Das Boot (1981)
Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)
Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat
West-Duitsland
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 1 april 1982
Plot Das Boot
"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."
Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.
Captain Lieutenant 'Der Alte'
Johann 'Das Gespenst'
Ullmann
Hinrich
Chief Bosun
Wat heet lang voor deze prachtige film. Deze film is het iedere minuut waard om te kijken. En je hoeft hem natuurlijk niet ineens te zien, je kunt hem ook over een paar dagen verspreiden.
MoFeDu
Zonde! Give it a try en je ziet vanzelf of 't je bevalt of niet.
Zeg ook alleen dat het een drempel vormt, ga hem zeker een keer kijken. Het is alleen wel echt een film waar je tijd voor vrij moet maken, en dan kijk je soms liever even een wat kortere film.
judgepaddy
,.........Wat ik toen ook van plan was, maar ineens was het 4 uur 's nachts en had ik hem in één ruk door gekeken.
- 2081 stemmen
Begrijpelijk. Ik heb dat op een of andere reden met The Good Shepherd (maar ook vanwege A. Jolie).
- 2081 stemmen
Ieder voor zich natuurlijk, maar zelf zou ik dat niet kunnen. Een pauze van langer dan een half uur haalt me al compleet uit een film.
MoFeDu
Kijk films het liefst ook in een keer, met een bier&chipspauze natuurlijk.
Kijk films het liefst ook in een keer, met een bier&chipspauze natuurlijk.
Dan heb m.b.t. de lengte van de film minimaal een krat bier en paar grote zakken chips nodig
MoFeDu
Dan mag ik voor deze film wel een vrachtwagen laten aanrukken, duurt 730 minuten.
eddyeddy
Het blijft een klassieker met een stemmige ondertoon die voelbaar is en ook herkenbaar is.
De muziek en met name de movietheme van Klaus Doldinger draagt daar ook zeker aan bij weergaloos.
schitterende acteurs
AGE-411
De originele versie/143min/duitstalig/1981
De Director's cut/209min/engelstalig/1997 (aangeraden,heb ik zelf in huis]
De Uncut version/294min/engelstalig/2004
Zijn de Director's cut en de Uncut version dan niet in het Duits te verkrijgen? Vind ik toch wel een beetje bizar, aangezien de uncut oorspronkelijk op de Duitse TV liep.
Rafik16
die dat ik heb is op DVD
die kan je in het Duits instellen
dus denk ook bij de uncut version
dominion
Samen met Private Ryan en Apocalypse Now de beste oorlogs film die ik ooit heb gezien.
Vind het ook veel beter en realistischer overkomen dan U-571.
Het Onderzeeer gebeuren spreekt mij ook best wel aan en zou best wel meer van zulk soort filmpjes willen zien.
Vind het Duitse taaltje ook leuk dus dan komt het veel beter en geloofwaardiger over omdat het ook allemaal Duiters zijn.
Zitten ook veel epische zee gevechten in dus saai is hij zeker niet.
Spannend vond ik hem ook wel.
Dus nu wil ik ook een keer opzoek gaan naar de Uncut versie.
5,0
Rafik16
Mensen,hier is er een Das Boot fansite,er zijn er momenteel niet zo veel op die site
- 2081 stemmen
Maar er bestaat vast toch wel een Duitse versie van?
Uiteraard. Tot m'n grootste spijt staan de DVD's van Das Boot standaard ingesteld op Engels, maar de film is compleet Duits. De Engelse dub is door sommige acteurs zelf gedaan, wat een leuk feitje is, maar deze film kan je het beste in het Duits kijken.
nog een andere
Bescheiden maar leuke sites.
Lijkt me erg raar dat deze film niet te krijgen is met Duitse taal. Als ik bij Bol.com kijk staat bij de versie zowel de Duitse als de Engelse taal.
AGE-411
Dus als je een DVD koopt kan je gewoon zelf instellen welke taal je gesproken wil horen?
Geweldig! Moeten ze ook met Schindler's list doen!
Geweldig! Moeten ze ook met Schindler's list doen!
Nee, maar bij deze film juist wel. Hij is opgenomen in origineel Duits, dus die taal moet standaard op deze DVD staan. En de nagesynchroniseerd Engelse taal moet er als extra opstaan.
