Das Boot (1981)
Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)
Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat
West-Duitsland
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 1 april 1982
Plot Das Boot
"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."
Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.
Captain Lieutenant 'Der Alte'
Hinrich
Chief Bosun
U-96
- 2081 stemmen
Ik zie dat toch anders. Naar mijn idee is er in Das Boot geen sprake van een 'good guy' en 'bad guy', ondanks het perspectief van waaruit het verhaal is gefilmd. Zo had Wolfgang Petersen het ook gewild. Gewoon twee landen die strijden om te overleven. Ik zal echt altijd blijven houden van deze film.
Baklap
Wat een geweldige ervaring deze film... Gezien ergens midden 80 en was zo onder de indruk. Het geeft een prachtig beeld van de "slechte" en hun drang tot overleven. De duikboot scènes zijn fantastisch en zeer claustrofobisch op zijn tijd. Knallende klinknagels .. kom er maar op
Een mooi werk van Wolfgang Petersen! Mooie 4,5
ik heb de miniserie versie en het is subliem gemaakt.
en bekeken vanuit het oog van de slechterikken zeg maar.
zeer indrukwekkend.
zenboy1969
Na verschillende keren de bioscoopversie gezien te hebben, kwam ik toevallig de director's cut tegen. Ik vind hem iets te lang en de indrukwekkende muziek komt ook minder tot uiting. Verder een topfilm. Ook helemaal geen kwestie van goed of slecht... een oorlog wordt door verschillende partijen gevoerd en ook de Duitsers hebben hun portie gehad. In ieder geval een redelijk snel einde.... na heel wat bloed, zweet en tranen komt de U96 uiteindelijk terug thuis om dan gebombardeerd te worden en te zinken. Tragisch.
Couch Potato
Vreemde gewaarwording deze film, ondanks dat er niet zo heel veel gebeurt - in vergelijking met andere Hollywood oorlogsfilms - blijft deze film boeien tot het einde. Je voelt als het ware de klamme en veel te krappe ruimte in de onderzeeboot. Ik heb niet gemerkt dat de film 216 minuten duurde. Ook vreemd of interessant is, dat de Engelsen de 'bad guys' zijn, het is WO II bekeken vanuit Duits perspectief. Wat mij betreft 4,5 pnt deze film. Enige minpuntje is de hoeveelheid water die de bemanning steeds weer over zich heen krijgt wanneer ze op uitkijk staan op de brug van de U-boot, dit gebeurt zo vaak, dat het bijna komisch wordt. Voor degene die deze film nog niet gezien hebben, hier mijn advies: gewoon gaan kijken.
Kan me best vinden in je bespreking. ****
johan76
Deze heb ik enkele jaren terug eens op oudejaar gekeken, geweldige film, 150 min. en geen moment verveeld, zeer goede spanningsopbouw, je gaat echt op het randje van je stoel zitten!
Das Boot is misschien wel mijn nr.1 in mijn top 10!
De director's cut of die miniserie ga ik onbedingd nog aanschaffen!
U-96
- 2081 stemmen
De complete OFFICIELE making of is in delen te zien op Youtube. Aanrader voor de fans!
Overigens heeft U-96 deze film al ruim 1,5 jaar niet meer gezien. Oeh, wat zal het weer genieten zijn de volgende keer.
Dutchero
Een van de belangrijkste dingen in een film vind ik de sfeer; het kan een film maken of breken. Hier maakt de sfeer de film, zo sterk. Klassieker, topfilm.
grazy_gangstah;
Ik heb laats Das Boot the director's cut aangeschaft, en ik vond het een best aardige film met een MOOI einde.;-)
En zeker voor die tijd is het zeer fantastisch en realistisch(baardgroei en bleke gezichten) gemaakt...
Maar ik vind U-571 toch wel wat leuker, daar heb je tenminste ''echte'' gevechten met wapens en torpedos en daar kijk je zelfs af en toe door de ogen van de vijand.
