• 9.377.938 stemmen

Met onder meer: Rutger Hauer, Monique van de Ven en Dolf de Vries

Gesproken taal: Engels en Nederlands

Releasedatum: 22 februari 1973

Plot Turks Fruit

"Turkish Delight is a cross between Love Story and Last Tango in Paris!"

De jonge beeldhouwer Erik heeft een turbulent liefdesleven, tot hij zijn grote liefde Olga ontmoet. Zij trouwen tegen de zin van Olga's rijke ouders. Geschapen voor elkaar, trekken zij zich niets aan van alle tegenwerking en beleven een grandioze, romantische zomer. Totdat Olga zich zeer vreemd begint te gedragen. Ze breekt abrupt met Erik en gaat weer naar haar ouders. Erik wil Olga terughalen, maar wordt hardhandig geconfronteerd met haar louche nieuwe vriend. Onverwachts wordt Olga echter in het ziekenhuis opgenomen.

avatar van peetje1

peetje1

ik vind dit een hele goede film.

mijn vader is overleden aan hersentumor in 1997.

wat olga doormaakt in de film, heeft hij ook zo doorgemaakt.

geheugenverlies, niet meer weten hoe of wat, totaal veranderen in persoonlijkheid etc.

ik vind dat dat heel erg goed is nagespeeld, waar ik een brok van krijg is dat olga zegt "ik heb stifttanden, ze breken zo af" , mijn vader zei namelijk ook dat zijn tanden loszaten.

heel realistisch dus.

en de sex? sorry hoor, maar overal komt sex in voor tegenwoordig, en wel erger als in turks fruit.

nee hoor, vind het een supergoede film.

avatar van hinie

hinie

Wat is dat toch dat men tegen sex is in een film?

ik ben er alleen tegen als het niet mooi op beeld gebracht word en dat was met deze film zeer zeker niet het geval.

vond het prachtig gefilmd!

avatar van pablo petresco

pablo petresco

Paul Verhoeven is mijn favoriete regisseur. Men beweert dat hij vrouwonvriendelijk is, maar dit is absolute onzin! Turks Fruit en Basic Instinct zijn z'n beste films. In mijn ogen zet Paul Verhoeven de vrouw op een voetstuk, door

alle facetten van de vrouw neer te zetten in zijn films. De hoer in Wat zien ik?, de zieke vrouw in Turks Fruit, de femme fatale in Spetters en Basic Instinct, de zelfstandige vrouw in Starship Troopers, en het domme blondje in Showgirls. Paul Verhoeven is de Picasso onder de regisseurs!

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Ik vind het een aardige film. Om sommige stukjes moest ik erg lachen. Zo onbehouwen als die Eric zich kan gedragen! Ik vind alleen het einde iets té abrupt, dat had wel wat beter kunnen worden afgerond. Ik vind dat zonde want dat doet in mijn ogen wel afbreuk aan de film. Ik heb mij wel vermaakt. Rutger Hauer speelt top en Monique van de Ven is heel aandoenlijk. Mooi.

#3.5 ster.

avatar van Reinbo

Aan de ene kant telt deze film de meest platte tenenkrommen de dialogen (Ik lik de shijt van je reed), aan de andere kant bevind zich de zwarte humor van Verhoeven (Het opeten van de voorgeboorte door het hondje tijdens de huwelijksvoltrekking), maar bovenal is dit een schitterend innemend en ontroerend portret over een fatale liefdesrelatie. Zelden is een relatie zo levensecht en beeldend geportreteerd. Sex en leifde spatten van de hoofdpersonen en het doek af. Overal maakt Verhoeven het levendiger en echter, het voelt dan ook totaal niet als acteren en nergens blijft de film binnen het veilige krijtlijntje dat men bij andere romantische films gewent is.

Dat maakt deze film een bijzondere kijkervaring, want de liefde en het leed blijven niet veilig op een afstand maar tasten je als kijker bijna fysiek aan. Hierin overstijgt de film ook andere films met een soortgelijk onderwerp, zoals de brave publiekslievelingen zoals Habla con Ella en Mar Ardento. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat veel mensen deze film niet trekken en verfoeien. Verhoeven verschuilt zich niet achter makkelijk sentiment, maar wrijft het er met een duivels plezier hard in.

Maar wie er voor open staat en langs de banaliteiten kijkt, ziet een van de mooiste dramatische liefdes verhalen uit de film geschiedenis en zo levensecht.

