Paradise Lost 3: Purgatory (2011)
Genre: Documentaire
Geregisseerd door: Joe Berlinger en Bruce Sinofsky
Met onder meer: Damien Echols en Jason Baldwin
Plot Paradise Lost 3: Purgatory
"The complete inside story of the West Memphis Three"
Derde deel van de documentaireserie over drie tieners die veroordeeld werden voor de moorden op drie kleine kinderen. De drie beklaagden wachten hun laatste beroep af en nieuwe onthullingen wijzen op een grove gerechtelijke dwaling bij de eerdere veroordelingen van de drie verdachten. Nieuw verkregen DNA-bewijs wijst niet op de verdachte Mark Byers, maar op iemand die tot nu toe buiten beeld is gebleven.
Observator
Een verlate reactie. Gezien op het IDFA 2011.
Voor wie geïnteresseerd is in de West Memphis Three zaak, maar niet de hele serie wil zien kan prima af met alleen deel 3. Een volledig overzicht van het begin van de zaak tot heden. Geen voorkennis nodig.
Interessante zaak. Purgatory geeft een droog, doch compleet beeld. Niets meer, niets minder.
gmx
Sowieso het meest interessante deel van de trilogie. De detective zei iets opvallends: dat mensen die in de onschuld van de WM3 geloven, maar eens met hem moesten gaan praten. Als je het overzicht van feiten op de Wikipedia pagina bekijkt (http://en.wikipedia.org/wiki/West_Memphis_Three ) kom je in ieder geval heel wat (zeer) interessante feiten tegen die in geen van de 3 delen naar boven zijn gekomen en dat is toch wel een gemiste kans. Anderzijds, als de feiten over Damien's psychologische toestand en verklaringen vanuit de inrichting waar hij zat, al in deel 1 waren opgenomen, hadden er vast niet zo veel mensen in zijn onschuld hadden geloofd ...
De Knip
Agh, ik heb de eerste 2 delen tijdje terug gezien. Wist niet van een nieuwe af. Erg interessante docu('s).
lordmars
ja hoor de games hebben het weer gedaan.. drank doet veel meer denk ik.. en drugs, medicijnen, moet ik doorgaan? als je al koekwaus in je hoofd ben ga je misschien dingen kopiëren maar dan mag je ook geen films meer kijken.. en sommige muziek.. ik zeg maar!
ik kan zo pist worden als de games weer worden gebashed!
De Knip
Angst voor het onbekende: satanisme, occultisme, etc.... Amerika was lekker bezig in die tijd. Die rechter ook! Tjonge jonge. Nauwelijks bloed gevonden, het mes bleek het niet eens te zijn.
Enige bewijsmateriaal is een bekentenisje.
Zelfs de jury was niet van onbesproken gedrag.
Als je het allemaal op een rijtje zet blijft er weinig aan bewijsmateriaal over.
Erg ontluisterend om te zien hoe men er bijna 20 jaar later er tegen aan kijkt.
Een jury van tegenwoordig had deze drie jongens nooit aangewezen als schuldig. Tenminste afgaande op wat je als kijker voorgeschoteld hebt gekregen in de docu's.[
Die Terry Hobbs lijkt me een waarschijnlijkere dader dan de West Memphis Three.
****1/2
gmx
ik kan zo pist worden als de games weer worden gebashed!
Ehm ... Waar heb je 't over ? Wie bashed de games ? Volgens mij ben jij in de war met die shooting in Colombine ?
gmx
Ja maar dat is dus gelijk wel een beetje HET manco van de docu: ze laten niet alle belangrijke feiten zien. Lees ook die wikipedia site. Je kan je dan in ieder geval wel wat beter de rechterlijke dwaling begrijpen. Bijvoorbeeld dat Damien echt psychisch gestoord was (incl eerdere opsluiting in inrichting en volledig arbeidsongeschikt verklaard, met bijbehorende uitkering en "did admit to attempting to remove a classmate's eyeball and while detained reportedly sucked blood from another boy's arm". En " Echols' psychologist reported that months before the murders, Echols claimed that he obtained super powers by drinking human blood." Zijn aandoening werd omschreven als "serious mental illness characterized by grandiose and persecutory delusions, auditory and visual hallucinations, disordered thought processes, substantial lack of insight, and chronic, incapacitating mood swings". In andere woorden: deze gast was echt zo gek als een deur, wat ook wel een KLEIN beetje in de docu, tussen de regels, naar voren komt, maar naar mijn smaak veel te weinig als je de zaak goed wilt begrijpen. Anderzijds, zoals ik al zei, als dit allemaal in deel 1 van de docu was geplaatst, dan was Damien misschien nu niet vrijgekomen (aangezien het balletje misschien nooit was gaan rollen, dat is denk ik de afweging geweest die HBO destijds heeft gemaakt)
Montorsi
Moet het laatste halfuurtje nog zien, vanwege het feit dat het echt te laat werd. Maar wat een sterke docu, echt ontzettend goed gemaakt en vooral heel sterk gemonteerd. Blijft continu boeiend, relevant, en interessant. Minpuntje is wel dat het wat eenzijdig is, dat had wel wat minder gekund. Heb verder deel 1 en 2 niet gezien, maar zo te zien kwam die periode ook al uitgebreid aan bod. Kan niet wachten het laatste stuk te zien.