Het enige - puntje was het makkelijk gemaakte einde bij U-571...
Das boot is alleen wel ietsjes spannender.
U-571: 5*****
Das boot: 4****
Timmy757
Het enige - puntje was het makkelijk gemaakte einde bij U-571...
Das boot is alleen wel ietsjes spannender.
U-571: 5*****
Das boot: 4****
Ik raad je aan de lange versie van Das Boot eens te kijken
, dan zul je zeker tot te conclusie komen dan Das Boot beter is dat U-571...
J3zz
Deze film een keer gezien toch ik nog klein was, had toen veel indruk achtergelaten, goed acteerwerk, en heel claustrofobisch, en een vet verhaal. En een goede sfeer. Zeker wel 4*
Weertenaar
Letterlijk en figuurlijk een tijdloze film: 4.50
Welke film zou ik nu eens gaan kijken, bedacht ik me in de vroege avond rond 8 uur. Das Boot lag nog op de stapel, en besloot die maar eens te gaan kijken. In een ver verleden heb ik deze film gezien, maar veel kon ik me er niet meer van herrinneren. Effe leuk voor twee uurtjes naar een onderzeebootje kijken, maar daar kwam ik flink bedrogen mee uit! Het bleek de volledige film te zijn die maarliefst 279 minuten aan effectieve speeltijd heeft te bieden! Dat had ik nog nooit meegemaakt, zo'n lange film (van destijds kon ik me dat in ieder geval niet herrinneren!). Na de wat stroeve start is het echter elke minuut waard geweest, gelukkig maar zou ik haast zeggen.
Het verhaal is werkelijk fantastisch. Niet de volle mep omdat de film ietwat traag van de grond komt, maar op het moment dat men het ruime sop kiest en daaropvolgend de eerste keer moet duiken als er gevaar dreigt, barst de film pas echt los. Geen minuut raakte ik de aandacht kwijt, zijn vrijwel alle dialogen geweldig om naar te kijken, en zuigt de film je bijna letterlijk mee die Duitse onderzeeboot in. Petersen weet met het verhaal zo'n geweldige sfeer neer te zetten dat het vrij lage gehalte aan actiemomenten volledig naar de achtergrond worden verwezen. Het einde vond ik een klein beetje een anti-climax, maar vooruit. Er zitten hier en daar een paar foutjes in, maar dat moet toch enigszins kunnen als een film ons dik vier-en-een-halfuur aan beeldmateriaal voor weet te schotelen.
Geen bekende acteurs in deze film, maar bij Das Boot maakt dat geen seconde echt het verschil. Misschien zelfs wel een pluspunt, want Petersen kon naar hartelust echte lieden die bij een onderzeeboot passen bij elkaar zoeken, en daar is hij met een woord fantastisch ingeslaagd. De vele dialogen zijn van een geweldig hoog niveau, en sluiten naadloos aan bij het verhaal. Elke acteur legt zijn eigen karakter in de vele verschillende personages, en vullen zei elkaar erg goed aan. Het stel past gewoon erg goed bij elkaar, en dan is voor een regisseur vaak al het halve werk achter de rug om er maximale acteerprestaties uit te persen.
Over het realisme hoeven we het eigenlijk niet eens te hebben. De beleving aan boord van de onderzeeer is zeer waarheidsgetrouw, en valt de spanning van de gezichten af te lezen als de zoveelste dieptebom word neergelaten door de Engelsen (Tommy's). In elke scene in de onderzeeboot is er oog voor detail geweest, en daar staat of valt een dergelijke film toch voor een groot deel mee. De ontploffingen zien er allemaal geweldig uit, en ook het feit hoe de onderzeeboot op de stormen en ontploffingen reageert zien er erg realistisch uit (althans, zo komt het over).