Schindler's list is origineel in zijn Engels opgenomen. Maar als je die versie het liefst in de Duitse taal wilt horen dan moet je hem gewoon in Duitsland kopen of bestellen (zie o.a. link hieronder).
Dan kun je daar ook nog mooi "The Pianist" bijkopen en natuurlijk ook "Das Boot".
Bruens
Jammer dat de die festung en der abschied nog niet op MM staan. Iemand zin om dat even te doen??
Mankatans
Eindelijk weer eens een echte goeie film. Halverwege bedachten we hoe vreemd het eigenlijk is dat je met de bemanning mee gaat leven, en hoe zij uiteindelijk ook gewoon hun plicht deden. Ongelooflijk sterk geacteerd, ik was vooraf vergeten te kijken hoe lang 'ie zou duren, maar ik heb de volle directors cut op het puntje van de stoel gezeten, de beklemmende sfeer is ontzettend goed neergezet.
Jessen0wnt
Lange zit, had hem al stiekem in tweeën gesplitst, the director cut, maar dat maakt niet uit. Halverwege kwam ik erachter hoe raar het was dat ik deze film in het Engels keek. Helemaal geen erg in gehad, terwijl het toch duidelijk DAS boot is. Tweede helft maar in Duits bekeken en dat beviel beter, toch iets echter als ze over de Engelse vijand bijvoorbeeld praten.
Op de een of andere manier verwachtte ik een hele andere film. De film vond ik vrij groots en duur overkomen terwijl ik een soort arthouse-avontuur had verwacht, totale misplaatsing. Ik zal nog eens blinds iets aanzetten (zonder originele taal op te zoeken
), naja het is alsnog een hele goede film. Had geen last van clausterfobische gevoelens, de film is natuurlijk op z'n best binnen de boot, met name de actie scènes en de scène wanneer de boot dreigt te zinken op het einde waren perfect neer gezet, erg spannend en meelevend. Hoewel de film een vrij heftige periode weergeeft vond ik hem niet bijzonder emotioneel of hard aankomen. Het pakt je meer als avonturier dan dat je echt kijkt naar op historische feitelijke geschiedenis. Beetje een mix of je dit nou wel of niet vermakelijk moet vinden.
Al met al een meer dan goede film, door het sterke regie spel en het prachtige camerawerk een dikke 8 en een ware klassieker die iedereen toch wel moet gezien hebben! Ondanks de speelduur verveelt de film geen enkel moment, het heeft zelfs enig tempo dat weet te boeien. Jammer dat we zo in een tijd-tijdperk zitten dat je zo snel op de klok kijkt, maar hiervoor zou ik zeker tijd vrij maken en niet wegleggen door de speel duur.
Fortune
Zo, genoeg onderzeeboot gezien voor de rest van mijn leven.
Het is geen verkeerde film maar de director's cut was bij voorbaat een verkeerde keuze geweest voor mij. Want het duurde en het duurde en het duurde veel te lang allemaal. Nu heb ik geen problemen met lange films maar wel met films waarin veel te veel herhaald wordt.
Ik bedoel het is een onderzeeër en telkens als de onderzeeër onder water ging bij gevechten dan wordt het spannend en claustrofobisch. op zich was dat wel redelijk goed gelukt maar hoeveel onder water bommen en granaten kan zo'n boot nou aan? Telkens wordt de bemanning van de ene naar de andere kant geslingerd maar is er nooit sprake van schade of dergelijke. De schade die er was was meestal een aantal moertjes aandraaien en ze kunnen weer verder. Ik dacht altijd bij dit soort gevechten het is of de ene of de andere. Maar toen dacht ik ow ja natuurlijk de bommen kunnen ook in de buurt ontploffen en krijgen ze alleen een goede rake klap. Maar na een stuk of 10 van dit soort bommen waarbij ze hun op een haar na missen begon het gewoon vervelend te worden. Gelukkig zit de film ook vol aardige scenes waarbij ze goed gebruik maken van blauwe of rode verlichting in de onderzeeër wat zeer aangenaam voor het oog is. Goed camerawerk ook in zo'n drukke kleine ruimte. De personages zijn allemaal stuk voor stuk irritante ellendelingen waar ik geen greintje sympathie voor heb.
