Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Rutger Hauer, Monique van de Ven en Dolf de Vries
Gesproken taal: Engels en Nederlands
Releasedatum: 22 februari 1973
Plot Turks Fruit
"Turkish Delight is a cross between Love Story and Last Tango in Paris!"
De jonge beeldhouwer Erik heeft een turbulent liefdesleven, tot hij zijn grote liefde Olga ontmoet. Zij trouwen tegen de zin van Olga's rijke ouders. Geschapen voor elkaar, trekken zij zich niets aan van alle tegenwerking en beleven een grandioze, romantische zomer. Totdat Olga zich zeer vreemd begint te gedragen. Ze breekt abrupt met Erik en gaat weer naar haar ouders. Erik wil Olga terughalen, maar wordt hardhandig geconfronteerd met haar louche nieuwe vriend. Onverwachts wordt Olga echter in het ziekenhuis opgenomen.
Olga Stapels
Henny
Accountant
Tineke
Civil servant
ik vind dit egt zo'n Nederlandse film lekker saai !!!!!!!!!!
Ik zou je kritiek op Nederlandse films voor je houden, als je het niet eens kan schrijven. Groei op! Turks Fruit is fantastisch, komisch en ontroerend, 4*
Asmahan
Vind 'm ook erg goed. Maar ik kan ook geen genoeg van het boek krijgen. Dat vind ik nog aangrijpender.
Ik lees hier dat sommigen de rol van Monique van de Ven niet goed vinden. Daar ben ik het totaal niet mee eens. Ik vind haar een magische Olga. Ze is lief, vertederend, heel erg mooi en op een kinderlijke manier sexy. Precies zoals in het boek beschreven staat, al stel ik me de beschreven Olga een tikje molliger en meer Marilyn Monroe-like voor.
Rutger Hauer is ook groots. Onbehouwen en lomp voor de hele wereld, maar zacht en kwetsbaar als het om Olga of dieren gaat.
Voor mij doet de ranzigheid van sommige scenes (daarmee bedoel ik niet de sex) afbreuk aan de film. Ik zit bij de scene in het restaurant steevast zelf bijna te kokhalzen.
Vandaag zocht ik wat secundaire literatuur op over Turks Fruit en kwam tot de ontdekking dat de muze voor dit werk Annemarie Nauta is geweest. De tweede vrouw van Jan Wolkers. Er zal maar zo'n monument voor je worden opgericht, zeg... Word bij voorbaat al week in de knieën. Zij was niet ziek, zoals Olga, al zou ik niet weten of ze nu nog leeft. Ben best benieuwd naar haar.
niels1990
Een hele mooie love story tussen een schilder en een burgermeisje deze film heeft een heel zielig einde en veel sex scenes het is trouwns een betere film als de Amerikaanse Love Story
4sterren
De titel slaat op het snoepgoed dat Hauer meeneemt naar het ziekenhuis voor Olga, het enige soort snoep dat ze nog kan verdragen.