Deze film is al ruim 25 jaar oud, maar wat betreft de cinematografie staat het ook in 2008 nog steeds als een huis. Geheel terecht dat de film daar destijds een oscar voor heeft ontvangen De coordinatie van de onderzeeboot is geweldig, en ook de montage is zowel binnen als buiten de onderzeeboot van een hoog niveau. De ontploffingen zijn geweldig, de hectiek aan boord wanneer ze dreigen te zinken bij Gibraltar, de manier waarop de boot zich beweegt op de golven, het geweldige camerawerk in de boot tijdens de ontploffing van een dieptebom, het klopt allemaal als een bus. Enig minpuntje vond ik het feit dat enkele scenes op de brug van de onderzeeboot in de studio zijn opgenomen waarbij men af en toe een plens water op de acteurs afgooide (wel erg goed gecoordineerd, dat dan weer wel). Tuurlijk kun je dit in de studio allemaal veel beter coordineren, maar hierdoor gaat toch een klein beetje glans verloren.
Ik noemde Das Boot in mijn openingszin een tijdloze film en daar is geen woord aan gelogen. Ik weet zeker dat deze film over dertig jaar nog altijd erg hoog gewaardeerd zal worden, want vrijwel alles klopt aan deze film. En doelde ik met het begrip "tijdloos" op de extreme lengte van de film, want dat is misschien toch net iets te veel van het goede. Ik heb nu al een paar films gezien van Wolfgang Petersen maar zijn andere producten (die ik dan gezien heb) mogen niet eens in de schaduw van Das Boot staan. Mijn mening ten opzichte van Petersen is dus enigszins in waarde gestegen! Nog even opsommen: Het verhaal zit bijzonder sterk in elkaar en ademt continue een enorme sfeer uit, het acteren is zeer aardig en zijn de dialogen van een hoog niveau, het gehalte aan realisme doet het goed, en ook de cinematografie van de film is in een woord geweldig. Kleine minpuntjes zijn er ook, maar daar moeten we bij deze film niet te lang bij stilstaan, die mag een film die 4 uur en 39 minuten duurt (effectieve speeltijd) van mij best hebben (zolang het maar niet de overhand heeft). En dan nog staan de minpunten in schril contrast met de minpunten die een hele karrevracht aan hollywoodmeuk bevat. Nu brei ik er echt een eind aan, het is genoeg lof geweest, de film scoort een dikverdiende 4.50
darkjaap
niet echt mijn soort oorlogs film maar ook deze film is gewoon een film die erg leuk is om een keer te kijken 3,5 *
Mr. M
Ik heb ook de langste versie van de film op DVD, heb hem een aantal maanden terug voor het eerst gekeken (had wel de bioscoopversie al eens gezien), en ik vond hem geweldig. Ik sluit me volledig bij de post van Weertenaar aan. De beklemmende sfeer aan boord, het realisme (tenminste, zo komt het wel over), het camerawerk, het verhaal, gewoon top en tijdloos is inderdaad het juiste woord.
klute89
Beste oorlogsfilm die er is! Bij deze film krijg je het zo benauwd.
The Last
Ik heb thuis alleen de DC liggen.. kan ik die gewoon als eerste kijken of moet ik eerst het origineel kijken? Of maakt dat allemaal niks uit?
Knisper
Directors Cut is gewoon een wat uitgebreidere versie. Ik zou die gewoon kijken, dat heb ik ook gedaan.
Ithildin
Als je met iets meer moeite de 290 minuten versie kan vinden zou ik die nemen; heb me geen moment verveeld. Wat een verbluffend staaltje cinema!
Mat_
Ik had de Directors cut al een tijdje liggen maar de lange speelduur schrikte me een beetje af. Vandaag toch eindelijk eens de tijd genomen om hem te zien. Zeer sterke film. Het claustrofobische sfeertje en de chaos worden erg goed getoond, mede door het uitstekende camerawerk.
Toch ook wel enkele minpuntjes. De film duurt erg lang en blijft jammer genoeg niet altijd volledig boeien. Het eerste uur en het laatste anderhalfuur zijn zeer goed, maar daartussen werd het wel wat langdradiger. Het constante "Verdammt" van de commandant begon me na verloop van tijd ook wel te ergeren.
