Das Boot (1981)
Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)
Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat
West-Duitsland
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 1 april 1982
Plot Das Boot
"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."
Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.
Captain Lieutenant 'Der Alte'
Hinrich
Chief Bosun
EmDee
Volgende week woensdag lijkt t wel MM-top 100 dag op TV:
Rear Window (SBS 6, 13:05 uur)
Star Wars: A New Hope (Yorin, 20:30 uur)
Boot, Das (V8, 20:30 uur)
Dr. Strangelove(Ketnet/Canvas, 21:00 uur)
rzasa
Om met Froger te spreken: vandaag kocht ik mijn derde videorecorder...
Rear Window om 13.05 uur ??
Da Jando
Volgende week woensdag lijkt t wel MM-top 100 dag op TV:
Rear Window (SBS 6, 13:05 uur)
Star Wars: A New Hope (Yorin, 20:30 uur)
Boot, Das (V8, 20:30 uur)
Dr. Strangelove(Ketnet/Canvas, 21:00 uur)
Ik heb ze allemaal nog niet gezien!! Star wars hoef ik niet te zien trouwens...wordt genieten dus
narva77 (crew films)
En weer de versie met de Engelse ondertiteling (en de NL eronder). De ene keer doen ze het goed, en nu weer die akelige Engelse subs. Leren ze het nou nooit eens?
mister blonde
ja wat bedoel je nou engelse ondertiteling of engelse duikboten
- 1985 berichten
welke versie werd nu eigenlijk gisteren uitgezonden? Volgens de gids en hier op de site duurt de film 149 minuten... oftewel bijna 2 1/2 uur. De film begon om 20.30uur en was om 00.20uur afgelopen. 3 uur en 50 minuten dus. En ik heb echt geen 1 uur en 20 minuten reclame zitten kijken op V8. Is wellicht de directors cut uitgezonden gisteren..... wie o wie weet dit???
- 1985 berichten
Dan mijn mening over de film (weet dus nog eigenlijk steeds niet zeker of ik de normale versie of Directors Cut heb gezien gisteren op V8, zie mijn eerdere posting).... 3,5 sterren; hoger kom ik voorlopig niet. De (claustrofobische) sfeer wordt goed weergegeven, de beelden zijn erg mooi, het einde vond ik best verrassend in ieder geval niet zo'n standaard happy-end , maar de spanning in de film valt regelmatig weg waardoor ik niet maximaal geboeid kon blijven kijken... ik had soms zelfs momenten waar het allemaal een beetje eentoning dreigde te worden. Maar goed, de film bevatte gelukkig dus ook de eerder genoemde pluspunten waardoor ik altijd nog op een ruime voldoende uitkom.
- 2077 stemmen
Agony, woensdag was de Director's Cut op tv van 3,5 uur. Het origineel duurt 2,5 uur, en de serie 5 uur.
- 2077 stemmen
Ik raad echte DasBoot-liefhebbers aan om eens het boek van Lothar-Gunther Buchheim te lezen. Ik heb de Engelse versie en de zeer zeldzame Nederlandse versie. De Engelse heb ik al bijna uitgelezen en is net zo goed als de film.
Heracles
Komt ie er binnenkort nog weer op? Ik weet niet meer of ik m nou gezien heb, d8 het wel...
GerwinF
En op DVD uitbrengen.
Is toch op DVD, ook nog op superbit. Of is hier ook nog een serie van ofzo?
blabla
- 2070 berichten
De DVD is de directors cut.
Er is ook nog een serie die nog beter is, hierin wordt meer achtergrond informatie gegeven van de personen aan boord en er worden ook meer mensen verder uitgewerkt die in de directors cut een beetje opervlakkig en een figuranten funktie krijgen.
Yak
De film is gewoon een zeer ingekorte variant van de serie. Uit mijn herinnering (het zal misschien tien jaar geleden zijn dat ik de serie zag) bestond Das Boot uit 6 afleveringen van 60 minuten elk.
- 2077 stemmen
De serie is 6 x 50 minuten. De andere 10 minuten is reklame.
gandalf
Ik vond de luiternant met de blonde baard maar een beetje stoned kijken de hele tijd. De film let wel goed op de details. Zo was het de bemaning tijdens de opname verboden om zich ook maar even aan de zon blood te stellen zodat ze een bleek uiterlijk zouden krijgen.
Wat ik verder nog ff kwijt wil is dat ik hem uiteraard in het Duits gezien heb. Ik begrijp gewoonweg niet waarom die #$%%#@! Fransen en Engelsen hem in hun eigen taal wil zien. Dat ziet er toch niet uit. Ik kan er niet bij. Ik kijk de film in de taal die waarin ie gemaakt is, ook al is dat afghaans! (4* voor de film trouwens)
- 2077 stemmen
Dat komt omdat de Engelsen, Amerikanen en Fransen gewoon jaloers zijn op deze mooie Duitse produktie.
- 2077 stemmen
Tja, een meesterwerk, wat moet je nog meer zeggen?
DasBoot is veel meer dan een meesterwerk. DasBoot is een revolutie in de wereld van oorlogsfilms. Nooit kan er een onderzeebootfilm worden gemaakt die net zo goed is als DasBoot of beter.NOOIT!
Yak
De serie is 6 x 50 minuten. De andere 10 minuten is reklame.
Even terug over de serie: weet je of er kans bestaat dat die ooit op DVD verschijnt?
pinky
- 1999 stemmen
Met uitzondering van Operation Petticoat natuurlijk.
- 2077 stemmen
De serie van Das Boot is te koop op www.Amazon.de op VHS. Ik ben zelf al jaren lang op zoek naar de serie op VHS of DVD.
Ik weet zeker dat deze in Nederlandse winkels niet te koop is. In Duitsland zal hij in uitzonderlijke winkels te koop zijn.
Je kan ook wachten totdat deze op de televisie verschijnt, en dan op video opnemen. De laatste keer dat de serie op tv is geweest was ongeveer 4 jaar geleden op woensdagen. Het word nu toch echt weer eens tijd.;(
Het zal in ieder geval moeilijk zijn een duikbootfilm te maken die niet vergeleken zal worden met DB. Net zoals na Blade Runner elk toekomstbeeld na moest denken of ze het ala BR zouden doen of het roer helemaal om zouden gooien.
Da Boot is de norm geworden voor duikbootfilms.

Das Letzte U-Boot
1993
1 reactie

'Das Boot' gaat kopje onder op Netflix: 'Je ruikt bijna de omstandigheden'

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid films

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken

C'era una Volta il West

Nuovo Cinema Paradiso
Drama, 1988

Platoon
Oorlog / Drama, 1986
terreuronderzeeërgebaseerd op boekatlantic oceangibraltar tweede wereldoorlogdutywar correspondenttorpedosuicide missiondrinkenmatroosconvoyu-boatdestroyer naval warfaredepth chargecomradegerman submarine naval battleperiscopesuicidal missionbattle of the atlantic