In de trant van Gegen die Wand en Bad Timing, maar beter dan de eerste en iets minder dan de 2e toch de volledig 5* Voor dit vroege meesterwerk van Verhoeven.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Reinbo schreef:

Ik heb niet altijd een douche bij de hand. Kom op mensen, zijn jullie nu echt allemaal zo preuts, dat je je voor en na de sex gaat douchen en goed schrobben om het 'vuil' van je af te wassen. Stopt niemand 'm dan graag in een van geil druipende vagina? Ik begin te vrezen dat jullie je sexuele voorlichting uit amerikaanse tienerkomedies hebben gehad....

of je neukt onder de douche en wast mekaar

ook slim

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Maar Goedheilig Man, wat doet u nu?!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

het is maar een voorbeeld, in de romeinse tijd deden ze dat in een houten regenton

avatar van raymon

raymon

de film van Paul verhoeven mag dan misschien toen der tijd iets meer dan 3.000.000 bezoekers hebben gehad met dank aan de toen der tijd nog bloote scenes van Rutger en Van Der Ven, maar voor de rest kon de film mij niets doen!!!

het acteerwerk is gewoon heel goed van Rutger en van der ven, het verhaal is vind ik wat simpel maar word opgefleurt door de bloote scenes in de film, die ik trouwens vind mee vallen ( waarschijnlijk ook omdat het nu normaal is vind ik!).

voor van der ven hep ik groote bewondering ze is een van mijn favo actrices en doet het hier echt fantasitche! Vooral de scenes in het ziekenhuis komen door haar heel sterk over. Het liedje "meisjes met rode haren'' dat maakt het wel compleet heel grappig

deze film is een goed voorbeeld van wat een paar blote tieten, piemels en kutjes voor succes kunnen maken! Dat wist wim verstappen ook bij blue movie die ook meer dan 2 milj. bezoekers heeft gehad.

dit soort bloot scenes werden na het succes van Truks Fruit steeds meer gebruikt om bezoekers aan te trekken, na TURKS Fruit zijn ook nog ander Jan wolker boeken verfilmd: Brandende liefde, kort amerikaans en ook van Verhoeven spetters, helaas niet zo een groot succes als turks fruit....

helaas kon deze film me niet genoeg boeien, misschein ben ik er ook nog te jong voor ik ga hem over 10 jaar weer is kijken!

3 *** sterren

avatar van Jurado

Jurado

pablo petresco schreef:

Paul Verhoeven is mijn favoriete regisseur. Turks Fruit en Basic Instinct zijn z'n beste films.

Is dat niet Soldaat van Oranje? Naar mijn mening zijn beste film en beste vaderlandsche film.

avatar van danijel

danijel

Hele mooi film!.

Echt het Nederlandse cultuur naar boven brengen.

Jammer dat het zo verandert is

avatar van kingpingz

kingpingz

avatar van Soeperman87

Soeperman87

nederlandse films zijn sowieso troep

Dus je hebt ze allemaal gezien?

Zegt een Turk.

avatar van otherfool

otherfool

Misschien houdt hij niet van fruit?

avatar van Niriath

Niriath

Zo slecht geacteerd, maar toch zo'n goede film... Een top klassieker!

Al vond ik het boek wel stukken beter :-p

by_the_way

Kan iemand mij vertellen waarom de dvd uitgave zo droog is, niks geen making of niks geen commentaar niks

avatar van robertus65

robertus65

Overschatte en vooral gedateerde film, die inhaakte op het modeverschijnsel van toen, namelijk met een hoog 3S gehalte. Die 3 SSS staan voor SEX, SCHELDEN en STRONT! Toendertijd een succesformule die garantie stond voor volle zalen, maar nu alleen maar ergernis en irritatie opwekt. Lekker hoor, zo'n kakkende hond close up in beeld (Hollandser kan bijna niet). Lekker veel grof taalgebruik hanteren ('ik lik de stront van je reet').
Het ontbrak nog aan een lekkere plas en poepsex scene, maar het scheelde niet veel geloof ik.
Ik had de film eigenlijk na een half uur wel gezien, want daarna viel de film in herhaling, na de zoveelste vrijscene van Hauer en vd Ven. Ook het ziekteverschijnsel van vd Ven werdt het laatste kwartier er even snel doorheen gejast.
FILM VAN DE EEUW staat er op de dvd. Is dit het beste wat de Hollandse film heeft voortgebracht?
Wat mij betreft niet. Deze film is out, vreselijk oud.

