel zwaar tegen en wat een verhaal .

wel prachtig gemaakt maar had er toch meer van verwacht.

er is sprake van een andere versie als hij op blu-ray uit komt maar dat is nog niet zeker.

op naar prometheus 2

avatar van pamela200

pamela200

Als je films hebt gezien zoals 2001 a space oddyssey uit 1968 van Stanley Kubrick en Alien 1 uit 1979 van Ridley Scott dan ga toch vergelijken. Het speelt zich af in 2094 en de ruimtevaarders zijn in hun gedrag toch een stuk dommer geworden.
Ik mis de spanning en de opbouw naar het mystrieuze.
De film viel mij zwaar tegen (persoonlike mening). Wel mooie beelden maar oh oh de ruimte vaarder die een soort buitenaards reptiel ziet en wil aaien. Dat moet de persoon bekopen met het binnendringen van het wezen. hahaha dat zal de sukkel leren.
Ook de arrogante expeditie leidster die meeteen al tegen enkele bemanningsleden roept, hou je kop en kijk alleen toe je bent overbodig. Na 2 jaar in een diepe slaap voor de reis. jeetje had ze dat nou niet eerder kunnen vertellen. Wat een klasse in deze film. Pfrrrrt.

Ridley Scott is een prima regiesseur maar bij deze film is het vermaak ver te zoeken.

avatar van Safaci

Safaci

pamela200 schreef:
hahaha dat zal de sukkel leren.

De ruimtevaarder waar jij het over hebt was een bioloog. Gefascineerd door elke vorm van leven. Niet bang voor het onbekende. Dan is zijn reactie meer dan logisch.
pamela200 schreef:

Ik weet niet of je het door had, maar er schuilt veel meer achter deze expeditie. Een mysterieuze expeditie vereist een mysterieuze expeditie leidster. En Charlize Theron speelde hier een uitstekende leidster. Misschien moest er meer aandacht worden besteed aan haar karakter, maar ik denk dat dat afbreuk zou doen aan haar geheimzinnigheid.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goed genoeg.

Van de hele Alienreeks heb ik enkel Alien gezien. Het tweede deel, Aliens, heb ik hier nog wel liggen thuis, maar aangezien Prometheus al behoorlijk lang draait besloot ik gisteren om het zekere voor het onzekere te nemen en hem maar meteen te zien.
Teleurstellen doet Prometheus niet, maar een tweede Alien is het toch niet geworden.

De film heeft nochtans een erg sterke openingsscène (meteen één van de hoogtepunten) en kan dat niveau ongeveer een uur lang vasthouden. Het plot is niet zo bijster interessant, maar net zoals in Alien wordt er een zekere spanning gecreëerd. Dat is best knap gezien de te grote crew en een aantal laks geschreven personages. Het personage David bv zal voor de meerderheid wel leuk zijn, maar ik vind het wat gemakkelijk om een soort van tweede Ian Holm in de crew op te nemen. Hetzelfde geldt voor Dr. Shaw - een nieuwe Ripley.
Na verloop van tijd sluipt er wat meer plot in. Dat levert de sterkste scènes op (de buikoperatie is magnifiek!), maar ook minder interessante stukken. Vooral de actiescènes (de geïnfecteerde/ "gemuteerde" onderzoeker die het schip aanvalt) hebben me niet echt kunnen overtuigen.
Na de climax sleept het einde een beetje aan (waarom ook de mogelijkheden tot een Prometheus 2 openhouden??), maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de geboorte van de Alien (dezelfde als in Alien, neem ik aan?).

Het acteerwerk is zeer goed. Michael Fassbender is waarschijnlijk het best op dreef, maar wordt kort gevolgd door Noomi Rapace (hoewel ze een wat rare manier van acteren heeft). In de bijrollen zijn het Charlize Theron en Idris Elba die uitblinken. Kameleon Guy Pearce heeft een rolletje waar hij niet veel van heeft kunnen maken.