De ondertiteling was trouwens erg ondermaats. Sommige dingen werden gewoon totaal verkeerd vertaald, soms wel erg vrije interpretaties en soms komt er ondertiteling als er gewoon niks wordt gezegd.
Zeker één van de beste oorlogsfilms die ik al heb gezien. 4*
wibro
Onlangs De Directors cut nog eens bekeken. Deze film blijft mij boeien. Voor mij altijd nog de beste Duitse film en tevens een van de beste oorlogsfilms die gemaakt is. Kort hierna is Wolfgang Petersen naar Amerika vertrokken en maakte alleen nog maar Hollywood films. Het niveau van "Das Boot" heeft hij nooit meer gehaald.
klute89
Onlangs De Directors cut nog eens bekeken. Deze film blijft mij boeien. Voor mij altijd nog de beste Duitse film en tevens een van de beste oorlogsfilms die gemaakt is. Kort hierna is Wolfgang Petersen naar Amerika vertrokken en maakte allen nog maar Hollywood films. Het niveau van "Das Boot" heeft hij nooit meer gehaald.
Ja daar heb je zeker gelijk in Petersen heeft in Amerika nooit meer het niveau gehaald van wat hij hij in Duitsland maakte.
Er zij ook nog andere duitse films die zeer sterk zijn zoals: Die Brücke, Stalingrad, maar ook Good Bye Lenin, Das Leben Der Anderen en Lola Rennt, de laatste drie zijn uiteraard geen oorlogsfilms. Maar je zal ze vast wel allemaal kennen.
The Last
Is dat niet de oorspronkelijke versie?
Ithildin
Is dat niet de oorspronkelijke versie?
Het heet "Das Boot, the original uncut version", maar is pas in 2004 voor het eerst in deze vorm uitgebracht. Het is in feite de miniserie, aan een geplakt.
The Last
Het is in feite de miniserie, aan een geplakt.
Hoe bedoel je?
zenboy1969
Leland Palmer
Erg sterke film van Wolfgang Petersen. Het is een lange zit, maar opzich is die lange zit wel de moeite waard. Ik heb zelf de directors cut gezien, maar ben wel benieuwd naar het origineel. Vond de film misschien toch wel iets te lang. De sfeer is ongelovelijk. Geweldig beklemmend en claustrofobische sfeer bevat deze film. Het voelt op sommige momenten gewoon dat je zelf in de onderzeeër zit. De spanning is om te snijden op sommige momenten en alle acteurs doen hun werk prima wat mij betreft.
De film weet niet altijd te boeien, maar dat is opzich geen schrikbarend iets als je nagaat dat de gehele film zich bijna in dezelfde onderzeeër afspeelt. Ook weer eens leuk om een film in het Duits te zien. Die taal brengt toch wel weer een aantal lachwekkende momenten met zich mee. ''Das verdammtes wannsin!'' Veel van dit soort uitspraken hoor je in de film. Petersen zet met Das Boot een klasse film neer wat mij betreft. Dikke voldoende dus!
* * * *
* * * *
Het komt misschien een beetje aanvallend over, maar ik snap niet wat er nou zo grappig en leuk is aan Duitse zinnen als "Das verdammtes wannsin!"
Leland Palmer
Moest je daar nou het hele stuk voor quoten
Nee, maar ik weet het ook niet. Die Duitsers kunnen zo nu en dan nogal lollig uit de hoek komen met hun uitspraken vind ik.
Moest je daar nou het hele stuk voor quoten
Tja, die Duitsers ook

Das Letzte U-Boot
1993
1 reactie

'Das Boot' gaat kopje onder op Netflix: 'Je ruikt bijna de omstandigheden'

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid films

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken

C'era una Volta il West

Nuovo Cinema Paradiso
Drama, 1988

Platoon
Oorlog / Drama, 1986
terreuronderzeeërgebaseerd op boekatlantic oceangibraltar tweede wereldoorlogdutywar correspondenttorpedosuicide missiondrinkenmatroosconvoyu-boatdestroyer naval warfaredepth chargecomradegerman submarine naval battleperiscopesuicidal missionbattle of the atlantic