gmx
Als je 't echt interessant vindt, kun je deel 1 prima gaan kijken na deel 3 mijn inziens. Ik zou deel 2 zelf overslaan, vond dit deel maar weinig toevoegen.
ILDIB
Wederom een zeer intrigerend doc over de wm3. Twijfel en rare figuren blijven hangen.
Ongeloof en onbegrip ook. En vooral wat mankeert al die mensen? Ik heb een hekel aan de manier waarop de verdediging niet zegt ze zijn onschuldig maar zegt van dat t bewijs niet klopt.
Ik hoop echt dat er nog ooit 100%bewijs komt.
Die damien is gewoon een rare kwibus, jason verafgod hem en jesse weet niet beter.
Wat me van deel 1 bijblijft is t feit dat ze nooit echt ontkend hebben bij aanvang. Ik vermoed dat die damien het wel leuk vond om als schuldige gezien te worden (of hij heeft t gewoon echt gedaan).
Waarom kunnen ze geen van 3 met een alibi komen bijvoorbeeld?
erik1677
Volg he al jaren en alle docu's heb ik ook gezien en was weer sprakeloos/
Verschrikkelijke puriteinen.
Sommige figuren konden wel regelrecht uit de dukes of hazard komen.
maar ze bestaan dus echt.
Ik hoop dat deze 3 knapen gauw vrij zijn.
Het is wat als je al vanaf je 16e onschuldig vastzit en dat nu al ongeveer 17 a 16 jaar als ik het goed heb
Meneer Bungel
Ze zijn toch al vrij en dat zit toch ook in deze docu? However, in August, 2011, four months before the hearing is to take place, the prosecutors and defense lawyers talked over a plea deal that would allow the three men to walk out of prison, on the condition that they plead guilty but can maintain their innocence. They reluctantly accept the deal, after 18 years and 78 days, they walk free from prison. klik
Thomas83
Na twee documentaires over deze zaak was ik er eigenlijk al een beetje klaar mee. Toch vind ik deze nog wel wat interessanter dan zijn voorganger, die me een beetje Byers-moe maakte. Vooral omdat er nu tenminste tegen het einde weer naar een climax toegewerkt kan worden en omdat er wat interessante nieuwe invalshoeken zijn.
Ook komen er wat nieuwe feiten boven tafel, als je tenminste de zaak vooral hebt gevolgd via de drie docu's. Zo stellen Jasons ouders dat Jason gewoon een alibi had doordat hij op school was, maar dat werd afgewimpeld. Jessie had als alibi dan weer dat hij bij een worstelwedstrijd was.
Een erg aparte verrassing ook als blijkt dat juist Byers 180 graden is gedraaid in zijn standpunt. Hij ziet er zelfs al een stuk normaler uit. Iedereen is ook een stukje ouder geworden natuurlijk. Dat maakt het ook wel bijzonder om te zien allemaal. Meer dan tien jaar zijn verstreken sinds Paradise Lost 2.
Die persconferentie die door de verdediging van Damien wordt georganiseerd in 2007 is behoorlijk indrukwekkend met al die forensische zwaargewichten. Blijkbaar overtuigde dat Byers. Er zouden veel dierenharen gevonden zijn op de plaats delict, en niet een gekarteld mes maar dieren zouden de wonden op de kinderen veroorzaakt hebben. Ook zou de jury vooringenomen zijn geweest.
Hobbs is intussen een beetje de opvolger van Byers als nieuwe verdachte. Een voormalig profiler van de FBI stelt ook dat de dader de slachtoffers persoonlijk gekend zou hebben, en ze niet zou hebben willen doden maar straffen. Ook zou het om een oudere dader gaan.