Asmahan
Olga denkt namelijk dat haar voortanden (stifttanden) los zitten en alleen het zachte Turks Fruit durft ze nog in haar mond te stoppen.
Poisonthewell
Ik vind het vooral een walgelijke, smakeloze film, zoals ik dat van de meeste Paul Verhoeven films vind (Soldaat van Oranje uitgezonderd). Vooral Monique van de Ven's acteerwerk is tenenkrommend. 1*
mikoz
Toch is het een van de spraakmakenste films uit de Nederlandse Geschiedenis
Leno
Echt een film waarvan ik een nare smaak in mijn mond kreeg. Niet mijn soort film dit, ondanks twee favorieten van mij.. (Verhoeven en Hauer)
93.9
Top 5
1/het boek
2/Jan Wolkers
3/Monique v/d Ven
4/de film
5/het toneelstuk
tuureluur
Dit is dus een goede Nederlandse film zoals De Lift, Soldaat van Oranje, Amsterdamned, Spetters etc. Er zijn mensen die denken dat zei beter acteren ofzo ga dan de toneel school doen.
GerriedeJager
Een heerlijke film. Er zit inderdaad ook wat sex is maar dat is toch ook heerlijk?! Monique vd Ven etaleert een kostelijk lichaam, een feest om naar te kijken. De hele film is een lofzang op de liefde en hoe triest en pijnlijk dit kan aflopen. Prachtig verfilmd.
savi_7
vond het een goede film, maar wat is die Olga een kut wijf zeg. snap niet dat iedereen haar zo (Ik vind haar een magische Olga. Ze is lief, vertederend, heel erg mooi en op een kinderlijke manier sexy.) geweldig vindt. vond haar eigenlijk maar een hoer.
laat zich overhalen door haar familie dat Hauer niet deugt,en dan lekker staan lebberen in de chinees als iedereen het ziet wat een kutfamilie zeg. Olga's vader was de enigste die echt een goed persoon was. zei ook tegen Erik op zijn sterfbed neem de rooie van mij hier weg. die ouwe wist ook wel dat zijn familie en die vrienden rond om hun heen niet deugden.vond het ook helemaal niet erg dat Olga dood ging. klinkt hard maar wat zij Erik heeft aangedaan verdiende ze eigenlijk wat Erik droomde over haar!!
Asmahan
Nou Savi, dat gun ik haar dus niet. Misschien komt het ook omdat ik het boek meerdere malen gelezen heb. Olga is pas achttien als ze met Erik trouwt en in het boek kom je aan de weet dat die tumor in haar hersenen er waarschijnlijk al heel lang zit. Olga gaat als het ware op de vlucht voor de rotzooi in haar hoofd. Daarom gaat ze ook weg bij Erik, in het boek lees je dat ze behoorlijk twijfelt of ze er goed aan gedaan heeft om weg te gaan.
Dat zie je niet in de film, dus ik begrijp dat je haar acties dan wat harder veroordeelt. Al gun ik iemand geen vreselijke dood omdat haar liefde voor iemand anders minder wordt of sterft. Ik moet wel zeggen dat ik me ook altijd heb afgevraagd waarom ze in godsnaam bij Erik wegging. Lijkt mij de ideale liefde, zo. En ik blijf er ook bij dat Monique van de Ven Olga prachtig speelt.
savi_7
zeg ook niet dat Van Der Ven een slechte rol neerzet Asmahan,maar meer het feit wat ik zie op het scherm daar ga ik op af. en die tumor zie je pas tegen het einde heb het boek niet gelezen, zal ook wel instaan wat die dag gebeurt voor dat Erik de chinees binnekomt en het gekken stel ziet zitten. Ik kijk naar een film en probeer mee televen met de acteurs, maar dat kon ik niet meer na die scene in de chinees. is ook hard om iemand de dood tegunnen maar is maar een filmpersonage Asmahan, en geen echt persoon.
Asmahan
Ben helemaal met je eens dat Olga zich in de Chinees uitermate irritant en vals gedraagt. Zou ook Des Duivels zijn als ik Erik was!
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Mee eens.
RolfWolf
Ik niet eigenlijk. Want wat je toch wel duidelijk ziet in de film, is dat Olga steeds gekker wordt. Niet alleen in haar verhouding met Erik. En aan het einde blijkt dat dit het gevolg was van die sluipende en vernietigende hersentumor.
Quido
Gisteravond bij de Nationale Filmquiz zag je nog een fragment van op de set bij Turks Fruit. Jammer dat dat soort (korte) reportages niet eens op (de Rob Houwer) dvd's staan. Het materiaal is er dus nog wel degelijk ...
Quentin
Had ik nog nooit gezien tot mijn grote schaamte. Pracht film! Geweldige regie, camerawerk en Hauer & v/d Ven. 4*
pulp
Ik heb de film op rtl7 gezien gisteravond. De gevoelens worden heel mooi vertolkt door Rutger en Monique. Het einde is best tragisch, maar al met al een meesterwerk!

otherfool
Jong meisje neemt onbekende lifter mee:
'Ben je van onderen ook rood?'
'Maar 1 manier om daar achter te komen'.
Een dialoog waar Ron Jeremy nog niet mee weg zou komen...
Met stijgende verbazing de film afgelopen weekend voor het eerst gekeken: wat een vulgaire, onzinnige, banale en vooral ontzettend domme en onrealistische film die in het laatste half uur nog wat diepgang probeert te brengen. Al na 10 minuten dacht ik: 'Wie zijn deze mensen? Waarom doen ze zo? Het slaat helemaal nergens op!' En beter kan ik het eigenlijk ook niet verwoorden. Een dieptepunt op alle vlakken, niet in het laatst om het wanhopige acteerwerk, met name van de supporting cast.
1*.
wat een vulgaire, onzinnige, banale en vooral ontzettend domme en onrealistische film.
Je hebt de jaren 70 niet meegemaakt, dat is wel duidelijk.....
Quentin
Film is anders bijzonder sterk en realistisch neergezet ..... aantal briljante scenens.
otherfool
Hmm in je blote leuter midden op straat gaan staan, een beetje tussen de benen van je vriendin graaien als je haar ouders voor het eerst ontmoet, doorgaan met een huwelijksvoltrekking als de vliezen van een vrouw breken (zeer smaakvol opgelikt door een hond), een oudere heer die op de trouwerij van zijn dochter tieten-kont zingt, de bovengeschreven liftersscene, je tieten laten zien aan de koningin; ik begrijp dat ik hiermee de jaren '70 beschrijf?
Ik denk dat er een grotere kans is dat ik Robocop op straat tegen kom dan Eric...
Ach enige absurdistische toevoegingen van lijken mij best geoorloofd in een film, voor de rest beschrijf je geen hele gekke dingen. Zeker niet binnen het kunstenaarsmilieu in de jaren 70.
Daarnaast ging het verhaal veel meer over een bijzonder treurige liefdesgeschiedenis dan over de komische details die jij eruit licht.

MovieMeter Podcast #35: Is 'Turks Fruit' de beste Nederlandse film van de twintigste eeuw?

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977