Het grootste minpunt aan Prometheus is de ... 3D. De wijde shots in 3D zijn prachtig en een lust voor het oog (het in beeld brengen van de planeet en de landing van de Prometheus bv), maar wat heb ik me on-ge-loof-lijk geërgerd aan die hologramachtige toestanden. Ik weet niet of het voor iedereen zo is, maar het heeft me behoorlijk wat moeite gekost om in die scènes een totaal overzicht te krijgen. Het 'foppen' van de hersenen levert in dergelijke gevallen enkel barstende hoofdpijn op. Ik ben geen 3D-kenner, maar als het gebruikt wordt om diepte te creëren via achtergronden is het de moeite voor mij. Indien het een waslijst aan kleurrijke tierlantijntjes (zoals die hologrammen) uit het beeld laat springen, krijg ik er vooral hoofdpijn van en daar betaal ik liever geen extra toelage voor.
Het kan uiteraard ook te maken hebben met hoe Ridley Scott alles in beeld brengt. De scènes in grote ruimtes zijn beter en overzichtelijker dan die in kleine ruimtes (de gekende topscènes daargelaten).
Op muzikaal vlak stelt Prometheus wat teleur. Veel bombastisch gedoe passeert de revue, maar het enige wat me een dag later is bijgebleven is dat de soundtrack erg gelijkt op die van een oorlogsfilm, waarvan de naam me ontglipt.

Waardige prequel.
3,5

"We were so wrong!"

Ceeda7 schreef:

Ik kom uit Belgie. Kinepolis Gent. Ik wou hem eigenlijk in 3D bekijken gisteren (dinsdag), maar blijkbaar draaide die toen enkel in 2D. Ik had dus meer de mogelijkheid om grondiger op andere dingen te letten dan de 3D- versie.

Goed dat ze dat daar nog doen. In Amsterdam is ie nergens 2D te zien. Nooit geweest ook.

Safaci schreef:

Zijn reactie is extreem dom. Geen enkele bioloog zou direct zijn hand uitsteken naar een beest waarvan het het gedrag niet kent..... Hij wilde het beest aaien.

avatar van Redlop

Redlop

Reinbo schreef:

.... Hij wilde het beest aaien.

Dat zei ik tijdens de film tegen iemand waarmee ik was ook. Slaat werkelijk nergens op.

avatar van SandLover

SandLover

Ziet er allemaal erg mooi uit. Maar de domheid straalt er af en toe net iets te veel vanaf. Had ook behoorlijk last van m'n ogen na de film. Dat 3D hoeft van mij niet zo nodig op deze manier.

avatar van filmfreak25

filmfreak25

Zware tegenvaller naar mijn mening. Kwam zeer traag op gang en werd gewoon nergens spannend.

Redlop schreef:

Zelfde als dat ze wel heel snel de bescherming van het ruimtepak verlaten. Wat mij betreft een van de grotere manco's van deze film. Een stelletje amateurs meesturen met een miljarden kostende ruimtemissie. Maar goed voor de film is het wel leuk natuurlijk die domme acties

avatar van Zeriel

Zeriel

Reinbo schreef:

Ik weet niet welke biologen jullie kennen...?, mij lijkt het juist een typische onhebbelijkheid van biologen. Die hebben vaak een sterke drang om alle beestjes aan te raken....Dus ik denk dat we hier te maken hebben met een grap richting hen. Wat mij betreft ook misplaatst, zoals bijna de hele crew eigenlijk misplaatst is , met als dieptepunt de captain. Die is wel heel erg incompetent, en heeft een ongeloofwaardig karakter bovendien. Zie oorspronkelijk bericht

Ik heb wel een theorietje; hij is de excuus-neger, excusez le mot, naast de excuus-Aziaat die heel cliché de techneut is. Moest van de producent (?) heeft Ridley er de typische vooroordelen jegens hen mee bevestigd, door hem zijn lul achterna te laten lopen, zodra het spannend wordt en zo de missie in gevaar brengt, en vervolgens rekent hij met het karakter af door hem zelfmoord te laten plegen met schip en al.

avatar van De_Hollander

De_Hollander

pieterTk schreef:

Fantastische film, prachtig vormgegeven. Sommige dingen waren te voorzien, maar verder alles prima uitgewerkt. Zeker voor de mensen die ook Alien gezien hebben nog wat leuker.