Een hoop bizarre ontwikkelingen dus weer. Damien is dan ook nog eens vanuit de gevangenis getrouwd met een of ander geflipt mens.
Het laatste kwartier is interessant met de uitspraak van de Supreme Court over het nieuwe DNA-bewijs. Uiteindelijk komen de West Memphis Three wel vrij via een juridisch trucje waarbij ze schuld moeten bekennen om Damien van de de doodstraf te redden, maar het is toch wel opvallend hoe oneindig veel kritischer en wijzer de Supreme Court overkomt dan steeds diezelfde plaatselijke rechter die zich over de zaak boog. Het is wel mooi als Damien, Jason en Jessie vrijkomen op het einde, maar de manier waarop blijft wrang. 3.0*.
yorgos.dalman
Ben er voor opgebleven - wat ik niet vaak meer doe.
Indrukwekkend zondermeer.
Het knapste van de Paradise Lost films (ik ken deel 1 en 3) is dat de makers tot op grote hoogte terughoudend zijn gebleven in het geven van hun eigen mening.
Deze film registreert de feiten tamelijk droogjes en afstandelijk en blijft zo in grote mate objectief en onpartijdig.
Filmmakers met minder discipline zouden van de daken schreeuwen dat ze denken dat hun 'onderwerpen' onschuldig zijn.
Na het zien bleef ik toch achter met het gevoel dat ze het toch gedaan zouden hebben...........
T.A.
De Forensische- en DNA-experts vinden geen aanwijzingen. Dat lijkt me een belangrijk detail.
Maar op wikipedia lees je wel rare dingen, die ik niet in deel 3 heb gezien:
Echols denied allegations that he had chased a younger child with an ax, but did admit to attempting to remove a classmate's eyeball and while detained reportedly sucked blood from another boy's arm. He was diagnosed as depressed and suicidal, and was prescribed the antidepressant imipramine.
Overall vond ik veel personages in de docu vreemd of creepy. Ik zou in ieder geval op basis van wat ik gezien heb, niet graag in Arkansas gaan wonen.
nightbreed
Dat rechtsysteem daar rammelt echt aan alle kanten. Als het aan mij lag dan zouden de aanklagers, de rechter en de juryvoorzitter voor vele jaren in het gevang belanden.
Dat die dubieuze stiefvader (overduidelijk een sociopaat) nooit door de politie aan de tand is gevoeld is voor mij onbegrijpelijk.
the new guy
Deze viel me toch wat tegen. Ik volg de zaak sinds 2004 en had me echt verheugd op dit deel. Toch is dit meer een recap dan een vervolg op de eerste 2 delen, die wel geweldig binnen komen.
Natuurlijk is het verhaal nog steeds schokkend en grijpt het onrecht je aan, maar dit heb ik allemaal al gezien. De interviews die recent zijn opgenomen, vullen slechts 20 minuten van de docu. Het einde vind ik ook niet echt sterk uitgewerkt. Toch hulde voor de documentairemakers die een groot onrecht aan het licht hebben gebracht en met name Damien een echt geloofwaardig podium hebben gegeven.
the new guy
Maar op wikipedia lees je wel rare dingen, die ik niet in deel 3 heb gezien:
Niet alles geloven wat op wiki staat. Aan de andere kant zou ik ook gekke dingen gaan doen als ik 20 jaar onschuldig vast zou zitten omdat ik van Metallica houd (hoewel dat wel een reden op zich is voor kortdurige opsluiting, geintje, beetje waar)
gmx
Niet alles geloven wat op wiki staat
Wat een onzin. Dat Echols zo gek als een deur was, staat gewoon vast. Op die wiki site staat 't mooi opgesomd, inclusief bronvermeldingen, maar zie ook: ...:::Murders In West Memphis:::... - jivepuppi.com
as
Begint met beelden van de crimescene. Ik werd daar lichamelijk bijna letterlijk onpasselijk van. Gruwelijke beelden. Maar ik begrijp het gebruik ervan wel. Het gooit de gruwelijkheid van de moorden zo in je gezicht dat het je niet meer loslaat, al gaat het daarna over de onterecht veroordeelden.
Veelal een samenvatting van wat vooraf ging. Daarna wordt te lang stilgestaan bij de eventuele schuld van de stiefvader. En te weinig bij de rare kronkels in het juridische systeem. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat de rechter uit de oorspronkelijke zaak elk verzoek om herziening beoordeeld? Dat is echt voor mijn gevoel in tegenspraak met wat een goed juridisch systeem zou moeten hebben.