avatar van Quido

Quido

Aanvankelijk wilde Verhoeven een ander boek van Wolkers verfilmen, Serpentina's Petticoat. Wolkers stond dit echter niet toe, Verhoeven zou te veel van zijn eigen jeugdherinneringen in het script verwerkt hebben. Dan maar een ander boek. In 1970 klopte Verhoeven opnieuw aan bij Wolkers, nu met Turks Fruit. Dit keer kon de schrijver zich er wel in vinden. Producent Gijs Versluys had Verhoeven op het idee gebracht. Met de hete adem van het productiefonds in de nek, moest binnen drie dagen een scenario geschreven worden. Wolkers zelf zou hiervoor tekenen. Een onhaalbare opdracht, zo bleek. Voorlopig werden de plannen weer van tafel geveegd. Verhoeven ging ondertussen aan de slag met Wat Zien ik !?. In een vergadering tussen Houwer, Verhoeven en Soeteman eind 1971 kwam het boek van Wolkers opnieuw ter sprake. Verhoeven en Soeteman pleitten bij Houwer voor een verfilming en uiteindelijk ging deze ook overstag. De productie van, achteraf gezien, Nederlands meest succesvolle film van de 20e eeuw stond op het punt te beginnen.

Turks Fruit, door het publiek gekozen tot beste Nederlandse film van de vorige eeuw, vertelt het verhaal van de jonge beeldhouwer Erik. Erik ontmoet op toevallige wijze de jonge, knappe Olga. Het is liefde op het eerste gezicht. Al snel trouwen ze, dit tegen de zin van Olga's ouders. Samen beleven ze een romantische zomer. Totdat Olga zich opeens raar begint te gedragen. Nadat ze nogal abrupt breekt met Erik keert ze terug naar haar ouders. Als Erik haar daar wil opzoeken, komt hij in aanraking met haar nieuwe vriend. Een hele tijd hoort Erik niets meer van Olga, totdat ze elkaar treffen in een winkel. Wanneer ze daar samen wat gaan drinken, stort Olga tijdens een wc-bezoek in elkaar. Snel wordt ze opgenomen in het ziekenhuis, waar Erik de vreselijke waarheid te horen krijgt. Olga zal sterven. Het laatste dat Erik voor Olga meeneemt is een souvenir van een grote liefde: Turks Fruit.

Monique van de Ven in de rol van Olga en Rutger Hauer in de rol van Erik. Nu een symbolisch koppel. Toentertijd waren dat echter Hugo Metsers en Willeke van Ammelrooy, die samen al in tig Scorpio films te zien waren geweest. Zij stonden aanvankelijk dan ook boven aan het lijstje om de hoofdrollen in Turks Fruit te gaan vervullen. Totdat Hans Kemna Monique van de Ven ontdekte. Hij nam haar mee naar de audities en Verhoeven was verkocht. Na vele proefscènes was Verhoeven vooral onder de indruk van de erotische scènes tussen Van de Ven en Hauer. Producent Rob Houwer ging akkoord, durfde het risico aan en zo werd een nieuw, nu wereldberoemd koppel gevormd. Hauer overigens, die zich wederom uit de naad moest werken om Verhoeven te overtuigen. Ondanks zijn florisante optreden in Floris en andere, latere films, heeft hij zich altijd steeds opnieuw moeten bewijzen bij Verhoeven. Voor de hoofdrol in Soldaat van Oranje had Verhoeven in eerste instantie ook Derek de Lint op het oog.

Bewonderenswaardig hoe deze twee, destijds relatief oneravren spelers, zo’n prestatie hebben kunnen leveren. Samen zorgen zij voor de tedere momenten, maar ook voor de gevoelige dramatische scènes. Met veel flair, natuurlijk gemak en jeugdig elan houden ze de kijker aan de buis gekluisterd en zuigen ze je op in het verhaal. De levenslust spat -mede door hen- van het doek. De erotische scènes tussen Olga en Erik zijn wellicht de mooiste ooit in een film. Mooi om te zien is hoe subtiel en symbolisch Verhoeven steeds toont hoe Erik en Olga het geluk ontnomen wordt. Steeds verstoort een onbenulligheid het geluk van de twee.