Dan heb je het einde wat wel een erg goed stuk is als ze op de bodem van de oceaan liggen, dat is eigenlijk Das Boot, heb je wel 2.5 uur voor op moeten wachten. En dan krijg je het ironische einde wat me eigenlijk ook helemaal niks deed en wat wel erg snel ging in vergelijking met de rest van de film.
Nee, Das Boot is aardig maar echt niet voor mij.
2.5
MaartenF
Gisterenavond gezien, en dat was een lange zit (de director's cut). De film heeft een vrij traag verloop en er zitten een hoop scenes in waarin vrij weinig gebeurd, waardoor het niet allemaal even boeiend is. Aan de andere kant wordt in de film op een goede en realistische manier getoond hoe het leven is in een duikboot, en er zitten een paar spannende, memorabele scenes in. Das Boot krijgt van mij daarom toch een voldoende.
DVD-T
De muziek van Doldinger
Het bewijs dat muziek veel kan bijdragen aan een film. Dat geld niet alleen voor de schitterende score, maar ook de soundtrack is mooi vormgegeven en een belangrijk aspect van de film, en voor duikboot films in het algemeen. Jammer dat enkel de Engelse en Franse versie in 5.1 geluid is en er voor de Duitse versie nog steeds de 2.1 track is. een film als Das Boot hoort gewoon in de originele taal bekeken te worden. De Engelse versie wel even geprobeerd, maar die kon me niet bekoren.
De film is erg claustrofobisch, zeker als ze onder water zijn geeft het echt een benauwd gevoel. Daarnaast is ook de cinematografie van Vacano essentieel voor de film. Prachtig geschoten door ale kleine ruimtes van het schip. Ook erg veel details in de sets. Eten wat overal hangt omdfat er geen ruimte is, overal is er vocht en rook, lampen die bewegen op de deining. Zulke details doen het hem gewoon. Verhaal is best boeiend, er wordt veel weergegeven over de strijd tegen de vijand. Hoewel er toch niet wordt gesproken over vriend en vijand. Je ziet de matrozen gewoon als mensen die op een missie worden gestuurd, en dat is om de oorlog te winnen. Diezelfde missie hadden ook de gealieerden. Daarnaast is het gegeven van het schoppen tegen het Nazi regime erg leuk om te zien. Ook eens iets in een film dat sommigen het helemaal niet eens waren met Hitler en zijn opvattingen en regime.
Je leeft erg mee met de bemanning. Het feesten voor ze aan boord moeten, de evrveling en het vele wachten, en tot slot als de actie dan begint voor de bemanning zit je zelf ook in stilte en in spanning te wachten wat er gaat gebeuren. Wat dat betreft is de film erg meeslepend. Zeker de Directors cut voegt veel toe. Eindelijk een keer een editie waar uitmelken een keer niet van belang was.
De effecten zagen er goed uit, en zeker voor die tijd en het budget wat voor handen was. Acteerwerk is van een hoog niveau, en de spanninge is echt voelbaar. Das Boot mag zich met recht de beste duikboot film ooit noemen. Maar de film is meer dan een standard duikboot film. Het is een pure film over een bemanning aan boord van een Nazi U-boot die in soms uitzichtsloze situaties het beste in zichzelf naar boven halen, en vooral erg menselijk worden neergezet en een keer niet als vijand. Dat is wat Das Boot zo goed maakt en boven de rest van de duikboten films uitstijgt. Zeker een die bij herziening nog kan groeien. Ook weer een film die ik te lang om verkeerde redenen heb uitgesteld.

Das Letzte U-Boot
1993
1 reactie

'Das Boot' gaat kopje onder op Netflix: 'Je ruikt bijna de omstandigheden'

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid films

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken

C'era una Volta il West

Nuovo Cinema Paradiso
Drama, 1988

Platoon
Oorlog / Drama, 1986
terreuronderzeeërgebaseerd op boekatlantic oceangibraltar tweede wereldoorlogdutywar correspondenttorpedosuicide missiondrinkenmatroosconvoyu-boatdestroyer naval warfaredepth chargecomradegerman submarine naval battleperiscopesuicidal missionbattle of the atlantic