Juist niet goed uitgewerkt, over heel internet gaat ten ronde dat de mensen met veel vragen blijven zitten, omdat het verhaal slecht uitgewerkt is.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Van die mensen die alles voorgekauwd moeten hebben omdat ze het anders niet snappen? Tja..

Zeriel schreef:

Eh, nee niet echt. En ik heb biologie (leraraaropleiding) gestudeerd dus...

avatar van rep_robert

Aan de ene kant oogt het onrealistisch, maar wanneer ik ze zo zie stuntelen zie ik gelijk Steve Irwin ook voor me. Die moest ook overal waar hij nieuwe dingen zag met zijn klauwen gaan betasten. Uiteindelijk toch wel van die typische, menselijke trekjes. Hoe ongeloofwaardig het ook is.

avatar van Thorak

Thorak

De_Hollander schreef:

Naomi Watts schreef:

Ik heb inderdaad heel vaak gehoord en gelezen, voor ik deze film ging zien, dat veel mensen met veel vragen achter bleven aan het eind van de film. Nadat ik de film gezien had kon ik maar tot één conclusie komen: de meesten hebben zitten slapen tijdens de film!

avatar van Wouter

Nou, sommige dingen *kun* je niet weten, hoor.

rep_robert schreef:

Steve Irwin kende het gedrag van als die beesten die hij benaderde door en door. De vergelijking met het gedrag vn de bioloog in deze film gaat dan ook totaal niet op. (Enkel voor de zeer oppervlakkige toeschouwer misschien)

Wouter schreef:

Nou, sommige dingen *kun* je niet weten, hoor.

Maar het is daarbij ook helemaal niet erg om met vragen te blijven zitten... Ik zie dat zelfs eerder als een pre dan een zwakte.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Het hangt van de vragen af. 'Wat is dat voor een enorm ruimtewezen in die penisachtige stoel?' is 'n goeie vraag; 'Waarom doet die bioloog zo ontzettend stom?' is een slechte vraag. 'Wat was dat zwarte spul nou?' is er eentje die wat mij betreft een beetje in het midden blijft hangen.

Reinbo schreef:

Maar het is daarbij ook helemaal niet erg om met vragen te blijven zitten... .

Sommige zaken niet, nee.

Ik heb wel het gevoel dat het definitieve oordeel over deze film zal afhangen van de sequel

avatar van Flavio

Flavio

Niet het geweldige meesterwerk waar ik op had gehoopt maar toch prima film. Met name de eerste helft, zeg maar tot de ontdekking dat Weylandt aan boord was, was erg sterk.

Sommige scenes waren wel nogal storend/ lachwekkend: de al meerdere keren genoemde bioloog en geoloog die een alien slang willen aaien, leek toch wel een verwijzing naar Steve Irwin, ook door de manier waarop hij het beest aansprak (come here baby, dat werk), maar wat vooral storend was was dat ze daarvoor nog wegrenden omdat er een onbekende levensvorm was ontdekt. De laconieke reactie van de kapitein als ze die ontdekken (Slaap lekker!) was nogal ongepast. De gemuteerde geoloog die dood buiten het schip ligt en een aantal naamloze slachtoffers maakt - actie om het actie, vond die scene niks toevoegen-, de heldenscene op het eind -we weten nu wel dat Amerikanen hun leven maar wat graag geven om de wereld te redden- het dommige rennen voor het neerstortende spaceship, en dan vergeet ik er nog wel een paar. Daar staan ook een aantal prachtige scenes tegenover, met de auto-keizersnee als hoogtepunt. Wel vroeg ik me af of de dokters (waaronder die Schotse vrouw) die Noomi knock out sloeg ook soms in het complot van David zaten, om ook als een soort God leven te geven- een betere uitleg over die actie van hem heb ik namelijk niet gevonden.

Rapace en Fassbender zijn goed, de rest degelijk. Vond de rol van Theron een beetje merkwaardig, ze had net zo goed weggelaten kunnen worden (zij het dat sommigen haar kennelijk wel mooi vinden, het is iig niet mijn smaak) het feit dat ze de dochter van Weylandt is voegt helemaal niets toe. Zou me trouwens niks verbazen als ze ook een android is, net als de ´zoon´ van Weylandt. en niet vermorzeld is bij de crash maar er, in het volgende deel, half verwoest onderuit krabbelt.