De eerste film is nog steeds duidelijk de beste als docu omdat het de zaak bijna gebruikte als een blik op een arm conservatief stadje in het zuiden van de VS. De tweede en vooral deze hebben dat minder. Laten we hopen dat, ondanks de truc waardoor de zaak waarschijnlijk nooit opgehelderd wordt, er nog een deel 4 komt. Over de echte moordenaar.
ruudhesselink
Wat een prachtig eind van de reeks. Zat toch even met een brok in m'n keel bij de laatste scène met de muziek van Metallica. 'The Day That Never Comes', en uiteindelijk toch daar is. Damien Echols is overigs een interessant personage, erg slimme jongen.
Uitstekende documentaire over de drie tieners inmiddels bekend als de West Memphis Three. Alhoewel er veel nieuwe feiten aan het licht komen hier (t.o.v. de eerste docu), wordt er eigenlijk niks nieuws gezegd. De impact van de documentaire uit 1996 en de media-aandacht is zeker evident hier. De 'personages' blijven interessant en de epiloog van de hele zaak is ronduit bizar te noemen.
SnakeDoc
Vond alle 3 de documentaires uitstekend, al was de 2e het minst van de reeks.
Documentaire makers van HBO doen uitstekende zaken door beide kanten van het verhaal goed te belichten.
Op deze manier krijgen we een heel duidelijk beeld van het geheel, en wordt er met emoties over en weer behoorlijk gesmeten. Op een gegeven moment weet je het als kijker ook even niet meer.
Het is soms frustrerend te zien dat de 3 jongens redelijk stoïcijns voor zich uit staren en (zo lijkt) emotieloos de rechtszaken uitzitten. Ik zou woest van mijn stoeltje opspringen en niet voor mezelf instaan als er dingen beweerd worden waar ik volledig onschuldig van ben. Dat maakt het waarschijnlijk (ook voor nabestaanden) zo moeilijk om te geloven dat deze 3 volledig onschuldig zijn.
Ben benieuwd of er in de toekomst nog nieuws over deze zaak komt. Het zal me niks verbazen als hier ooit een deel 4 van uitkomt.
Vond deze drie in ieder geval ontzettend interessant.
frolunda
Boeiende documentaire (jammer dat ik Paradise lost 1+2 niet gezien heb) die vooral laat zien hoe het Amerikaanse rechtssysteem aan alle kanten rammelt.De zaak wordt hierdoor natuurlijk wel nog spannender,met tal van interessante personages en een briljante montage die het helemaal afmaakt.Ik denk zelf wel aan de hand van de getoonde feiten dat de West Memphis three onschuldig zijn (al weet je natuurlijk nooit wat je niet gezien hebt gekregen) maar 100% zeker ben ik ook niet.Dit laatste komt vooral door hun,naar mijn inziens wat apathische en vreemde houding tijdens het proces,maar goed dat bewijst niets.Verder maken de bevooroordeelde Jury voorzitter,de vooringenomen rechter en de ook niet brandschone stiefvaders van twee de vermoorde kinderen de zaak alleen maar ingewikkelder en on-overzichtelijker.Dat geldt gelukkig niet voor de makers van Paradise lost 3: purgatory want zij maken van al die wirwar van feiten,meningen en beelden een duidelijk en helder geheel.Erg goed.
DMF
Stuk beter dan het tweede deel gelukkig. Eindelijk echt nieuwe informatie in de zaak en afronding van het verhaal. Jammer dat de eerste drie kwartier meer voelt als een herhaling van alle informatie die in de eerste twee delen al gepresenteerd is. Daarna wordt het echt interessant als een paar professionals in verschillende vakgebieden hun nieuwe vondsten uit de doeken doen. Uiteraard kan Byers niet ontbreken en ook in dit derde deel heeft hij weer zijn bijzondere momentjes. De interviews met de drie veroordeelden hadden van mij wel meer aandacht mogen krijgen, net zoals het verleden van Damien. Je ontdekt toch veel dingen over hem als je zelf nog even wat research doet en dat is nu in drie delen totaal niet ter sprake gekomen. Gemiste kans, al komt de docu na deel één sowieso al niet meer objectief over. Aparte constructie trouwens, die Alford plea.

Paradise Lost 2: Revelations

Anvil: The Story of Anvil
Muziek / Documentaire, 2008

Exit through the Gift Shop
Documentaire / Komedie, 2010
death rowpress conferencearkansasadvocaatmoordonderzoekforensic evidencelegal appeal