De regie van Verhoeven is zoals altijd subliem. Zijn nauwe samenwerking met cameraman Jan de Bont levert een prachtig geheel af. De Bont die overigens weer prachtig dynamisch camerawerk aflevert. Met een zacht, strelend oog brengt hij vooral de scènes tussen Van de Ven en Hauer stijlvol en levendig in beeld. De muziek van Rogier van Otterloo is sfeervol en heeft de klassiekersstatus inmiddels bereikt. Toots Thielemans harmonica-solo is minstens zo bekend.

Een prachtig, intens liefdesdrama vol met mooi behandelde thema's en memorabele scènes.

Hier de DVD recensie.

Amen!

en zo is het

by_the_way

waar ging de oscar naar toe bij oscar uitreikingen

avatar van gotti

La Nuit américaine, van Truffaut...

Terecht natuurlijk.

Even tijdens de reclame. Ik blijf het een geweldige film vinden. 4,5*

avatar van De Mees

De Mees

nederlandse films zijn sowieso troep

Over smaak valt niet te twisten en over geen smaak helemaal niet!

avatar van The One Ring

The One Ring

Jaren terug eens gezien. Vond het toen vreselijk en heeft mijn kijk op de Nederlandse film toen onherstelbaar beschadigt. Nu, jaren later is er niks verandert. Verhoeven blijft voor mij wellicht de slechtste regisseur na Johan Nijenhuis.

Want Turks Fruit is gewoon zo verschikkelijk plat dat het niet meer leuk is. Paul Verhoeven mag het dan 'het echte leven' noemen, waarom zou ik dan een hond uitgebreid willen zien poepen, Rutger Hauer een spiegel expliciet zien onderkotsen en ruim anderhalf uur aan sexscènes willen zien? Verhoeven wekt de indruk heel puberaal te zijn en er vooral genoegen in te scheppen om kinderachtige grapjes uit te halen met de kijker. De bevalling tijdens een trouwerij is het absolute dieptepunt.

Verder bevat de film erg veel mislukte humor. Ook allemaal weer veels te plat en gemakkelijk om leuk te zijn. En dan zitten er nog een aantal verschrikkelijke personages in. Iedereen in deze film is blijkbaar dom en vooral erg lomp, tot aan de zuster in het ziekenhuis toe, die heel hard medicijnen op tafel zet bij een stervende vrouw, terwijl ze op een hatelijke toon zegt: "drink op, dan wordt je weer beter." Geen idee wat Verhoeven hiermee wil zeggen, maar het verklaart in ieder geval het niet bepaald romantische beeld dat het buitenland van Nederland heeft. Die moeder van Van de Ven is trouwens zo overdreven bitcherig gespeelt dat ik gewoon moe wordt als ze weer op het scherm verschijnt. De oude vader blijkt, net als iedereen, op een ongeloofwaardige manier ook een sexist te zijn. Het gaat allemaal helemaal nergens over.

En Verhoeven blijft maar verschrikkelijke scènes op de kijker af vuren. Het begon me gewoon te irriteren en op sommige momenten kon het rollen met mijn ogen niet uit blijven. Mensen, wat is dit een dieptepunt in de filmwereld. Verhoeven doet op het einde nog een poging om een verhaal te vertellen, maar de 10 minuten dat Van de Ven op het sterfbed ligt zijn gehaast en lijken niet bij de film te horen, al is het maar omdat Hauer plotseling een heel andere rol lijkt te spelen.

In een woord samengevat: wanproduct.
1,0* en daarmee ben ik eigenlijk nog te goed.

avatar van MovieEter

MovieEter

(M'n allereerste reactie op MovieMeter) Turks Fruit: als puber voor 't eerst en laatst gezien, vond toen vooral de seksscenes interessant maar de film zelf boeide me destijds weinig. Gisteren werd dus de tweede keer en ik vind het inderdaad één van de beste Nederlandse films ooit. Een tijdloze liefdesdroom waarin de hoofdrolspelers een geweldige en 'natural' acteerprestatie neerzetten. Prachtig in beeld gebracht, inclusief de erotiek, dat in deze film met recht 'functioneel naakt' mag heten! Seks is in het algemeen erg belangrijk in een (verse) relatie dus wat dat betreft is deze film realistischer dan (waarschijnlijk) alle andere relatiefilms die ik gezien heb. Het laatste gedeelte van de film vond ik een beetje rommelig. ****

avatar van Quentin

Quentin

The One Ring schreef:

...

Door jouw uiteenzetting heb ik mijn score voor de film met 0,5* verhoogd naar 4,5*. Fantastische film.