Dat onder de slechte schmink Pearce schuilgaat viel te verwachten aangezien hij de enige acteur was die was aangekondigd maar niet bij de crew hoorde. Vond het in eerst instantie vreemd een jonge acteur tot oude man te schminken, maar later begreep ik dat hij als jonge Weylandt uit de film is geknipt.

Al met al een mooie (visueel) film met interessante ideeën die helaas half worden uitgewerkt, met een soms wat matig script en te veel onnodige Alien-verwijzingen. Er zal ongetwijfeld (hopelijk) een DC/ FC uitkomen die de zwaktes van de film oplost.

Madecineman (moderator films)

Toch raar eigenlijk al dat commentaar op 'domme' acties ineens alsof er in de originele Alien maar vooral Aliens met de macho mariniers niet zat domme acties zitten van de crew.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Maar dom is ook relatief... Je middelvinger opsteken naar een politieagent en zeggen hey sukkel of Yolanthe Cabau van Kasbergen die in een interview antwoord geeft op deze vraag: ''Was je nerveus''? Antwoord: ''Nee, maar wel een beetje zenuwachtig''. Of vlak voor een trein je raakt, opzij pringen.

avatar van wimnoot

wimnoot

Madecineman schreef:

Hahaha, ja Ripley gaat nota bene terug het ruimteschip in om de kat te zoeken!

(maar wel in haar witte onderbroekje, dat wel.)

avatar van Glacius

Glacius

Reinbo schreef:

Inderdaad, Het aanraken was een televisie concept om sensatie te creëren.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Kan het misschien zijn dat die basis van de Engineers onder water was? Als je kijkt naar de Aliens, dan hebben de meeste wel iets weg van zeebeesten. Die slangen zitten in het water, uit Shaw komt een soort octopus, en de deacon die uit de engineer geboren wordt, is gebaseerd op een goblin shark.

avatar van Curly1985

Curly1985

Afgelopen vrijdag eindelijk naar prometheus geweest en heb een super bioscoop-avondje gehad.

De film voldeed zeker aan mijn verwachtingen en vooral het 1e gedeelte was ijzersterk met een constant aanwezige spanning. De sci-fi sfeer zoals in prometheus heb ik allang niet meer zo ervaren. Het claustrofobische van de Alien-films wordt niet gehaald maar het komt er redelijk in de buurt.

Ook ik vond dat de film in de laatste 3 kwartier wat inkakte en steekjes liet vallen. Een spectakel einde ben ik nooit vies van maar alles wat me echt bij is gebleven gebeurde in het 1e gedeelte van de film. Laten we zeggen tot de scene waar de engineer wakker werd wat dan wel weer een toffe scene was. Maar daarna weinig hoogtepunten meer. Ook het geïnfecteerde bemanningslid wat het schip aanviel vond ik random overkomen en was ik alweer vergeten tot ik het hier ergens las.

Verhaaltechnisch wil ik me nog niet in de discussie mengen omdat ik daarvoor eerst de film nog een keer wil bekijken. Kan nog niet alles helemaal plaatsen, best een hoop denkwerk enzo, lekker hoor

Al om al een heerlijke zeldzame sci-fi film gezien zoals ik ze in tijden niet meer gezien heb. En dit alles in uitstekend 3D.

avatar van essepluisje

essepluisje

Waarschijnlijk ben ik niet het juiste publiek voor deze film want mijn gevoel is het tegenovergestelde van de duidelijke meerderheid. Ik vond het een draak van een film.

Hij komt maar niet op gang, steeds denk je nu gaat het gebeuren en dan gebeurt er eigenlijk nog vrij weinig.

De personages deden me helemaal niks, sommige scènes en acties van de spelers waren zo onrealistisch dat ik niet wist of ik erom moest huilen of lachen en toen dat einde....toen was het voor mij klaar.

Veel dingen waren naar mijn mening echt te belachelijk maar goed gelukkig verschillen meningen en hebben velen hiervan genoten maar voor mij was het eens en nooit meer