Das Boot (1981)
Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)
Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat
West-Duitsland
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 1 april 1982
Plot Das Boot
"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."
Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.
Captain Lieutenant 'Der Alte'
Ullmann
Hinrich
Chief Bosun
FisherKing
maar heb naar de serie op DVD gekeken en vind de directors cut toch eigenlijk niet meer dan vier sterren waard en de originele bioscoop versie nog minder.
Tot die conclusie kwam ik ook al.
- 2081 stemmen
Tot die conclusie kwam ik ook al.
Bij jou was 't om de lengte. Dan zou de 2.5 (origineel) toch niet tegenvallen bij jou ?
Hoe is de DvD trouwens ?
Anamorph breedbeeld, extra's zijn symbolisch, 'wel' 6 minuten een 'making of' die ook al op directors cut staat en een trailertje, de film is verder geweldig.
Kwaliteit van geluid en beeld is redelijk, toch nog vrij veel krassen en stof die op het origineel van de scan zitten en het geluid is anno nu ook niet echt top te noemen, maar al met al is alles zeker niet slecht gezien de leeftijd van de film.
En eindelijk helemaal kompleet op DVD.
- 2081 stemmen
Erg jammer dat ze het nou weer verknallen. Ik vind die Making Of trouwens geweldig om te zien. Die heb ik meer dan 30 keer gezien ofzo, maar Das Boot verdient MEER. De echte making of (45 minuten) die alleen nog maar op VHS verkrijgbaar is, die kunnen ze toch mooi gebruiken als extra. Ik had het wel verwacht.
Edit: Blabla, hoe kom je er aan? Play.com denk ik?
- 2070 berichten
Die van 45 minuten moeten ze waarschijnlijk auteursrechten voor betalen en dat hebben ze er natuurlijk weer niet voor over.
- 2070 berichten
Edit: Blabla, hoe kom je er aan? Play.com denk ik?
Yup, je mag nooit meer raden.
- 2081 stemmen
Ik heb hem thuis liggen. Helaas maar 1 keer gekeken (om de VHS nog netjes te houden), maar ik raad je hem aan te kopen. Op o.a. www.Amazon.de[/url] staat hij.
Echt geweldig om te zien. Een uitgebreide kiek op de scenes van de buitenkant van de U-96, gesprekken van Wolfgang Petersen en de bemanning, de stormscenes, dieptebommen en nog veel meer. Dingen die de kleine Making Of zeker mist.
- 2070 berichten
Ik heb die lange making of vroeger ooit gezien toen de serie voor het eerst op een Nederlandse zender werd uitgezonden, wat ik toen heel leuk vond was het geklooi dat ze hebben gedaan met allerlei schalen modellen om tot een reëel effect te komen.
FisherKing
Nee, meer om de vrij slechte montage, die de directors cut en de film meekrijgen.
En ook ik heb 'm eindelijk gezien en het viel zeker niet tegen.
Sterkste aan de film vind ik de sfeer.
De claustrofobie van de onderzeeboot is wat me het meest zal bijblijven en overal dat water. Alles is ranzig. Iedereen zit op elkaar, smalle gangetjes (die scenes waarin ze in paniek raken en iedereen door zo'n schip rent, heel sterk). En dan constant ook nog de vijand die ergens om je heen zit en je weet amper waar en hoe ver. Ik zou als ik in zo'n boot zou zitten behoefte hebben aan een tijdje in een woestijn, als je het al overleefde. Droog en ruimte. Heel erg goed getroffen.
Nadeel vind ik dat de personen wat beperkt werden uitgewerkt. Af en toe waren en mooie scenes tussen de actie door waarbij je wat zag over de mensen op de boot. Dat gebeurde wat te weinig. daardoor kreeg ik niet echt een band met de personen op de boot.
(ik zag de directors cut)
- 2070 berichten
Nadeel vind ik dat de personen wat beperkt werden uitgewerkt.
Daarom zweer ik bij de serie, het verhaal kan gewoon niet korter om de volledige impact te maken.
- 2081 stemmen
Die scene waarin de Kommandant de Chef troost nadat ze hebben gehoord over die Duitse plaats die gebombardeerd was, en waar de Chef's vrouw in het ziekenhuis lag. Serieus, ik heb nog nooit zo'n sterke scene gezien. Dikke keel.

Deze scene heb ik nog nooit gezien (op 1999 na), daarom kwam het erg verassend over bij mij.
Wat jullie ?
Yak
Inderdaad een schitterende scene, en ik weet gewoon dat ik bij het volgen van de serie nog heel wat van dit soort momenten te gaan heb. Teruggebracht tot filmlengte was het al adembenemend, maar nu ik alle extra details erbij kan optellen kan ik niet anders concluderen dan dat Das Boot op dezelfde eenzame hoogte staat als Twin Peaks en The Kingdom. Zo!
[edit] Plus: ik heb nog een aflevering tegoed, volgens mij de nu komende, die ik nog nooit heb gezien omdat de videorecorder destijds weigerde. Kan niet wachten! [/edit]
Na al die jaren nu pas de film gezien. Leuk. 2,5 ster
Iets duidelijker a.u.b.
Captain Pervert
Okee, here goes:
Nadat ze dat schip hebben getorpedeerd gaan ze dus effe een kijkje nemen en zien ze dat er nog mensen aan boord zijn en wat lui in het water die naar de U96 zwemmen. De kapitein beveelt dan om achteruit te varen terwijl iemand van de crew in huilen uitbarst, de rest staat te snikken, en je als kijker ook merkt dat je stoel ineens niet meer zo lekker zit als vijf minuten eerder.
In de film is geloof ik de volgende scène dat ze een beetje stilletjes voor zich uit kijken aan die tafel waar de officieren altijd zitten te eten, en daarna gaat de film alweer heel ergens anders over.
In de serie ontstaat aan die tafel een gesprek waarbij iemand vraagt waarom ze die lui niet hebben opgepikt, en de kapitein wordt dan boos en zegt dat daar geen plaats voor is en dit en dat en we zitten met 50 man al krap hier. Nou ja wat hij zegt is heel aannemelijk, al weet ik het niet precies meer.
Door het weglaten van die scène lijkt de kapitein een hardvochtige zak, zeker aangezien de rest het er zo moeilijk mee heeft.
Zoiets
Waarom?
Nou, ik vind 2.5 sterren voor een film als dit nogal laag voor een film die je wel 'leuk' vind. Ik ben daarentegen ook een gigantische mierenneuker hoor.
tims
das mierenneuker?
- 2081 stemmen
Hoorde ik het nou verkeerd of slaan ze een week over ?? Dan moeten we dus nog 2 weken wachten op deel 5. Dat zal moeilijk gaan.
De uitleg van de Kommandant over dat ze terugvaarden was wel logisch; er kunnen gewoon niet meer mensen bij. Zo waren ook de regels van de Kriegsmarine. Er zat trouwens muziek in dit deel die niet op de soundtrack te vinden zijn. Deze hoorde je als je de commandotoren onder water zag. Sterk.
Ik ben die scene waarbij ze tijdens het duiken een trouwtje spannen tussen de romp nog helemaal niet tegengekomen, terwijl ik helemaal zeker weet dat deze zich wel in Das Boot bevindt. Dan hebben die rukkers van BBC het eruit geknipt.
Yak
Hoorde ik het nou verkeerd of slaan ze een week over ?? Dan moeten we dus nog 2 weken wachten op deel 5. [...]
Inderdaad twee weken wachten. Zuur.
Die scene kan toch nog komen als ze op de bodem van Gibraltar liggen?
- 2081 stemmen
Inderdaad twee weken wachten. Zuur.
Die scene kan toch nog komen als ze op de bodem van Gibraltar liggen?
Allereerst veel sterkte de komende 2 weken!

Maar ik denk niet dat die scene zou komen in zo'n kritische situatie.
Staat ook niet op DVD, kan me ook niet herinneren dit ooit gezien te hebben.
Ik eerlijk gezegd ook niet, maar het is ook alweer verscheidene jaren geleden dat ik de serie voor het laatst (en het eerst) zag.
Staat ook niet op DVD, kan me ook niet herinneren dit ooit gezien te hebben.
Ik ben er haast zeker van. Het was dan wel 5 jaar geleden dat ik de serie voor 't laatst zag, maar dat is toch dé scene die me altijd bijgebleven is.

Das Letzte U-Boot
1993
1 reactie

'Das Boot' gaat kopje onder op Netflix: 'Je ruikt bijna de omstandigheden'

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid films

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken

C'era una Volta il West

Nuovo Cinema Paradiso
Drama, 1988

Platoon
Oorlog / Drama, 1986
terreuronderzeeërgebaseerd op boekatlantic oceangibraltar tweede wereldoorlogdutywar correspondenttorpedosuicide missiondrinkenmatroosconvoyu-boatdestroyer naval warfaredepth chargecomradegerman submarine naval battleperiscopesuicidal missionbattle of the atlantic